Тито је сакрио истину о Јасеновцу

Драган Вујичић

10. 04. 2016. у 22:02

Академик Србољуб Живановић о комисији која је 1964. истраживала злодела у НДХ логору: После првих извештаја и само три месеца рада, све је стопирано. Убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома. Око 20 % жртава живо закопано

Тито је сакрио истину о Јасеновцу

Академик Србољуб Живановић

КАДА је Државна комисија судских антрополога бивше СФРЈ у саставу: др Здравко Марић, Вида Бродар, Атон Погачник и др Србољуб Живановић, септембра 1964. завршила прву фазу испитивања масовних гробница на стратишту у Доњој Градини са друге стране Саве од логора Јасеновац, уплашили смо се бројева до којих смо дошли. На стратиштима дуж реке, у масовним гробницама које су се простирале на дужини 12,5 километара и ширини 4,5, сложили смо се недвосмислено да ту лежи више стотина хиљада зверски убијених људи - 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома! У гробнице, широке шест, а дубоке осам метара, наслагани су једно на друго, по 27 особа, старих и младих. Прве анализе узрока смрти сведочиле су да је око 20 одсто њих у гроб отишло живо.

Овако данас, са горчином у гласу, говори за "Новости" академик Србољуб Живановић, једини професор медицине Државне комисије која је истраживала број жртава у Јасеновцу и председник Међународне комисије за истину о овом НДХ логору са седиштем у Лондону. Живановић истиче да је Комисија извршила 130 сондажних бушења на 100 масовних гробница, чији су се ровови протезели између 60 и 80 метара. Радили су, сећа се, три месеца, те далеке 1964. године. После првих извештаја, све је, међутим, стопирано. Држава им није рекла зашто.

* Са колегама из Сарајева и Љубљане били сте прва стручна комисија која је за рачун државе покушала да утврди број жртава?

- И пре нас је било истраживања. Прво је било у мају 1945. Комисија ЗАВНОХ изнела је тада процену о између 500.000 и 600.000 убијених. Две године касније, бивши логораш др Никола Николић са сином у Доњој Градини је идентификовао 258 гробница дужине од 60 до 80 метара дубоких око осам метара. Борци из Козарске Дубице 1961. поново су почели са истраживањима, мада они нису имали стручна знања. Нас су позвали 1964. и били смо најрепрезентативнија група стручњака до тада. Посебним бушилицама извршили смо отварање 100 гробница и после три месеца тешког рада изнели смо државним органима процену о броју жртава.

ЦРНА ЛИСТА СВЕШТЕНИКА * У Хрватској признају само недела Мирослава Филиповића.
- Шта рећи о злочинцу, управнику логора, који је на једној миси позвао паству да оде у село и побије све Србе, али да прво убије његову рођену сестру која је удата за Србина. Ја сам на Конференцији Међународне комисије за истину о Јасеновцу у Лондону извео за говорницу Јеврејку Скибу којој је католичка часна сестра Пулхерија затезала врат како би кољач могао прецизније да удари. Скиба је говорила, а после њеног говора католички свештеници су напустили салу. Драгутин Кукољ, Николом Масић, Јоло Јосип Бујановић, Миховил Марбер, Стјепан Габрић, само су неки од свештеника који су убијали.

* Како је изгледао одлазак у Јасеновац 1964?

- Било је чудно. Велики професори из Београда, Загреба, Љубљане нису хтели ни да чују да буду у саставу те комисије. Пошто је она ипак створена, одабрани су референтни центри из Сарајева, Љубљане и Новог Сада, одакле сам и ја одабран као доцент са медицинским знањем. Сећам се да сам прво отишао у Аушвиц да се спремим за посао јер до тада нисам знао много о истраживању масовних стратишта. У том логору сам видео да су Немци практично, индустријски убијали жртве, правећи од њих сапуне, чешљеве. У Доњој Градини смо наишли на жртве које су садистички убијане из мржње и са великом страшћу.

* Која вам је прва асоцијација када се данас присетите тог времена?

- Страх и стравичан слаткасти мирис смрти увек када је сонда отворила гробницу. Када се истражује једна таква рака, па када у руке узмете поломљену лобању једногодишњег детета, то вас промени заувек. Када год говорим о томе, па и у овом моменту, ја се тресем, а као судски антрополог свашта сам видео. Онда можете замислити какав је то осећај био. Када видите цуцле, кантице за млеко, флашице...

* Вама је било забрањено да фотографишете своје налазе. Шта сте радили са пронађеним стварима у гробницама?

