ЕПАРХИЈА рашко-призренска у егзилу, црквена организација коју предводи некадашњи владика Српске православе цркве Артемије, у последњих годину дана отворила је више богослужбених објеката у Србији, али и у иностранству. Присталице бившег епископа окупљају се на литургијама у Аустрији, Канади, САД и Јужноафричкој Републици. Фотографије десетина младих Африканаца из Јоханесбурга са иконама и сликама бившег владике Артемија, које су се појавиле на интернету, сведоче о све већем броју верника који се окупљају у Артемијевим катакомбама.

Утемељивач Црквене општине Свети Тома у Јоханесбургу, архимандит Пантелејмон (Јовановић), празник Благовести провео је у друштву наставника и ученика Основне школе "Свети Атанасије Александријски" у Тембиси, где је до 2013. године као клирик СПЦ предавао православну веронауку. Овај свештеник прошле године прешао је под окриље непризнате епархије "у егзилу". То је и био разлог што је празник прославио у друштву својих ученика који су носили портрете бившег владике Артемија и Николаја, некадашњег игумана манастира Црна Река, који сада носи титулу "хорепископа старорашког и топличког".

Велики број макар и назови следбеника тзв. Епархије рашко-призренске у егзилу на југу Африке сведочи и о све дубљим поделама међу православним верницима у свету. Томе наруку иде и све већи број Артемијевих богослужбених објеката, тзв. катакомби, које су према званичном тумачењу Патријаршије лажни храмови и "парасинагоге".

Група верника окупљена око бившег владике, чије је "цивилно" име Марко Радосављевић, тренутно се окупља у тридесетак импровизованих храмова широм Србије. Њихове богомоље налазе се и у Колумбусу, код Детроита у САД, као и аустријском граду Гринбагу, између Беча и Граца. Његовој верској заједници пришао је и један број разочараних Срба из Канаде, који су формално чланови црквених општина СПЦ.

У Патријаршији СПЦ негирају да је на делу раскол међу верницима и наглашавају да је случај Артемије - завршена прича.

- Он није никакав владика, нити су његови људи свештеници и монаси. За СПЦ он је само Марко Радосављевић, који уноси смутњу и раздор међу вернике. Они су искључени из Српске цркве и њихова богослужења немају благодат нити смисао. То би требало да знају сви верници у Србији, али и у иностранству, који лакомислено наседају на лажне приче ове групе људи.


БЕОГРАД

ПРИСТАЛИЦЕ бившег владике Артемија покушали су пре пет година да отворе катакомбу и у центру Београда. Изнајмљени стан, на свега неколико стотина метара од Храма Светог Саве, опремили су иконама и прогласили га за капелу. После реакције општинске инспекције објекат је пресељен у Барајеву.