Бурне реакције на могућу тужбу Карађорђевића

Д. Матовић

13. 03. 2016. у 08:44

После најаве престолонаследника да ће се обратити Европском суду због имовине, премијер подсећа да дугујуе за струју 70.000 евра. Агенција за реституцију: Ни британска краљица није власник Бакингемске палате

Бурне реакције на могућу тужбу Карађорђевића

Бели двор на Дедињу

ИНТЕРВЈУ са Александром Карађорђевићем, објављен у "Вечерњим новостима", у којем најављује да ће тужити државу ако његовој породици не буде враћена имовина, изазвао је бурне реакције.

Премијер Александар Вучић је Карађорђевићу поручио да пре свега измири обавезе према Србији:

- Прво ти плати струју коју си дужан Србији, па онда тужи кога хоћеш. Карађорђевић дугује ЕДБ-у и ЕПС снабдевању око 70.000 евра.

Држава је дала Дворски комплекс на Дедињу Карађорђевићима на коришћење, наводи премијер.

- Дворски комплекс пропада јер се не одржава - истакао је Вучић. - Држава је плаћала све, па је ред да престолонаследник плати струју. Платите струју, па кукајте на државу! Не можемо да дођемо у Калиновац и кажемо сељацима да дугују за струју, а Александар Карађорђевић дугује 70.000 евра!

Подсетимо, Агенција за реституцију је из поступка за враћање имовине изузела Бели двор, који је проглашен за културно добро. Наследници краља Александра Карађорђевића су уложили жалбу на ову одлуку, а у интервјуу за наш лист престолонаследник је рекао да ће се за своје наследство обратити и Европском суду за људска права у Стразбуру уколико не наиђе на разумевање нашег правосудног система.

- Као грађанин подржавам изјаву премијера. Сви имају иста права - каже за "Новости" Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију. - Пре било каквих оптужби државе мора се размишљати о решавању својих обавеза. Држава има право да спроводи реституцију или да је не спроводи. То је акт њене добре воље. У том поступку свака држава, па и наша, има право и обавезу да изузме из реституције оне ствари за које мисли да су битне за саму државу. Једна од њих је Бели двор. У овом поступку породица Карађорђевић нити је била дискриминисана, нити привилегована. Имала је исти положај као и остали грађани.

Секулић каже да Карађорђевићи имају право жалбе на ову одлуку, што су они већ учинили.

- Чекамо судску одлуку - закључује Секулић. - Положај Дворског комплекса треба да се регулише посебним законом и уверен сам да ће се тада проверити са чијим новцем је грађен - да ли је краљ Александар Карађорђевић уложио свој новац или средства монархије. Тешко је у монархијама раздвојити личност монарха и монарха као институцију. Ни британска краљица Елизабета није власник Бакингемске палате. У републиканском систему, у коме ми живимо, сви грађани су исти, па и Карађорђевићи.


АНКЕТА: Шта МИСЛИТЕ О ПРЕТЊИ АЛЕКСАНДРА КАРАЂОРЂЕВИЋА?

Бранка Јанковић, правница:

- Бојим се да ће Карађорђевићи добити спор против државе ако све ово стигне до суда у Стразбуру. Реституцију подржавам и свако треба да добије оно што му је одузето, небитно о коме је реч.

Јован Оташевић, економиста:

- Срамно је да један принц и потомак краљевске породице тужи своју напаћену земљу. Мислим да би то било први пут у историји. А дедовина, имовина каква год да је, треба да буде враћена коме припада.

Јовица Ракић, социолог:

- Живимо у републици, не у монархији, самим тим све треба да остане овако како у садашњости јесте. Ова држава би требало да буде секуларна, у служби грађана, а правда се не сме примењивати селективно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (122)

ja

13.03.2016. 09:01

Karaadjordjevicima treba da se vrati samo ono sto im je pripadalo prijenego su bili vladari.Dvor na Dedinju je vlasnistvo drzave Srbije,a Karadjordjevici su bilivladarska porodica u njemu i to nikako nije njihova privatna svojina.

Čika Pera

13.03.2016. 10:37

@ja - je došao na vlast bez cvonjka u džepu, a onda, za dvadeset godina... avioni, kamioni, palate, dvorovi, letnjikovci...

DjoloGood

13.03.2016. 09:07

Ja dosla da fama uzela ono sto moja predak bijo vozd od Serbia. Sad ja i moja sinovi, morali prafiti zurke jer to dobro za Serbia, na dvor. Ja sve sto radila, radila za Serbia, meni ne isla jezici, jer me nije zanimala da naucim srpski jer koja ce mi djavo.

Goran Pavlovic

13.03.2016. 09:09

Ja sam monarhista, ali nikada ne bih prihvatio da mi ovaj covek bude kralj! Ovaj zeli samo licnu korist i nije zasluzio da nosi ovo prezime.

Prason 34. reda

13.03.2016. 09:11

Zemlja je bombardovana, napaćena i siromašna, a on traži nešto što pripada narodu. Bruka i sramota, a i jadno. I da mu se sve to da, on bi opet to prodao i otišao za London. Srpska posla, a posle se čudimo dokle ćemo se deliti.

Bato

13.03.2016. 09:12

Do imovine koja je sporna Kardjordjevici su dosli 1903.,ubistvom,pa bi po toj logici imovina stecena kriminalnim delom i oduzima.To se i desilo 1945,tako da nema sta da se vrati .Ja licno bi ih i isterao iz Belog dvora.

prosveta26

13.03.2016. 09:27

Besposličarska rabota. Možda su novce za izgradnju zaradili prodajući salatu na Zelenom vencu. U ostalom on je oficir takozvane Velike Britanije,koja nam je toliko dobra donela,da nemamo reči za utehu. Nego,gde ste bili kada je grmelo?

