Титов живот је скраћен, закаснило се са његовим лечењем!

Ј. Матијевић

25. 05. 2016. у 20:17

Пуковник др Миломир Станковић, лекар Јосипа Броза, тврди: Да су ампутација ноге и бајпас урађени раније, живео би још две године

Титов живот је скраћен, закаснило се са његовим лечењем!

Жарко и Миша Броз код оца у болници

КАКО је и зашто умро Тито? Одговор на ово питање, о којем се у јавности говори и полемише и 36 година после његове смрти, дао је у својој књизи “Тито, између живота и смрти” пуковник професор др Миломир Станковић (83), кардиолог. Један је од шест личних лекара Јосипа Броза, који су уз доживотног председника Југославије били и током последња 132 дана његовог живота, са још седам лекара из конзилијума.

- Мислим да је време да се сазна како је окончан Титов живот - каже др Станковић. - О председнику се деценијама много писало, али је, с друге стране, о његовој болести било врло мало поузданих написа. У време док је био пацијент Клиничког центра у Љубљани, објављивани су врло кратки и штури извештаји с конзилијума намењени Председништву СФРЈ, породици, штампи и јавности. У медијима је било свакаквих прича и публикација, али врло мало стручних, а више оних дотераних и улепшаних. То је све врх леденог брега испод кога лежи дубоки океан пун бурних догађаја и тајни... Шта се заиста збивало, хронолошки сам покушао да објасним у књизи.

Утисци, запажања и закључци нашег саговорника указују на то да се у лечењу Јосипа Броза закаснило и са бајпас операцијом и са ампутацијом ноге, као и да је Титов живот скраћен!

- Став да је Титов живот скраћен за око две године заснивам на пет медицинских чињеница - тврди др Станковић. - Верујем и данас да би му живот спасла интервенција која врло успешно отклања промену у циркулацији коју је имао. Овако, отишао је онако како није желео.

Као врхунски интерниста-кардиолог који се усавршавао у Хјустону код чувених научника и лекара, кардиолога Роберта Личмана и кардиохирурга Дентона Кулија и Мајкла Дебејкија, наш саговорник је за Титовог личног лекара изабран 11. маја 1978. године. Над његовим здрављем бдео је готово две године.

У колико деликатном тренутку је наш саговорник изабран за Брозовог личног лекара, говори и то што их је последњих година председниковог живота, уместо два, било - шест.

- Пријем код Тита имао сам на Брионима, 12. маја 1978. године - говори др Станковић. - Прикривао сам трему, а сусрет сам очекивао као догађај из снова. После упознавања, разговарали смо кратко. Нисам се збунио, него сам га охрабрио и дао комплименте због држања у поодмаклим годинама и у болести. Три дана касније, дао сам му прву инјекцију, и од тог тренутка изградили смо близак однос пацијент-лекар. Заправо, био је један од мојих најбољих, “најпослушнијих” пацијената.

* Фото: Милена Анђела

Будно око, искуство и знање које је понео са усавршавања у Хјустону, помогли су нашем саговорнику, крајем децембра 1979, да први уочи непожељне промене на Титовој левој нози.

- Председник је био на редовној физикалној терапији током боравка у Карађорђеву - сећа се др Станковић. - Поглед ми је остао прикован за његово лево стопало. До тог тренутка изгледало је сасвим нормално, а сада је било бледо, са јасном модрицом. Уследили су хитан конзилијум и преглед осцилографом, који је показао да му је запушена велика бутна артерија која исхрањује леву ногу. Налаз је изазвао тајац и промену у изгледу и понашању лекара.

Уследила је, каже доктор, четворомесечна борба против болести која је непрекидно напредовала, иако су сви лекари у лечење председника уложили све своје знање и искуство.


