Вакцине не крију мрачну тајну

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

15. 03. 2016. у 21:57

Имунолог професор др Зоран Радовановић тврди да се истина о нежељеним реакцијама на цепива не скрива: Једини циљ те манипулације је узнемирење грађана. Стопа ризика није велика, користи јесу

Вакцине не крију мрачну тајну

ПОДАЦИ који ју се појавили у нашој јавности и узнемирили родитеље у Србији - да је више од 16.000 особа у САД умрло или тешко оболело у последњих 27 година после примљене вакцине - нити су "најстроже" скривана тајна, ниту су, иако је и смрт само једног детета страшна, толико алармантни, као што у први мах може да изгледа, тврди за "Новости" професор др Зоран Радовановић, имунолог. У Србији је, иначе, вакцинација обавезна против 11, а у САД против 16 болести.

Подаци о нежељеним последицама вакцинације се, наиме, налазе на сајту Министарства здравља САД, и нису, тврди професор Радовановић, "деценијама строго чувана тајна", како је то "малициозно представљено у нашој јавности".

- САД имају најамбициознији програм вакцинације - каже наш саговорник. - Да је заиста тачно да наводних жртава вакцинације у тој земљи има толико, да ли би ико нормалан са све више енергије стално проширивао примену те превентивне мере? Чињеница је да у САД, као и у другим развијеним земљама, постоји компензациони фонд за децу која су бурно и са нежељеним последицама реаговала на вакцинацију. Може да звучи застрашујуће када се само саопшти да је 2.146 породица у САД обештећено због тешких болести или смрти после вакцинације. Али, неопходно је да се тај податак стави у реалан контекст: да је реч о периоду од 2006. до 2014. године, и да се у САД више од 80 одсто жалби решава споразумно.

Адвокатима, каже професор Радовановић, тамо држава гарантује високе хонораре без обзира на исход жалбе о ефектима вакцинације. А, Американци поштују принцип да је, као и у случају криминала, боље ослободити 100 кривих него казнити једног невиног. Другим речима, боље је дати накнаду многима чије стање нема везе са вакцинацијом, него ускратити је једноме који је заиста њена жртва.

- У назначеном периоду дато је више од 2,5 милијарди доза разних вакцина, тако да је чак и по постојећем врло лабавом критеријуму - прихвата се сваки захтев за који не може да се искључи повезаност с вакцином - једна компензација давана на мање од милион датих доза - каже проф. Радовановић. - Постојећом вакциналном политиком у САД су у назначеном периоду спасене смрти стотине хиљада деце.

Проф. др Зоран Радовановић

Професор указује да се у последње време мистификације о вакцинацији највише везују за САД. "Зналци" тврде да Американци користе вакцине како би решили проблем пренасељености планете.

- Притом не објашњавају зашто би они уништавали сопствени подмладак. Зар нису могли да се сете целисходнијег и селективнијег начина да смање популацију само у другим деловима света? - пита Радовановић.

И у Србији је, нарочито од усвајања новог Закона о спречавању и сузбијању заразних болести, све гласнији антивакцинални лоби, који и обавезну вакцинацију везује за нови Закон.

- Једини циљ заговорника те манипулације је узнемирење грађана, јер је обавезна вакцинација код нас уведена још за време прве владавине књаза Милоша, 1839 - каже професор Радовановић. - Они истовремено кукају због "драконских" казни, али чим постоји обавеза, морају да се предвиде и мере за прекршиоце. Оне су у Србији 19. века биле још драстичније. Сада је горња граница новчане казне подигнута на 150.000 динара, али нико не би одмах добио максималну, већ минималну казну од 30.000 динара. Друга неистина је да се вакцинација законом намеће само у недемократским друштвима, што је увреда за Словенију, Чешку, Словачку, затим за САД и Аустралију и многе друге земље.