Mile

13.03.2016. 09:27

Sve se bojim da nije kralj od svog novca kupio plac na dedinju i sazidao dvor!? To je drzavni kompleks i to je svakom jasno. Karadjordjevici imaju svoju imovinu na Oplencu, i to im je to. I nek od crnogorca traze Milocaj. Sve se bojim da im ga nece dati, pa nek njih tuze! A ako u obzir uzmemo moralnu stranu, obzirom da su pobegli iz zemlje, pitanje je da li im treba ista vratiti!? Nemozes biti kralj samo kada je lepo!

Никола

13.03.2016. 09:37

Већина људи код нас није упућена у рад дворског комплекса, а ја сам имао ту срећу да га баш скоро обиђем па и сазнам неке ствари. Наиме, Престолонаследник и остали живе на спрату Двора и једино ту струју троше они сами. А комплекс је огроман и сад све то треба одржавати, трава, струја, вода... А власник свега тога је држава која ту готово стално одржава неке пријеме и она троши исту ту струју и користи тај простор. А Двор је сада увек на располагању и туристима и држави што пре није био случај.

Dejzi

13.03.2016. 09:48

Ma kakav Strazbur. Pa moj pradeda je bio vlasnik hotela Splendt u Skoplju. Nakon sto smo prosli sve instance u Makedoniji obratili smo se sudu u Strazburu koji je pre pet godina doneo presudu u nasu korist ali... Ni do dan danas nista nam nije vraceno. Bilo bi lepo da bas vecernje novosti malo istraze I ovaj slucaj s obzirom da je moj deda odnosno sin vlasnika tog hotela inace bivsi jako poznati i cenjeni fotograf Vecernjih Novosti, Slobodan Petrovic.

мрсимуд

13.03.2016. 09:58

г.Вучић нема права да отвара ничије коверте са рачуном и да их јавно "Исчитава", то је једно, друго; нека добро пази како се понаша у случају Карађорђевић-а, јер ми грађани после пресуде у Страсбуру можемо доћи у ситуацију да плаћамо из својих џепова, а не из премијерових. Наше паре нису "Алајбегова слама" да се арче само зато што је предизборна кампања па мора да се "подвикне" колебљивим (неопредељеним) гласчима. Осећам се као да сам на Куби и да гледам Фидела Кастра и његове говоре по 8 сати.

ranko75

13.03.2016. 10:44

@мрсимуд - Gospodine Mrsimuda nemoj ovde da mrsis ono sto ti ime nalaze,nego to cini kada ostanes sam sa sobom.Ne mora da Vucic otvara racune,nego je elktrodistribucija drzavna, a Vucic kao predsednik vlade upravlja drzavom i elektrodistribucija je duzna da mu podnese izvestaj o krupnim duznicima,sto je i ucinila. Vucic je izabran i za vreme svoga mandata mu je povereno da upravlja zemljom, i to je kao kada das nekome volan u ruke, ne mozes da mu se mesas u posao,neka odluka premijera bude dobra a neka ne.

мрсимуд

13.03.2016. 11:47

@мрсимуд - @ranko75 То није моје име!, гледао сам нема га у мојој крштеници а и у именику СПЦ. Да се мрси мрси се, то не могу порећи, управу сте, али мрс у српском етносу се користи и за домаћи сир. Тако да ми је јако жао господине Ранко75 што сте се препознали у мом коментару. Жив ми и здрав и прав био. :-)

Pero

13.03.2016. 09:59

Medjunarna ljudska prava garantuju da svaki pojedinac ima pravo da se vrati u svoje mjesto rodjenja i nista vise od toga . Doticni ima pravo na socialnu pomoc u skaldu sa zakonom o socialnom osiguranju . Sve drugo je volja drzave ili naroda .

mitrovič despota ilija

13.03.2016. 11:20

@Pero - 2@ pero nema pravo da se prijavi za socijalnu pomoć. ima biznis i auto a verovatno i penziju po godinamaili kako se to već zove u ujedinjenom kraljevstvu. hotelska soba u kojoj je rodjen nikad nije proglašena ex teritorijom srbije i uopšte je upitno otkud mu srpska dokumenta. posebno bi bilo interesantno videti rešenje o državljanstvu. sigurno ne postoji neki specijalis

Imovina

13.03.2016. 10:02

Prvo treba da se dokaže poreklo novca sa kojim je kupovano, ne samo u Beogradu, već po celoj bivšoj Jugoslaviji! Onaj ko ih je dovukao neka plati struju! A za premijera odlična izborna kampanja, jer narod nije bio za njihovo vraćanje, tj. većina naroda! Propali političar/ a svi znamo koji/, koji je "grmeo" za uvođenje monarhije, je još jedan u nizu koji su ovu zemlju upropastili! Ali, njemu to ne smeta, već se slatko brčka na Crnogorskom primorju!

Neregistrovani

13.03.2016. 10:05

Koristi se imovina njegove porodice, vise od sedamdeset godina,kako dvor, ostale zgrade, vinogradi .itd.......Vratite mu je sa naknadom, za svih sedamdeset godina sto je korisceno, pa ce i moci sve dugove odmah da plati drzavi. Samo treba pomisliti, sta bi bilo, kada bi sad neko poceo da duzima imovinu ljudima, kao sto se pre sedamdeset godina oduzimalo....

goksi

13.03.2016. 11:19

@Neregistrovani - Nisi u pravu neregistrovani,a silno zlato koje su poneli sa sobom,zlato sirotinje iz tog vremena,neka ga prvo vrati,pa ce mo onda dalje,posteno.

ljutko

13.03.2016. 16:29

@Neregistrovani - Koja bre imovina !?Oteli od naroda pa dodelili sebi !Kralj Aleksandar odredio sebi veću apanažu nego što je tada imao predsednik SAD !Sami sebi dodeljivali imovinu(preko svojih ulizica) i sad njihovo !Došli 1903 (posle ubistva tj.nasilnim prevratom) kao sirotinja a već 1941 vlasnici pola države !Na temu komunističke strahovlade,pominje li ko masakr pristalica Obrenovića !?Više stotina ljudi poubijano je samo u Beogradu ako se samo i posumnjalo da su za Obrenoviće!Za unutrašnjost i nema podataka.

