Сахрањен ратни командант Ратко Шкрбић: Пуковник за Наташу није опростио

Драган Вујичић

16. 05. 2016. у 07:58

На Бежанијском гробљу у Београду минулог викенда сахрањен је пуковник Ратко Шкрбић, војник и научник, ратни командант 15. бригаде ВРС

Сахрањен ратни командант Ратко Шкрбић: Пуковник за Наташу није опростио

Ратко Шкрбић

НА Бежанијском гробљу у Београду минулог викенда сахрањен је пуковник Ратко Шкрбић, војник и научник, ратни командант 15. бригаде ВРС. На његов изричит захтев, сахрана је обављена без војних почасти. Отишао је "ожучен" на своју војску која га је спречила да априла 2014. представи српској јавности експертски налаз из Хага "о монтирању геноцида српском народу у Сребреници", који је претходно јавно изнео на суђењу генералу Здравку Толимиру у престоници Холандије. Пуковник није могао да заборави својој армији што је дозволила да је тог 9. априла, како је говорио, уплаши писмо Наташе Кандић министру војном, који је потом наложио да се промоција књиге "Сребреничка подвала" овог врсног научника, која је била заказана за 10. април, "откаже по хитној процедури".

Ипак и без униформи и плотуна, на испраћају Шкрбићу поред родбине окупиле се стотине његових колега, без униформе. Војнички опроштај одржао је његов ратни друг генерал Петар Шкрбић.

- Са неколико професионалних официра у Команди бригаде и без имало правих официра у батаљонима, он је успешно командовао Бихаћком бригадом од 1993. до 1995. Сам се борио са многобројним проблемима и савладавао их на вешт начин у бригади чија је старосна структура бораца била можда најнеповољнија у ВРС - подсетио је на ратовање преминулог колеге Шкрбића.

Пуковник Шкрбић је после рата, у Школи националне одбране, био шеф Катедре за војну стратегију и ратоводство. Ипак, његов најзначајнији научни рад објавио је у судници Хашког трибунала као експерт одбране на процесу генералу Толимиру због наводног геноцида у Сребреници. Користећи искључиво документа тужилаштва математички је показао да број убијених у Сребреници јула 1995. ни случајно не може бити између 7.000 и 8.000, а да су тужилаштво и суд "аљкави, злонамерни и математички неписмени".

НИЈЕ РЕЧЕНО НА сахрани Ратку Шкрбићу није било пригодно да се каже: Свађао се он са Ратком Младићем жестоко о многим стварима, а највише око тога што га из Бихаћа гађају српском муницијом. Два пута током рата из војнички безизлазне ситуације на Бихаћу звао је супругу Светлану "да пољуби синове јер он сутра иде..."

Урадио је пуковник две анализе кретања житеља Сребренице. У првој, он се бавио судбинама оних који су преживели јул 1995, док је у другој пратио судбине ратних заробљеника 28. дивизије Армије БиХ, који су према тврдњама тужилаштва накнадно убијени. У обе ове анализе, бројкама, детаљно је оповргао дотадашње пресуђене бројеве жртава.

Последице у Хагу су биле да су у два судска већа која су пресудила генералу, од шест судија чак троје "имали издвојено мишљење". Судија Нијамбе је у првостепеном поступку тражила да се овај ослободи. У другостепеном, судија Миндуа "није видео" удружени злочиначки подухват, а судија Антоанети у коначној пресуди је рекао да "он не зна ко је наредио геноцид". Толимира то није спасло у другостепеној пресуди, али је суд признао своју грешку и број наводно стрељаних, априла 2015. "свео" на 4.970.

- И ту су украли 1.000 људи - рекао је тада Ратко Шкрбић, анализирајући ову пресуду Толимиру.

И када је пуковник Шкрбић требало да своју студију, преточену у књигу "Сребреничка подвала", изнесе у Београду 10. априла 2014, Наташа Кандић, тадашња директорка Фонда за хуманитарно право, писала је тадашем министру Небојша Родић "да се не вређају жртве Сребренице", који је, како је касније испричаи Шкрбићу, "наредио да се промоција у Дому војске откаже, дан пред одржавање". Шкрбић је узалуд објашњавао пуковнику који му је пренео "наређење" да су они официри заклети да бране част, истину и слободу свог народа.

СТАН ПО ПРОПИСУ

ПОРОДИЦА пуковника Шкрбића је и даље у службеном стану на Бежанијској коси, мада су у новембру 2015. добили кључеве "коначног решења".

Кажу, то га је убило.

Да би се уселио у нови стан, морао је свој службени да "врати у стање како налажу прописи". Да би то урадио, месец пре доделе кључева морао је да се исели са породицом "да кречи, фарба, гитује".(Није му помогло ни то што је био болестан од канцера.) Пошто је и то урадио, када је у новембру дошао у нови стан и видео како изгледа, одбио је кључеве док се не доведе да буде "по прописима". Пуковник је 10. маја умро "од срца" на ВМА а породица чека на стан....Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

Miloš

16.05.2016. 08:20

Sve je moguce kada zivis u okupiranoj zemlji. Da ima pravde Kandicka bi davno sedela u samici, a nas Skrbic bi bio heroj.

