ПРОСЛАВА мале матуре све више се из школа враћа у кафане. Иако је Министарство просвете прво слало препоруке школама да осмаци славе у школским салама, после и законом забранило малу матуру у ресторанима и хотелима, откривена је "рупа у закону": прописи забрањују школама да воде децу у кафане, али не постоји "вето" да то раде родитељи. Е управо ту могућност су удружено искористили родитељи, ђаци и агенције, те осмаке тако, без кршења прописа, воде на матурске вечери.

Део родитеља се буни, јер деци није место у кафани, и сматрају да је прослава у школи примеренија, али они су у многим школама у мањини. Гласовима већина бира се кафана!

ОШ "Лаза Костић" из Београда једна је од школа чији ће матуранти славити у ресторану, само још нису одлучили у којем. Цена за обе понуде је 2.950 динара, а садржај сличан - оркестар, анимација, вечера од предјела до десерта и сокови у неограниченим количинама.

- Као посебна атракција у понуди се наводи да је гост вечери "Пинкова звездица". Стварно не мислим да је то вредност којој школа треба да учи децу - жали се мајка једног осмака. - Прослава у школи много је примеренија њиховом узрасту. Тако је било ранијих година организовано, али ове су родитељи изгласали другачије.

Да последњу реч имају родитељи потврђује и Јован Чуковић, директор ОШ "20. октобар" у Београду. Његови ученици славиће у школи, али каже "победа је била тесна".

ЛОШИ УСЛОВИ - Школе немају добре услове за прославу. Мали број има одговарајуће сале. Школе су велике и тешко је контролисати да не уђе неко непозван. Највећи проблем је храна. У јуну су већ високе температуре, па храна сатима стоји у школи, изван фрижидера. Ресторани имају кухињу, храну чувају на хладном, па не може да се поквари - каже Вања Ђекић.

- Гласали су сви родитељи осмака и за свега 15 гласова победила је прослава у школи. Иако је понуда ресторана била за 1.000 динара скупља, родитељи су масовно били за ту опцију - објашњава Чуковић. - Претходних година смо лепо организовали и верујем да ће опет бити тако. Оркестар ће свирати примерен репертоар, имаћемо обезбеђење, комплетну вечеру...

Чуковић додаје и да је његов утисак да се деци приписује више зрелости него што је заиста имају, те да их не треба пожуривати да одрасту.

Са прославама у ресторанима не слаже се ни Министарство просвете, и подсећају на Закон о основном образовању и васпитању:

- Чланом 39 овог закона прописано је да се прославе школских и државних празника, почетка и краја школске године и завршетка основношколског образовања и васпитања за ученике организују у школи или у договору са јединицом локалне самоуправе у установама културе.

Да школа не би прекршила закон, уговоре са агенцијама потписују родитељи.

- Сваки родитељ појединачно потпише уговор - каже Вања Ђекић, власница агенције "Вања". - Деца су обезбеђена, нико не може да уђе непозван, све је прилагођено њиховом узрасту. Сва искуства која имамо била су позитивна, па и ове године многе школе сарађују са нама.

Наша саговорница, са искуством од готово две деценије, каже да су прославе у ресторанима много боље организоване него у школама.