Бој Јан

13.03.2016. 10:06

Питање за Јовицу. А како смо дошли до ове државе, какву год је ви сматрали?

nesa72

13.03.2016. 10:06

Kako ih nije sramota.Tužiće za nasledstvo a ni SRPSKI jezik neznaju tečno da pričaju .Daj nekom prst a on hoće celu ruku

Dars

13.03.2016. 10:42

@nesa72 - nije on kriv sto su mu komunisti proterali porodicu iz rodjene zemlje koju su njegovi preci stvorili. stavi prst na celo sledeci put kad nekoga etiketiras sa "veliki" ili "nikakav" srbin

Mali bata

13.03.2016. 10:22

Svi zele u politiku ali, vrlo mali broj ljudi to moze da ostvari. Ja stitim ustavne i istorijske vrednosti naroda Srbije! Kad rec je o socijalno, ekonomskom i politickom napretku. Pitanje je, da li finansija ima odlucujucu ulogu u tome, ako ima, vi kao strateg, na koji nacin vidite tu situaciju. Sta moze da ponudite i koliko u vezi sa tim pitanjem.

Mrs B

13.03.2016. 10:28

Ja ne znam zasto se digla ovolika buka oko toga sto je Princ rekao da ce tuziti drzavu, pa silni ljudi su je tuzili I nikom nista a sada je odjedanput veliki problem zato sto je Princ Aleksandar odlucio da to uradi. Gospodin Strahinja Sekulic kaze: "Drzava ima pravo da sprovodi restituciju ili da je ne sprovodi. To je akt njene dobre volje." Ne gospodine to je valjda zakon. Ili je zakon da se sprovodi ili ponistite zakon.

vcv

13.03.2016. 10:28

prvo doticni da nauci jezik kojim mu je govorio deda,pola ambasadora govori bolje nego prestolonaslednik

Правник

13.03.2016. 10:31

Он не тужи народ Србије или да му Србија поклони нешто.Он тражи да му се врати оно што је по свим српским и европским законима његово. Брука је за српско правосуђе што не може да оствари своје право и добије своје власништво.Од Хамурабијевог закона,Мојсијевог Старог завета,Римског права,Византијског (Јустинијанових новела),Законо-правила Светог Саве, законика Цара Душана до савремених европских закона, власништво је светиња,коју нико не може да одузме и то важи за све,било да је краљ или клошар.

Mrs B

13.03.2016. 11:57

@Марко - Srce mi je puno kada procitam ovakav komentar, ima za nas Srbe jos nade, ne odricemo se svi mi nase tradicije I nase istorije. Da Bog da da Srbija ponovo postane Monarhija. Ziveo Kralj!

Cica

13.03.2016. 12:41

@Марко - А још је већа срећа што има више оних који у такве бајке не верују. Не можемо да дочекамо да сменимо ове што их сами бирамо, само нам још фали и формални василеус.

Ska

13.03.2016. 15:25

@Марко - Misliš da bi tebe neki ''kralj'' uopšte pogkedao??! E, jadna li si.. Ulizice!

zoran

13.03.2016. 10:48

Monarhije su u Evropi najbogatije i najcivilizovanije države.( Danska , Holandija, Švedska, Norveška, velika Britaniija , Španija i Belgija). Iz generacije u generaciju javlja se kod nas veliki broj "prirodno pametnih ljudi" i "progresivnih" koji su nas doveli u položaj u kome smo danas. Da li bi smo bili evropske parije da ostali monarhija? Da li bi smo izgubili Kosovo ?

ljutko

13.03.2016. 12:09

@zoran - Najmoćnije države sveta su republike:SAD,Rusija,Kina,Nemačka,Francuska,Italija,Švajcarska....da nastavim !?E sad,što neko ima podanički mentalitet i želju da ima gospodara-njegova stvar.Može da ga vodi kući.Ovo je Republika Srbija i to će i ostati jer je takva volja ogromne većine njenih građana.Razlika između nas i vas je što mi živimo u stvarnoj Republici a vi u nekoj virtuelnoj monarhiji.

Гага

13.03.2016. 12:52

@zoran - Зоране, онда знаш и да у свим тим монархијама, монарх нема никакву политичку моћ, већ само церемонијалну. A шта мислиш одакле паре за то? Друго, то да су те државе успешне зато што су монархије је најчешћи и најглупљи аргумент који поборници монархије праве.

Orvel

13.03.2016. 16:00

@zoran - Kraljevinu Srbiju je prokockao sam monarh koji je zbog svoje megalomanije i narcisoidnosti osnovao Kraljevinu SHS ili Jugoslaviju.Sada bi njegov potomak da se ,kao deca u obdanistu igra igre "puj pike ne vazi".U ostalom Srbija je najveci procvat imala pod Obrenovicima a pogrome,ratove i siromastvo pod Karadjordjevicima.

Vojo_VA

13.03.2016. 10:49

Karadjordjevici su svakako vodili ovu zemlju u najgrdjim vremenima, zajedno sa Obrenovicima. Medjutim, da je iko od starih Karadjordjevica ziv, verujem da bi isamarao ovog potomka debelog. Veliki vojvoda Stepa Stepanovic je vratio penziju koja mu je kao vojvodi pripadala, citav zivot je krvario, grizao tukao se za Srbiju u svim ratovima svoga veka, i na kraju je vratio pola penzije jer je smatrao da je "sramotno velika". Nije zeleo da primi toliki novac. A evo ovaj hoce da tuzi Srbiju danas.

Plavić

13.03.2016. 11:03

Ako ste se već upustili u ovu temu, budite do kraja tačni: Dvorski kompleks na Dedinju, pa i Beli dvor, nije izuzet nekom odlukom Agencije za restituciju nego Zakonom o restituciji (a zakone donosi Parlament) čiji član 18. jasno određuje na koje nepokretnosti se ne vraća pravo svojine i u stavu 1, t. 8 isključuje Dvorski kompleks! Red je i da obavestite javnost kako se kategorišu kulturna dobra, koje su kategorije, ko to radi, kao i kada je Dvorski kompleks utvrđen kao dobro od izuzenog značaja.

