Председник Синдиката радника у просвети Србије, Слободан Брајковић упутио је данас отворено писмо министру просвете Срђану Вербићу у којем га пита "Коме треба запошљавање нових 2.000 људи у образовању?".

Брајковић је оценио да ново запошљавање није резултат потреба образовања, већ "притиска на образовни систем како би се испунили мотиви и потребе владајућих странака, Министарства просвете, школских управа, инспекција и многих директора школа за запошљавањем својих кадрова".

Брајковић пише да је за намеру да се запосли 2.000 људи на местима која нису директно повезана с наставом, сазнао прошле недеље, на састанку представника Министарства и синдиката просвете у Комисији за измене и допуне правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установа која обавља делатност основног и средњег образовања и васпитања (ЦЕНУС).

Пошто се број школских одељења смањује, а технолошки вишак расте, и пошто у буџету нема новца за плате, Брајковић пита због чега се онда инсистира на запошљавању секретара, референата, психолога, педагога, домара, спремачица.

"Да ли ће терет платити држава или постојећи запослени, и у каквој је вези ова намера Министарства просвете са најављеним повећањем плата у просвети?", упитао је министра просвете председник Синдиката.