ПОЛА ВЕКА РАДА

СЕДАМ година после смрти Јоспа Броза, др Миломир Станковић (на слици) је докторирао из области дијагностике срчаних обољења. Звање професора кардиологије стекао је 1993. године. У чину пуковника пензионисан је 1998. године, с места начелника Првог одељења Кардиолошке клинике ВМА. Од тада ради у синовљевој амбуланти. Ове године навршава 55 година стажа.


ПРЕМЕШТАЈ ПО КАЗНИ

- ПОСЛЕ Титове смрти, вратио сам се на Кардиолошку клинику ВМА, али не на своје место већ на место цивилног лица, где војник не може да напредује ни у чину ни у платној групи - открива др Станковић. - Радио сам на Клиници за ургентну медицину с најтежим болесницима. Веровали су да сам научио да не спавам ноћу за четири месеца дежурства у Љубљани. О разлозима тог премештаја по казни не желим да говорим. Важно је само то што сам радећи у ургентној служби много научио пре него што сам враћен на своју Клинику за кардиологију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

ISMET

25.05.2016. 20:29

Nije nam sramota da pisemo o njemu?Pa mi smo mu rusili Drzavu,za koju je on i njegovi saborci ulozili ogromnog truda.Za to,treba da nam je stid.Bili smo cennjeni svuda.Sada,mi bi trebali da se,bar pocrvenimo.Ne zasluzujemo nikakvu paznju.Najvise mi je krivo od mojih ljudi,koji se s ponizenjem pominju njegovo ime.A,ovi kriminaslci,koji ucise narod,i odrfali ga zivog,bez stida i srama,javljaju se svude,i nabajaju nos gde im nije mestoSve su pljackali njegovo,sto je on stvorio.Sram da nam bude svim

ranko75

25.05.2016. 23:24

@Vuk Popovic - Zanima mnoge! Kada bi imali takvog igraca da se bori za Srbiju onako kako se on borio za Jugoslaviju ne bi puzali u EU, nego bi nas molili da udjemo.

zoran

25.05.2016. 21:11

Ovaj "slucajni intervju" pada u isto vreme kad izlazi njegova knjiga.Sve to zbog jedne knjizevne promocije ?

Dule Los Angeles

25.05.2016. 22:51

Dajte,molim vas jos malo o NJEMU.Ako je moguce-svaki dan. Da njegovi nslednici koji sada vladaju Srbijom,nauce svaki detalj koja do kraja vodi-Ubistvu Srbije. Zar ne vidite mucenici,da se "najveceg sina" nikada necemo osoboditi!? Za vjek i vjekova. I "posle Tita-Tito" je jos na snazi. Istorija se ponavlja. I danas vlada "najveci sin",koji je i najpametniji,i koji sve zna! Zato niti koga sta pita,niti koga slusa! Po pravoj-Brozovoj formuli. Ja i samo ja. I sada,80% Vlasti,cine "njegovi"!

Danica

26.05.2016. 00:00

Znate sta, lako je bilo Bravaru vladati, kad je digao silne kredite, zbog kojih moja generacija i nasi potomci ne mozemo imati napretka. Ovi sadasnji sto dizu kredite, zaduzuju i 16. generaciju (ako se, uopste, zbog bede rodi)... Tako da, manite se hvalospeva i zali za Titom, a ako vec pisete, napisite ono sto se nije smelo tada javno izgovoriti.

dragoljub

26.05.2016. 19:59

@Danica - ako se secam, cela jugoslavija je bila zaduzena 24 milijarde USD.Danas je toliko zaduzena samo Srbija, Hrvatska duplo, Bosna i Crna Gora po pola koliko Srbija, Makedonija slicno, Slovenija...BDP sada imamo manji nego pre, losije skole i zdravstvo, maje ljudi radiSve u svemu, kad saberes i pid uces crtu? Ali hajde, Danice,-Vi ste dama pa ste u pravu. :)

abvgd

04.06.2016. 11:55

@Danica - Druze Dragoljube infllacija je cudo ondasnjih 20 milijardi je kao danasnjih ~300 milijardi, imaj na umu da je prvih 20 milijardi dobio na poklon a drugih 20 na zajam.