Niko nije jaci od drzave

13.03.2016. 11:08

Socijalni sistem koji donosi, odbija komuniste, egoiste i sve koji zele da dele tudje u politici a stiti narodnu volju socijalni mir i blagostanje, to jest drzavni cilj.

goksi

13.03.2016. 11:16

Pa sta ako je njihova imovina koriscena sve ove godine,jel i zlato koje su poneli sa sobom u London bilo svo njihovo, ili,sirotinje iz tog vremena,ne tako davnog.

Dragan

13.03.2016. 11:16

Lupetas za medalju! Kao prvo, nisu ih proterali komunisti nego nemci kada su zapoceli 2. svetski rat. U stvari nisu ih proterali ni nemci nego su Karadjordjevici pobegli ostavivsi svoj narod i zemlju na cedilu i da sve bude jos gore pokrali su svo silno zlato iz trezora narodne banke i zbrisali za London! Radi se o natovarenoj kompoziciji voza! Pitanje: Kad misle da vrate to zlato? Kad bi to bilo vraceno Srbija bi bila jaca i od Svajcarske!

Mrs B

13.03.2016. 11:51

@Dragan - A jeste li razmislili o tome sta bi bilo da je mladi Kralj ostao u zemlji I da su ga Nemci zarobili. Pa nije Kralj Petar bio jedini evropski Monarh koji je napustio zemlju zbog nacista.

Драган

13.03.2016. 11:57

@Dragan - @Dragan.Поштовани латинични имењаче, кажеш да је краљ "natovario kompoziciju voza i zbrisao za London".Само ниси нам објаснио како су од француског града Па де Кале прешли преко Ламанша до Лондона тим возом? Мост је изграђен, вероватно знаш, неколико деценија после рата. Прочитај студију - извештај о злату у "Новостима" од 14.фебруара 2016.Видећеш да су злато узели Американци,Енглези,Немци,Италијани,усташе и ОЗНА (5 сандука узели из Никшића после рата и донели у БГД).Краљ није узео ни грам.

Драган

13.03.2016. 18:18

@Dragan - @Dragan. Имењаче, у пет редова направио си шест грешака. Што се тиче "збрисања",тј.на српском језику:бежања за Лондон са пуном композицијом воза натовареног златом,морам да те упитам: да ли знаш да је генерал Шарл де Гол читаво време рата провео у Лондону? А ипак је после рата дуго година био председник Француске. А пропо композиције воза пуне злата за Лондон, моје питање:да ли су воз укрцали на неки велики брод (већи од "Титаника") да би прешли преко Ламанша или су га укрцали у неку подморницу?

Hrast

13.03.2016. 11:20

Boze,koliko ljudi kod nas se razumeju u pravo,ekonomiju,istoriju...a da ni bukvar nisu procitali i razumeli kako treba.Oni znaju sve i najpametniji su! Tesko onom koji misli drugacije i trazi ono sto mu pripada! Zivela demokratija!!!

Mrs B

13.03.2016. 11:20

Citam komentare juce I danas I vecini se cudim, toliko nam je mozak ispran, toliko smo slepi pored ociju I jos uvek verujemo komunistickoj propagandi a toliko je danas lako informisati se. Ljudi se smeju Princu sto ne prica srpski jezik tecno a dobar broj istih ne barata gramatikom I pravopisom bas najbolje. Pa nasa je bruka sto Prestolonaslednik ne prica tecno srpski jezik, mi smo proterali Kralja a crvenoga cara koji nije ni bio Srbin smo uzdizali u nebesa.

Mrs B

13.03.2016. 11:37

@Mrs B - Jos da dodam, isti taj crveni car koji se odmah uselio u dvorove srpskoga Kralja, da ne spominjem u kojem je luksuzu on ziveo, plavi voz, jahte, ostrva, od cijih para sve to I on nam je bio dobar. Uzeo Kralj zlato, koje zlato, bolnicki racun nije imao da plati, zlato nadjeno u sefu Josipa Broza zajedno sa drugim nakitom koji je pripadao porodici Karadjordjevic. Sram nas bilo. Ljutite se na Princa sto ce da tuzi drzavu a ne ljutite se na Gospodina Vucica sto Srbe naziva neradnicima.

Dzo

13.03.2016. 11:50

@Mrs B - Steca da se kraljevska porodica vratila pa sada svi zive sto puta bolje nego pod komunistima. Ziveo

Darko

13.03.2016. 12:08

@Mrs B - Niko njih nije proterao već su sami pobegli. Ispraznili su svo zlato iz trezora narodne banke i otišli. Neka prvo vrate ono što nije njihovo pa neka onda traže ono što misle da je njihovo jer ne treba izgubiti iz vida da je Knez Miloš sve sam zaradio i napravio modernu Srbiju, a Karađorđevići su sve to oteli. Dakle prvo treba videti šta je njihovo.

Драган

13.03.2016. 12:12

@Mrs B - @Mrs B. Мада то ретко чиним (да коментаришем коментаре), морам да Вам честитам на коментару, јер је написан са познавањем чињеница, са ерудицијом, размишљањем својом главом,интелигентно и истинито. Придружујем се Вашем чуђењу да има толико људи са испраним мозгом, који још увек верују комунистчкој пропаганди и свим оним неистинама о краљу и злату. Криве краља што је напустио земљу,а не криве Тита што је из Дрвара побегао на Вис,а затим у Италију и вратио се тек после руског ослобођења Београда.

Ненад

13.03.2016. 12:28

@Mrs B - Рече наш Владар: Дворски комплекс пропада јер се не одржава.Па ко смета Вучићу и држави да га одржава??

amigo

13.03.2016. 11:21

prvo kao covek neka izmiri svoje racune ..i tako pokaze da postuje drzavu u kojoj zivi..a ne samo da ceka nesto sto nicim nije zasluzio ..osim toga ima njih vise koji se otimaju o tu kucu..sramota karadjordje bi to resio po kratkom postupku...

