Јефтиније је умрети у Риму него у Београду

Раде ДРАГОВИЋ

14. 04. 2016. у 13:55

Јефтиније је умрети у Риму него у Београду

Због високих цена, погребну опрему многи плаћају на рате

Зашто су драстичне разлике у ценама погребних услуга у Србији и иностранству. Укоп у Италији кошта 465 евра, а у нашој престоници и до 1.000, уз много нижа примања

ПРОСЕЧНОМ човеку више се исплати да умре у Риму, Прагу или Братислави него у Београду, Нишу или Новом Саду. Да и стварност понекад личи на црнохуморни виц показују цене погребних услуга које су у овим земљама неупоредиво ниже него код нас. Рачун за последњи испраћај у српској престоници може да буде и неколико пута већи од цене сахране у мањим градовима у унутрашњости.

На велике разлике у ценама погребних услуга указано је у јеку актуелне борбе приватника за равноправан статус на тржишту сахрањивања. Економиста Драгољуб Рајић извео је рачуницу према којој скромни укоп у Милану, где је просечна плата 1.900 евра, кошта око 465 евра. У Прагу, са средњом зарадом од око 1.200 евра, погреб износи 405 евра, а у Братислави, где зарађују у просеку 1.000 евра, сахрана кошта - 376 евра. Последњи испраћај у Србији кошта од 900 до 1.000 евра.

- У највећем броју европских држава јавна комунална предузећа не баве се погребним делатностима, већ ове послове добијају приватне фирме - објашњава Рајић. - Да би прошла на тендеру, приватници се труде да максимално спусте цену и повећају квалитет. Код нас то није случај, јер погребне услуге пружају јавна предузећа којима се нерационално газдује.

Рајић каже да у мањим градовима у Србији трошкови погреба износе и три пута мање него што је то случај у Београду. Реч је о местима која немају јавна погребна преузећа, већ се сахранама и гробљима баве приватници.

Специјализована погребна јавна предузећа у Србији послују у четири града - Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу - где је растанак са овим светом и најскупљи. Председник удружења приватних погребника Драган Здјелар ову појаву објашњава монополом комуналних предузећа, која своје губитке пребијају преко цена услуга.

- Основни трошкови сахране који подразумевају таксу, гробно место и укоп у Параћину коштају 13.000 динара. Исто то у Београду треба платити између 50.000 и 60.000 динара - наводи Здјелар. - Моје предузеће запошљава пет радника, а са једним више могао бих да изведем и хиљаду сахрана годишње. Београдско предузеће "Погребне услуге", поређења ради, има 430 стално запослених и око 150 радника по основу уговора.

Неуређено стање у овој области довело је и до великих разлика у ценовницима погребне опреме. Према подацима Удружења погребника, просечан храстов сандук за сахрањивање у Београду за најмање трећину је јефтинији код приватника. Сличан однос цена важи и за чување покојника у хладњачи, превоз, па и цене венаца и цвећа.

За власника приватног предузећа "Фунеро" из Суботице Јожефа Мишколција, кључно је питање квалитета производа и услуга, који је знатно нижи код јавних предузећа.

- Нама је заиста важно да купац стекне поверење у нас и да дође поново. Цене услуга нисмо мењали годинама, а квалитет смо подигли на ниво који ниједан јавни монополиста не може да постигне. Сваки наш радник, који је у контакту са покојником, обучен је у белу кошуљу са црном краватом, превозимо белим возилима, а ред постоји и код постављања цвећа на хумку. Венци најближе родбине иду на врх, а свака трака мора да буде видна и јасно читљива - набраја Мишколци.


МОНОПОЛ БЕЗ КВАЛИТЕТА

КАДА би у Суботици моје предузеће имало монопол у сахрањивању, тврдим да би свега годину дана касније опао квалитет - тврди Јожеф Мишколци из Суботице.

- Зашто би монополиста био мотивисан да смањи цене својих услуга? Важно је да се што више предузећа такмичи за место на тржишту. Опрема и услуге сахрањивања тако постају јефтиније и квалитетније. То је и разлог што последњи испраћај у Европи мање кошта него у Србији - наводи овај суботички погребник.