ПОВЕРЕЊЕ И САНКЦИЈЕ

У многим земљама вакцинација је формално обавезна, а у другима постоје препреке које родитељима толико отежавају живот да се одлука не поставља: нпр. више стопе осигурања за невакцинисану децу, забране похађања колектива у току епидемије, ограничења при путовању у другу земљу или, чак, у други регион исте земље - каже проф. Зоран Радовановић. - Тачно је да у земљама развијене социјалне демократије (Холандија, Данска, Норвешка, Шведска) вакцинација није обавезна по закону, али тамо је обухват много виши него код нас и премашује 95 одсто, јер постоји апсолутно поверење у систем, па и у лекаре. Настраним би се сматрао онај ко би био сумњичав према препоруци педијатра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (56)

djordje petrovic

15.03.2016. 22:21

... Rece doktor Zoran Radovanovic. Jel on licno finansira proizvodnju vakcina?... Mislim da ne... Al jedan drugi to cini na globalnom nivou. Cika Bil Gejts. I on nesto rece... verujem cika Bilu Gejtsu, jer bez njegovog sponzorstva nema ni vakcina, ni doktora, ni Zorana, ni Radovanovica. On je svetski igrac i odredjuje pravila. A pravila je rekao koja su, ne jednom nego u vise prilika. Zoran Radovanovic ili Bil Gejts, pitanje je sad? Pametnom dovoljno. Amin.

Corpus Callousum

15.03.2016. 22:24

U mnogim razvijenim zemljama Evrope nije obaveza igla. Vi profesore možete da tvrdite za vakcinu ako je lično napravite, a ne ako vam "Podastru" farmako lobi njihovu srceparajuću dobrotvornu ulogu u svetonadzoru čovekovog zdravlja. Da stvar bude gora, mi smo jedna od zemalja gde je obavezno poturiti dupe pod iglu, a ne lični izbor. Kad su u pitanju nameti, odmah se donese zakon da nam otmu novca iz novčanika i pozovu se na razvijenu Evropu, a kad je u pitanju zdravlje ukoričeno u dobit, onda NE.

Komentator

15.03.2016. 22:29

Može li prof. dr. da nam objasni zašto SAD imaju najbolesniju decu na svetu, sa najvećom stopom autoimunih bolesti koja progresivno raste - i to samo među vakcinisanom decom? Intervju treba da ima adekvatna pitanja, koja pokrivaju sve aspekte problema, a ne samo da se nekome da prostor da deklamuje svoju stranu i to tako da druge prikazuje maloumnima. Srećom ovaj je svoju "umnost" otkrio svojim jedinim argumentom da je "jedini cilj protivnika vakcinacije uznemiravanje građana". Žalosno.

lesa

15.03.2016. 22:30

Pa ovaj profesor je glavni propagator, agitator bezuslovne, prinudne vakcinacije dece. Njegovi nastupi se graniče sa krajnjim fanatizmom, kao da je cela nacija obolela i pretio joj istrebljenje. Ja bih ga pitao na čijem je platnom spisku? Meni njegove reči ne vrede ništa!

sava

15.03.2016. 22:33

dragi profesore uvedite obavezu pedijatra da roditeljima pre vakcinacije izdaju potvrdu da su njihova deca po izvrsenom pregledu apsolutno zdrava i da od vakcinacije nece imati nikakve posledice, neverujem da bi i jedam pedijator to prihvatio a voleo bih da i vas vidim da tako nesto uradite.tvrditi da je u pitanju mahinacija, a nemati nikakvu odgovornost najmanje je nehumano

Corpus Callousum

15.03.2016. 22:35

Zakon o radu se donosi da bi se uposlilo sve više robova na 200€, a ženama da ne vode brigu da ne zatrudne. Zakon o saobraćaju i regulative prestroge nas štite od "nasilnika" na putu, a svedoci smo da se tu ništa ne menja, a konzumacija alkohola ne jenjava nego se i dalje prodaje i trljaju se ruke na povišice akciza. Tako i vakcine, ako nećeš da se vakcinišeš platiš kaznu i postaješ IMUN. Cilj je porobiti ekonomski malog čoveka, a ne dati mu blagodeti života. Agenda 21 UN-a je protiv čoveka!.

mil

15.03.2016. 22:43

Hmmm, 100 krivih osloboditi da nebi osudili 1 neduznog. G-dine Radovanovicu praksa pokazuje suprotno. Koliko je je nevinih pogubljeno najbolje pokazuju posle oslabadjanje osudjenih na smrt i dozivotne posle uspeha genetike u dokazivanju nevinosti. Ipak svi vasi argumenti mirisu na lobiranje, a poznato je da se to dobro placa.

Mihajlo

15.03.2016. 22:59

Najzad jedan normalan i valjan sud! Inače, Srbima je dovoljno da Kurir saopšti "istinu" i da oni u to bezrezervno poveruju.