Lud

13.03.2016. 11:23

Pobednici su na Ruskim tenkovima i coravim kutijama dosli na vlast,zajahali i nema prava koje je jace od njih.

ljutko

13.03.2016. 12:02

@Lud - Prava reč POBEDNICI,tj oni koji su se borili protiv nacizma ! Naravno da su posle rata i dobili poverenje naroda.Pobegulje i kukavice su bile rade da dođu natrag i uživaju plodove tuđe borbe ali šipak !Nek budu presrećni što nisu pohapšeni i osuđeni za izdaju,pljačku narodne imovine i zloupotrebu vlasti.Živela REPUBLIKA SRBIJA !!!

Mica

13.03.2016. 14:12

@Lud - Novembra(11) 1945 kada je narod po tvome davao poverenja,svaka "corava" kutija kuglice je sprovodila u podrum gde je belezeno ko je u nju ubacivao kuglice......samo su dva broja lista milana grola"za demokratiju"stampana iza toga veliki je spisak bio "narodnih neprijatelja".

LJUTKO

13.03.2016. 16:19

@Lud - To si gledao u filmu "O pokojniku sve najlepše" !Čudno je da su partizane podržali i priznali ne samo Rusi nego i SAD i Velika Britanija !A kako se živelo u monarhiji pričalo mi je puno ljudi-savremenika tog vremena.Znači informacija iz prve ruke,od onih koji su "uživali" u čarima tog tipa društvenog uređenja.

Драган

13.03.2016. 17:55

@Lud - @Ljutko. Баш си се много наљутио, па кажеш да престолонаследник и његова породица "треба да буду пресрећни што нису похапшени и осуђени за издају, пљачку народне имовине и злоуотребу власти". То би било сувише строга пресуда, из једноставног разлога што се престолонаследник родио тек после рата,па није могао ни да изврши издају државе, па ни да је опљачка., а пошто се није био ни родио 1941. сумњам да је починио кривично дело злоупотребе власти. Буди смирен,а не љут и нећеш правити такве грешке.

Dragan

13.03.2016. 11:25

Pošto Srbija nije monarhija već republika, onda bi i porodicu Karađorđević trebalo tretirati isto kao i ostale građane Srbije, što znači, da ako žive u državnoj vili treba da plaćaju režijske troškove kao i troškove njenog održavanja. Ako to oni ne mogu ili neće da plaćaju neka se isele iz nje. Takođe je vrlo licemerno i bezobrazno to da Karađorđevići hoće da žive u vili čiji je vlasnik država, a istu tu državu hoće da tuže Sudu u Strasburu.

Aleksandr Zdravkovic

13.03.2016. 11:27

E moja Srbijo nisko si pala, prestolonaslednik koji ne zna svoj maticni jezik tuzi "svoju" zemlju. Ustvari njegova zemlja je Engleska, uzivaj tamo i ne vracaj se.

Lud

13.03.2016. 11:29

Zasto burne reakcije.Pa mora se preko inostranstva vratiti imovina,ptodato dete u porodilistu,oduzeta penzija,plata.Ko je kriv za to,vlast ili osteceni?

Предраг

13.03.2016. 11:32

нека прво врате опљачкано злато,које су изнели из земље 41 године,како их није срамота,треба их протерати и Обреновиће вратити

repus

13.03.2016. 13:13

@Предраг - to je zlato pripadalo njima kralj je prvi u evropi kupio bager da iz peka kopa zlato a ne pitate gde je 180 tona zlata iz bora koje je iskopano zadnjih 50 godina kralj nije ništa odneo što je tuđe još su ga na opstrogu ubedili a možemo slobodno reci opljackali tadašnji patrijah I crnogorci da ostavi sanduke sa zlatom kod njih

Драган

13.03.2016. 14:46

@Предраг - @Repus. Површно си обавештен Тачно је да је нешто злата остављено у Острогу, али патријарх Гаврило Дожић с тим нема везе. Њега су из Београда довели Немци у Острог са владиком Николајем Велимировићем. Дакле, они су били немачки ухапшеници. После тога, затворили су их у манастир Војловицу код Панчева, а затим спровели у логор Дахау. Што се тиче злата које је југословенска влада сакрила у Острогу, Немци су га пронашли и однели, а старешину манастира стрељали.

repus

13.03.2016. 19:01

@Предраг - ne nisu ga doveli nemci nego je pre kralja tamo da bi celu noc proveo sa njim I on ga je prevario da ostavi crnogorcima to jest ostrogu skoro svo zlato samo je poneo 6 sanduka pa nebi nemci da su bili cekali da klralj ostavi zlato pa da ode da je tako ko što vi kažete nego ga je patrijah sa crnogorcima tada opljackao

repus

13.03.2016. 11:43

nama je nevolja I propast srbije uvek dolazila sa istoka po ugledu na rusiju neradnici komunisti I razne nemoralne licnosti pod okriljem komunizma su otimali od radnih ljudi srbije mome dedi oteto desetine hektara dato neradnoj siorotinji koja je ostavila tu zemlju I otišla u gradove da budu radnici neradnici država uzimala kredite da bi njima davala plate ta zemlja stoji I dan danas zapuštena iako se void još na mog dedu ali nesme da se uđe da se radi dve fabrike su izdrađene I obe propale

ana

14.03.2016. 09:25

@repus - Svvaka čast -pričate koješta,novo stvorene države ,pojedinačno više su zadužene no što je to bila Jugoslavija ,a gde su rezultati koje je stara imala. Sa mo Srbija zadužena je toliko da će i praunuci joj ,ako ne pobegnu ,grcati u dužničkom ropstvu. sve što je vredelo prodato je a novac pokraden. Nije važno ko će se doćepati vlasti svi pobednici će i dalje otimati i bogatiti se sa grbače ovog naroda. Pojam opšte dobro služi samo za sprdnju u Srbiji.

