Александар Карађорђевић: Тужићу Србију до Стразбура ако ми не врати дедовину

Д. МАТОВИЋ

12. 03. 2016. у 16:20

Принц Александар Карађорђевић о враћању имовине одузете краљевској породици после Другог светског рата

Александар Карађорђевић: Тужићу Србију до Стразбура ако ми не врати дедовину

Фото: П. МИТИЋ

АЛЕКСАНДАР Карађорђевић није одмах реаговао на одлуку Агенције за реституцију којом је одбијен захтев његове породице да им се врати Дворски комплекс на Дедињу. Учинило се да се помирио са судбином, а да је борбу "поверио" адвокатима. Није, међутим, тако. Принц, за "Новости", каже да ће наставити да се бори за своје наследство, иако мисли да ће тешко доћи до њега.

- Чекамо да се нашој породици врати оно што нам је незаконитим Кардељевим указом из 1947. одузето - каже он. - Имамо добре адвокате. Уколико не наиђемо на разумевање у оквиру нашег правосудног система, не преостаје нам ништа друго него да се обратимо Европском суду за људска права у Стразбуру. Наше правосуђе мора да има слуха за људска права и за демократију и када је реч о породици Карађорђевић. Верујем да ће држава, ипак, пронаћи добро решење за нас.

Карађорђевићи су тражили имовину која је после смрти краља Александра, оставинским решењем од 27. октобра 1938. подељена на три једнака дела, а захтев за реституцију поднело је десет наследника краља Петра и принчева Томислава и Андреја. Дворски комплекс на Дедињу, који обухвата Краљевски и Бели двор и имање површине 135 хектара, изузет је из реституције јер је проглашен за културно добро.

- Неправда је ујединила нашу породицу - каже принц. - Није нас изненадила одлука Агенције, јер је Дворски комплекс културно добро. Али, одлуком Агенције да нам се одузме Дворски комплекс без накнаде повређена је европска конвенција о људским правима. При том, приликом проглашње дворова на Дедињу за културно добро није испоштована процедура, али тиме се баве наши адвокати.

На наше питање да ли би се помирио са могућом одлуком да добије само право коришћења краљевског комплекса, Александар Карађорђевић одговара:

НАЈБОЉИ - ВЕОМА је важно да побољшамо имиџ наше земље, јер ће то довести инвеститоре у Србију - сигуран је Карађорђевић. - Свет не зна да Србија има најбоље и најпаметније људе, знају само да је овде био рат. Недавно сам био на изложби о Михаилу Пупину. Он је био велики научник, али и Србин. Као и Никола Тесла. Британци и Американци знају да постоји добар аутомобил који се зове "тесла", али ретко ко зна ко је био Никола Тесла. Не знају ни ко је Пупин. Зато је важно да ми промовишемо наше великане.

- Тражим да овај комплекс има будућност. Бели двор пропада. Годинама нема воду, грејање не ради, има потешкоћа са струјом. Ситуација у Краљевском двору је тек нешто мало боља. Питам се ко је плаћао рачуне и трошкове за одржавање дворова док се ми нисмо уселили 2001. и зашто је то данас проблем, а онда није било? Уколико се нешто не промени, за неколико година дворови ће потпуно пропасти. Ако држава нема новца за његово одржавање, нека га врати нашој породици.

Принц Карађорђевић подсећа да је у одржавање дворова уложио доста свог новца.

- Не можемо више да трошимо свој новац за оно што није наше - каже он. - Сигурно је да не бисмо дозволили да Бели двор пропада, ако би нам га вратили. Чували би оно што су нам преци оставили. Али, мале су шансе да се то догоди. Нашој породици није одузет само дворски комплекс на Дедињу. Списак имовине која нам је одузета је дуг. Верујем да ће се на крају, ипак, наћи праведно решење.


ПРИНЦ ЧАРЛС СА ВУЧИЋЕМ

АЛЕКСАНДРА Карађорђевића вежу родбинске везе са британским принцом Чарлсом, који 16. марта, са супругом Камилом, долази у Србију.

