Бранећи отаџбину, одлетео у легенду

Б. ПУЗОВИЋ

04. 05. 2016. у 16:49

Обележено 17 година од погибије храброг пилота Миленка Павловића, који се изнад Ваљева супротставио НАТО авијацији. Сврстао се у ред бесмртних српских јунака

Бранећи отаџбину, одлетео у легенду

Фото Б.Пузовић


ПОЛАГАЊЕМ венаца на споменик пилоту Миленку Павловићу, у среду је обележено 17 година од погибије команданта 204. ловачко-авијацијског пука РВ и ПВО, који се својим "мигом 29" супротставио далеко бројнијим авионима НАТО изнад Ваљева. Његов авион био је погођен и срушио се у оближњем селу Бујачићу.

- Миленков последњи лет трајао је дванаестак минута - рекао је мајор Милан Жуњић, његов саборац из 204. ловачко-авијацијског пука. - Био је то, уједно, и последњи лет наших авиона до краја НАТО агресије. Погинуо је бранећи отаџбину и жртвујући живот за одбрану народа сврстао се у ред бесмртних и легендарних српских јунака. Имали смо част и задовољство да са њим радимо, од њега учимо. Најмање што можемо да учинимо, то је да памтимо, да се сећамо и учимо на ономе што је Миленко радио. Његова херојска крила и данас су раширена и штите нас.

Пуковник Павловић погинуо је у 40. години, а рођен је у Горњем Црниљеву код Осечине. Одликован је, постхумно, Орденом за храброст, Златном летачком значком и Орденом Светог владике Николаја.

БЕЗ НАДЛЕТАЊА

И ове године, као и лане, изостало је надлетање авиона Војске Србије изнад Ваљева, на дан обележавања погибије пилота Миленка Павловића. Ранијих година, наиме, надлетање војних авиона било је саставни део церемоније обележавања годишњице. Иначе, Павловић је иза себе оставио супругу Славицу и синове Срђана и Немању. Постојале су иницијативе да буде проглашен за народног хероја, али то није учињено.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

MladiSrb

04.05.2016. 17:25

Podignite spomenike ovom coveku u svim vecim gradovima, dajte skolama I ulicama nazive po njemu, ucite decu o njemu, neka se pojavi u udzbenicima u skolama. Pa bar je to zasluzio, nista mi braco Srbi ne znamo ceniti..