Ђиласа нема ко да рехабилитује

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

14. 06. 2016. у 18:19

Без помака у поступку најпознатијем југословенском дисиденту Миловану Ђиласу, процес у застоју већ две године. У београдском тужилаштву не постоји тај предмет

Ђиласа нема ко да рехабилитује

Милован Ђилас

МНОГИ су очекивали да ће Милован Ђилас, најпознатији југословенски и српски дисидент, бити рехабилитован до јубилеја - 105 година од његовог рођења. Међутим, 12. јун је прошао, а од рехабилитације, ни три године од почетка поступка, нема ништа!

И нема изгледа да ће ускоро бити окончан, јер Ђиласа нема ко да рехабилитује. Процес је у застоју већ две године, откако је умро његов брат Аким, предлагач рехабилитације, а новог предлагача нема. Правни заступници, Никола Баровић и Рајко Даниловић, и даље очекују да се у процес укључи Тужилаштво.

Ђиласова рехабилитација, објашњава Баровић, није судска, већ по сили закона, с обзиром на то да је три пута осуђен по члану 118, став 1 Кривичног законика, за непријатељску делатност, односно пропаганду, и једном за кривично дело које није ни постојало када га је "починио". Оно је уведено накнадно, управо због Ђиласа, па је цео закон поспрдно назван "лекс Ђилас".

- Закон о рехабилитацији каже да је у случајевима када је у питању члан 118, став 1, могуће да Тужилаштво, по сили закона, покрене поступак за рехабилитацију. Немамо никаквих информација да ли ће Више тужилаштво то и урадити, али се надамо - каже за "Новости" Баровић.

Ђиласу је три пута суђено пред ондашњим окружним судом у Београду и једном док је био на издржавању казне, пред Окружним судом у Сремској Митровици.

- Први пут је осуђен због залагања за вишепартијски систем, други пут због критика југословенске владе јер је остала нема на совјетску интервенцију у Мађарској, 1956. године. Трећи пут је осуђен у Митровици због књиге "Нова класа", а четврти због књиге "Разговори са Стаљином". Књигу је написао 1961, а кривично дело за које је гоњен је уведено у закон у марту 1962. Сва четири пута му је суђено за деликт мишљења - истиче Баровић.

НА МЕТИ ОД 1953. Ђилас се први пут нашао на мети власти 1953, због серије текстова у "Борби" у којима је критиковао партијску бирократију. Јануара 1954. искључен је из ЦК и удаљен са свих партијских функција. Исте године, у интервјуу "Њујорк тајмсу" заговара формирање опозиције, због чега је осуђен на 18 месеци затвора, условно три године.

Последњи пут је осуђен због одавања државне тајне, а тајна се односила на преговоре са Русима о уједињењу Југославије с Албанијом. Казна му је сабрана са претходним на укупно 13 година затвора. Амнестиран је 1966.

Адвокат Рајко Даниловић се слаже да Тужилаштво, уколико постоји политичка воља, може да се укључи у постојећи поступак који је остао недовршен.

- Не зна се ко све није рехабилитован, а Милован Ђилас, највећи светски критичар комунистичког режима, још није - каже Даниловић.

Што се тиче Вишег тужилаштва у Београду, чини се да о рехабилитацији овог политичара до данас није било речи. На наше питање да ли ће покренути поступак поништавања пресуда најпознатијем Титовом опоненту, стигао је кратак одговор:

- У одељењу Вишег јавног тужилаштва које ради предмете рехабилитације не постоји предмет Милована Ђиласа, нити се Тужилаштву обратио било ко од учесника у том поступку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

wooc

15.06.2016. 00:39

a zasto bi? nije mi jasno... Sve velike protivnike jednog adekvatnog drustvenog poretka i ekonomskog prosperiteta hocete da dizete u nebesa. Bice Djilas kad i Nedic.. pored Mihe. Imamo srece pa mozemo ovako sada da trabunjamo a da ne odgovaramo. To je velika greska. pritom je preuzeta rec... hmm rehabilitacija. Moj mali komsija boluje od decije paralize pa ga rehabilitujemo svaki dan i pomazemo svi koliko mozemo... manite se toga

floyd

15.06.2016. 07:53

Питање је шта данашњи грађани, па и одминистратори у овом листу, уопште знају о Миловану Ђиласу. Ја сам прочитао око 20 књига Милована Ђиласа, као и других његових савременика . Ђилас је био фанатик комунизма у првих 42 године свога живота, а следећих 42 године је био дисидент комунизма и његова жртва. У првом делу живота, његова делатност је многе људе коштала губитка живота, јер је био мач револуције! Ко не верује у ово, нека уђе у најближу б иблиотеку и почне да чита књиге и документа.

Mila

15.06.2016. 08:07

...neka ga rehabilituju njegovi...ako smatraju da treba...i ako nisu zaboravili ona "pseća groblja" gde su nepodobne ubijali i zakopavali plitko,tako da su ih kerovi razvlačili danima....samo mala crtica iz života velikih,nedodirljivih komunističkih vođa (doduše ovaj je naknadno okrenuo "ćurak naopako)...a kada su zastupnici Barović i Danilović....cccc...ne bi mi ga bio rehabiliotovan NIKADA.....

Konstantije Mirtopol

15.06.2016. 10:39

U EU je na dnevnom redu rehabilitacija Adolfa Hitlera, nemamo vremena.

Miki Vasojevici Los Angeles

15.06.2016. 10:54

Milovan Djilas je komandovao brigadom koja je stvorila pseca groblja,gdje su neduzni ljudi,na hiljade njih mucki ubijeni i ostavljeni da ih gladni ratni psi razvlace po livadama i ulicama.. Toliko o najpoznatijem srpskom disidentu.. Opste poznato da su uvijek Srbi bili i najveci srbomrzci! Ne dozvolite to NIKADA