ВАНУК гаси - беспарица

Ј. СИМИЋ

23. 06. 2016. у 15:40

ВАНУК гаси - беспарица

Фото Д.Дозет

Нова власт у Војводини не жури са укидањем "академије". Милошевић: Оснивачи су је предодредили за укидање

ОД оснивања 1979. до данас, Војвођанска академија наука и уметности једном је била угашена па оживљена, два пута мењала је име, а ускоро ће сама од себе престати да постоји, првенствено због финансијских проблема које нису решили њени оснивачи из претходне покрајинске власти.

Пошто је Уставни суд Србије 2012. оспорио ВАНУ, финансирање из покрајинског буџета, тадашња власт у Војводини, предвођена демократама, нашла је решење у преименовању у научно друштво АНКУВ. Но, како су средства слабо пристизала, а научно друштво слабо радило, иста власт јула прошле године основала је ВАНУК с циљем, како је тада образложено, "да унапреди области науке, уметности и културе на територији покрајине".

ВАНУК, ипак, није регистрован, јер је Привредни суд у Новом Саду затражио од Владе да одлучи да ли се он може уписати у регистар. У међувремену је директор ВАНУК-а Угљеша Белић поднео оставку, огорчен што тадашња власт није повукла потребне потезе да оно што је основала и проради. Тако Белић досад није добио ниједну плату, а све таксе за регистрацију која није ни доведена до краја - лично је плаћао. Управни одбор ВАНУК-а средином овог месеца напустио је Живан Берисављевић, бивши високи комунистички функционер и аутономаш.

ВАНУК ће, највероватније, бити тема неке од наредних седница покрајинског парламента у којем влада коалиција СНС-СПС-СВМ.

- Стићи ће на дневни ред, али много важнија питања пре тога треба да отворимо - рекао је јуче "Новостима" покрајински секретар за науку др Зоран Милошевић. - Комплетна прича о ВАНУК-у није имала ни научни ни академски, него политички разлог. ВАНУК је основан мада у Новом Саду постоји огранак САНУ, а чињеница да је у губицима, говори да су га и оснивачи предодредили за укидање.


СНС: ФАНТОМСКА ОРГАНИЗАЦИЈА

За Миленка Јованова, шефа посланичког клуба СНС у парламенту Војводине, дилеме готово ни нема: ВАНУК је противзаконита и антиуставна творевина, а ако није регистрована, посланици ни немају шта да укидају.

- То је фантомска организација формирана "на дивље" да би могли да се задовоље стари кадрови аутономаша којима је досадио пензионерски живот па су пожелели да постану академици - рекао је Јованов "Новостима".

ИСТОРИЈАТ

- 1979. основан ВАНУ

- 1992. ВАНУ реинтегрисан у Огранак САНУ у Новом Саду

- 2003. Скупштина АПВ

реосновала ВАНУ

- 2009. ВАНУ "ушао" у Статут

- 2012. УСС оспорио

ФИНАНСИРАЊЕ ВАНУ

- 2013. ВАНУ постаје удружење грађана АНКУВ

- 2015. Покрајинска влада основала ВАНУК

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације