АНА поново звецка оружјем

Драгана Зечевић

17. 04. 2016. у 08:00

Срби на Косову и Метохији забринути због последњих претњи припадника тзв. Албанске националне армије. Марко Ђурић: Кфор и међународна заједница хитно да реагују

АНА поново звецка оружјем

СМОТРА припадника тзв. Албанске националне армије наоружаних до зуба који позивају на мобилизацију својих чланова у борбу за, како је рекао један од "команданата" ове терористичке формације, "заштиту националних интереса" забринула је Србе у покрајини. Реагујући на окупљање наоружаних Албанаца, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, у изјави "Новостима" рекао је да Кфор и међународна заједница морају да пруже гаранције да таквих појава у нашој јужној покрајини неће бити.

- Разговараћемо са представницима међународне заједнице пре свега представницима Кфора јер је појава оваквих наоружаних групација недопустива - рекао је за наш лист Ђурић.

После неколико месеци, када су се, према тврдњама медија на албанском језику, појављивали на деоницама пута Приштина - Подујево и Приштина - Косовска Митровица, наоружани чланови тзв. Албанске нациналне армије окупили су се пре неколико дана у рејону Митровице, при чему је анонимни "командант" ове илегалне организације оптужио "српске паралелне структуре" у Митровици да муче Албанце и да им не допуштају да се врате својим кућама. Србе је посебно узнемирила и изјава једног од "лидера" који је рекао да су припадници тзв. АНА организовани и добро обучени тако да "могу брзо и да се мобилишу.

И док представници ове терористичке организације истичу да имају подршку НАТО, представници Срба из покрајине истичу да је недопустиво да наоружане групације Албанаца делују на КиМ.

Марко Ђурић

- Међународна заједница, која је надлежна за безбедност на КиМ, мора под хитно да реагује и стане на пут оваквом звецкању оружја и претњама наоружаних Албанаца. Зато позивам међународну заједницу, пре свега Кфор, који је одговоран за безбедност на КиМ, да више не затвара очи пред очигледним претњама Албанаца и не толерише њихово наоружавање и организовање са циљем да изазову немире - истиче Горан Ракић, градоначелник северне Митровице.

И док опомиње да је смотра наоружаних Албанаца доказ да на Косову и даље постоје велике количине илегалног оружја, Ракић истиче додатну забринутост због позива припадника ове илегалне организације на мобилизацију што, како истиче, може изазвати нестабилност и ескалацију насиља.

Горан Ракић

ЗАБРАНА ПОСЕТА

ВРШИЛАЦ дужности министра спољних послова Косова Петрит Сељими изјавио је јуче да ће Марку Ђурићу, директору Канцеларије за КиМ, "на неодређено време бити забрањен улаза на Косово". Повод за овакву одлуку био је што је Ђурић у петак боравио на Космету упркос томе што није имао дозволу косовских власти.

- Ја сам рекао видимо се на Косову и успунио сам обећање - рекао је за наш лист директор Ђурић, коментаришући забрану уласка на КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Гоца СЗ

17.04.2016. 09:51

@друг Чабор - Др Путина! Путин има лек за такве, то су невољно признали и Американци.

неко

17.04.2016. 09:10

Какав бре кфор, каква међународна заједница?! То је територија Србије, ту Србска чизма треба да реагује!