RakijaDoTokija

13.03.2016. 11:46

Po stoti put ponavljam da se A.K ne moze nazivati srpskim prestolonaslednikom,njegov deda je ukinuo Kraljevinu Srbiju i od 1.12.1918.Kraljevina Srbija ne postoji.Major britanske imperijalne vojske i cerka grckog proizvodjaca sira,kakav princ,kakva princeza.

sasa

13.03.2016. 13:11

@RakijaDoTokija - U svakom slucaju bolji od predsednika. Nit skole, nit morala ...Inace Karadjordjevici nisu odneli zlato , Brankovici su cuvali srpsku drzavu i kulturu i vojska u otadzbini 1941. je bila prva gerilska vojska u okupiranoj evropi.Rusi su vecinom oslobodili Srbiju i delimicno Slavoniju i Mi nismo pobedili NATO.Kad to shvatimo mozda nece biti rasprave o 90% gluposti o kojima inaceraspravljamo.

Damir Radović

13.03.2016. 11:48

Neko prvo vrate Sve zlato,Koje pokrao njihov predak i Niko ne može da vrati Srpskom narodu slobodu,a oni je prodali švabama 41 iz pomoč domačih izdajnika!Sikter gamad kraljevska,to je od Srpskog naroda!

Mali bata

13.03.2016. 11:49

Bili su informisani da vrate sve sto oduzeli su bezpravno od naroda i sudi ce im se samo za ono sto ne vrate. Sada znaju sta ih ceka. Ja volim transparentnu politiku.

Informisan

13.03.2016. 12:01

Karadjordjevicima treba vratiti imovinu, ali uz uslov da je ne uniste i ne prodaju. Vec samo da sa njom raspolazu. I jos nesto da vam kazem. Karadjordjevici nisu ukrali drzavno zlato. Oni su ga samo sklonili od fašista i skladistili u banke( jedna je u Njujorku). Posle rata kada na vlast dolazi Tito , saveznici uzimaju nase zlato kao sredstvo placanja za svu "pomoc" tokom rata koje su pruzale bircima protiv fasista

Mihajlo

13.03.2016. 12:05

Tragicna je ova Srbija kod ovoliko predstavnika komunizma.. pa nikada bolje i lepse kao zemlja nismo izgledali,nego za doba Karadjordjevica.. sramota je koliko smo nisko pali kao narod kada se za koru hleba prodajemo..

Mrs B

13.03.2016. 12:20

@Mihajlo - Dragi gospodine svaka Vam je na mestu, kada bih mogla jos 50 puta bih preporucila Vas komentar.

Peca

13.03.2016. 14:42

@Mihajlo - Dragi Mihajlo Imam puno razloga da postujem kralja Petra 1 . On je crkvu na Oplencu sazidao od svojih para i kad mu je zafalilo para prodao je vinograd mom dedi pod povoljnim uslovima i pošteno završio crkvu. Ovaj gospodin prestolonaslednik nema ni m od manira pokojnog Petra 1 . Ne radi se o zlatu koje je mizda odneto u englesku ili pokradeno od Tita , ne radi se ni o Belom dvoru , radi se o maniru osobe koja bi htela da bude Kralj ali to nezna da plasira svom narodu da bi ga on zeleo

ljube

13.03.2016. 12:13

Neka prvo drzava naplati svoje,a potom,neka Srbiji vrati svo ono zlato koje je poneo sa sobom i ziveo na visokoj nozi u Londonu,dok je njeno stanovnishtvo muku muchilo.

Mrs B

13.03.2016. 12:37

Imovina treba svima da se vrati, ja ne pripadam toj grupi ljudi, tako da se na mene ovo ne odnosi ali kazem da ono sto je ljudima oteto treba da se vrati. Pitam vas koji ste protiv toga, kako bi se vi osecali na njihovom mestu? Porodici Karadjordjevic isto tako sva imovina treba da se vrati, nisu to samo dvorovi nego mnogo, mnogo vise. Dvorovi jesu nacionalno blago I drzava treba da placa za njihovo odrzavanje kao I u vreme Tita a u njima treba da zivi Princ jer ih je njegov deda gradio.

Ђура Змај

13.03.2016. 13:01

Да би сагледали ко је Краљевић Александар II заклети војник британској краљици и заклети члан реда Малтешких витезова, организације која је под директном контролом римског папе и као син из другог брака, а ожењен особом која није племићког порекла може бити Краљ Србије читајте у тексту "Да ли је Александар (Петра II) К арађорђевића престолонаследник", на www.nspm.rs!?

Dragan

13.03.2016. 13:21

Meni umalo da isključe struju zbog 100 evra a on duguje 7oooo mogao bih i ja da tražim od države da mi nešto vrate, bar neku vilu na Dedinju koju nikad nisam imao.

boro

13.03.2016. 13:25

Treba ti oduzeti i to što su ti dali, jeli ti misliš da je sve tvoje pa i država. Sve je to države Srbije pa i te zgrade i imanja. Nisu ti to deda i otac zaradili sa deset prstiju već je to stvarano od narodnih para.

Sasha

13.03.2016. 13:27

Svima treba vratiti otetu imovinu, za koju država nije plaćala naknadu za korišćenje za vreme u kom legitimni vlasnici nisu mogli da je koriste. Isto tako prestolonaslednik koji je jedini od sviih vlasnika kojima je imovina oteta imao je pravo da istu koristi, i tu je bio privilegovan. Onda je valjda logično da treba da plati struju i snosi i sve druge troškove koji se odnose na redovno održavanje. Zašto onda mi ostali ne možemo na isti način da od države dobijemo na korišćenje oteto?

kad je neko bezobrazan onda....

13.03.2016. 13:28

da bi bio kralj, ili se tako zvao, moras da imas i kraljevske manire. mladi karadjordjevici ne umeju da se ponasaju, orgijaju po svetu, i sad ja to treba da placam? sto bih to radio? osim toga, ko je gradio dvor? od ciijih para ako ne od narodnih!

limun

13.03.2016. 13:38

Užasno je to da je premijer upoznat sa ovom činjenicom, pa je i pored toga gledao kroz prste ovom prebogatom čoveku plave krvi, dok običnom penzioneru otima krvavo stečenu penziju i primorava ga na mesečnu ažurnost prilikom plaćanja struje i ostalih dažbina. Može Aleksandar Karađorđević pričati šta želi, ali zakon bi trebao da bude jednak za sve i da isto deluje prema svima. Međutim, u konkretnom slučaju vlast je na ovo gledala blagonaklono i ćutali bi da NJKV nije zapretio.

