ОБРТ У СПЦ: Филарет се враћа у Милешеву?

Р. Др.

18. 05. 2016. у 13:22

ОБРТ У СПЦ: Филарет се враћа у Милешеву?
На помолу обрт у епископату српске цркве. Предлог ће се наћи на Сабору који заседа, и већина ће га подржати

ВЛАДИКА Филарет, после једногодишње паузе, највероватније ће бити враћен у Милешевску епархију, сазнају "Новости".

Предлог да поново преузме епископију којом је управљао до марта 2015. већ је припремљен и биће изнет Светом архијерејском сабору. Према информацијама нашег листа, упркос противљењу дела владика, већина Сабора подржаће овај предлог.

- Филарет и даље ужива подршку великог броја архијереја - каже извор "Новости" из СПЦ. - Највећи противници његовог повратка у игру су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који обавља дужност администратора Милешевске епархије. Њихова група епископа, за разлику од прошлогодишњег сабора, овог пута остаће у мањини.

Како се чује у црквеним круговима, на промену односа снага у Сабору највише је утицала чињеница да је део архијереја убеђен да Филаретова смена није била прави пут за увођење реда у Милешевској епархији. Од прошле године на адресу Патријаршије у Београду, али и других епископских средишта, стигле су десетине писама и петиција верника да се Филарет врати у своје средиште. Патријарху су се обраћали чак и муслимани из околине Нове Вароши, молећи га да врати смењеног владику.

Епископ Филарет разрешен је прошле године, у саборском прегласавању, са свега једним гласом више за његову смену. Познато је да он ужива подршку владике бачког Иринеја и њему наклоњених епископа. То је основа за предлог да ове године буде враћен у некадашње средиште.

Бившем милешевском епископу Синод СПЦ до данас није нашао ново задужење, нити место боравка. Током периода суспензије као његово будуће средиште одређен је забачени манастир на једном од врхова планине Златар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Profesor Papić

18.05.2016. 15:06

Na Mnogaja i Blagaja ljeta Preosvećeni Vlad Jedva čekamo da se vratite u Bogom čuvanu Eparhiju našu Mileševsku

Nele

18.05.2016. 15:25

Vladika koji je napravio i obnovio veliki broj crkava i manastira... Ko je bio zna o cemu pricam. Samo napred!!

Seljasnica Kolovrat Prijepolje

18.05.2016. 15:56

Hvala za ove divne vesti, naseg vladiku Filareta jedva cekamo, hvala i vladici Joanikiju ali vladika Filaret zaista nedostaje kao arhijerej, veliki dobrotvor i organizator eparhije Milesevske. Gledali smo njegov rad trud suze i znoj petnaest godina, zato, narodu eparhije Milesevske ne prolazi ni jedna ruzna rec protiv vladike Filareta .DOSTOJAN!!!