Сахрањен кнез Александар Карађорђевић(ФОТО)

Јелена МАТИЈЕВИЋ

20. 05. 2016. у 11:46

Сахрањен кнез Александар Карађорђевић(ФОТО)

Фото М.Анђела

Кнез Александар Карађорђевић сахрањен је на Опленцу у присуству чланова породице, председника Србије Томислава Николића, као и бројних других званица

КНЕЗ Александар Карађорђевић сахрањен је данас на Опленцу, у порти иза олтара Цркве Светог Ђорђа у којој почивају његови славни преци. Чукунунука вожда Карађорђа, старијег сина кнеза Павла, до вечне куће испратили су чланови породице, представници Војске Србије и стотинак грађана, углавном из Тополе и његове вољене Шумадије. Од раних јутарњих часова, људи су, у тишини, одавали последњу пошту, палили свеће "српском племићу, свом кнезу, поносном Шумадинцу" и уписивали се у књигу жалости.

Тачно у 10 часова и 15 минута огласила су се црквена звона. Пре почетка црквеног обреда, венце на одар кнеза Александра, прекривен заставом Србије, положили су председник Републике Томислав Николић, у име Владе Србије Владимир Божовић, саветник премијера Александра Вучића, престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином и најстаријим сином Петром, представници Кола српских сестара и Удружења "Краљевина Србија"...

Заупокојеној литургији и опелу, које су у храму на Опленцу служили владике шумадијски Јован и аустралијско-новозеландски Иринеј, осим породице кнеза Александра - супруге Барбаре и синова Михаила, Сергеја и Душана, сестре кнегиње Јелисавете и чланова породице Карађорђевић - присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, представници МУП Србије, изасланици владарске краљевске породице Лихтенштајн, представници европских краљевских породица, дипломатског кора, многобројни пријатељи, сарадници, поштоваоци....

ЧЕСТО ЈЕ ДОЛАЗИО - Испунила му се заветна жеља да почива у отаџбини, у Шумадији - каже деда Марко (80), из Липова. - Често је долазио, видело се да много воли Србију. Откад је 2000. године добио наша документа, кнез је користио сваку прилику да дође у отаџбину. Нека вечно и мирно сада почива у њој.
- Био је отмен и достојанствен, прави кнез, али и врло непосредан, љубазан и драг човек - наставља Мирка из Тополе. - Волео је да шета нашим градом, да види и сретне што више народа, да са сваким поприча.

- На пут и сусрет са вечно живим и васкрслим Богом пошао је и наш племенити и добри кнез Александар - рекао је у заупокојеној беседи владика Јован. - Нашег доброг кнеза упознао сам убрзо по доласку у Епархију шумадијску. Често је долазио, много смо разговарали о свему, о његовом животном, трновитом путу. Оно што сам видео, доживео и осетио, то је да је кнез имао велико срце, љубав према свима. Зрачио је добротом и топлином. Видео сам и осетио да воли свој народ и Србију, своју лепу Шумадију. Говорио је - ја сам Шумадинац, па пилот, па кнез. Нека га молитве Светог Георгија, заштитника храма на Опленцу и заштитника Тополе, прате до царства небеског. Нека ти груда вољене Шумадије у којој ћеш дочекати васкрсење буде лака.

После литургије и опела, ковчег кнеза Александра из храма на Опленцу изнели су припадници 98. ваздухопловне бригаде из Лађеваца. У гробницу урађену од венчачког мермера на којој пише "Александар 1924-2016", спустили су га шесторица кнежевих Шумадинаца, угледних домаћина из Војковаца и Јарменовца. Одевени у шумадијске народне ношње, с црним флором око руке, Мирко и Милан Арсенијевић, Драган Јовановић, Миливоје Гавриловић, Михаило Недељковић и Предраг Лубурић не крију тугу и сузе...

- Ово је за нас тужан, али посебан дан, јер смо одабрани и имамо част да кнеза положимо у вечну кућу - каже Драган Јовановић. - Нико од нас га није ни познавао ни срео, али смо сазнали да је кнежева жеља била да се Шумадинци последњи опросте од њега. А ми смо добри домаћини и потичемо из традиционално монархистичких породица. Нек му је лака, вољена, земља шумадијска.

Над гробницом иза олтара Цркве Светог Ђорђа, од оца се, на крају сахране, опростио најмлађи син Душан. Изрецитовао је врло дирљиву песму о сусрету у животу и будућем сусрету у вечности.

ГРУМЕН СЛОВЕНАЧКЕ ЗЕМЉЕ

На одар кнеза Александра, у четвртак после подне грумен земље из Словеније, упакован у мали пехар, положио је Нани Пољанец из Рогашке Слатине. Он је власник приватног музеја посвећеног династији Карађорђевић. Како нам је рекао, земљу из Словеније донео је као што су то његови сународници урадили 1936. године на сахрани краља Александра Првог Карађорђевића.

ГРОБНИЦА

Кнез Александар Карађорђевић преминуо је у 92. години, 12. маја у Паризу, где је провео последње године живота. Место своје сахране у порти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу одредио је сам. Пре осам година, кнез је гробницу наменио себи и супрузи кнегињи Барбари од Лихтенштајна. За ту одлуку затражио је и добио благослов владике шумадијског Јована, а о својој жељи обавестио је и патријарха српског Иринеја.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

penzioner-1

21.05.2016. 11:18

Ko sve placa tu lakrdiju? Zasto Predsednik Srbije nikolic je prisutan? Dali on ide svakom gradjaninu na sahranu? Toliko godina ziveli od kradje naseg zlata jos uvek ti belosvetski koji nemaju gram Srpske krvi zive na racun Naroda. Ko je on da vojsku i policiju mi placamo? Dajem deo penzije za oporak Srbije a ne lopovima zlata i vecitim neradnicima. Jos i neke titule! Sramota!!!

slobodan

27.05.2016. 21:56

@penzioner-1 - Poštovani gospodine vi ste potpuno u pravu. Ovaj samozvani prestolonaslednik Aleksandar 2 došao je ovde da deli srpski narod na dva dela po zadatku engleske tajne službe. Dokle će ti karađorđevići da dele srbe. Slobodan