VASKE

13.03.2016. 13:45

Muka mi je od komentara tipa "Komunisti ovo komunisti ono" kad su Karađorđevići bili na čelu Srbije, zašto pobegose u Englesku, a narod ostaviše na cedilu. Danas se pozivaju na imovinu, a pitam ih kako su došli do iste, dali u Engleskoj plaćaju račune ili ne i najveća sramota prestolonaslednik Srbije a ni srpski jezik ne zna. Ima li mesta daljem komentaru ?

Драган

13.03.2016. 14:31

@VASKE - @Vaske. 1)Тито је побегао из Дрвара на Вис, а затим у Италију, па у Румунију.Оставио народ на цедилу.Дошао у земљу тек после руског ослобођења Београда.2)Друг Тито није знао српски језик,али ти то није сметало. А.Изетбеговић,Туђман и сл. знали су српски боље од престолонаследника и како су Срби прошли с њима? 3)Ако нека власт, после тебе,не дозволи твојим унуцима и праунуцима да живе у твојој кући или стану, а у њега се уселе неки мигранти из Азије, да ли би сматрао да је то нормално и праведно?

BEOGRAD

13.03.2016. 15:04

@VASKE - ne samo d asu pobegli iz Srbiej i ostavili narod na milost i nemilost vec su pljunuli na srpsku krunu i tron i postali Jugosloveni stvorili Jugoslaviju a ubili Srbiju..nije j to uradio zlocinac tito vec oni

naranca

14.03.2016. 17:20

@VASKE - @dragan1)Tito jeste otisao na Vis ali su ostale njegove jedinice koje su 3 meseca posle oslobodile zemlju od Nemaca I tvojih cetnika cuzamen.2)Tudjman I Alija su govorili Hrvatski I Bosnjacki(bar tako oni kazu)3) A ako ti pobegnes iz kuce noseci sve I ne stanes da gasis pozar koji guta sve oko sebe.Pustis ljude da ginu I pate u plamenu.A onda te nema 50 godina

realni

15.03.2016. 21:08

@VASKE - naranca.neko može da bude glup ali,ako se hvali svojom nepismenošću i glupošću,onda je to strašno.na žalost ima vas dosta.na sreću na drugoj strani ih ima više.

Zoran Vasović

13.03.2016. 14:31

Sve treba vratiti svima jer sve što je oteto je prokleto a komunisti koji pričaju o poštenju treba da idu u istoriju.

Nebojsa007

13.03.2016. 15:00

Karadjordjevici su jednom pokrali Srbiju i izneli zlato koje su ootrosili. Kada su im svi zatvorili vrata oni su se vradili u Srbiju da naprave duga za struju 40000evra i da zive na teret naroda. A ovaj nas nazovi prestolonaslednik se nije udovoljio ni Srpski da nauci. Cast pojedinim postenim Karadjordjevicima koji od bahatog samozivog i pohlepnog nazovi prestolonaslednika crvene od stida

pozdrav iz Ulan Batora

13.03.2016. 15:10

Šta ako Mongoli počnu da traže zaostavštinu Džingis-kana, obralo je pola planete zelen bostan.

zoranb

13.03.2016. 18:49

@Jovica Vojnovic - Ni Babić nije ništa bolji poznavalac srpskog jezika pa je poslanik a sad će biti i unapređen.

Dzek

13.03.2016. 15:58

Cek, cek, ne zna jezik? A, ako nekome od vas predak koji je umro u Nemackoj ili Austriji ostavi kucu ili fabriku, znaci li da nemate pravo na nju ako ne znate nemacki? U dvora godisnje udje oko 100.000 posetilaca. Deo su izlozbe, prijemi i drugi kulturni dogadjaji, pa hajd da kazemo da je mozda 50-60 hiljada klasincih turista koji placaju 450 dinara, dakle 3.6 evra. To je oko 200.000 evra koje odu u drzavnu kasu jer, kako je i pisano skoro, taj novac ide drzavi koja je time duzna da plati struju

Mirko Markovic

13.03.2016. 18:35

Ako su napravili toliki dug za struju treba pitati tog istog Vucica kako je dozvoljeno da naprave toiki dug, a ljudima salju "crvene kartone" za 10000 din .!?

Branko

13.03.2016. 18:41

Gospodo drugovi. Jedno pitanje. Jeli Broz plaćao struju dok je stanovao u Belom dvoru, otetom dorbu Karađorđevića? Ako jeste onda imate pravo da pljujete po princu. Plaćao je i održavanje? I poslugu?Od svoje plate? Živ je još komunizam u Srbiji. Proklet da je jer ća nas svesti na Beogradski pašaluk. Ućutite i vratite oteto! Pa neka onda plaćaju Karađorđevići sve jer je onda njihovo.

naranca

14.03.2016. 17:04

@Branko - @brtanko Druze gospodine .Tito nikada nije rekao ''Ovo je sada moje''.A mogao je.Njemu je I licilo.Medjunarodni drzavnik,legenda.A Aca.Ko njega zna?Ti.

naranca

14.03.2016. 17:08

@Branko - @branko Oteli od koga????Kad su partizani dosli tu je bio Nemacki komandant Srbije!!! Neka prvo trazi od Nemaca.

zoran

13.03.2016. 18:48

Šokiran sam neznanjem ljudi koji komentariša,tako da mi je jasno kako su ovi došli na vlast.Ovde je nebitno da li je kralj po volji velikog vođe ,a koliko se sećam više od decenije nije bio po volji,ovde je bitan zakon,kao i svi u zemlji i kralj ima pravo da mu se vrati oteto iz 1945 godine.Tačka. Karađotđević je u pravu.Ne nasedajte predizbornoj propagandi SNS-a.