- Нисмо смели да сликамо, али све смо бележили у радне свеске. Сваки члан комисије је водио дневник и после радног дана један другом смо прегледали записнике и потом их потписивали. Сва четири дневника имају потписе свих чланова комисије. У тим записницима су неке од најстрашнијих ствари које човек може да замисли. Рецимо, у лобањама су се тада још налазили остаци мозга и они су послати на обраду у Завод за судску медицину у Љубљану. На основу рада дошли смо до закључка да је готово двадесет одсто жртава живо отишло у гроб. У гробницама, нарочито тамо где су били ујамљени Роми, налазили смо огромне количине злата, ђердана, дуката, и све то смо после отварања гробница поново сахрањивали. Ми смо имали обећање да ће се истраживање наставити и прављени су планови како даље.

* Како сте дошли до броја од 730.000 уморених само у Градини?

- Антон Погачник је радио математичку процену броја жртава на основу броја гробница и на основу броја пронађених жртава у онима које су биле отворене. Сви смо се сложили око ове бројке.

* Међутим, пошто сте у јесен 1964. предали налазе, све је стало?

- Обавезали смо се на ћутање у јавности, а ја нисам могао да не говорим. Разговарао сам са једним новинаром "Политике". Међутим, тај текст никада није угледао светлост дана. Када сам питао новинара Мому Стефановића шта се догађа, он ми је само кратко рекао да га више никада о томе ништа не питам. После још неких сигнала, 1965. сам емигрирао у Африку, па у Енглеску, а 1968. индиректно ми је саопштено да се не враћам у земљу. Ипак, наставио сам са истраживањем Јасеновца.

СТЕПИНАЦ ЈЕ ЗЛОЧИНАЦ * Како коментаришете иницијативу да се Степинац прогласи за свеца, зашта Ватикан тражи и мишљење СПЦ?
- Када је та иницијатива објављена добиo сам из Аустралије писмо од Васе Кондића из Сиднеја, који је посведочио да је као седмогишњак видео много католичких свештеника како убијају српску децу. Њега су, вели, спасли Немци. Кондић пише и да је у логору било право славље када би долазио у Јасеновац надбискуп Алојзије Степинац. Носио је некакву посебну униформу, а његов крст је био много већи од крстова осталих свештеника. И он је учествовао у злочинима - преноси Ђивановић делове овог писма. Ово сведочење, како указује, оверено је у адвокатској канцелараји у Аделаиду у Аустралији од стране адвоката Васка Вукоја.

* Шта се догодило када су државни органи добили процену стручњка?

- То не знам. Ја сам своју копију понео у Лондон и цео живот сам је носио са собом. Када сам помислио да је деведесетих година дошло време да се вратим у Београд, предао сам је Архиву Града. Предао сам и још нешто, записник са седнице Светог архијерејког синода СПЦ из 1942. године који је посвећен Јасеновцу, а који је тајним каналима завршио у Лондону 1943.

* После рада од 50 година на Јасеновцу и докумената које сте сакупили, шта још мора да се зна?

- Јасеновац, Јадовно, Пребиловци, јаме на Велебиту... нису дело заведених или изманипулисаних људи. То је производ државне политике НДХ и напора целе те државе да физички истреби српски народ. Геноцид над Србима нису водиле усташе, већ сам врх Католичке цркве на челу са Алојзијем Степенцем.Учествовали су сви, хрватски домобрани, обични сељаци, железничари, а када је 1944. постало јасно да Немачка губи рат, поново су сви уложили велики напор да сакрију трагове геноцида. Моша Пијаде и Миле Будак су се сретали и по овом питању. Тито је, како је то открила др Смиља Аврамов, 1944. ишао у тајну аудијенцију код папе. Можда је са територије бивше СФРЈ ова документација нестала, али у светским архивама, у то сам убеђен, постоји.

* Шта сте нашли трагајући по свету?

- У Лондону, рецимо у Јавном архиву је више од 2.000 докумената о усташкој држави и злочинима над Србима. У Архиву СССР у Москви смо нашли тек два документа. Плашим се да су браћа комунисти учествовала у прикривању злочина. У малом Музеју холокауста у граду Аки, у Израелу, пронашли смо море докумената и сведочења о овим злочинима. Године 2000. у Њујорку, када је наша Међународна комисија за истину о Јасеновцу излагала везе Католичке цркве са геноцидом, устао је професор Мајкл Бернбаум из Музеја Холокауста у овом граду и изгрдио нас што ништа не радимо да се истина сазна. Наиме, ми смо тада имали податак да је око 370 католичких свештеника било директно укључено у ликвидације Срба, док је Бернбаум имао списак од 1.400 имена. Кренувши за овим списком, наша комисија је дошла до имена 1.371 католичког свештеника који је учествовао у ликвидацијама. Ако се зна да је 1941. у Хрватској било око 2.000 католичких свештеника, није тешко израчунути колико их је међу њима било убица.

МАУЗОЛЕЈ НА СУДУ

* У Доњој Градини је предвиђено да се направи спомен-обележје жртвама Јасеновца?

- Влада РС је определила новац из буџета. Спроведен је конкурс, и када је требало да се почне са радом, стало се, је јер се жалио трећепласирани на конкурсу. Ствар је отишла на Суд БиХ и поново смо у ситуацији да нам Хрвати и Муслимани одређују како ће изгледати меморијални комплекс за побијене Србе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (83)

Hisar 008

10.04.2016. 22:19

Gde je bila Vaša lična hrabrost da mnogo ranije iznesete na videlo stradanja i naše mučenike od te daleke 1964.g. do 1980.g. i kasnije ?

Stanisavljevic Slavko

11.04.2016. 08:44

@Hisar 008 - @Hisar 008I ja bih isto pitanje postavio uvazenom akademiku Srboljubu Zivanovicu,kako to da ovo iznosite tek sada 2016.Mada odgovor na ovo pitanje se iz samog teksta nazire,po sopstvenom priznanju gospodina Zivanovica njemu je "savetovano" da se ne vraca u zemlju a da o rezultatima do kojih je kao clan te komisije dosao nesme da govori.UDBA a kasnije DB se nemilosrdno obracunavala sa "drzavnim neprijateljima" i u zemlji i u inostranstvu,a sve je to propraceno kao obracun neprijatelja SFRJ.

STOLE

11.04.2016. 11:51

@Hisar 008 - Nije istina da je tek sada izneo tu tezu , ona postoji koliko i ti. Uvaženi profesor je vrsni genetičar i veliki patriota. Možete ga naći na internetu njegova gostovanja i radove ,ne samo na ovu temu nego i na polju genetike srpskog naroda.

Lola

09.03.2019. 12:07

@Hisar 008 - Neobavesteni ste Slavko. Uvazeni akademik Zivanovic o ovome je oduvek govorio. Samo neki vole da ne cuju. Ili se prave da ne cuju.

mladjo

10.04.2016. 22:20

Само ме интересује шта кажу на ово српски комунисти који су и довели Броза на власт и омогућили му да све ово уради.Између комуниста и усташа по питању уништења српске нације нема велике разлик,е...

Goran

10.04.2016. 22:20

I šta je zadnjih 36 godina uradjeno po tom pitanju, ništa. Jel ima koga u ovoj zemlji da o ovome trubi dan i noć svetskoj javnosti? Nema mi smo zauzeti pogledom u budućnost... Svakom sa gramom mozga je jasno da nema budućnosti dok ovakve stvari idu pod tepih.

Iznenadjenje

10.04.2016. 22:20

Ova prica nam ponovo govori da su srbi bili ti koji su dozvolili da budu izmanipulisani, ili bolje reci oni srbi koji su tad bili u vlasti. Vrednija im je bila stolica i polozaj od tog da se svetu i svima srbima kaze prava istina.

ZBUNJENI GLASAC

10.04.2016. 22:23

Komunizam je najgore zlo koje je pogodilo srpski narod ,gore i od turaka. Samo onaj ko prikrije ovoliki zlocin gori je i od samih zlocinaca.

A.Semjonov

10.04.2016. 22:28

Ljudima dobre volje! Sve zrtve ustaskog terora zasluzuju jedan memorijalni centar respektabilnih dimenzija.On se uzdize negde izmedju Rume i Beograda.Danonocno je vidljiv i prepoznatljiv iz oba putna pravca.Pored negovanja secanja na stradale posetom nasih skolskih ustanova i gradjana Srbije, strane drzavne delegacija imaju protokolaran primat u tome.Molim osnivacku povelju i pokretanje svenarodne fondacije u sto kracem roku.

zaliv.co

11.04.2016. 00:27

@A.Semjonov - Ne samo to, potrebna je tuzba protiv Hrvatske, potrebno je da se uradi internacionalno vestacenje, potrebno je da se medijski isprati sve to jer zivimo u takvom svetu gde bez medija ne mozes nista....drzava mora da ulozi u ovo, kranje je vreme posle ovoliko godina da se istina cuje, krajnje je vreme da se pokaze kako je bilo i sta je bilo i to tako da niko ne moze da kaze da neko laze oko toga. Dakle najbitniji medjunarodni faktori i temeljna studija. A posle toga Tuzba.

Marko

10.04.2016. 22:29

Hvala Vam profesore Živanoviću na informacijama koje ste podijelili sa nama. Nažalost, profesor Majkl Bernbaum iz Muzeja Holokausta u Njujorku je u pravu. Izgleda da duh komunizma,odnosno bratstva i jedinstva još kruži nad Srbijom i Srbima. Zar se još uvijek bojimo komesara i da i dalje ćutimo. Nekada "moralno politička podobnost", a danas "politički korektno izvještavanje" valjda su kategorije koje danas u Srbiji ne bi trebalo da zaustave da se konačno kaže istina o genocidnosti NDH.

