Стефановић: Повратак џихадиста потенцијална опасност за безбедност Србије

ФоНет

24. 05. 2016. у 16:45

Потенцијални ризик по безбедност Србије представља опасност од повратка српских држављана са страних ратишта, нарочито од повратка џихадиста из Сирије и Ирака

Стефановић: Повратак џихадиста потенцијална опасност за безбедност Србије

Небојша Стефановић

Потенцијални ризик по безбедност Србије представља опасност од повратка српских држављана са страних ратишта, нарочито од повратка џихадиста из Сирије и Ирака, који су се борили у оквиру неке од терористичких организација које делују на том простору, изјавио је данас у Грозном министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Стефановић је, на Међународном састанку високих представника задужених за питања безбедности у Грозном, рекао да постоји опасност да ти људи по повратку наставе да спроводе радикализацију.

Он је прецизирао да су због учествовања у ратним сукобима у Сирији и Ираку, подигнуте оптужнице против седам држављана Србије за кривично дело терористичко удруживање.

Одговор на тероризам мора бити снажан, како на националном, тако и на међународном нивоу, пре свега кроз узајамну помоћ и сарадњу, сматра Стефановић.

"Тероризам је глобални проблем. Чвршћа сарадња и благовремена размена безбедносно интересантних информација веома је важна за супротстављање свим изазовима који нас очекују", оценио је Стефановић у саопштењу МУП Србије.

На маргинама конференције Стефановић се састао са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим, са којим је разговарао о безбедносној ситуацији и сарадњи у борби против тероризма и организованог криминала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milan

24.05.2016. 18:11

zasto bi bila opasnost od tkz boraca kad dođu u srbiju postoji li zakon ako postoji sprovoditi ga