Монопол поткопава приватне погребнике

С. Б. - З. Р.

13. 04. 2016. у 20:00

Монопол поткопава приватне погребнике
Приватна погребна предузећа пред гашењем јер је њихов посао препуштен јавном сектору. Без посла би могло да остане 3.000 људи. Удружење најављује протесте

ПРИВАТНА погребна предузећа, њих око 600, готово су пред гашењем. Уколико будућа влада не измени закон који дозвољава да се овом делатношћу баве искључиво фирме у већинском државном или власништву локалних самоуправа, без посла ће, поручују у Удружењу приватних погребника, остати близу 3.000 људи, а грађани ће плаћати све скупље услуге. За бољи статус ће се, најављују, борити и протестима.

Закон о комуналним делатностима је још 2011. погребне услуге препустио држави, а локалним самоуправама наложио да донесу посебне одлуке и уредбе и ускладе пословање са законом. Добар део градова и општина и нема своја погребна предузећа, па су приватници несметано радили. Последњих неколико месеци, међутим, у Суботици, Панчеву, Новом Саду, а у Београду од раније, ствари се мењају.

- Донели су одлуке којима обавезују све здравствене установе и установе социјалне заштите да јавним предузећима пријаве сваки случај смрти. По утврђеној смрти, у установама, или ван њих, посмртне остатке преузимају јавна предузећа, превозе их и смештају у мртвачанице, које за њих раде 24 часа дневно, док је пријем остатака које превозе приватници временски ограничен - објашњава Драган Здјелар, председник Удружења. - Ми смо од Комисије за заштиту конкуренције тражили мишљење. Они су проценили да је тиме нарушена слобода економске конкуренције и да се монополизује тржиште погребних услуга. Наложили су Новом Саду и Панчеву да избришу дискриминаторске одредбе.

Иако им је рад отежан још 2011, приватници су досад опстајали.

- Радимо легално, али је све учињено да ниједна странка не дође до приватника - објашњава Јожеф Мислоцки, из суботичког предузећа "Фунеро". - Сад је кулминирало.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је недавно изашло са Нацртом измена и допуна закона о комуналним делатностима. Ни оне, међутим, нису поправиле статус приватника.

ЗАМЕРКЕ КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ ЗАКОН погађа и католичку цркву. Свих пет бискупија из Србије се обраћало надлежном министарству. - Нама смета члан пет који каже да локалне самоуправе могу црквама да повере управљање и одржавање гробља. А то је наше власништво - каже Мирко Штефковић, секретар међународне бискупске конференције "Ћирило и Методије".

- Посебан проблем је што јавна расправа уопште није била јавна и нису били позвани сви који су заинтересовани за ово питање - тврди Радомир Ћириловић из Покрета за заштиту потрошача "Просперитет". - Последица државног монопола је да су цене погребних услуга енормно велике. А од 42 јавна погребна предузећа, њих 39 је пословало са губитком. Услуге су у једном граду, од 2009. до данас кориговане чак шест пута и за 50 одсто су веће.

МИНИСТАРСТВО: ОТВОРИЛИ СМО ТРЖИШТЕ

министра грађевине Јована Атанацковић каже да ће после измена Закона о комуналнима делатностима, приватници, уз превоз посмртних остатака, моћи да се баве чак и одржавањем гробаља и сахрањивањем:

- Све смо учинили да либерализујемо тржиште - каже Атанацковићева. - Ово је кровни закон, а локалне самоуправе су добиле надлежност да саме регулишу начин обављања делатности. Чињеница је да ће сада сви који желе да послују у овој области морати да поштују прописе. А то многима не одговара.

ЦЕНЕ - ЕНОРМНЕ

УКОЛИКО се укрсте износи просечних месечних примања грађана и цена погребних услуга, а Мрежа за пословну подршку је то урадила, подаци показују да су грађани Србије у прилично незавидној ситуацији.

- За скромну сахрану у Милану, где је просечна плата 1.900 евра, треба издвојити 465 евра - наводи Драгољуб Рајић. - У Прагу је плата 1.200 евра, а погреб око 405 евра. У Братислави зарађују у просеку 1.000 евра, а сахрана кошта 376 евра. У Србији је цена погреба од 900 до 1.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ana

13.04.2016. 22:37

i gradjane. to je i politicko pitanje. menajje dogovorenih uslova iz korena podizanje cena nekoliko puta da sbiu s epokojnici izbacili iz svoje u zajednicku grobnicu kao u Jasenovcu,

dragan963

13.04.2016. 23:58

Zašto se sad o ovome priča ako je zakon donet još 2011. godine!? Neko se sad setio šta je pogrešno uradio i koristi to u predizbornoj propagandi. Znao sam da zbog političkih poena sve će da urade ali da se oni dobijaju preko pokojnika nisam mogao da poverujem. Isti slučaj je i sa članom 67 Zakona o turizmu koji je usvojen 2009 a izmenjen 2010 i kojeg se neko sad setio u predizbornoj kampanji.

laki

14.04.2016. 16:34

sve treba prepustiti privatnicima..mnogo su jeftiniji od komunalnih javnih preduzeca,,,nemoze jedni da drze monopol u jednom gradu i da drze enormne cene sa svojim monopolom,,,, treba otvarati privatna groblja,,, svugde na zapadu ovaj posao vrse privatnici,,,zasto se neko u Srbiji pravi pametan...ili ih je strah od privatnika.....