МАЊАК МЕСТА НА ГРОБЉИМА

У ОДРЕЂИВАЊУ цена гробних места јавном комуналним предузећима у највећим градовима у Србији наруку иде и чињеница да су гробља тесна и без пројеката за проширење. Мањак места за сахрањивање и недостатак урбанистичких планова, који јасно предвиђају повећање капацитета, јавни погребници користе за "надувавање" цена гробних места и гробница. Вечна почивалишта у Београду достижу и цену од неколико десетина хиљада евра, а све је више парцела којима се тргује на сивом тржишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Juznoprugas

14.04.2016. 14:16

Drzava da prepolovi cene pogrebnih usluga u Bgd i Srbiji.Dosta su zaradjivali na nesreci drugih.Tipicna Srpska posla!

Zeljko

14.04.2016. 14:29

Mi pre svega moramo da promenimo nacin razmisljanja o nasim umrlima. Moramo da se volimo dok smo zivi, nema tog hrastovog sanduka koji ce nadomestiti nasem pokojniku ljubav za zivota. Slazem sa da groblja sve rade kako bi uzeli sto vise novca od ozaloscenih. Ako danas uzimanje kolumbarija, to je ona kaseta na zidu za dve urne kosta 80 hiljada dinara plus skoro 1000 dinara za godisnje odrzavanje mogu da zamislim koje su cene na skoro zatvorenim grobljima. Malo karaktera za tu temu. a mnogo htedoh

FromPersonalExperience

14.04.2016. 14:40

A sta tek za Ameriku reci gdje je najjeftinija sahrana( ne kremacija) preko $8000 a ni zarade prosjecnog naroda I nisu neke.. Spomenik nije ni ukljucen u tu svotu..

običan radnik

14.04.2016. 14:47

I živeti u Rimu, Berlinu i Parizu je jeftinije nego u Beogradu, a ne samo umreti !

zaliv.co

14.04.2016. 15:40

Imam prijatelja koji zivi u Italiji, cak i grejanje je tamo jeftinije a imaju oko 4-5x vece plate...pa vi vidte gde mi zivimo....

Jova

14.04.2016. 16:39

@zaliv.co - Ziveli smo u Rimu,vrlo prosecno sa placenim stanom i komunalijama,bilo je podjednako teško kao i ovde,a za pogreb bez spomenika gde je pokojnik sahranjen u betonskoj kaseti u zidu na trecem nivou,malom plocom sa osnovnim Podacima,na groblju Daleko od grada,platili smo dve hiljade petstotina evra Uz Prevoz ,tako da cifra od nepunih petstotina evra koja je navedena u novinama nije moguca

Zeljko

14.04.2016. 21:48

@zaliv.co - Ne brinite zbog minusa, ubedjen sam da niko ko vam je dao minus nema pojma o cemu ste pisali.

elektricar

14.04.2016. 16:53

Kod nas je najskuplje - i živeti i umreti. Ali se zato na razne načine jevtino gubi život ... Ili od gladi, ili od bolesti, ili od nekog psihopate ... Zaista smo se "izborili" za raj na zemlji ... Hvala "pametnom" narodu, "demokratiji" i "tržištu" ...

drgkpt

14.04.2016. 17:01

U Beogradu najveci lopovluk,ako nadgrobni spomenik nije iz pogrebne usluge beograd,onda placate tzv.? taksu. Taksa na racunu sadrzi stavke,izrada opsega,postavljanje spomenika...oko 80 eura a sve te poslove obavi kamenorezac (iz unutrasnjosti)koji je prodao spomenik. Primer drugi pok.umro sreda u 23i30 u cetvrtak po prijavi za sahranu kazu nema mesta do utorka, uz molbu i neki tel. kontakt sluzbenik ksze ima mesta za subotu i to kosta 6000din.Cena uredno iskazana na racunu.

Kole

14.04.2016. 19:58

Niste mogli da uporedite gde je skuplje roditi se, nego nas savetujete gde da umremo?