- Принц Чарлс долази у званичну посету Србији и састаће се са премијером Александром Вучићем - каже Карађорђевић. - То је врло добро за нашу земљу. Својеврсно признање. Требало је да дође крајем прошле године, али мислим да Британци нису били спремни за ту посету. Краљица Елизабета је моја кума, а принц Чарлс и ја смо школски другови. Често се виђамо. Пре неколико месеци сам му предложио да дође у Србију, да упозна нашу земљу. Последњи пут је био овде 1978. на дочеку Нове године. Обећао је да ће доћи. И, пре неколико недеља су нам јавили да долази. Иако ће током ове посете обићи Хрватску, Црну Гору, Косово, кад се будемо видели на чају у Белом двору објаснићу му да Србија мора да буде на првом месту. Чарлс је више пута посетио Хиландар, а организовао је и акције за прикупљање добровољних прилога за обнову манастира страдалог у пожару.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (127)

Niko

12.03.2016. 16:26

Da li moze neko da mi odgovori...da li negde u svetu postoji neki kralj ili princ..koji bolje govori nematernji jezik od svog maternjeg

Mrs B

12.03.2016. 20:14

@Niko - To vise govori o nama nego o Prestolonasledniku, mi smo narod koji je dozvolio da se Kralju zabrani povratak, da se Njegov jedini sin rodi u inostranstvu a uz to je proglasen za drzavnog neprijatelja.

Dejanbg

12.03.2016. 16:28

I treba u ime svih Srba koje su "oslobodioci" oslobodili njihovih domova i dedovine. Što su voleli da "oslobađaju" po krugu dvojke i Dedinju - čudo. Josip prvi provalio u tuđu kuću i nije mrdnuo odatle dok nije umro.

Gedza

12.03.2016. 16:33

" Prince -predstolonaslednice" - a kada cete vratiti, odneto zlato ( 1941.) iz trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije????

Bozo

12.03.2016. 16:37

ja bi ti zabranio i da uđes u Srbiju . Prvo nauci srbski pa tek onda da dobies ulaznicu u drzavu , a sto se imovine tice ti po meni i nemas pravo na to

Mrs B

12.03.2016. 20:08

@Bozo - Gospodine Vi pisete srBski a ne srPski I pricate NJKV o maternjem jeziku. Prestolonaslednik se skoro vratio a sta je Vas izgovor?

Djura

12.03.2016. 16:37

Princ pod hitno da nauči maternji jezik. A kad mu vrate sve što je njemu neko oduzeo (da ne pominjemo šta su njegovi pokrali, npr. zlato, koje je 41' odnešeno u Englesku), da sam snosi sve troškove održavanja, od struje, vode, posluge, šofera i koje čega još.

vlada

12.03.2016. 16:48

Moji dedovi su učesnici Balkanskih i 1 svetkog rata.Vratili se ( pretekli ) pobednici na pustoš, zgarišta, jad, glad i čemer a kralj na dvor medju dvorske dame. Pa kad bi opet nevolja kraljevska svita pobeže ali sa zlatom da im se nađe. Ovo su izjave predaka i njihova razočarenja na bahatost, samoživost i gramzivost kraljevske svite.

Zahtevam kao gradjanin

12.03.2016. 16:50

Ovog sto hoce da tuzi Srbiju do Strazbura iseliti iz te zgradurine dati mu prinudni smestaj ako zeli, ako ne put pod noge pa neka se tuzi.Zgradu preurediti i napraviti bolnicu koja je toliko potrebna Srbiji.

Buba

12.03.2016. 16:52

I Srbija ce tebe ako ne vratis svo zlato koje su tvoji dedovi pokrali i izneli iz Jugoslavije!

Vuk Vucko

12.03.2016. 16:57

tako je Kavadzovdzevicu, samo hrabro! kandiduj se za preshjednika. Imas moj gas. za tebe i tvoju suprugu.

Jovan Jovanovic

12.03.2016. 16:58

Znaci ipak je dedovina u pitanju, a ne ljubav prema otadzbini,, treba ih proterati po drugi put i oduzeti im ono sto im je vec vraceno. Ko trazi puno izgubi sve,, dovodjenja..,,

Nick.cdn

12.03.2016. 17:42

@Jovan Jovanovic - Oni nisu proterani, oni su pobegli (sa zlatom) i ostavili svoj narod neprijatelju.

zaliv.co

12.03.2016. 17:00

Da je tebi stalo do Srbije kao nekima u proslosti ne bi ti gledao samo kako da uzmes nesto nego bi gledao kako da das! Sramota!

