Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је данас рударима на Косову и Метохији и другим деловима Србије, Дан рудара, 6. август.

"У име Канцеларије за КиМ и своје име, рударима на КиМ и другим деловима Србије, а посебно запосленима и руководству Рударско-металуршко-хемијског комбината 'Трепча' честитам Дан рудара", навео је Ђурић.

Он је у честитки навео да је "мало датума у години који као овај негују поштовање према једној професији", пренела је Канцеларија за КиМ.

"Тежак посао којим се бавите био је и остао основ економског и енергетског напретка целе земље, на чему смо вам захвални и због чега нас резултати које постижете посебно радују и охрабрују", додао је Ђурић.

Он је нагласио и да ће "Трепчу", која је смштена на простору КИМ и у наредним годинама, уз подршку Владе Србије наставити да буде понос Србије.

"Будите уверени да ће ваша држава увек бити уз вас и да нећемо дозволити никакво противправно одузимање имовине и угрожавање производног процеса", истакао је Ђурић.

Он је најавио и да ће "уз подршку Владе Србије у наредној години бити ударен темељ за нова улагања и радна места у комбинату "Трепча", наводи се у саопштењу.

У Србији се данас обележава Дан рудара, 6. август, који је установљен у знак сећања на велики штрајк који је почео 1903. године у Сењском руднику.

Према подацима синдиката, у Србији има око 25.000 рудара чија је просечна плата око 50.000 динара.