Отказ на кућну адресу

И. МИЋЕВИЋ

12. 07. 2016. у 14:09

Директорке "Политике" одлучиле да отпусте из фирме доскорашњу главну уредницу Љиљану Смајловић. Решење јој уручено док је била на годишњем одмору. Жарко Ракић в. д.

Отказ на кућну адресу

Љиљана Смајловић

ДОНЕДАВНА главна и одговорна уредница листа "Политика" Љиљана Смајловић у уторак је добила отказ. На њено место, као вршилац дужности, именован је Жарко Ракић, уредник спољнополитичке рубрике.

Решење о отказу на кућну адресу донела јој је службеница "Политике", потврдила је Смајловићева за "Новости". Каже, морала је прво да потпише да је решење примила како би јој дозволили да види шта у њему пише. Смајловићева је, иначе, била на годишњем одмору када је одлучено да јој престаје радни однос. Она је оставку дала 4. јула, са аргументом да јој "менаџмент не дозвољава да самостално управља редакцијом", оцењујући да за "заузимање непријатељског курса према листу" менаџмент има подршку власника, тј. државе.

Решење о отказу потписале су обе директорке "Политике новине и магазини", која издаје лист "Политика" - Нина Самарџић и Мира Глишић Симић. Ни једна ни друга у уторак нису желеле да појасне одлуку о отказу дојучерашњој главној и одговорној уредници, нити ону о именовању вршиоца дужности.

У отказном решењу, оставка Смајловићеве на место главног и одговорног уредника протумачена је као њена изјава о отказу, иако нигде није навела да не жели да ради, већ само да не жели да буде на челу редакције.

ПАНОВИЋ КАНДИДАТ КАО најозбиљнији кандидат за наследника Љиљане Смајловић на челу "Политике" помиње се Зоран Пановић, који је до недавне смене исти посао радио у листу "Данас". Пановић је "Новостима" рекао да га нико није позвао на разговор о "Политици", као и да не зна да ли би понуду прихватио, ако би му било понуђено.

Према Статуту компаније, Скупштина "Политике новине и магазини" именује и разрешава дужности одговорног уредника, па би у овом случају она морала да се састане и донесе одлуку већином гласова. Скупштину, међутим, нико ништа није ни питао, нити се то тело састајало иједном у последњих годину дана. Правни заступници Смајловићеве указују да није испоштован ни отказни рок од 30 дана, да су прекршени и интерни акти, али и Закон о раду.

- Соња Лихт ме је 2008. године сменила под тачком разно, али је барем имала ту пристојност да главног уредника "Политике" смењује на састанку УО компаније, па макар и под тачком разно. Сада не постоји ништа осим аутархије директорки спорног легалитета, па се чак ни Скупштина "Политике", која ме је именовала, не састаје - прокоментарисала је Смајловићева за "Новости". - То је понижавање функције главног уредика и понижавање целе редакције. И то је прави став власника "Политике".

Она сматра скандалозном и чињеницу да њен заменик Батић Бачевић није добио шансу да води редакцију. На исти начин, додаје, 2008. године, на њено место именован је Радмило Кљајић, уместо Владимира Радомировића, који јој је био заменик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

profesor davidovic

12.07.2016. 14:27

vreme je za mlade ljude,gospodja neka ide u penziju, mladi nezaposleni a penzioneri i penzije i plate i bonuse ,omg,dokle vise

Lune

13.07.2016. 15:02

@profesor davidovic - Hm,hmm..dobar predlog, da povede Micuna,Matiju Beckovica, Toma "ispunio uslov za penziju", kao zasluzenik, dati mu ako treba i "benficirani staz za ratne uslove SRS"..

Dragan Bgd

12.07.2016. 14:36

E, Srbijo, tugo od zemlje. Ko god je pametan, inteligentan, natprosecan, treba ga unistavati , kinjiti, otpustati s posla. Ljiljo, hvala za pamet, za misli koje si sirila.

Nuclear Vlasta

12.07.2016. 14:39

Podnela ostavku - ostavka usvojena. Još jedno se vidi da su očekivanja jedno a stvarnost sasvim drugo. Tako je to kada želimo da budemo ono što nismo i kada se usvajaju neka tuđa merila vrenosti.

Nuclear Vlasta

12.07.2016. 14:46

Sama je dala odrešene ruke Nadzornom odboru. Da im je nešto značila ( ai njoj posao) nebi bilo ovako rešeno začas. Ima tu nečega još o kome ćute obe strane.

драгиша

12.07.2016. 15:07

У Политици настављају да негују једноумље. И то баш оно које личи на посткомунистичко. Што се втло често одражава на избор сарадника тог листа, начине писањаи сфере друштва за које тај лист треба да се интересује и покрива.Чист западни начин вођења по којима треба обавезно сећи главе које стрче.То је давно опробана и развијена метода, На пример читава јапанска нација и друштво су тако организовани и то од краја другог светског рата.Мислим да није тешко схватити ко га је развио и применио ?

Трасимах

12.07.2016. 15:49

Није добила отказ код народа као новинарка, ваљда је то трајније и ваљаније. Ово ми мирише на напреДНО.

Miladin Cvijetinović

12.07.2016. 18:11

Nakon 40 godina iz protesta prestajem čitati "Politiku" , a brišem je i sa računara i sa mobilnog uređaja. Izgleda da im se put kojim su krenuli malo žuti!!

Lune

13.07.2016. 14:58

@Miladin Cvijetinović - Hm,hmm...put je zut, posut je dukatima, Zorana Djindjica,Emira od Kusturice,zeta Matije Beckovica, tzv "krunskog saveta".."vojvodskog saveta"...a, sada sledi, veliki "tiraz", objavljivanje neke nove "obznane"..

zvezdara

13.07.2016. 10:29

ne mogu da verujem da u srbiji i beogradu nama pametnih kadrova za obavljanje ovih bolje placenih poslova. Na zalost svedoci smo da su ta radna mesta rezervisana za pravoslavce iz bosne.

a šta ćeš,

13.07.2016. 10:46

@zvezdara - kad su sposobniji i bistriji. Vi ste ostali zaglibljeni u sitnointeresdžijskom palanačkom mentalitetu glumeći beogradski nobles (naravno bez tradicije i osnove za taj vid snobizma), a Srbi koji su živeli na zapadu brže prihvataju promene i spretniji su u životu. Naučio ih težak život jer nisu imali vremena za gotovanluk i prazno teoretisanje. Tako je to kad čekaš da ti samo padne sa neba, a ne voliš da se oznojiš. Dok ti mudruješ, pametniji te prestignu.

zvezdara

13.07.2016. 14:36

@zvezdara - a šta ćeš@"Vi ste ostali zaglibljeni u sitnointeresdžijskom palanačkom mentalitetu glumeći beogradski nobles (naravno bez tradicije i osnove za taj vid snobizma)" - Halo zapadni pravoslavac,mozes li mi ovu tvoju recenicu prevesti na srpski.

Deda Nole

13.07.2016. 11:44

Definitivno cu prestati da kupujem politiku koju citam vec 50 godina niti cu posecivati njihov sajt,mislim da vise ne zasluzuju da nosi ovo ime jer iza stoje necasni ljudi.