У МИРОВНЕ мисије под окриљем Уједињених нација и Европске уније у иностранству Србија ће ове године послати укупно 650 официра и војника. Њихово учешће у међународним операцијама коштаће државу око девет милиона евра. Овакви аранжмани подижу углед Србије у свету, али и доприносе јачању њених оружаних снага.

Ово је речено на радионици посвећеној међународној војној сарадњи и мултинационалним операцијама, која је у организацији Министарства одбране и Амбасаде Велике Британије одржана у Зрењанину. На скупу је истакнуто и да је је Србија чврсто опредељења за војну неутралност, али и да жели да сарађује са НАТО савезом.

- Ратификацијом ИПАП споразума окончан је циклус који је почео још 2002. године. Овим документом достигнут је највиши могући ниво сарадње са НАТО савезом који држава која не претендује на чланство може да има. Формални улазак у овај савез за Србију уопште није тема - рекао је амбасадор Бранимир Филиповић, помоћник министра спољних послова за безбедносну политику.

Он је рекао да је Србија заинтересована за сарадњу са НАТО због регионалне стабилности, али и Косова и Метохије,где је Кфор једина легална оружана сила, али и безбедносни гарант спровођења Бриселског споразума.

Војска Србије ће ове године учествовати у заједничким вежбама са оружаним снагама држава региона, НАТО савеза, али и армијом Руске Федерације.


У МИСИЈАМА 311 НАШИХ ВОЈНИКА

ПЛАВЕ шлемове српски војници ће носити у операцијама УН и ЕУ. Најбројнији контингент ВС у свету биће Либану, где тренутно борави 177 српских официра и војника.

- У мисијама УН тренутно је 311 наших људи - рекао је начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић. - У Сомалији, Централноафричкој Републици, Малију и на бродовима уз афричке обале, под заставом ЕУ је 16 припадника Војске Србије.