Милутин

15.03.2016. 23:17

Живим у иностранству и пре неку годину било је обавезно вакцинисање против свињског грипа. Сви радници из моје фирме приватили су вакцинацију осим Милутина! Сви одоше на нека боловања, осим Милутина! Кад је дошло време птичијег грипа, ситуација иста. Милутина не ухвати ни кијавица. Газди није било право али није ме натеривао. Ја не не примам вакцине од раног детињства, од када ме је отац носио на цепљење. Моја супруга се редовно вакцинише против грипа и редовно га прележи!

Zoran

16.03.2016. 02:03

@Милутин - Vakcina protiv gripa ti je po sistemu da li ce da ubodu virus koji ce ove zime da bude najaktivniji. Nekad dubodu, nekad ne. To ti pricam kao suprug zene u Americi koja ima privatnu ordinaciju. Nase dete je primilo gomilu vakcina, sve sto je moralo. Nisam neki zagovornik vakcina, ali nisam ni protiv. Ne vidim neki problem. Ja vucem alergiju na polen od puberteta, pa ne kukam na vakcinisanje da mi je krivo. A sto ne bih mogaso to da pripisem njemu?

Valter

15.03.2016. 23:17

Nemacka,Francuska,Engleska , u ovim zemljama vakcinacija nije obavezna. Srbija , Makedonija,Bugarska, u ovim zemljama je vakcinacija obavezna. Toliko o nasim velikim umovima medicine i jos vecim zakonodavcima, a tek o Jevropi I DEMOKRATIJI.....

AnA

15.03.2016. 23:21

Vakcine su toliko bezbedne da je u subotu bio pun trg ljudi u Beogradu koji su protestovali protiv obavezne vakcinacije iz razloga sto vec imaju ostecenu decu od vakcina...Sada drzava zeli da ti isti roditelji kojima su vakcine upropastile zivote dece vakcinisu svoju novu zdravu decu.. pa ko je tu lud?! Inace znam devojku kojoj je pre godinu dana umrla beba dan nakon primanja vakcine i to mi je sasvim dovoljn dokaz koliko su vakcine ustvari otrovne kao i da ovaj droktor ima obraz debeo ko djon!

anoniman

15.03.2016. 23:24

Ne mora nama "Kurir" da saopšti istinu, znamo je mi dobro i to odavno, nismo toliko neinformisani.

Srcko

15.03.2016. 23:27

Nemojte da vakcinisete decu. Nemojte ni da ih vodite kod lekara. Nego se.molite da ih Bog ozdravi.I nemojte da kukaste kad zbog toga umru. I kad vas posle budu sudili.Zbog takvih roditelja treba uvesti polaganje ispita za dozvolu da imaš decu.Za jadna deca ne mogu da biraju. Sve vam priznajem. I lobije. I prljave biznisa. I šta još hoćete. Samo ne stavljate decu glavu u torbe zbog nekog svog ubeđenja. Neka vam je Bog u pomoći

Mama

16.03.2016. 09:34

@Srcko - Ne nego ću da vodim dete da mu za svaki virus koji dobije daju po antibiotik. Koji se lekar kom farmaceutu obavezao pa njegove lekove promoviše. Mi roditelji smo prinuđeni da se obrazujemo iz medicine kako bi provukli decu kroz scile i haribde domaćeg zdravstva, da ne dobiju imunitet, ali pogrešan (na antibiotike). Narod mora da se buni, ljudi, probudite se!

Чикириз

15.03.2016. 23:28

Људске слободе и права су илузија ако је вакцинација законом обавезујућа! Сутра нас чека и обавезно чиповање деце испод коже!!

Nebojsa

15.03.2016. 23:45

Nemam pojma ko je ovaj lik ali smatram da je potpuno u pravu. Dete ako nije vakcinisano mmr-om i dobije boginje ima veliku sansu da umre, a dok napuni godinu dana da je moze dobiti velike su sanse da ce naleteti na dete nekoga debila koji nije hteo da prime vakcinu. Ne znam sta vi mislite o tome ali za mene je to nehumano, poseobno sto ti ljudi ugrozavaju svoje drugo dete ako ga uopste i imaju a primetio sam da takvi debili imaju samo jedno.

куга

16.03.2016. 19:19

@Nebojsa - Да је дететова мајка прележала богиње кад је била мала, уместо што је примила вакцину, и дете би у првој години живота било заштићено што са оним што је добило још у мјачиној утроби што кроз дојење.

udri primitivizam

15.03.2016. 23:51

Primitivce samo po usima!!!Malo je 30hiljada.Milos je korbacem takve u svoje vreme, ali danas kad je 'demokratija' samo po dzepu!!!Da se primitivac pita ovde bi se palile vestice i vesci na lomacu dan danas!!