Стиг'о Брат Марко из АМЕРИКЕ!

12.03.2016. 17:12

Mozes da ga dobijes nazad ako se vratis da zivis u isti.

Proficap

12.03.2016. 17:13

Tako je bre. Ali, prvo nauci srpski, pa da citas cirilicu barem kao djak prvak, ne mora bolje, pa tek onda trazi sta hoces iz svoje "postojebine". A i vrati svo zlato koje je tvoja porodica opljackala u Srbiji i odnela u London. Sram te bilo. A da ne pricamo o struji, verovatno nemas sta da jedes pa ne placas struju, prvo ispostuj svoju zemlju pa tek onda trazi da postuju tebe. I da ne bude zablude, nisam bot, i ne podrzavam ovog izdajnika Vucica.

Драган

12.03.2016. 18:00

@Proficap - @Proficap. Алија Изетбеговић, Фрањо Туђман, Насер Орић, Тачи, Рукавина, Харадинај и многи други српски крвници и непријатељи, знали су и знају српски језик и ћирилицу боље од престолонаследника Александра. А ти,Профицапу или Профикапу, само на основу тога процењујеш родољубље и патриотизам. По твојој логици, ове које сам набројао су велики љубитељи Србије и нарочито Срба. Полако, смирено, размисли о томе и заборави оно како су те учили Титови комунисти, него се реално упитај:какве везе то има?

Republika SRPSKA TREBINJE

12.03.2016. 17:13

tuzis svoj narod i svoju krv. Srbi to ne oprastaju. Valjda ako bas nisi odrastao ovdje to su trebao da naucis. mnogo si nas razocarao. Nije to tvoje. to je vlasnistvo Srbije.

Asterix

12.03.2016. 17:14

Ne pustajte komentare na ovu informaciju ali zato afirmisete "uctiv" odgovor premijera!!! Da li neko odgovoran kontrolise portal Novosti! ??? Zasto se brukate????

sas

12.03.2016. 19:50

@Asterix - "Asterix" oni su se vec davno obrukali i Ubili monarhiju. Ja sam monarhista ali nisam za dvije monarhije Zbog Radomanske sjekire (dvije kraljevine). Koje samo Srbiji i narodu mogu da donesu krvoprolice zapadne demokratije;(

Milinko

12.03.2016. 17:14

Što ne tužiš Sloveniju za Bled ili Crnu Goru za kraljičinu plažu u Miločeru. Nego on tuži Srbiju, "kralj", malo mu.

Дане С.

12.03.2016. 17:16

Да ли Карађорђевићи могу да докажу да су то они купили од своје зараде или од ПОРЕЗА који је прикупљен од грађана? Исто је и са ЦРКВЕНОМ ИМОВИНОМ, ОДАКЛЕ ЦРКВИ ИМОВИНА? Од продавања МАГЛЕ, од варања људи "да ако су сада бедници биће им боље НА ОНОМ СВЕТУ". Мој рођак је чувао и сахранио тетку која није имала децу, када се отворио тестамент све је ПОКЛОНИЛА ЦРКВИ, преварио је локални ПОП, а рођак остао без ичега.

Mali bata

12.03.2016. 17:18

Kralj ima prerogative/prednosti njemu ne moze niko da sudi a ni njegovom prestolo nasledniku. Od imanja, niko ne moze da ima vise od Kralja. A kralj treba da je pravedan inace narod nece da trpi nepravdu.

sova

12.03.2016. 19:47

@Mali bata - A i narod treba da ima postovanje prema prestolonasledniku, kako je to i on sam jednom izjavio.