floyd

26.05.2016. 07:57

Да би становништво уопште знало о Титу и том периоду наше историје, потребно је ући у библиотеку и прочитати књиге његових најближих сарадника. Најпре Милована Ђиласа , Светозара Вукмановића, Владимира Дедијера, Владимира Велебита, Коче Поповића, Павла Јакшића, Александра Ранковића и осталих. Потребно је прочитати књиге Родољуба чолаковића, Јосипа Копинича и наравно важних докумената из досијеа Коминтерне, а нарочито најбољег познаваоца Тита - Пере Симића. Све ће након тога бити јасно!!!

mladjar

26.05.2016. 23:00

@floyd - Ne razumem, je li tema Titova bolest, ili kakav je bio covek?Koliko je neki covek cenjen i postovan za zivota vidi mu se po sahrani -cuvena mudra izreka.

Stevan Radovanovic

13.06.2016. 06:02

@floyd - floyd, niti jedan od navedenih saradnika Josipa Broza nije nista napisao o Titu, sto bi razotkrilo njegovu stvarnost. Vladimir Dedijer je pisao ono i onoliko koliko mu je Broz omogucio. Sta u tome ima istine, to je pitanje svih pitanja kada je rec o Titu. Drugi, nisu bili u prilici u kojoj je bio Dedijer. Aleksandar Rankovic nikada o Titu nije napisao nista. A sto se tice Pere Simica, nekadasnjeg omladinskog rukovodioca u Srbiji, on objektivno o Titu moze samo prepricavati price.

Galeb4

24.10.2016. 18:48

@floyd - Postovani Stevane,Nemojte se ni vi a ni drugi samo putem Interneta informisati, vec citajte stivo koje je gosp. ,,Floyd,, preporucio i saznacete sve! Internet pruza puno toga ali ne sve.

smesnilik

27.04.2017. 01:00

@floyd - Jedini koji je najvise znao o njemu je bio Pero Simic,donekle i Vladimir Dedijer,tj Pero Simic je pratio njegov rad i zivot ,cak je najvise saznao 1990 godine pre raspada SSSR-a kada je otisao u Moskvi,otisao je u njihov vojni arhiv gde je saznao celu istinu o njemu!!!

мајстор

27.05.2016. 09:54

Да је "скраћен" још 1944. овог лудила не би било данас...

abvgd

04.06.2016. 11:48

Da je melanholicni Draza izdao nalog da ga skrate za glavu i dan danas bi imao obe noge nas drug stari:)

Pesnik beli

08.11.2016. 19:39

Nebi mnogo o ovome polemiso ,što se tiče Josipa Broza i njegovog lečenja ja sam saznao mnogo davno jel sam bio pripadnik RM i imao priliku da sa njim lično na Galebu razgovaram.Iz njegovog razgovora sam saznao ko je u stvari on i zašto je mene zvao da dođem kod njega da napravi nešto od mene,čim je poslat u Ljubljanu zna sam da će tamo i završiti brzo kada nije ostao u beogradu ili da je poslat u italiju.Tamo je bio pacijent koji je otišao iz rovinja sa operacionog stola i vratio se sa obe noge.

pesnik

08.11.2016. 19:45

Moram da dodam mi tada nismo mnogo znali o ljudima kome je on smetao i to je bila prilika da ga sklone,o njegovoj smrti nećemo nikada saznati pravu istinu jel istina o njegovom lečenju i smrti ona je negde duboko zakopana.Meni je u Rmi ratni vojni invalid prvoborac nakon objave o njegovoj smrti rekao da je on u stvari prminuo još 18 ili 19.februara a ne petog maja.Navodno zbog njegovog pokušaja da se kao Lenjin "BALSAMUJE"kako to nije uspelo onda je javljeno da je petog maja preminuo.Istina je m