Иринеј: Бојим се да је касно за Грачаницу

Р. Драговић

30. 03. 2016. у 09:58

Патријарх Иринеј о иницијативи премијера за спас храма код Ваљева. Уколико Вучић има моћи да спречи потапање, са тим сам сагласан

Иринеј: Бојим се да је касно за Грачаницу
НЕМАМ ништа против да се премијер заузме за манастир Ваљевска Грачаница. Уколико има моћи да спречи њено потапање, са тим сам сагласан. Мој утисак јесте да је ово питање требало да буде разматрено много раније. Бојим се да је сада прекасно да се било шта ту промени.

Патријарх српски Иринеј, за "Новости", овако одговара на понуду председника Владе Александра Вучића да се заузме за спасавање храма недалеко до Ваљева. Током посете овом граду, премијер је рекао да ће "учинити све да манастир не буде потопљен, уколико му патријарх то дозволи".

Поглавар СПЦ каже да је реч о деликатном питању које је рођено пре много година. Он каже да са премијером није договарао заједничку акцију за спас Грачанице.

Усамљени манастир посвећен Светом архангелу Михаилу, у селу Тубравићу код Ваљева, нашао се последњих дана поново у средишту пажње јавности. Ниво воде који се због пуњења вештачког језера пушта кроз брану Стубо-Ровни, у међувремену, непрекидно расте и тренутно достиже висину куполе манастира. Уколико пуњење акумулације буде настављено, процењује се да ће манастир за свега неколико дана бити потпуно под водом.

Предлог Епархије ваљевске да се пуњење водом заустави на 333 метра надморске висине, што би сачувало и језеро и храм, одбијен је. Мештани, међутим, још не губе наду да ће пуњење акумулације бити заустављено. Акумулација Стубо-Ровни требало би да водом за пиће снабдева подручје са више од 200.000 становника - град Ваљево и општине Лајковац, Лазаревац, Мионицу и Уб. У изградњу бране и језера држава је досад уложила више од 90 милиона евра.

Ваљевска Грачаница за неколико дана биће цела под водом

Сагласност да се манастир потопи дао је 2003. тадашњи владика шабачко-ваљевски Лаврентије, али уз услов да буде изграђена нова црква на другом месту.

По уговору, храм Ваљевска Грачаница уступљен је "Колубари", која је за потребе СПЦ у оближњем селу Брезовице, изградила нову цркву, парохијски дом, кућу за свештеника, продавницу, летњиковац и јавну чесму. То, међутим, није умирило вернике из ваљевског краја, који поручују да ће дати све од себе да спасу и стари храм.

СЕЛИДБА НИЈЕ БИЛА МОГУЋА
У ЈАВНОМ предузећу "Колубара" из Ваљева, којем је поверен пројекат бране, изричити су у тврдњи да је пражњење акумулације немогуће. Селидба манастира, како наводе, покушана је, али није била изводљива.

- Крхки материјал од кога је црква сазидана искључио је пресељење. Споразум са црквом о томе направљен је пре две и по деценије, а свој коначан облик добио је 2003. У језеру је тренутно више од 12,5 милиона кубика воде - наводе у предузећу "Колубара".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

4 banane

30.03.2016. 10:55

"U izgradnju brane i jezera država je dosad uložila više od 90 miliona evra."Pametnom dosta. Crkva vredi manje, a od jezera su vece koristi.

danko

30.03.2016. 10:56

Premeštana su cela brda u celosti. Abu Simbal u Egiptu. Čitave zgrade u Bukureštu, bez rušenja a nije mogla crkvica!

Petar Krcun

30.03.2016. 17:01

Komunisti i dalje pale ruše i potapaju po Srbiji. Njihovi unuci nastavili njihovim stopama, stopama antihrista.

milan

30.03.2016. 17:53

@Petar Krcun - Petre Krcune...komunisti ni jednu crkvu nisu srušili, a ti se gobro zapitaj ko stoji iza ove ujdurme. Vrh SPC je dao saglasnost za potapanje Valjevske Gračanice, a neki komunisti koje ti onako, bez pokrića, optužuješ. Što se ne upitaš šta su radili parohijani. Nešto se nisu pretrgli da spasu crkvu. A lupetanja, kao ovo tvoje, ima na pretek.

Дане

30.03.2016. 21:53

@Petar Krcun - Вараш се, Милане. Комунисти су срушили Његошеву капелу на Ловћену и рушили су цркве на Косову и Метохији (нпр. динамитом су срушили спомен-цркву у Ђаковици 1949. године). Човек је само констатовао чињенице, узалуд браниш комунисте.

gorangbg

30.03.2016. 19:55

2003g. je vl lavrentije vodio 36 sveatenika na rukoljub kod pape. pa zasto je cudno sto je isti dozvolio potapanje crkve. koga zanima neka otkuca na you tub-u "pravoslavni sveatenici kod pape sa episkopim lavrentijem". zalosno sramota i sve je jasno!

mogla je biti sačuvana

30.03.2016. 20:01

Ova bogomolja se mogla opasati betonskim zidom , tako da ostane, na neki način u jezeru ali suva i upotrebljiva.I , za vrlo malo novca.

Prle

30.03.2016. 20:05

Zašto uopšte pozivate da se pišu komentari ako ih ne objavljujete? Poslao sam komentar koji nikoga nije kršio pravila koja ste postavili. Da li je problem možda što sam koristio ćirilicu? Evo, ovo pišem latinicom pa se nadam da to umete da pročitate.