ПРЕЛАЗАК православних верника из парохије "Свети Тома" у Јоханесбургу под окриље Епархије рашко-призренске у егзилу - неформалне верске заједнице коју предводи бивши владика Артемије - само је последња у низу афера које последњих година потресају српску црквену заједницу на југу Африке.

Срби и православци у Јужноафричкој Републици, окупљени око јединог српског православног храма на Црном континенту, више пута су доспевали у средиште пажње црквене јавности. Прослава празника Благовести у школи у Јоханесбургу, "зачињена" портретима бившег владике Артемија и Николаја, некадашњег игумана манастира Црна Река сведоче о све дубљој подели међу верницима.

Део православних верника код владике Артемија превео је један од утемељивача Српске цркве у Африци архимандрит Пантелејмон, који је годинама водио ову црквену општину. Одлуком Патријаршије, са овог места је смењен 2014. Како је за велики број јужноафричких православаца он био најјача спона са Црквом, без дилеме су се окренули бившем епископу Артемију.

ЦЕНТАР СРБА У АФРИЦИ Црквену општину "Свети Тома" у Јоханесбургу основали су српски исељеници још седамдесетих година. Она је једина духовна матица наших људи на овом континенту, а ка њој, према проценама, гравитира готово 20.000 сународника из Јужноафричке Републике, као и околних држава Боцване, Замбије и Зимбабвеа. Захваљујући труду архимандрита Пантелејмона, током последње две деценије у православну заједницу ступио је и део домаћег становништва.

Срби из Јужне Африке, међутим, више пута су указивали на проблеме са којим се суочава православна заједница у овој земљи. У средишту великог броја притужби налази се Исајло Марковић, који је одлуком патријарха Иринеја из Аргентине дошао на чело Црквене општине Свети Тома.

- Уместо о обичајима и духовности, верници последњих година углавном разговарају о скандалима - кажу за "Новости" познаваоци црквених прилика на југу Африке. - Цркву Свети Тома потресла је никада до краја расветљена смрт једног држављанина Србије на црквеном имању. Он је пронађен са метком у телу у једном од парохијских станова, а наводно је радио као телохранитељ локалног свештеника Марковића.

Део верника у Јоханесбургу истог пароха СПЦ оптужују и за немарни однос према својим дужностима, али и за више преступа, међу којима је непоштовање локалних закона, па и расизам. Због неоправданог отказа и мобинга локалног радника који је одржавао црквено имање државни суд га је осудио и новчаном казном. На његов рачун пљуште оптужбе и да је запустио духовни живот, али и да служи литургије по грегоријанском календару.

ХАОС НА ПРОСЛАВАМА

Прославе црквених празница у Јоханесбургу, како сведоче поједини верници, у парохији Свети Тома постале су прилике за окупљања сумњивих особа, жељних провода и опијања. Претње, псовке, па и физички обрачуни одавно више нису реткост, а постоји и сумња да појединци долазе и наоружани.