АЛАРМАНТНО: Уранијум убија немилосрдно

Д. ЗЕЧЕВИЋ

28. 03. 2016. у 08:01

Др Небојша Србљак, кардиолог из Косовске Митровице, о последицама НАТО бомбардовања. Сваке године бележимо пораст броја оболелих од карцинома за 25 одсто у односу на претходну

АЛАРМАНТНО: Уранијум убија немилосрдно

Getty images

УПОТРЕБОМ осиромашеног уранијума током НАТО бомбардовања нанета је дугорочна штета Србији и српском народу. Јер, сваке године имамо пораст броја оболелих за око 25 одсто у односу на претходну. У прилог овој чињеници говоре бројке на примеру оболелих у Косовској Митровици, где је 2011. регистровано њих 185, следеће 225, а 2013. 250. Зато су се наше суморне прогнозе, изречене још 2002, да ће употреба осиромашеног уранијума током агресије Западне војне алијансе на СРЈ изазвати епидемију малигних обољења, испоставиле тачним.

Овим речима др Небојша Србљак, кардиолог у ЗЦ у Косовској Митровици и оснивач НВО "Милосрдни анђео" која се бави подацима о броју оболелих од малигнитета на КиМ, објашњава за "Новости" да су "они који су користили осиромашени уранијум морали да знају какве последице изазива". Наш саговорник наглашава да студија његове организације, која обухвата период од две године пре и две године после бомбардовања, јасно показује да је пораст броја оболелих од малигних болести последица радиоактивности, а не стреса и других лоших животних навика.

- Сетимо се примера Италије која је обелоданила да су њихови војници, који су боравили на Космету, озрачени и да је повећан број хематолошких обољења директна последица употребе муниције са осиромашеним уранијумом - каже др Србљак. - Управо италијански војници у саставу Кфора били су распоређени тамо где је највише употребљавања муниција са осиромашеним уранијумом, у Пећи, Ђаковици, на Кошарама. Нјихове породице, колико је мени познато, добиле су одштету.

Др Србљак апелује на надлежне да и наша земља формално затражи обештећење, не само за материјалну штету него и због пораста броја оболелих од малигних обољења. Овај кардиолог тврди да је неко хтео да минимизира податке које је са својим тимом објавио још 2002. године да је на Космету број оболелих од малигнитета био повећан за готово 200 одсто у односу на период пре бомбардовања.

ОБАВЕЗА "ПРЕМА речима нашег саговорника, "Милосрдни анђео" је организација која је спонтано настала.-Тим српских лекара са Космета је сматрао да је наша обавеза да из дана у дан указујемо на овај проблем - каже др Србљак.

- Да смо у праву постало је јасно када су се тим поводом огласиле и наше комшије Албанци, који и даље, углавном, преко веза одлазе на лечење у Београд. Јер, и они, то је сасвим очигледно, имају поверење у стручност српских лекара. И зато мислим да би коначно могао да заживи наш предлог да се овде, у Митровици, отвори истурено одељење Онколошког института из Београда.

Др Србљак, иако сматра позитивним што се последњих година прате статистички подаци о броју оболелих, каже да је врло лоше то што овај проблем не схватамо и доживљавамо као национални, него "као туђу несрећу".

ПРЕВЕНТИВА НЕОПХОДНА

КОД највећег броја карцином се открије у касној фази, када је излечење немогуће. Др Србљак инсистира да се направи "модел за превенцију", односно покушај решавања проблема.

- Предложили смо да се узимају анонимно узорци крви како бисмо на основу тумор маркера могли врло рано да откријемо туморе, а што би процентуално побољшало степен излечења од карцинома - истиче др Србљак. - На нопходност превентиве опомињу садашњи подаци који указују да ће сваке године број оболелих бити у порасту за око 25 одсто.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Noble Anvil

28.03.2016. 19:46

@Britva - @Britva... A vama ni 17 god nije dovoljno da saznate da tzv."milosrdni anđeo" nikad nije postojao.

Baki

28.03.2016. 13:17

Gospodine Srbljak umesto st trazite odsetetu,uticite na zastitu od uranijuma jer odstetu nece imati ko da primi....

ЗоЗоНаЦ

01.04.2016. 17:21

нато алијанса наша шанса...који пријатељи они су знали за злодела која раде и никад за геноцид неће одговарати кој су нам учинили правда је спора али достижна!

ranko75

29.04.2016. 22:14

@ЗоЗоНаЦ - Sada je bolje za nas nego onda 1999,jer tada nije pisalo da mogu da rade sta hoce, a da nema da odgovaraju, a sada je to Vucic potpisao da nas zastiti od NATO. Vidi se da Vucic radi za Srbiju,on je stiti, sada ce NATO da se uplasi od ovoga sporazuma pa nece vise smeti. Bravo srbi glasali ste za Vucica, jer ste znali da vas brani od NATO, ima da bijemo NATO sve nosom po pesnici posle ovoga sporazuma. Vucic nam je jako popravio polozaj,i ne samo Vucic, nego i Nikolic.