ИЗГРАДЊА потпуно новог затвора у Панчеву почеће до краја следеће недеље, потврђено је за "Новости" у Управи за извршење кривичних санкција. Биће то други по реду нови затвор, после "Падинске скеле", који је изграђен у последње две и по деценије.

Постојећи панчевачки затвор је у категорији окружног и може да прими 160 лица. Зграда се налази у самом центру града, у пешачкој зони, и датира из времена Марије Терезије. План је да се она преда Граду за музејски простор.

Будући затвор имаће статус Казнено-поправног завода и капацитет за 500 лица лишених слободе, односно 300 осуђеника и 200 притвореника. Биће изграђен на 10 хектара земљишта постојеће економије, која је у саставу Окружног затвора и налази се на путу за Баваниште.

Планирано је да се цео комплекс, на 24.000 квадрата, састоји од седам зграда: две за смештај осуђеника, кухиње, управне зграде, пријавнице, зграде за посете и техничких просторија. Завод ће бити грађен у складу са савременим стандардима, највишим степеном обезбеђења и опремљен посебним техничким системом заштите. На улазу ће се налазити непробојна стакла, КД врата најновије генерације, тунел за скенирање ствари, као и просторије за ручни претрес. Цео комплекс биће ограђен периметарским системом заштите (укључује се сигнализација у случају угрожености), а објекат инфрацрвеним сензорима и више стотина камера за видео-надзор.

Биће урађена и комплетна водоводна и канализациона структура, што ће добро доћи и становницима овог дела Панчева, кажу у Управи.

Вредност изградње и опремања је 23.000.000 евра, од чега Централна европска банка кредитира 18.000.000, а Србија суфинансира са 5.000.000 евра за опремање. Намештај ће израдити "станари" КПЗ у Пожаревцу - Забели, Сремској Митровици, Ваљеву и Нишу.

До краја године планиран је почетак изградње и новог КПЗ у Крагујевцу.


УКУПНО 35 ЗАТВОРА

У СРБИЈИ тренутно постоји 35 затвора, од којих пет на КиМ. Пре "Падинске скеле", од нових објеката саграђено је Посебно одељење у Забели, "затвор у затвору" познатији као "Алкатраз" (2005) и два објекта у оквиру КПЗ у Сремској Митровици, 2008. године.