Ja Sam

15.03.2016. 23:58

Ko ima love platiće i biti imun, a ostali ce biti trovani kao cetrdesetih god prošlog veka.

milica

16.03.2016. 00:08

Ministarstvo zdravlja treba da organizuje predavanja po Domovima zdravlja u celoj Srbiji, ne samo o vakcinacijama, vec i o prehrani dece i vaspitanju. Ne mogu svi roditelji biti lekari, a isto tako ne moze se medicina uciti iz novina.

Akademski građanin

16.03.2016. 00:09

Cenjeni prof. dr. Radovanoviću, u čitavom ovom vašem "motivacionom govoru" sa pregršt statističkih podataka i osvrtima na koje kakve teorije zavere, vi zaboraviste da nam pomenete koliko ste vi vaše dece vakcinisili i kojim cepivima? I ni jednog momenta ne pomenuste činjenicu da se radi isključivo o MMR vakcini koja je problem i koja je kao obavezna vakcina uvedena 80-ih godina prošlog veka, a koliko se ja razumem u istoriju Knjaz miloš tada uveliko više nije bio na vlasti...

Proficap

16.03.2016. 00:15

"Podaci o neželjenim posledicama vakcinacije se, naime, nalaze na sajtu Ministarstva zdravlja SAD"... a podaci o predivnom dejstvu osiromasenog uranijuma nakon bombardovanja se nalaze na sajtu NATO.

Akademski građanin

16.03.2016. 00:17

I još jedna stvar cenjeni prof. Radovanoviću,Kad već postavljate pitanje dal' bi Amerikanci ubijali sopstvenu populaciju, pogledajte dublje tu njihovu statistiku koju nam servirate pa vidite koji slojevi društva i koje rase su tamo najviše pogođene nus-pojavama vakcinacije pa će vam se odgovor na to pitanje sam kazati... A vi nama kažite koja je cena prodaje budućnosti sopstvene nacije ovakvim sramnim istupima i otvorenim lobiranjima?! Sram vas bilo i zvanja i struke koju obavljate...

milija suzović

16.03.2016. 09:37

@Akademski građanin - Mene briga za moju naciju,a za američku me boli uvo!Pitanje za uvaženog profu:kako može da se manipuliše sa vakcinama?Šta bi sa vrlim Tomicom Milosavljevićem,da li je on bio povezivan sa nekim vakcinama?Milija suzović

Рашо

16.03.2016. 00:24

Вакцинисање представља унос стране материје у људско тело. Шта је са основним људским правом да заштити своје тело.Све ово правдају превентивом а са друге старне смо обавезни да прихватимо да се носиоци вируса АИДС слободно крећу међу здравима иако су већ заражени високосмртним вирусом. Зашто ту нема превентиве или зашто другима који су заражени смртоносним вирусима није дозвољено слободно кретање. Па јесмо ли ми луди да "гутамо" такве бесмислице!

Луксуз

16.03.2016. 07:52

@Рашо - Рашо, колико имаш година и да ли си ти вакцинисан? Сигурно јеси па јел ти шта фали, осим што си глуп, ал то није до вакцине.

Rale

16.03.2016. 00:38

Ovo lobiranje je toliko providno, da postaje tužno. Dakle, po rečima stručnjaka Radovanovića ne postoje neželjena dejstva vakcinacije, a na svakoj kutiji od vakcine upravo možete pročitati koje su NEŽELJENE REAKCIJE, a da nije samo povišena temperatura i tome slično. U manjim procentima vakcina može da izazove autizam, pa čak i smrt. Molim dotičnog profesora i stručnjaka da nam kaže već jednom koji je sastav vakcine i da decidno objasni šta koji element izaziva!

Kako je Lepo

16.03.2016. 01:15

Citam komentare i ne verujem, do pre godinu dana smo bili velika manjina, sad vecina, bravo narode bori se za svoju slobodu! stop vakcinaciji!

