Светски конгрес археолога у Виминацијуму, 2018.године

Бета

27. 07. 2016. у 19:06

У Виминацијуму 2018. године биће одржан светски конгрес археолога који ће окупити 1.200 најзначајнијих археолога света

Светски конгрес археолога у Виминацијуму, 2018.године

Фото А.Стевановић-Живковић

БЕОГРАД - Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је данас да ће у Виминацијуму 2018. године бити одржан светски конгрес археолога који ће окупити 1.200 најзначајнијих археолога света.

Љајић је, како се наводи у саопштењу министарства, казао да археолошко налазиште Виминацијум годишње посети око 80.000 људи, од којих је 30 одсто странаца, али да је то још увек мало и није у складу са значајем који Виминацијум има у културошком, историјском и археолошком смислу.

"Ми до светског конгреса археолога треба да урадимо још пуно заједничких ствари како би приказали Виминацијум у најбољем светлу у смислу његовог историјског и културолошког значаја не само за Србија већ и за читав свет. Имамо пуно тога да покажемо и Министарство је спремно да помогне реализацију тих пројеката", казао је он током посете Виминацијуму, једном од 10 најзначајнијих археолошких локалитета у Европи.

Љајић је потсетио да је у оквиру финансирања пројеката за развој туризма, Министарство трговине, туризма и телекомуникација за уређење и опремање Парка мамута у Виминацијуму издвојило 4,2 милиона динара и за поставлјање понтона на Дунаву код Костолца 25 милиона динара.

Према његовим речима, жеља је да се напраави јединствена тематска културна рута и да се у њу укључи Виминацијум и све оно што Србија има од археолошких и историјских локалитета, јер културни туризам добија све више на значају.

"Четири од десет туриста издваја разлоге културне понуде доминантне у одлуци да буду на одређеним местима и ми ту шансу треба да искористимо и у наредном периоду ћемо пуно улагати не само у изградњу ове јединствене тематске културне руте већ и у презентацију свега онога што Србија има у историјском и културном смислу да понуди", додао је Љајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације