ВЛАДИКА Никанор оставља нас без плата и парохија, назива нас лоповима и криминалцима, прети нам и уцењује нас. Више од 28 радно способних свештеника због њега је завршило на социјалној помоћи од 12.000 динара. Небројено је примера његове бахатости, наступа беса, па чак и физичких напада на свештенике и ђаконе.

Ове оптужбе против епископа банатског наведене су у писму које је у име клирика из Баната патријарху српском Иринеју и Светом архијерејском синоду упутило 14 свештеника Епархије банатске. У пријави су на 15 страница побројане владичине финансијске и друге злоупотребе, међу којима је и кршење Устава СПЦ и канонског поретка.

Због ових оптужби владика је позван у Патријаршију, где му је дат рок од две недеље да се писмено изјасни о наводима свештеника његове епархије. Коначну реч о представки и владичином одговору даће средином месеца Свети архијерејски синод СПЦ.

- Нејасно је како је епархијска каса два пута обијена и из ње нестало милион евра а да притом нема службеног полицијског извештаја о наводно несталом новцу - објашњава протојереј Томислав Живковић, један од потписника писма. - Од свог устоличења 2003. године, Никанор је успео да се, протеривањем и злостављем, ослободи више од 80 затечених свештеника, али и да доведе још 120, како би с њима спроводио своју тиранију.

МОБИНГ И КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТОЈЕРЕЈ Томислав Живковић, један од потписника писма о злоупотребама владике Никанора, први је свештеник СПЦ који је надлежног архијереја тужио за мобинг, а од овог поступка је одустао, како каже, после сугестије патријарха Иринеја. Против епископа је поднео и кривичну пријаву због увреде части, јер га је назвао "криминалцем и лоповом".

У допису адресираном на патријарха СПЦ, који је у патријаршијском деловоднику заведен 28. марта, подсећа се на више случајева бахатог понашања епископа, и то на литургијама у највећим банатским храмовима. Владици се замера да је ђаконима пред пуним храмовима верника цепао богослужбену одећу и ударао их кадиoницом, бацао часни крст на под цркве, копљем којим се сече обредни хлеб за причест гађао свештенике...

- Ђакона је, током рукопложења у Сечњу, владика гађао Светим писмом, а током освећења темеља храма у селу Јабука у бесу изговорио речи: "Да имам бомбу при себи, сад бих је бацио" - наставља Живковић. - Свештеника Борка Томића из Житишта је клео, заједно с његовом породицом. Ово су само примери тортуре и стреса кроз које свакодневно пролазе свештеници у банатским парохијама, али и владичином кабинету.

Епископ Никанор оптужује се и за злоупотребе у управљању Фондом солидарности, намењеним за помоћ угроженим свештеницима и верским службеницима. Свака парохија дужна је да годишње уплати 240 евра, што у суми износи око 50.000 евра годишње. Владика, наводно, овај новац троши самостално и без икакве контроле црквених органа.

ЕПИСКОП БЕЗ КОМЕНТАРА

НИКАКВА представка против владике Никанора није стигла у седиште епархије нити знамо за писмо упућено Патријаршији - кратко је речено за "Новости" у кабинету епископа банатског у Вршцу. У Владичанском двору демантују да постоји побуна клирика против надлежног архијереја. До закључења овог броја, "Новости" нису успеле да добију изјаву владике Никанора о оптужбама њему подређених свештеника.