СИНОД Српске православне цркве, на првој седници одржаној после Сабора СПЦ, како сазнају "Новости", разматрао је питање даљег статуса бившег нишког владике Јована Пурића. Према нашим сазнањима, донета је одлука да владике бачки Иринеј и далматински Фотије посете владику шабачког Лаврентија и замоле га да у своју епархију прими владику Јована.

На минулом Сабору СПЦ, архијереји се, наиме, нису бавили статусом владике Јована, већ су то питање оставили у надлежност Синоду СПЦ.

Од епархијских званичника у Шапцу нико није желео да коментарише ову вест. Протођакон др Љубомир Ранковић, уредник "Гласа цркве", који је ових дана заузет припремама премијере своје драме о владици Николају, каже:

- Владика Јован је човек који воли књигу и издаваштво и његов долазак у шабачку епархију био би добитак и за њега и за нас. Његов статус дефинисаће Синод у договору с нашим владиком. Али важније од свега јесте то да један млад српски владика борави уз најугледнијег и најхаризматичнијег епископа, не само наше цркве, већ целог православног и хришћанског света, како би се та харизма умножила и продужила.

ИСПЛАЋЕНЕ ЗАОСТАЛЕ ПЛАТЕ ТОКОМ Сабора, бившем челнику Епархије нишке, који је на њен трон дошао по избору владике нишког Иринеја за патријарха, исплаћено је око два милиона динара заосталих плата. Ни говора није било о томе да би могао да преузме неку другу епархију, а незванично се могло чути да прича, што се њега тиче, и по неким другим питањима, није завршена.

Извесно је, међутим, да владика Јован, и уколико дође у Епархију шабачку, неће бити помоћник епископа Лаврентија, пошто је овај архијереј још у снази потребној да обавља ту дужност. Упућени напомињу да Јован не долази у ову епархију да би у њој, напослетку, потпуно заменио Лаврентија.

- То би биле бесмислице, јер је реч о човеку који, по оцени црквених власти, није био кадар да води нишку епархију, па како би водио шабачку - рекао нам је један архијереј СПЦ, инситирајући на анонимности. - Реч је о смештају бившег нишког епископа у неки од манастири Епархије шабачке. Све друго су наклапања неких свештеника из нишке епархије који су били блиски њему и који су доста "кумовали" да доживи све оно што је доживео у Нишу.