IGGY

16.03.2016. 02:08

Треба тебе цепити коктелимапо два пута годишње кад ти се толико свиђа!

mrco

16.03.2016. 04:56

E moj profesore, nekada su vakcine proizvodili nasi ljudi u Torlak-u a sad se te iste vakcine uvoze iz INDIJE, na samo da je vakcina sporna nego i njeno poreklo, pogledajte samo malo statistiku smrtnisti dece i ljudi u indiji a sad trebamo da spricamo nasu decu njihovim vakcinama. P gde vam je pamet profesore. Toliko obrazovanih nasih ljudi i jedan ozbiljan institut a mi uvozimo iz indije. Sve se ovde vrti oko novca a vama je kao stali do nase dece. Proizvedite domacu vakcinu pa da vidite...

SuverenaAnonimka

16.03.2016. 05:52

Evo sta stavljaju u vakcine: http://www.informedchoice.info/cocktail.html Molim i lekare i „specijaliste da pogledaju! Sta radi aluminijum, formaldehid, timerosal… u ovim koktelima otrova? Internet je oruzje znanja protiv satanskog zapada i domacih izdajica

sirotinja

16.03.2016. 06:58

Zalosno je sto se prilikom svake vesti vezane za vakcinaciju nadje mala armija samoproklanovanih strucnjaka koji sve znaju. Svojim budalastinama trujete oivaj narod efektnije od bilo kakve vakcine, prekinite tako vam Boga.

Profesore

16.03.2016. 07:11

ne možete vi narodu sa dva zuba u glavi objasniti ništa. Za pronalazak vakcine protiv dečije paralize, koja je bila velika pošast, čovek je dobio Nobelovu nagradu. Očigledno da sad roditelji više vole da rizikuju nego nekada...

куга

16.03.2016. 19:29

@Profesore - И Барак Обама је добио Нобелову награду за мир, па....

iz glave

16.03.2016. 07:17

nije ovde u pitanju medicina nego pravo običnog čoveka na slobodu...ako bolesnik ima pravo izbora uzeti ili ne uzeti lek, zašto se to pravo ukida zdravima...isti su razlozi kao kod odbijanja da se obeleži GMO, uvozi otpadna hrana bogatih, krije hemtrejls zaprašivanje....kratak životni vek - iskoriste te dok si mlad, naivan i jak za malu platu, nema penzije, drastično smanjenje populacije,

Blagica Tasic

16.03.2016. 07:36

U vakcinama jeste najmracnija tajna! I zasto se to mora? Zar ne bi trebalo da bude pravo izbora? Ko je vlasnik Srpske dece? Zasto zakon,kazna? Zasto ako je to dobro,ljudi bi sami trazili? Zasto na silu? Lose je! Mnogo je lose! ljudi,ne dajte da vam vakcinisu decu, ni po koju cenu!

Boki

16.03.2016. 07:41

svest o vakcinaciji u Srbiji je na visokom nivou, juce sam video jednog momka kako se sam vakcinise u haustoru

Pitagora

16.03.2016. 07:48

Definitivno je došlo vreme da svi znaju sve, pa čak i medicinu bolje od lekara. Internet je uveliko stvorio jedan novi, osobeni oblik primitivizma.

Луксуз

16.03.2016. 08:12

 Претпоѕтављам да сте сви пунољетни и да сте примили вакцину као дјеца у предшколском узрасту и и када сте ишли у школу и шта вам фали тј. шта вам је фалило? Ништа! И сада одједном не ваљају вакцине. Сада испаде да медицина није напредовала ништа у протеклих 20, 30 или 40 година. Обавезно да буде као и прије, а ко се противи обавезно казнити.

b

16.03.2016. 11:45

@Луксуз - Razlika je u tome sto su nekada vakcine bile cistije samim tim bezbednije a sada su nasa deca zamorcici od kojih treba napraviti buduce korisnike farmaceutskih proizvoda! Obavesten ce razumeti...

kraljmajmuna

16.03.2016. 08:40

Kad bi Radovanovic bio pravu u BiH ili na KiM bi bilo epidemija jer je tamo obuhvat vakcinisanih daleko ispod granice od 80 ili 90% koja se promoviše kao neophodna za zaštitu populacije. Smešno je da je neophodna vakcinacija protiv gripa koja se pravi na osnovu prethodne godine i proslogodišnjeg soja a virusi u međuvremenu mutiraju pa vakcina nema nikakvog pozitivnog efekta-ovo zna svaki lekar.Čak i zastupnik vakcina dr Kon kaže da bi se BCG vakcina mogla ukinuti. KURIR je inace dno.