Dragan

12.03.2016. 20:05

@Mali bata - Da, to je možda tako u onim državama koje su po svom državnom uređenju monarhije, mada i tamo ima bogataša koji su bogatiji od kraljeva, ali Srbija nije monarhija već republika. Kad već pominješ pravdu, pravedno bi bilo da i ovaj naš prestolonaslednik redovno plaća račune za struju, ali to na žalost nije slučaj, a još pravednije bi bilo da se nakon što tuži državu Srbiju iseli iz te vile dok se postupak ne završi.

Mali bata

12.03.2016. 20:16

@Mali bata - Semtex narod dize i spusta sve i pise istoriju. To mora da uvedemo kao merilo vrednosti za politicare da ne bi se u kojem slucaju prefurali. Kao situaciju u zemlji koju imamo danas.

Драган

12.03.2016. 18:10

@Hrundi Bakshi - @Hrundi Bakshi. Али и држава да врати паре које је зарадила коришћењем имовине породице Карађорђевић за 70 година. И да се од Титове заоставштине одбију трошкови становања у туђој кући (двору)за период од 1944-1980. (36 година) без плаћања кирије. И да се зграде породице Карађорђевић доведу у првобитно стање, а не рушевно као што је сада. Тако кажу и прописују српски закони и закони свих европских држава. А Србија је правна држава, зар не?

Lido

12.03.2016. 21:20

@Hrundi Bakshi - I da se Titu (njegovim naslednicima) isplate sve plate koje nije primio od 1945 - 1980 godine, Covek nije placao kiriju, ali nije primao ni platu.

deki

12.03.2016. 17:29

Neka prvo tuzi Sloveniju i Crnu Goru da mu oni vrate imovinu, pa kad dobije spor i povrati sve sto je navodno njegovo, moze da tuzi i Srbiju.

Djdj

12.03.2016. 19:38

@deki - Potpuno ste u pravu , takođe bilo bi lepo da je sve pošteno i da je sve što je odneto a nije bila dedovina vraćeno i da je plaćan korektan porez na imovinu, kao recimo u UK gde je cc 0,4 posto tržišne vrednosti godišnje, velika je greška što je to dekretom oduzeto, odnosi se i na svu drugu, drugima oduzetu imovinu, sve je trebalo lako regulisati porezima, kao svuda u normalnom svetu.

Џмрљ

12.03.2016. 17:53

...и Косово је дедовина твоја ти незајажљиви,алави,себични кмету од краља...

Ja

12.03.2016. 18:02

Zar vam je malo to što ste uzeli pa hoćete još ?! Pola Srbije da li to zadovoljava vaše apetite. Pitajte se, kako su vaši došli do te "dedovine" ? Uzeto od naroda, seljaka, golje.

Branko BG

12.03.2016. 18:04

Auhhh tu ste preterali! Ako je doslo to dotle onda vi vratite nase zlato koje ste odneli pa onda mozete da pregovarate! Politika Velike Britanije je sve samo ne prijateljska prema nasem narodu i Srbiji. I to se ne menja. Vekovima.

ostavi nas na miru vise

12.03.2016. 18:05

to sto ti nazivas dedovinom za to je krvavo placao i odricao se ovaj narod. po meni, sve to pripada ovom narodu. ali ako narod tako odluci, nemam nista protiv i da ti se vrati, samo da nas ostavis na miru!

A.Semjonov

12.03.2016. 18:05

Posle 1945 godine u Begrad se uselila scrvena banda.Oteli legalnu imovinu pobivsi i proteravsi vlasnike bez sudskog procesa.Karadjordjevicima su na montiranim procesima proglasili njihovu imovinu "narodnom" i uselili se u Beli dvor i mnoge vile. Da li znate ko je sve ziveo "kraljevski" na Dedinju i drugim objektima sirom Jugoslavije? Znate li ko danas zivi u njima? Pa njihova deca i unuci koji ne zele da se odreknu beneficija i nezakonito stecenog bogatstva. Razlozi da mrze i proteraju Monarhiju

Marko

12.03.2016. 18:05

vratite ovog Engleza nazad u Englesku, gde je i do sada bio pa nek' se tamo pravi Englez. Neka mu vrate Slovenci i montenigerijanci. Malo sutra ce tamo dobiti i jedan dinar. Srbiju bi vle kad je treba da izmuzu, dosta pljacki, laznih patriota.

pero

12.03.2016. 18:10

"Naše pravosuđe mora da ima sluha za ljudska prava i za demokratiju i kada je reč o porodici Karađorđević. "Ne , u jednoj takvoj konstelaciji ne mora i ne treba da dobije postupak , pravosudje je isto za sve . Imaju moj blagoslov da slobodno presude protiv tebe . Sto su ti djedovi pobjegli iz drzave ? Trebali su da osyanu i da to cuvaku .