Milica

10.04.2016. 22:32

O kakvom skrivanju istine pricaju? Jos u osmogodisnjoj skoli smo ucili da je u Jasenovcu stradalo 700.000 Srba, da ne govorim o gimnaziji. Oni verovatno nikada nisu videli ni jedan udzbenik iz istorije iz sedamdesetih i osamdesetih.

laza

11.04.2016. 08:34

@Milica - Prestanite da analizirate sta i kako. Pitanje, koje svako treba da postavi je to, gde i sta su politicari Srbije radili i cinli da zastite svoj narod, tada i sada. Jedno veliko nista.

Stvarno i moguce

11.04.2016. 08:53

@Milica - Наравно да је све познато и да се учило! Сада се поново "открива" оно што је сваки иоле бољи ученик знао!

Један Од Вукова

10.04.2016. 22:34

Само једна мала допуна. Када се говори о броју страдалих, истиче се број од 700000 само Срба, међутим то је број лешева закопаних само на босанској страни логора. Замислите колико их је са друге стране, затим колико их је преточено у сапуне, спаљено, бачено у Саву.. Истина полако излази на видело. Битно је не да би се светили, већ да светимо наше жртве и сећамо их се. Јер су ови сви свети.

Bane

10.04.2016. 22:38

Postoji samo jednopitanje, ziveli smo u sistemu koji je sistematski uklanjao zlodela nad Srbima i rec o njima. Pa kako onda od takvog jednog rezima jos u svojim srcima slavimo Armiju JNA, slavimo socijalisticke fabrike koje su nam "dale posao", slavimo "crveni pasos kojim smo mogli svuda da idemo" (kao da sa Kraljevskim pasosom ne bismo). Po kojoj logici slavimo samoupravljanje, mrzimo Ameriku, mrzimo zapad,.....ako su komunisti Rusije sakrivali zlocine nad Srbima. NamSrbima dve dakse nedostaju.

Историчар

11.04.2016. 01:08

@Bane - @Bane. Одличан коментар. Да,на жалост, још увек неки Срби славе српског непријатеља Броза.Иду на поклоњење његовом гробу, постоји његов музеј итд. Данас је РТС приказао три филма о Брозу и партизанима, који лажно приказују дешавања из 2.светског рата, а који су и снимљени у фукцији комунистчке пропаганде. Жеља је РТС да и млађе генерације затрују отровима лажи. Сама та синтагма "7 немачких офанзива" говори да нису партизани предузимали офанзиве (нападе)него су партизани бежали и спасавали кожу.

Јабре

11.04.2016. 07:15

@Bane - Русијим је управљао Грузин ! А та Америка, Енглеска и друштво су нас препустили њему !

64 ta

10.04.2016. 22:44

Tito je mogao da odlozi od 45 te pa cak 10 godina posle njegove smrti da se pokoljemo. Sta bi ste vi uradili na njegovom mestu, kopali i zaratili sa Hrvatima?! Nebrinite, otvorio je goli otok i ti koji su hteli ustasko prolece i veliku Srbiju i bosnu nisu postali predsednici svako svoje republike nego zatvorenici, cak i 10 godina posle smrti im trebalo da nas zavade a ima bogami materijala iz istorije i za nase unuke da ginu. U interesu pomirenja i napredka je radio a mi i hrvati eto vam 90te

Јабре

11.04.2016. 07:13

@64 ta - Помирење ? Мислиш наставак геноцида који су спровели Титови људи Туђман и Бобетко ...

@Jabre

11.04.2016. 14:12

@64 ta - Neverovatno bre kako izokrenete i jos neverovatno iskrenije verujete sto kazete.Titovi ljudi Tudjman i Bobetko na liniji sa onog sveta dobijaju komandu. Ajd nekako da vam udje u glavu , kad covek umre i kad posle njega rodjeni sinovi okrenu politiku za 180 stepeni, sta ces da kazes, otac kriv? Pa on je posvetio politiku i hapsio te koji su hteli da rasturaju. Pa jeste li vi normalni?! Tito je na najmanji mig bacao i najvise generale u tamnici na prvi znak nacionalizma. Mrtav kriv a ziv neduzan

SuverenaAnonimka

11.04.2016. 06:12

@Ivan Tasic - Не може бити мира док злочинци не плате - Хрватска и Ватикан морају да плате! Немци и данас плаћају јеврејеима и Немци знаjy да кажy "погрешили смо". Сада и хрвати морају да науче да кажу "погрешили смо"

smb

11.04.2016. 07:34

@Ivan Tasic - znaju to u strucnim krugovima u svetu, nemacke arhive su pune podataka, nemacki istoricari nemaju problema sa tim i pricaju o tome, ma kakvo misljenje u srbiji o njima bilo, oni stoje i iza sopstvenih, i zlocina njihovih "saveznika" iz rata. metoda cutanja u meri koja je bila u titovoj YU i umisljeno "bratstvo i jedinstvo" je bilo skrivanje i manipulisanje svescu srpskog naroda. a njegovi vredni pomocnici su bili i mnogobrojni srbi. promena mentaliteta i svesti jos nije ni pocela. pozdrav.