Nale

16.03.2016. 08:50

Ja imam samo jedno pitanje za vas protivnike vakcinacije: koliko poznajete dece/ili sada vec odraslih u vasem blizem i sirem okruzenju koji su oboleli od vakcine. Ja sam 60 i neko godiste, uredno sam vakcinisana, kao i svi moji poznanici i prijatelji. I niko nije oboleo. Imam dvoje dece od 14 i 7 godina, uredno su vakcinisana, vakcinisana je apsolutna vecina njihovih drugara i niko zbog vakcine nije oboleo. Prema tome, ne pravite paniku bez pokrica!

Станојко

17.03.2016. 00:26

@Nale - Индија је поднела тужбу против Гејтс фондације и Новартиса управо због штетних последица и ризика вакцинације.

007

16.03.2016. 09:20

Ne razumem samo zasto mene koji zeli da vakcinise dete uporno svi ubedjuju da ne vakcinisem a ja jos nikoga nisam ubedjivao da vakcinise svoje dete. Samo bi ubacio tacku u zakonu da onaj ko nije primio vakcinu a oboli od te bolesti za koju nije primio vakcinu nema pravo besplatnog lecenja od iste.

Nebojsa007

16.03.2016. 09:31

Procitah da u nemackoj i austriji vakcinacija nije obavezna pa moram da ispravim da je i u te dve zemlje obavezna da je dete primi prvu odmah po rodjenju i razlikuje se od naseg kartona vakcinacije samo u tome sto oni ne primaju protiv tuberkuloze posto od kraja sedamdesetih godina nisu imali ni jednog obolelog. E dal su te vakcine istog kvaliteta ili boljeg nego nase za to ne mogu nista da kazem posto nisam merodavan za tu temu

Никола НС

16.03.2016. 09:56

Хвала Новостима што су објавиле овај интервју. Ово је једноставно скандалозно. Један лекар нас убеђује у добробити вакцинације, а подаци су поражавајући. Или није чуо за вакцинални лоби. Људи моји највећа афера у Србији везана је за свињски грип. Имали смо срамно понашање Тадића који се вакцинисао у кабинету да би се додворио владарима из сенке. Какве бре теорије завере све је била превара.

Mlax

16.03.2016. 10:12

Je li istina da neke vakcine sadrže živu koja je jedan od najtežih otrova?? Neko će reći u malim količinama. Da, u malim količinama u vakcini, u malim količinama u amalganskim plombama, u malim količinama u štedljivim sijalicama itd. Pa to kumulativno više nisu male količine!!

Pitagora

16.03.2016. 11:16

@Mlax - Živa se u VELIKIM KOLIČINAMA i na otvorenom prostoru nalazi u jednom jarku na periferiji Pančeva. Slika je svojevremeno obišla svet. Na teren su izlazili eksperti SZO, i nikom ništa.

Rajka

16.03.2016. 10:14

Za koji farmaceutski lobi i ciji racun radite dr.Zorane Radovanovicu, Srbiji treba slobodno i zdravo potomsvo bez nepotrebih vakcinacija.Primeri za to su: Engleska ,Norveska,Svedska i dr. Ne ide vam prica,Srbija je zemlja slobodoumnih ljudi.

противудар

16.03.2016. 10:55

Једноставно вам се више не верује. А ви причајте шта год хоћете.

b

16.03.2016. 11:39

...moj brat je umro posle primljene vakcine....muz dobio trombocitopeniju....meni neko da prica o vakcinama?

Lele nista novo

16.03.2016. 13:49

neka Radovanovic potpise da prihvata odgovornost za vakcine pa neka posle odgovara ako sve krene naopako. mnogi "kredibilni" olako daju "strucne" izjave a niko ne potpisuje i ne garantuje cak ni deci. zato ovo i lici na telemarketing i profit a ne na odgovornost u domenu zdravlja dece. po njemu je svaka zrtva opravdana jer imaju dobre namere!

Ja Sam

16.03.2016. 17:37

Pogledajte "Na rubu znanosti" kako je magistrica medicine objasnila da su nas odavno počeli cipovati sa vakcinama i sve ce vam biti jasno.

Deana

19.03.2016. 12:08

Neinformisani roditelji rešili da Vas malo informišu o najnovijim trogodišnjim ispitivanjima vakcina u svetu,pa procenite sami :) Iskreno se nadam da znate engleski jezik.http://vaccineresearchlibrary.com/A za one koji ne znaju evo skraćene verzije:https://www.youtube.com/watch?v=xAfpiAmXC_c