Из буџета ЕУ за боље лечење

Б. Р.

четвртак, 17. 03. 2016. у 13:06

Из буџета ЕУ за боље лечење

Србија ће примити дупло више новца него што је уплатила у буџет ЕУ

После шест година чекања, Србија коначно ушла у Европски програм за здравство. Укупан буџет програма који траје до краја 2020. године је 446 милиона евра

СРБИЈА је уласком у Трећи европски здравствени програм, на који смо чекали пуних шест година, отворила могућност да конкурисањем за новац Европске уније до 2020. године поправи ситуацију у здравству и да прошири и унапреди капацитете.

Укупан буџет програма, који је почео 2014. године, износи 446 милиона евра, а циљ му је да развије заједничке алате и механизме на нивоу ЕУ за решавање мањка људских и финансијских ресурса и да олакша иновације у здравству.

- Спровођењем програма Србија ће добити даљу неопходну подршку за здравствени сектор у процесу европских интеграција, као и усаглашавање са европским стандардима у јавноздравственим областима - рекао је у среду министар здравља Златибор Лончар на конференцији "Национални инфо дан о европском здравственом програму 2014-2020".

Србија ће, рекао је Лончар, примити двоструко више средстава путем одобрених пројеката него што је уплатила у буџет Европске уније, а први пут ће добити и прилику да учествује у великим истраживачким пројектима у здравственим областима.

Као кључни циљеви програма наводе се промовисање здравог начина живота, заштита од прекограничних здравствених претњи и подршка одрживим здравственим системима.

- Овај програм представља главни инструмент ЕУ за спровођење здравствене стратегије - рекао је Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији. - Учешће у овом програму Србији ће сигурно отворити широк спектар нових могућности за здравствени сектор.

ЛОНЧАР: РАВНОПРАВНИ ПАРТНЕРИ

- ОВАЈ скуп показује и да Србија постаје равноправни партнер са земљама Европске уније када су у питању фондови за унапређење здравства, али и да су тиме препознати напори да се реформама обезбеде ефикаснији здравствени системи грађанима Србије - казао је министар здравља Златибор Лончар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Orvel

17.03.2016. 19:37

Sve te pare bice kap u moru koliko nasi politicari mogu drpiti.Slicna pomoc je pre deceniju i nesto stigla u Srbiju ali od svega samo su politicari napunili dzepove.