Hisar 008

11.04.2016. 15:07

@Ivan Tasic - Zločin genocida je dokazan odavno, Srbijo presavi tabak jer ratni zločini ne zastarevaju!

ja

11.04.2016. 15:59

@Ivan Tasic - treba tužiti inspiratore i učesnike zločina, pored hrvata, a to je Rimo-Katolička Crkva!!!!! ta tužba bi u javnosti imala odjek kao 10000 atomskih bombi, ne bi mogao niko da je ignoriše!!!!!

nikola - london

10.04.2016. 22:57

Tito je sve stopirao zbog mira u zemlji sto je i jasno. Ali novije vlasti u Srbiji nisu bas mnogo zainteresirane za se dokaze poptpuna istina . Vjerovatno da se ne zamjere komsijama.

Republika Srpska

11.04.2016. 05:09

@nikola - london - Ne zbog mira u kući, već zbog amnestiranja Hrvatske od odgovornosti, od isplate nadoknade, proglašenja genocida, svrstavanja medju pobjednike. Sve je radio po nalogu Vatikana, oja ironija, čuvamo njegov grob u Beogradu, a ne marimo za grobove stotina hiljada Srba u Gradini, jasenovcu, Staroj Gradiški...

Gubernator Klatimir Smutin

10.04.2016. 22:57

Postoji Muzej žrtava genocida u Beogradu,Trg Nikole Pašića 11 sa svojim podacima o jasenovačkim žrtvama ,kao i poimenični spisak žrtava KCL Jasenovac.

S.P.

11.04.2016. 10:27

@Gubernator Klatimir Smutin - Treba znati da je Dr. Milan Bulajić posvetio praktično ceo svoj radni vek otkrivanju genocida u NDH. Muzej žrtava genocida je njegovo delo, ali daleko od toga da je istraživanje završeno. Nažalost, ono što nije do kraja uspelo Paveliću, dovršio je Titov general Tuđman. Srba više nema u Hrvatskoj, a Stepinac će biti svetac! Samo čekam da se poništi presuda Artukoviću, pa da se zaokruži Titova uloga u Jasenovcu, a Bulajić je zaboravljen. Naravno da toga ne bi bilo bez pomoći Vatikan, Nemačke i USA

Tikov

11.04.2016. 14:04

@Gubernator Klatimir Smutin - Stepinac svetac, pitaju nas Srbe ko da bi neko Jevreje pitao da li je u redu da Hitlera proglase ko proroka ipak je predvideo u main kampf 2. svetski rat. jel bi pitanje bila uvreda ili pazljiv postupak da ne razljute suseda.

Miki

10.04.2016. 23:10

Da mi postujemo svoje žrtve ovakvi postovi bi se češće čuli i kod nas i širom sveta,zamislite samo taj broj,700 000.

zaliv.co

11.04.2016. 00:22

@Miki - Na zalost ta cifra je prilicno veca jer nisu uvrstene brojne jame i mesta u kojima su Srbi Jevreji i Romi bili ubijani na najsvirepije moguce nacine, ubice su bile zadojene mrznjom...

ISTINOM do POMIRENJA

10.04.2016. 23:51

Da bi došlo do iskrenog pomirenja Srba i Hrvata i nastao dugoračan mir na Balkanu, neohopdno je da EU sprovede DENACIFIKACIJU nad hrvatskim narodom, čiji su očevi i dede sproveli dugoročne pripreme da nastane etnički čista Hrvatska (1941-45. desio se GENOCIOD nad MILION Srba, Jevreja, Roma,..a 1991-95. ETNIČKI PROGON pola miliona Srba)..

zaliv.co

11.04.2016. 00:29

@ISTINOM do POMIRENJA - Tuzba, to je najmanje sta mozemo da ucinimo u ime nasih sunarodnika koji su pobijeni

Srbenda

11.04.2016. 08:59

@ISTINOM do POMIRENJA - Hrvati ne zele pomirenje! Oni su danas vece ustase nego oni iz *41!

Dragan Milenkovic

11.04.2016. 01:09

Ako je to tako a Srbi su o tome znali zašto je bilo potrebno toliko vremena da tako strašne stvari izađu sada na videlo. Izgubili smo svaku smisao za istinom . Plašim se da će se jednog dana pojaviti i natpis da smo drugi svetski rat vodili sami međusobno .

Lido

11.04.2016. 02:09

Uopste mi nije jasno kako je Tito sakrio istinu o Jasenovcu kad je njegova Zemaljska komisija dosla do monstruozne cifre od 750.000 ubijenih, i to postalo zvanicno?!?!?! Ima li neko da mi objasni. Sta je to sakriveno?

zaliv.co

11.04.2016. 17:57

@Lido - Stvar je u tome da je spreceno da se otkrije tacan broj, a cifra od oko 700000 je ono sto je do tada otkriveno...dakle nije bilo dozvoljeno da se saberu zrtve i da se to predoci javnosti! Onaj ko krije zlocin je i sam zlocina. Kad ti neko ubije komsiju ti uzmi pa ga zatrpaj iza kuce kao da si macka...