Visibaba

16.05.2016. 08:23

Sramota!!! Ovakvi ljudi su dragoceni! Večna slava i hvala za sve! Ne smemo ih zaboraviti.

Правдољуб

16.05.2016. 08:58

Бог да му душу прости и нек му је лака црна, тешка, српска земља. Имао сам част да га упознам. Био је скроман човек. Прави српски официр у зло време, и ратно и поратно. Волео је свој народ. Неправда га је однела исувише рано, јер су такви људи ретки и тако потребни Србији и Српском народу. Саучешће породици Шкрбић.

Milen

16.05.2016. 09:11

Eh Srbijo tuzna i jadna...ni ne znas kakvog si coveka izgubila...borac,ratnik, rodoljub,naucnik...covek koji je godine zrtvovao za istinu,koji je 4 godine bio u ratu,koga Rusi vise postuju i koji rado slusaju o istini o Srebrenici,a kod nas mu zabranjuju promociju knjige.Prosetajte malo po internetu ,naci cete puno interesantnih stvari o ovom Velikom coveku,cast mi je i sreca da sam ga poznavao,ali i tuga sto istina u ovoj zemlji nikome nije interesantna...

Дарак

16.05.2016. 09:14

Слава му. Како радимо тако нам се и враћа, е Србијо...

Лаки

16.05.2016. 09:30

Добро ми још нисмо збрисни са лица земље, с обзиром како се понашамо према заслужним људима међу нама. Лоши смо људи, брате, баш лоши. Ово једино не важи у односу према странцима, где се претварамо у најпонизније и најгостољубивије људе на планети.

mika

16.05.2016. 10:53

Sram te bilo srbijo (namerno napisano malim slovima srbija,treba zasliziti veliko slovo) i ponovo sram te bilo stidi se srbijo!

Hag

16.05.2016. 11:09

Nemoze se u ovom vremenu javno iznositi istina.Svi Heroji u Hagu, a kvislinzi u foteljama ili na nazivima ulica.Svi oni danas imaju izgovor kao i sto svaki kvisling ima u svoje vreme.Njihov med je kratkotrajan kao i svakom izdajniku i to je bilo od vekova pa ce tako biti i nadalje, tvoja slava i slava pravednika koje se za pravdu bore je vecna.

макиЛЕЛЕЛЕ

16.05.2016. 11:45

Србију треба да је срамота што је заборавила своје војне команданте!!! Почивај у миру пуковниче и Вечна Памјат !!!

Б

16.05.2016. 12:19

зар је Нушић забрањен код вас?У Србији прилике су таке бабе славе презиру јунаке

Јабре

17.05.2016. 12:31

@Pitanje - Мислим да јесу јер ја знам о том догађају а читам само Новости и ретко кад друге новине.

Svaka chast

16.05.2016. 14:13

Svaka chast Novostima, gde ovo mozes jos da procitas?Nije tesko napisati u malim nepoznatim novinama za koje niko nezna ili nehaje, al ajd ti uradi nesto protiv silne reke uzvodno kada si u fokusu jer su novine koje uticu na javnost. Zato svaka chast Novostima da ne idu nizvodno protiv te silne reke!

Gospava

17.05.2016. 09:36

Živim u Republici Srpskoj a sad sam saznala da je moj zemljak preminuo. Ni u jednim vijestima u RS nisam čula da je objavljeno da je pukovnik Ratko Škrbić umro. Iskreno saučešće porodici a čitaocima ovog teksta samo obavijest da je pokojni pukovnik rođen u Glamoču i da smo mi glamočani ponosni na njega.

Milan

17.05.2016. 11:22

Neka je večna slava vojniku, pukovniku,naučniku i heroju Ratku Škrbiću. Zašto se jednom za sva vremena u Srbiji i Srpskoj republiki ne kaže istina o Srebrenici i montiranoj laži. Država se obrukala prema svome heroju i ko stoji i zbog čega stalno promovišu tu ustaškinju Natašu Kandaić?Hvala Večernjim novostima i gl.i odgovornom uredniku da su to objavili i poznato je da se na čelu tih dobrih novina nalazi sposoban, pošten i odgovoran čovek, a pre svega veliki patriota.Počivaj u miru !

Јабре

17.05.2016. 12:30

Хвала на свему пуковниће ! Почивај у миру а породици и пријатељима саучешћје.

Mile

28.05.2016. 00:11

E tako u srbiji na žalost,prolaze pravi vojnici, branioci svog naroda...neka ti je heroju vecna slava i hvala ti za sve što si uradio za svoj narod!

Ludost

19.08.2018. 18:38

Ova generacija Srba će ući u istoriju bezčašća i sramote , izdaje i prodaje svoje zemlje i svog roda.Naši će se potomci , ako ih bude , stideti svojih bliskih predaka. One slavne, koji su ginuli za ovu zemlju ,neće zapamtiti , jer za njih nisu ni čuli.