Поделе и на југу Африке: Три Србина, две цркве

Р. ДРАГОВИЋ

16. 04. 2016. у 20:15

Српска црквена заједница на југу афричког континента пролази кроз тежак период. Архимандрит Пантелејмон превео Артемију вернике из парохије Свети Тома. Нерасветљена смрт држављанина Србије на црквеном имању

Поделе и на југу Африке: Три Србина, две цркве

ПРЕЛАЗАК православних верника из парохије "Свети Тома" у Јоханесбургу под окриље Епархије рашко-призренске у егзилу - неформалне верске заједнице коју предводи бивши владика Артемије - само је последња у низу афера које последњих година потресају српску црквену заједницу на југу Африке.

Срби и православци у Јужноафричкој Републици, окупљени око јединог српског православног храма на Црном континенту, више пута су доспевали у средиште пажње црквене јавности. Прослава празника Благовести у школи у Јоханесбургу, "зачињена" портретима бившег владике Артемија и Николаја, некадашњег игумана манастира Црна Река сведоче о све дубљој подели међу верницима.

Део православних верника код владике Артемија превео је један од утемељивача Српске цркве у Африци архимандрит Пантелејмон, који је годинама водио ову црквену општину. Одлуком Патријаршије, са овог места је смењен 2014. Како је за велики број јужноафричких православаца он био најјача спона са Црквом, без дилеме су се окренули бившем епископу Артемију.

ЦЕНТАР СРБА У АФРИЦИ Црквену општину "Свети Тома" у Јоханесбургу основали су српски исељеници још седамдесетих година. Она је једина духовна матица наших људи на овом континенту, а ка њој, према проценама, гравитира готово 20.000 сународника из Јужноафричке Републике, као и околних држава Боцване, Замбије и Зимбабвеа. Захваљујући труду архимандрита Пантелејмона, током последње две деценије у православну заједницу ступио је и део домаћег становништва.

Срби из Јужне Африке, међутим, више пута су указивали на проблеме са којим се суочава православна заједница у овој земљи. У средишту великог броја притужби налази се Исајло Марковић, који је одлуком патријарха Иринеја из Аргентине дошао на чело Црквене општине Свети Тома.

- Уместо о обичајима и духовности, верници последњих година углавном разговарају о скандалима - кажу за "Новости" познаваоци црквених прилика на југу Африке. - Цркву Свети Тома потресла је никада до краја расветљена смрт једног држављанина Србије на црквеном имању. Он је пронађен са метком у телу у једном од парохијских станова, а наводно је радио као телохранитељ локалног свештеника Марковића.

Део верника у Јоханесбургу истог пароха СПЦ оптужују и за немарни однос према својим дужностима, али и за више преступа, међу којима је непоштовање локалних закона, па и расизам. Због неоправданог отказа и мобинга локалног радника који је одржавао црквено имање државни суд га је осудио и новчаном казном. На његов рачун пљуште оптужбе и да је запустио духовни живот, али и да служи литургије по грегоријанском календару.

ХАОС НА ПРОСЛАВАМА

Прославе црквених празница у Јоханесбургу, како сведоче поједини верници, у парохији Свети Тома постале су прилике за окупљања сумњивих особа, жељних провода и опијања. Претње, псовке, па и физички обрачуни одавно више нису реткост, а постоји и сумња да појединци долазе и наоружани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Хаос

18.04.2016. 04:03

Само сензација, ма нека је и измишљена. А овај сујетни калуђер, пошто није могао да буде владика у регуларној СПЦ, јер је неспособан и само је правио непријатности ( нападао околно становништво ) сада дошао код Маркових хајдука-одметника, мисли да ће бити тамо владика.Само власт.

Ana

18.04.2016. 15:22

@Хаос - To nije istina. Nemate pojma a komentarisete. Bruka. Lajte usta da niste pusta...

Srpska dijaspora Juzne Afrike

18.04.2016. 11:46

Svaka cast Dragovicu.Tema je bolna ali novinarstvo i jeste da se istrazuje i iznosi istina.Ovo je prvi put da se ugledne srpske novine veoma priblize samoj istini o atmosferi koja vlada u nasoj crkvi u Johanesburgu, a o kojoj se cuti.Obicno se na neke slicne tekstove jave dezurni botovi iz Johanesburga koji iz licnih interesa krenu da klevecu oca Pantelejmona, potpuno zanemarujuci njegov ogroman doprinos ovoj crkvi i zajednici i ne osvrcuci se na uzasne skandale i afere novog popa Isajla Markovica

Pretoria

20.04.2016. 06:54

@Srpska dijaspora Juzne Afrike - Niko ovde ne klevece pantelejmona,jer se on sam okleveto a za tebe advokata nista ne znaci pola stranice u telegrafu o njegovom krstenju crnkinje i detetu sa istom.

Srpska dijaspora Juzne Afrike

20.04.2016. 11:46

@Srpska dijaspora Juzne Afrike - Ako je taj Telegraf to objavio-ti posalji da to vidimo pa i mi da se edukujemo.Napisah ja da krecu botovi iz JAR.Tu monstruoznu klevetu je u svojoj kuhinji zakuvala ...... ..... hrvatsko-turskа ekipа, a Srbi ateisti iz Johanesburga zdusno prihvatili.Ima samo jedan mali problem.Svako ce da odgovara Bogu za lazi i klevete.Zamisli kolika je tek odgovornost ako se laze protiv nekoga ko je sluga Boziji i ciji je doprinos narodu i crkvi u JAR nemerljiv?Ne bih voleo da sam u vasoj kozi.....

Srpska dijaspora Juzne Afrike

18.04.2016. 12:50

Mi Srbi koji zivimo u JAR,znamo kako nam je i zato smo zahvalni novinaru koji je izneo ono sto nas najvise muci.Dragovic ne bi trebao da stane na ovome.Potrebno je sasvim izneti na videlo kako se desilo da od crkve kojom smo se ponosili, za dve godine dodjemo do skandala i afera ciji je glavni akter svestenik Isajlo.Ko je tome doprineo?Pored onih koji su Isajla poslali u JAR,koliki doprinos imaju srpski biznismeni N.Anicic,D.Davidovic,J.Bardak i sadasnji saradnici:dopunska skola,folklor,Ambasada

Johanezburg

21.04.2016. 22:27

Kakva sramota sta sve ljudi pisu i blate casnog Pantelejmona.Ovu gnusnu laz o detetu plasirala je neka baba-gospodja-Milica.Ista gospodja je na sastanku dok je vodjena hajka i peticija za smenu Monaha,da mu se izvadi krv jel se po njoj on drogira.Ova gospodja ima neke komplekse.

Sramota

27.04.2016. 15:07

Sramota je da redakcija objavljuje neistinite i neproverene podatke o coveku koji je odmetnik od nase svete crkve, SPC. Veoma je pogresno davati odskocnu dasku takvim ljudima koji zarad poriva sujete i materijalne koristi s problematicnom prosloscu seju lazi i razdor. Pantelemon Jovanovic izazvao je veliko zlo i razdor. Njegov model uprave u CSO Sv. Sava je bio svih godina " zavadi pa vladaj'.

Зоран

28.04.2016. 07:42

Владика Артемике је једино Србско што вјреди.Артемије настоји да очува православље и каноне..Артемије гради цркве.Пантелејмон шири православље у Јару а Исајло екуманизам.Санихил је сад легло Анти Срба,Југословена,Комуњара,Потурица,Католика.Најгори су ови неки бивши верници,Хаџије.Некад били Пантине десне руке а сад се продали Папи и Ватикану та један дукат.