Radnik

16.06.2018. 15:02

@Lido - Važno je svakodnevno ponavljati kako je Tito za sve kriv da se ne vidi koliko su današnji političari bezumni, nesposobni i korumpirani. Kapiraš, mora da se zaboravi da smo u Titovo vreme živeli kao ljudi, da bi sada mirno prihvatili da je normalno da živimo kao stoka.

Vančo

11.04.2016. 05:45

Dakle Gradina se nalazi u Republici Srpskoj, ako se nevaram.Pa ako nam je Tito branio 40 godina da istražujemo žrtve Jasenovca, pa ko nam danas to brani? Lepo Srbija i Srpska sve istraze, iskopaju i dostojno sahrane kao što su muslimani napravili u Potočarima ili Tomašici kraj Prijedora. Dakle i moramo iskopati naše mrtve i dostojno ih sahrantiti ili moramo ćutati i priznati da 50 godina lažemo o broju žrtava samo bi mrzili Hrvate.

Balsable

11.04.2016. 06:39

Kako je moguce da o ovome vise ne pricamo? Da ga nema u citankama, emisijama, filmovima, serijama? Jesmo li toliko zatupljeni i izgubljeni???

zola

11.04.2016. 07:08

Strašno!Koji ljudski mozak je bio u stanju da to smisli i koje ljudsko srce je moglo da podnese tu mračnu, i jednu od najmračnijih klanica u istoriji čovečanstva?I kako se samo usudjujemo da 35 godina posle "odlaska" Broza u pakao ( navodno se ranije nije smelo pričati o tome) ne popišemo i glasno izgovorimo ime svakog deteta i odraslog čoveka, svakog velikog mučenika koji je skončao u najvećim mukama, a sveštenici SPC-a bar jednom nedeljno opevaju mučenike.

Marko Muzikravic

11.04.2016. 07:16

- To smo znakli vec odavno..Svako ko je iole "Srpski" mislio i razmisljao bilo mu je jasno...Ali nikako da doznamo ko i zasto i dan danas krije zlocine komunista po Srbiji? Zasto nema åpara za otkopavanje grobnica i zlocina komunista.?Zasto se cuti i krije od starne onih Koji bi trebali da pricaju i progovore? Da li zato sto bih smo dosli do dedova i oceva u familiji a to je tesko.?Ajmo srbi malo da pociostimo po svojoj kuci ako vec gledamo unaokolo? Bio bih red..Zlocin je zlocin ma koje boje.

Јабре

11.04.2016. 07:17

А нама суде за геноцид због 10. Муслиманске дивизије ...

goran5

11.04.2016. 13:34

@Milos - Jedan ćopavi je zamolio svoje "prijatelje" da nas bombarduju 1944, a drugi ćopavi je zamolio svoje "prijatelje" da nas bombarduju 1999. Zamislite, "prijatelji" im isti.

Srboljub

16.06.2018. 14:59

@Milos - Ma on je za sve kriv, za Kosovsku bitku, za Turke, za Mijatovićevu stativu, za crne rupe i globalno zagrevanje. Da su ove patrijote koje nas jašu 30 godina deseti deo sposobne kao Ćopavi, danas bi bili Luksemburg, a ne čir na dupetu Evrope.

ZBUNJENI GLASAC

11.04.2016. 07:45

O cemu pricate vi,tek kad svaki zlocinac odgovara za svoj zlocin tek onda moze biti mira.zato se i raspala sfrj zbog ,,cuvanja mira". A to koliko se ucilo u skoli to je vec prica za sebe.

Bobo Mk

11.04.2016. 08:19

U Makedoniji u školama po istoriju je pisalo da je u Jasenovcu ubijeno preko 700000 ljudi, i da su žrtve uglavnom bili srpske i romske nacionalnosti. Nije mi jasno šta sada ovaj pokušava. Dosta je bilo sejanje magle.

Marko

11.04.2016. 09:13

Šta mislite da sz Srbi pobili 700000 Hrvata za 4 godine i da je u tom zločinu učestvovalo 70% naših sveštenika?

Dragoslav Z.

