Владика Јован одлази из Ниша

В. М. - Р. Др.

19. 05. 2016. у 20:02

Владика Јован одлази из Ниша
Свети архијерејски сабор на заседању разматрао ситуацију у Нишкој епархији. Могуће да ће убудуће боравити у Шапцу код епископа Лаврентија

ЕПИСКОП Јован (Пурић) више неће бити на челу Нишке епархије. Свети архијерејски сабор који заседа у Београду владици је данас отворено ставио до знања да не рачуна на повратак у стару епархију. Формална одлука о томе биће донета у завршници заседања Сабора. Овом архијереју није додељено ни будуће место боравка, већ му је сугерисано да се настани у неком од манастира.

У овом контексту у црквеним круговима тумачи се и његова изненадна посета Шапцу у среду увече. Према изворима "Новости", циљ његовог доласка код владике Лаврентија је покушај да испослује дозволу да се као његов помоћник настани у Шабачкој епархији.

Владика Јован нашао се у ситуацији да нема много врата на која може да покуца - преноси извор "Новости" из врха СПЦ. - Мале су шансе да се врати чак и у Острог, где је више година био игуман. Владика Лаврентије прошле године га је позвао да дође у Шабац, али се ситуација у међувремену променила. Томе су посебно допринеле гласине које су ширили Јованови људи, да се он спрема да замени Лаврентија, што није по вољи локалним свештенцима.

Владика Јован већ годину дана разрешен је управљања над епархијом у Нишу, како је саопштила СПЦ, из "здравствених разлога". Права истина је, међутим, да је дошао у сукоб са утицајним нишким свештеницима и тај дуел - изгубио.

Сабор је завршио усвајање извештаја о једногодишњем раду епархија, што је редовна тачка дневног реда.

А међу темама о којима ће Сабор да расправља наћи ће се и ситуација у европским епархијама, које су последњих месеци суочене са аферама и унутарцрквеним сукобима. Ту се ломе струје. Група владика окупљена око митрополита Амфилохија склона је кадровским променама у овим епископијама. Насупрот њима је табор владике бачког Иринеја, коме одговара садашње стање. То је, како преносе извори нашег листа, наставак притајеног сукоба између двојице уважених архијереја, разбукталог прошле године на питању смене владике милешевског Филарета, који ове године очекује да буде враћен у своју епархију.


ДВА СЦЕНАРИЈА

САБОР ће у случају Нишке епархије размотрити два сценарија. Првиао-призренски Теодосије. Могуће је и да трон у Нишу годину дана буде упражњен, а да за то време епархијом као администратор управља патријарх Иринеј.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Draga

19.05.2016. 21:51

kako je ovo moguće kad je rečeno da nema smene u Spc.Kako je moglo da se ovo desi Nišlijama da izgube ovakvog vladiku.

Opaki

19.05.2016. 21:53

Slozite se vec jednom, vladike, prestanite sa svadjom i podelama, i pocnite sa molitvom za spas naroda.

Sever

20.05.2016. 01:33

Oni su van zakona !!! Naprave krivicna dela, ojade narod i samo budu smenjeni!!! Sta je bre ovo? Na sud pa u zatvor!!! Sta ceka policija, tuzilastvo? Jel treba narod da uzima pravdu u svoje ruke?

Banacanin

20.05.2016. 09:30

Sramota da ovaj dostojni episkop bude udaljen od svoje eparhije niske, a da episkopa Nikanora jos ne udaljavaju iz Banata. Pa to onda nije pravedni Sinod. Sramotno za Sinod.

PETAR

20.05.2016. 12:35

@Banacanin - Sramota je samo kada se oklizas a ne podignes se, Sveti Sinod je zakazao SUOCENJE sa Episkopom banatskim Nikanorom, to ce biti zvanicno i sluzbeno prva sednica Sinoda i zato molimo ne osudjujte nikoga vec se molite i budite malo strpljivi, bice to vrlo brzo.

Branko

20.05.2016. 09:41

Ovde se radi o obračunu sa svima onima koji ne prihvataju ekumenizam i Rimokatoličkog papu za prvog i nepogrešivog. Do sada je je razrešeno i proterano oko 250 monaha , monahinja i sveštenika u Srbiji zbog toga što su izabrali Svetog Savu, Sv. Vasilija Ostroškog, Sv. Nikolaja Žičkog (Velimirovića), Sv. Avu Justina Ćeliskog (Popović) i ostale Svete oce koji su se borili protiv jeresi i svejeresi. Bog neka čuva našeg Dostojnog Episkopa niškog Jovana koji je izabrao ISTINU i PRAVDU.

nislija

20.05.2016. 13:37

Pa dobro, smeniste vladiku Jovana, a sta bi sa onim Pahomijem, da ne pricam zasta je bio optuzen, jer je veoma teska tema. Znaci stitite one lose, a sklanjate dobre ljude.

alex miles

21.05.2016. 05:25

Ne da ih volim, ali ovaj je postao zrtva trenja, spletkarenja i politickih manipulacija unutar crkve, a sto samo dokazuje da kakvo kasapljenje postoji medju popovima za preztis i polozaj, a sto nema apsolutno nikakve veze sa verom u tamo nekog boga, jer oni sami pokusavaju da postanu bogovi.Uzas !