Зашто су се Срби турчили?

Др Мирослав Јанковић, новинар

16. 04. 2016. у 16:11

Прелазак у ислам османлијски извори представљају као прелазак у другу партију

Зашто су се Срби турчили?

Срби су се турчили драговољно, јер да нису, данас их уопште не би било на овим просторима. Насилном исламизацијом сви би у само две-три генерације били преведени у мухамеданство. Срби су радо мењали веру јер су их у исламу чекале пореске олакшице и напредовање у служби, а главни мотив за турчење било је српско уверење о непобедивости Османског царства. Једноставно: веровали су да овој империји нема краја. Исламизација је била ствар породичног договора и плана за будућност.

Ово је пре пет месеци изнео у тексту под насловом "Отоманске тајне о Србији" млади историчар др Срђан Катић из Београда, а објавиле су "Новости".

Катић је, наиме, претходно провео две године у Истанбулу и преврнуо многобројне папире у турским архивима, за које каже да су савршени и да поседују више милиона докумената о Србима, у којима је записана наша историја од Маричке битке 1371. до Другог балканског рата 1913. године.

Списи су апсолутно објективни, нагласио је више пута др Катић. Текст су потом пренели и неки сарајевски портали, уз циничне коментаре да су Срби коначно почели да прихватају своју праву историју. Катић је још нагласио да су Срби боље и с више поштовања приказани у турским него бечким и дубровачким архивима, на пример. Тако Турци за Србе наводе да су живели на много већем простору него што нам германска историја признаје и да у оно доба нису били само робље него и закупци државних поседа, рудника, солана, скела и царина. Да је, на пример, Скадар око 1000. године био главни српски град.

Реакције на овај текст међу српским историчарима су биле млаке и опрезне, уз коментаре да све треба пажљиво прегледати, а у читалачкој јавности су се могли чути свакојаки коментари. И овакви: да је за Србина боље да га Турчин и мучи него Латин учи, да Србе нису угњетавали Турци већ потурице, да смо једино у историји били сложни кад смо били под Османлијама.

Јер, да смо сви ми Срби тада прешли на ислам, остали бисмо јединствени и били бисмо само Срби исламске вероисповести, а овако смо раздробљени на аустроугарске католике, османске муслимане, византијске православце итд.

Погледајмо сада шта је о овим питањима говорио Иво Андрић, када га је 10. 10. 1962. године примио Јосип Броз да му уручи Орден Републике са златним венцем, након што је писац добио Нобелову награду.

Том дивану с Титом, који је организовао Добрица Ћосић, присуствовали су Ј. Веселинов, К. Црвенковски, Д. Ћосић и Богдан Црнобрња, који је као Брозов секретар и забележио Андрићев монолог.

На Титово питање шта ново припрема, Андрић је казао да пише роман о личком потурчењаку из Плаког, Омер-паши Латасу, који је 1852. поклао бегове у Босни и угушио 16 буна у Царевини. Говорећи о турској владавини у Босни, Андрић, према стенограму, дословно каже да турска окупација у првој фази није била нечовечна, иако је свака окупација тешка, али да ми Турке памтимо највише из њиховог декадентног доба. Потом Андрић Брозу објашњава да када би обичан човек примио ислам у Турској, чак и као роб, могао је постати и маршал у њиховој војсци.

- Где је то друго било могуће? - запитао се нобеловац пред живим маршалом, додавши да су у многим земљама постојале разне препреке у том погледу. На Ћосићеву опаску да на Турке рђаво гледамо из данашње перспективе због јањичара и данка у крви, Андрић одговара: - И на Западу су врбовали младе људе и чинили исто што и Турци с јањичарима. Шта су, до јањичари, били ардити у Италији или припадници СС у Немачкој? Без обзира на порекло, код Турака је било нешто слично као и у Америци: човек је могао постати све за што је имао способности. Није требало да буде племић.

Андрић је пред Брозом своје излагање о Турцима и турчењу завршио цитирајући једну народну изреку, која боље од историјских књига говори о Босни и Србима уопште:

- Отац ми клања, мајка ми се крсти, а ја гледам па се каменим. Ето, то је наша повест - казао је узбуђени Андрић.