11.04.2016. 09:49

Tekst vredan paznje , jos jedan u nizu potkrepljenih cinjenicama , za svaku pohvalu ! Jedno pitanje , zasto "drug" Tito nikada nije posetio i obisao Jasenovac ? ! Drugo pitanje , zasto cenjene Vecernje novosti ne objave tekst , rezoluciju , o dekretu USA o statusu Hrvatske nakon Drugog svetskog rata , napisane od F.D.Ruzvelta , kojom je planirano da se Hrvatska u narednih 100 godina stavi pod medjunarodni protektorar ? ! Veoma bih bio zahvalan na razumevanju ! Iskren pozdrav svima

Чапајев

11.04.2016. 09:53

Знају Руси сву истину Другог рата, тако да: "Нико није заборављен, ништа није заборављено!"

zaliv.co

11.04.2016. 10:34

Zamislite logore smrti u Srbiji, zamislite stotine jama u koje su bacani Hrvati, preko 700000 njih, zamislite logor u kojem su ubijana njihova deca, zamislite nase svestenike koji su blagosiljali a cak i ucestvovali u egzekucijama....onda zamislite 1990god gde su Hrvati posle svog tog zla koje prozivese rese da uzmu puske i da se brane kako bi izbegli sudbinu njihovih dedova ili oceva....i sad zamislite da mi njima posle svega imamo obraza da kazemo jednu jedinu rec! Ljudi manimo se EU na vreme

BlagoMeni

11.04.2016. 10:50

Koja glupost, ja sam kao pionir davne 76-e bio u na ekskurziji u Jasenovcu i tada su vec te gore pozakane brojke nam citane. Koja revizija, samo jadan pokusaj se blati Jugoslavija, da bi danasnjica pokazala kao bolja. Ali, nije istina, jeste da je mozda tehnika danas bolja, ali sve ostalo je losije, tu ne pomazu lazi tih "akademika"!

Nataša

11.04.2016. 13:14

@BlagoMeni - @BlagoMeni Koja glupost je vaš komentar. Otiđite sad u Jasenovac pa vidite šta ćete čuti i videti. Sve se zataškavalo da istina ne izađe na videlo. Dijana Budisavljević, austrijanka, izbavila je tokom rata 12 000 dece iz Jasenovca, vodila je evidenciju o svakom detetu ko su mu roditelji, gde su udomljeni, a posle rata je hrvatska vlast došla u njen stan i oduzela svu kartoteku. Ta deca nikada nisu vraćena svojim porodicama i ne znaju za svoje poreklo. Odgajani su kao Hrvati. Humano nema šta.

Драган

11.04.2016. 15:18

@BlagoMeni - @Blago meni.Не ради се о томе да неко жели да "блати Југославију", него само критикујемо тадашње власти што нису изнеле потпуну истину о логору смрти у Јасеновцу. Академик Живановић,вероватно, има своју копију записника и дневника истраживања, поред оне коју је предао Архиву БГД. С обзиром како се постављају директори архива,музеја,библиотека,могуће је да тај материјал једноставно "нестане".Зато би академик .Живановић требало што пре да штампа те материјале због млађих генерација.

Ruben

11.04.2016. 16:12

@BlagoMeni - Blago tebi ti si jos pionir ; samo sto ti fali je da ti i dalje zapad baca pravo u kljun kroz kredite i ostale "investicije"

"Kameni cvet"

11.04.2016. 10:59

Nesto ne procitah , ne vidoh juce , danas , ... , da se oglasila "sveta" Crkva Vatikanska ili Zagrebacka nadbiskupija da osudi monstruozne zlocine monstrum drzave Kroacije , a ruke su im do ramena u srpskoj krvi !!! Zanimljiva i cudna shvatanja katolickih "duhovnika" ?! Zar je potrebno ici u proslost , pogledajmo , poslusajmo samo danasnja "propovedanja" katolickog klera u danasnjoj Lijepoj njihovoj !

deki smederevo

11.04.2016. 11:10

Srbijo ,digni glavu ,kazi slobodno ,zasto cutis ,svakoga dana SPC mora da se oglasava i zapocne dan pomenom nad 700 000 neduznih Srpskih zrtava .Koga se i cega plasis Srbijo?

Т.М.

11.04.2016. 14:31

Не знам зашто проф. Живановић упорно инсистира на својој сумњивој причи. Постоје пописи становништва пре рата и после рата 1948, 1964 је спроведен (непотпун) поименични попис свих жртава рата на територији Југославије, који показао да је укупни губици били око 1 или 1,1 милион душа у целој ЈУ, од тога Срба неких 500 или 600 000 а преко 350 000 отпада на Србе из Хрвтаске и Босне. Чињенице су чињенице...

Lido

11.04.2016. 14:33

Za vreme Tita utvrdjeno da je na najmorbidniji nacin ubijeno 750.000 ljudi, da je radila po zlu cuvene Picilijeva pec, da je radio jedini logor za decu, da je bilopokrstavanje. Dalje, u vreme SFRJ snimani su filmovi o ustaskim zlocinima medju kojima najistaknutiji "Okupacija u 26 slika", "Jama" od Ivana Gorana Kovacica bila obavezna u skolskoj lektiri. Od dolaska demokratije, ni stiva i niti jednog filma na tu temu, a "Jama" izbacena iz skolske literature

Стефан Зоран

14.04.2016. 20:46

@Lido - ... Лордан Зафрановић (Хрват!), документарни филм "Крв и пепео Јасеновца", Вељко Булајић "Козара", Бранко Бауер "Не окрећи се сине"...