Janko

13.03.2016. 18:57

beli dvor pripada Srbima i RS nema pravo da traži taj dvorn niko pj ni sam prestolonaslednik.Mi nismo monarhija i to je kraj .Neka bude zadovoljan što je dobio bilo šta pa i uživanje u belom dvoru.Sam čin da želi materjalno bogatstvo govori o njemu kao čoveku.Da ima imalo obraza to bi se sam javno odrekao kao kulturnog dobra u korist gradjana RS i da to bude čin darivanja kako bi mu uradio i deda .Tako zaključak je ne uzimaj ono što nemozeš da održavas samo zato da bi bio vidjeniji od drugih.

Ivan Tasic

13.03.2016. 19:18

Ja zivim u Kanadi i druzim se sa Srbima koji su ovde rodjeni. Svi oni govore i srpski i engleski perfektno.Niko nije toliko netalentovan da ne moze da nauci maternji jezik!

alex miles

14.03.2016. 04:21

@Ivan Tasic - @ Ivan Tasic, ja zivim u Australiji daleko duze no ti u Kanadi. Drobis gluposti, nema nikoga, da ponovim, nema nikoga ko je rodjen van Srbije a da govori perfektno srpski. Engleski da, a srpski nikako, osim ako je tvoj srpski nakaradan pa nisu u stanju da ocenis da sta je srpski, a sta seljanstina od srpskog. Bice da si sa Kosova. Glupost

naranca

14.03.2016. 17:01

@Ivan Tasic - Ja sam bre nekoliko puta isao u Tursku na letovanje pa sam dosta povatao za tuc-muc na Turskom a on 100 godina zivi u Srbiji pa ''Sifeli''

Goran

13.03.2016. 20:52

Postavlja se pitanje kako su i od čijih para Karađorđevići napravili dvor? Da to nisu slučajno narodne pare? Koga mi da tužimo za pare koje su oni odnijeli prilikom svoga bjega iz dvora. koga da tužimo za pare iz zlatnih deviznih rezervi koje su bile u SAD a oni su ih tokom rata nemilice trošili?

paranoid

13.03.2016. 22:27

kad ćemo početi i turskim i njemačkim okupatorima da vraćamo? bojim se da nas ne tuže, pa kud ćemo onda! a karađorđeviće, ako tuže, svima 'persona non grata' i zabrana prilaska srbiji na manje od 100 km! svaka šuša misli da može da ucjenjuje državu...

naranca

14.03.2016. 16:55

@paranoid - @paranoid Cekaj bre malo a Rimljani?????????????????Oni su nam sagradili gradove.Snigidunum,Naisus,Sirmium.............Njima nista.A?

buba

13.03.2016. 23:34

,Prvi i najveci komunista bio je ISUS HRIST /Jevandjelje/.,Sadasnji nazovi komunisti samo izbacuju parole naucene za vreme TITA,a nije im smetao njegov rasipnicki život na grbaci naroda.Kralj PETAR II nije pobegao sa tovarima zlata, kako je komunisticka vlast to plasirala. Majka Kraljica MARIJA skromno je živela u tudjini kao udovica sa trojicom sinova, koji su ziveli od poljoprivrede, u svojoj zemlji se bavila humanitarnim radom, nasuprot žena -vladara -," komunista ".Ne nasedati na lažI.

Lele nista novo

13.03.2016. 23:42

pogledajte samo pocetak filma "maratonci" i videcete kako je narod ziveo u vreme monarhije a onda u istom filmu cuje se: "hocu svoj deo! necete da me prevarite!"

Иван

14.03.2016. 00:41

Комунизам у Југославији није дошао на власт вољом. Писали и спроводили су правила по нахођењу најпростијих. Отимали туђе и присвајали за себе, поступцима се нису разликовали од гангстера. Дужност праве демократске власти би била да све од ових лопова отето власницима једним декретом врати у посед. Она то није урадила па је само на папиру "демокртаска". Остала је и даље гангстерска како би флертовала са остацима комунистичке копилади којој и сама делом припада. .

naranca

14.03.2016. 16:58

@Иван - Bogami 2 jedine originalne revolucije Tj koje nisu potpomognute sa strane su Ruska I Srpska.A ''demokratska vlast''?Pa najveci lopovi I gangsteri u Svetu su bas ''demokrate''.

Dragan

14.03.2016. 08:13

Od kako je sveta i veka potpmci su nasledjivali imovinu roditelja i predaka. Nisam nasledio kancelariju, sofera i ocevo radno mesto iako sam u to vreme upravo zavrsio fakultet koji je i on nekada davno zavrsio i nisam nasledio oceva politicka ubedjenja ali to nije bila ni najmanja prepreka da nasledim kucu sa placem na kojem se nalazi, sve ono sto se u kuci nalazilo, novac, itd.

vlada

14.03.2016. 18:24

Kupujem /večernje/ "Novosti" ne zbog vas "uredniče", nego što me "vezuje" navika od tridesetak godina unazad, i ne nostalgija, nego navika, kratka i brza vest, raspored stranica, koji ste dobrim delom promenuli /nažalost/ i vera u "otvorenost" koju pružate čitaocima da iskažu svoja mišljenja, slobodno, pristojno, konspirativno (?)... razočaran u to, kupujem i dalje, ne zbog kvaliteta, jer i vaš "mandat" će proći!? Jedinu i dokazanu istinu vi nećete objaviti ako nije uskladjena sa "vašom"!

konan

15.03.2016. 18:30

Komunisticka Srbija i treba da vrati imovinu dinastiji Karadjordjevic u znak ZAHVALNOSTI, jer su oni utemeljivaci, jugoslovenstva, bratstva i jedinstva i unistitelji svega srpkog i nacionalnog! Drugim recima utrli su put komunisticko, ravnogorskom- ustaskom genocidu, tako da je drug Tita dosao na gotovo! Brozvi pioniri ne treba da se ljute...

zaliv.co

19.07.2016. 11:46

@konan - Treba da im da ono sto je bilo privatno vlasnistvo a ne ono sto je narod placao a oni koristili. Da li prestolonaslednik moze da dokaze da je to njegov otac/ded iz dzepa platio ili je to od narodnih para?