На то је Броз рекао да му је председник Турске Бајар причао како се 5.000 Срба, под командом деспота Стефана Лазаревића, 1402. у бици код Ангоре (данашња Анкара) борило на турској страни против Угара. Безумно храбро до изгинућа, након што су сами Турци напуштали мегдан или се предавали. И шта сад? Је ли дошло време да нам Турци (ис)пишу историју од 542 године ропства под њима (од Маричке битке до Другог балканског рата) у којем ће турчење бити приказано као промена политичког уверења и прелазак у другу партију, јањичарство као одлазак с плавим шлемом на глави у мировну мисију, а данак у крви као добијање Фулбрајтове стипендије, на пример.

А што се Андрића тиче, остаће енигма је ли он баш рекао све оно што је Црнобрња записао. А ако и јесте, пошто је волео да говори оно што уши преко пута желе да чују: оно што је написао и до тада и после је (по)брисало речи изговорене пред Брозом. А написано је одувек и јаче и тачније од изговореног. Поготово у Андрићевом случају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Lena

18.04.2016. 07:14

Manastiri...koliko mrze Turke pa kazu preziveli Tursko vreme a sad....kako je bilo moguce "preziveti" silu koja je tu 500god.?Ispada da su birali da zemlju svoju ne odbrane a manastire odbranili svih 500 god.Ne nego su dozvolili da manastiri postoje kao i da popovi budu medju vidjenijim licima jer da je drugacije ne bi postojali manastiri,kao sto ne postoje 200 i nesto dzamija u Bg ostade samo jedna.Dosta govori ko je ko.

Ruben

19.04.2016. 10:15

@Lena - Eh turcine, nepotrebno potpisivati sa "Lena" ; u Turskoj je do pocetka 20og vijeka hriscansko stanovnistvo cinilo 25% populacije ; danas je ostalo manje od 1% ; to najbolje pokazuje ko je ko.

Mujaga

10.01.2019. 14:14

@Lena - E Svrabendo nepotrebno posati Ruben. Razmisli to sto je Lena napisala. Da li su Turci rusili pravoslavne bogomolje, razmisli ali se prvo okupaj. Turci su vam pokazali sta su bazeni,voda ...

ranko75

22.04.2016. 19:33

Mi smo ih prezreli ili zamrzili i napravili sebi neprijatelje,umesto da smo se trudili da ljubavlju vratimo bludnog sina,kao sto je onaj otac iz jevandjelja to uradio.I tamo se je verni sin bunio i cudio zasto ga otac prima kada je sve procerdao,ali to nije pokolebalo oca da ga primi i dobije izgubljenog sina nazad.Otac je bio mudar a mi nismo jer su sada svi oni umesto da budu srbi neprijatelji tih pravih srba,i to je tesko breme,i oni su nam veci neprijatelji od drugih,jer su odbaceni,presreni

Preci se ne zaboravljaju

04.12.2018. 11:24

Srbi s enisu turčili, nego uzimali islam da bi zaštitili svoje imanje, porodicu, selo ! Kasnije genracije su zaboravile ko su im bili preci pa su spahije i dahije otimali imanja od svojih pravoslavnih rođaka (to su kasnije ponovili i komunistički diktatori)

Čikiriz

03.01.2019. 22:30

Stvari oko islamizacije su mnogo složennije nego što autor iznosi ali generalno Srbi nekako lako prodaju veru za večeru. Zašto je to tako samo Bog zna.

Charnojevic

04.01.2019. 01:35

Zanimljivo je to sto su Ugari prodali u to doba najveci top osmanlijama koji su srusili bedeme Konstantipolja , i poceli se siriti dalje . Nazalost samo Hriscanstvo kod Srba i drugih naroda je bilo sve drugo obozavanje ,samo ne Hristos. Inace u Svetom Pismu u Otkrivenje 9 glava osmanlije su proreceni da ce doci.

Zoran

04.02.2019. 09:08

Autor teksta dovodi u sumnju stavove Andrića. Kao, šta je izjavio a šta je pisao. G.dine autor, nema tu ništa kontradiktorno. Bilo je turčenja iz oba razloga. Inače, trebalo bi konačno uporediti germansko i tursko viđenje naše istorije.