Aljoša Jovanović

11.04.2016. 18:11

Prema izjavi svedoka, ustaše su sredinom 44, juli/avgust imali veliki dano noćni krvavi vampirski pir u Jasenovcu - slavili su milionitu srpsku glavu. Rat je trajao još do 15. 5. 45, 7 posle kapitulacije Wermachta.Ustaše su izvršioci, sa primernim uzorom u Rajhu. Rajh i Vatikan su odgovorni pre njih. Možda ne najpoželjnije, ali provereno ne i zabranjeno u Titoniku.

BL

12.04.2016. 12:10

Nama sa zapadne strane Drine odavno poznato, skoro su nas istrijebili. Ustase danas govore da nije ni bilo Jasenovca.

Nostradamus

12.04.2016. 12:25

Bas je lepo procitati kako je za sve probleme kriv - Josip Broz, ha, ha, ha. Nacionalisti nemaju cak ni maste, da malo izmene tu monotonu sopstvenu jadikovku, dok neumorno kradu i lazu onima koji ih podrzavaju.

SAMO ISTINA SPAŠAVA SRBE

13.04.2016. 11:13

@Nostradamus - Samo se istinom mogu pobediti najopasnije antisrpske ideologije: komunizam i nacizam..Komunisti su odmah posle ubistva Kralja Aleksandar, potpisali 1935. Sporazum sa hrvatskim nacistima -ustašama gde je glavni cilj uništenje Kraljevine, Srba i pravoslavlja, a 1941. su u aprilskom ratu bojkotovali odbranu Jugoslavije, jer je bio na snazi Sporazum Hitlera i Staljina iz 1939. Među partizanima je u početku bilo malo komunista, ali su vrlo brzo uklonili konkurenciju i postali rukovodioci jedinica..

Lido

12.04.2016. 22:49

Vise je bilo istine i srpskog rodoljublja za vreme Tita nego sada. Evo dokaza: Mi smo u srednjoj skoli u SFRJ pod obavezno ucili napamet takve rodoljubive stvari kao sto je "Otadzbina" od Djure Jaksica, "Svetli grobovi" od Zmaja, "Posveta prahu Oca Srbije" od Njegosa, "Na Gazimestanu" od Milana Rakica, dok ovi iz bolonjske skole pojma nemaju. Sve to izbaceno iz obavezne skolske literature.

dragan

16.01.2019. 11:29

@Lido - Ne lupaj! Zašto se nije smelo pevati o vojvodi Sinđeliću? Zašto su se krili oni koji su slavili slavu? Pogledaj dramu na YOU TUBE : Badnje veče 1943. Možda će ti neke stvari biti jasnije?

Srboljub

30.01.2019. 14:24

@Lido - Ta drama je istinita koliko i Valter brani Sarajevo. Moji deda i baba su slavili slavu sasvim normalno i nisu se krili. Nije im falila dlaka s glave. Kriju se samo kukavice.

Aleksandar Mihailovic

22.04.2016. 10:42

Jedna od najvećih i pogubnih grešaka je bila, po cenu mira i bratstva i jedinstva, neobelodaniti potpunu istinu o Jasenovcu. Druga velika greška je bila uopšte praviti republičke granice, a ako su već pravljene morale su biti i nacionalno obeležene. Sve to je stvorilo uslove za generisanje nove mržnje, osvetoljubivosti, revizije istorije i obesmišljavanja bratstva i jedinstva, konačno i do nastavka II Sv.R u krvi 1991.g. i razbijanje YU na marionetizovane, nesposobne i prezadužene državice.

Vesna

24.04.2016. 23:07

Moje duboko poštovanje i divljenje profesoru Živanoviću. Trebalo je ostati dosledan sebi i svojim uverenjima i sve ove godine odolevati pritiscima sa svih strana.

Vasilim

11.04.2017. 20:36

Да у том логору нису убијани и Јевреји већ само Срби и Роми, до данас би то све било заташкано и заборављено. И вероватно би смо морали да се извињавамо хрватима за клевету. Срби лако заборављају своје жртве ради неког лажног мира и помирења. Зато нам се и понављају масовна страдања.

Srboljub

16.06.2018. 15:05

Komisija ZAVNOH-a utvrdila, dakle komisija Hrvatske. To je sve pisalo u udžbenicima istorije u SFRJ. Pa ponovo Tito kriv. Revizionisti nas smatraju za maloumne, a možda su i u pravu. Važno je svakodnevno pljuvati Tita kako bi se prikrila činjenica da su današnji političari alavi, nesposobni i korumpirani. Mora se izbrisati činjenica da smo u Titovo vreme živeli kao ljudi samo kako bi danas mirno prihvatili činjenicu da je normalno da u 21. veku živimo kao stoka.