Мала матура опет по кафанама!

И. МИЋЕВИЋ

06. 05. 2016. у 20:19

Родитељи осмака бирају да се свечаности поводом краја основног образовања одржавају у ресторанима и хотелима. Проналазе рупу у закону који забрањује славље изван школе

Мала матура опет по кафанама!

Школска прослава мале матуре

ПРОСЛАВА мале матуре све више се из школа враћа у кафане. Иако је Министарство просвете прво слало препоруке школама да осмаци славе у школским салама, после и законом забранило малу матуру у ресторанима и хотелима, откривена је "рупа у закону": прописи забрањују школама да воде децу у кафане, али не постоји "вето" да то раде родитељи. Е управо ту могућност су удружено искористили родитељи, ђаци и агенције, те осмаке тако, без кршења прописа, воде на матурске вечери.

Део родитеља се буни, јер деци није место у кафани, и сматрају да је прослава у школи примеренија, али они су у многим школама у мањини. Гласовима већина бира се кафана!

ОШ "Лаза Костић" из Београда једна је од школа чији ће матуранти славити у ресторану, само још нису одлучили у којем. Цена за обе понуде је 2.950 динара, а садржај сличан - оркестар, анимација, вечера од предјела до десерта и сокови у неограниченим количинама.

- Као посебна атракција у понуди се наводи да је гост вечери "Пинкова звездица". Стварно не мислим да је то вредност којој школа треба да учи децу - жали се мајка једног осмака. - Прослава у школи много је примеренија њиховом узрасту. Тако је било ранијих година организовано, али ове су родитељи изгласали другачије.

Да последњу реч имају родитељи потврђује и Јован Чуковић, директор ОШ "20. октобар" у Београду. Његови ученици славиће у школи, али каже "победа је била тесна".

ЛОШИ УСЛОВИ - Школе немају добре услове за прославу. Мали број има одговарајуће сале. Школе су велике и тешко је контролисати да не уђе неко непозван. Највећи проблем је храна. У јуну су већ високе температуре, па храна сатима стоји у школи, изван фрижидера. Ресторани имају кухињу, храну чувају на хладном, па не може да се поквари - каже Вања Ђекић.

- Гласали су сви родитељи осмака и за свега 15 гласова победила је прослава у школи. Иако је понуда ресторана била за 1.000 динара скупља, родитељи су масовно били за ту опцију - објашњава Чуковић. - Претходних година смо лепо организовали и верујем да ће опет бити тако. Оркестар ће свирати примерен репертоар, имаћемо обезбеђење, комплетну вечеру...

Чуковић додаје и да је његов утисак да се деци приписује више зрелости него што је заиста имају, те да их не треба пожуривати да одрасту.

Са прославама у ресторанима не слаже се ни Министарство просвете, и подсећају на Закон о основном образовању и васпитању:

- Чланом 39 овог закона прописано је да се прославе школских и државних празника, почетка и краја школске године и завршетка основношколског образовања и васпитања за ученике организују у школи или у договору са јединицом локалне самоуправе у установама културе.

Да школа не би прекршила закон, уговоре са агенцијама потписују родитељи.

- Сваки родитељ појединачно потпише уговор - каже Вања Ђекић, власница агенције "Вања". - Деца су обезбеђена, нико не може да уђе непозван, све је прилагођено њиховом узрасту. Сва искуства која имамо била су позитивна, па и ове године многе школе сарађују са нама.

Наша саговорница, са искуством од готово две деценије, каже да су прославе у ресторанима много боље организоване него у школама.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Boba

07.05.2016. 01:23

@zoki - Pa onda neka roditelji koji podržavaju kafane malo navrate da vide šta se tu radi!!!!

Gastarbajter

07.05.2016. 06:00

Pogresno se favorizuje rec kafana. Bolje je u nekom restoranu sa poslugom, porcelanskim tanjirima i staklenim casama proslaviti i osetiti se dostojanstveno nego u fizickim salama na drvenim klupama, papirnim tanjirim i plasticnim casama se gnjaviti bez posluge i prosutim salatama po podu. Sta je tu lose. Niko deci ne daje rakiju u tim kafanama nego im lepo okite ambijent i docekaju ih kao odrasle. Ja licno ne idem u kafane i nisam iz te branse da bih je branio.

SMOKI

07.05.2016. 07:48

Ja sam za to. Malu maturu treba proslavljati vise nego veliku.A tek onda ce mo videti ksakve ce nam biti velike mature. Imaju roditelji pare samo se femkaju. Samo bih postavio jedan uslov. Da se odvoji od ukupne cene proslave 10% za nadprosecnu decu i decu koja su bili djaci pesaci. Kad vec besnimo onda da bar nekome i pomognemo.

Horus

07.05.2016. 09:44

Zasto im nije mesto u kafani? Nekad im nije bilo mesto u kafani ali danas vise nema pravila, izlaze vec sa 13 godina kao matorke.

ggoga

07.05.2016. 10:33

Ево још једне лепе вести ,поред тога шта ради Станија,Мими Оро,Сораја,чеда естрадних певаљки и мали матурани , напокон могу да славе на начин како им сервира риалити програм . Дивно и све честитке брижним родитељима који су се изборили да деца иду у кафану,једном се слави мала матура.

roditelj dva deteta

07.05.2016. 16:09

Nekada se slavila samo velika matura. Pomodarstvo, proslave i punoletstva i diplome su uzele maha i ovaj narod koji kuka da gladuje, ima para za sve. Neka idu deca kad mame i tate vole da bacaju pare.

Zabrinuti

09.02.2018. 09:21

Naravno da roditelji nisu organizatori.Sve je u rukama direktora i rukovodstva škola koji se kriju iza navodnih odluka Saveta roditelja.Ako škole nisu organizatori , zašto su na tim proslavama prisutni nastavnici i direktori škola.