Pavle

12.03.2016. 18:13

..Narodnim izdajnicima i neprijateljima oduzeta imovina proglašena je javnim dobrom i kao takva ne vraća se naslednicima ...Vuk Drašković želeći dobro zapadu a loše Srbiji pokušao je da promeni državni sistem i uvede monarhiju ..iz tih antisrpskih pobuda doveo je iz inostranstva ove parazite i prisilnom promenom zakona kao i neprimenjivanjem dašnjih vraćen je deo imovine koju nisu zaslužili . Koliki je taj deo 1,5 ili 2 milijarde evra i njima je sve to malo ...

pera

12.03.2016. 18:15

Oduzeti državljanstvo ovim legačima ionako ga ne zaslužuju. Oni ionako ne pripadaju ovom narodu oni bi od njega ponovo da nešto uzimaju. Mnogo ste vi para kao porodica odneli u vreme drugog rata da bi vama Srbija nešto vraćala.Ovi su se radjali po Engleskoj i nju ljube a od Srbije bi da dobro žive ako im nije dobro lepa im kuća ovde nikome ne trebaju na grbači.

* СМРДЉА *

12.03.2016. 18:15

За све његове године није научио да склопи и изговори просту реченицу на матерњем језику али је зато добро научио како да тужи државу Србију у којој је домаћи тај исти језик! СРАМОТА! А некад сам се клео у њега.

ljube

12.03.2016. 18:32

A da vratish svo ono zlato od kojeg ste ziveli u Britaniji,pa i dan danas troshite.Kako se ne stidish.Imash obraza josh i da trazish.Ma lud je ovaj narod shto ti i to dodelijo.

goat_boy

12.03.2016. 18:37

Зар нису Карађорђевићи дошли на власт тако што је убијен КРАЉ Александар Обреновић и жена му Драга? Чија је била имовина коју потражују пре него што су дошли на власт? Зар нису они одговорни што су Обреновићи склоњени са власти тако што су убијени? Британска круна је наследник српског престола кроз Карађорђевиће ако ови немају наследника, па закључите сами за кога ради овај сумњиви тип! Вреди напоменути да је "наш" престолонаследник капетан британске војске!

Jugoslava Pravdic

12.03.2016. 18:54

Narod SFRJ da tuži Vašu porodicu jer ste ostavili zemlju na cedilu i Vaši preci dezertirali i, narod izginuo i ostao bez ičega. Ne pominjete Vojni zakonik Kraljevine Jugoslavije iz 1930 godine, po njemu sudilo izdajnicima. Vaš otac je primao apanažu i kockao, dok je narod ginuo. Mogao se vratiti sa britancima kod Draže, on bi ga pazio.Vidite novine iz Nikšića kako su pisale o bežanju. Sramota bila, zato su ljudi i otišli u partizane listom. Srpski kraljevi nikad nisu bežali sa bojnih polja.

djoka

12.03.2016. 18:56

Pa, kad budete na caju, molim vas da ga priupitate, onako usput, ka zapali Hilandar? Inace ne bih se ja puno hvalio rodbinskim vezama sa Engleskom kraljicom. Srbi nemaju vecih neprijatelja od engleskog plemstva I nemackih tajkuna. Najbooje bi nam bilo da nas ne pomazu I da nas ne posecuju, a narociti ne da nam "poklanjaju" kredite...

MI

12.03.2016. 18:58

U Srbiji postoji Stari dvor (skupština grada ), Novi dvor (Predsedništvo) koji su državni i Kompleks Belog dvora koji je građen kao privatna rezidencija, privatnim novcem i zato je bio predmet ostavinske rasprave. Druga stvar, ako neko bude operisan na nurohirurgiji KCS, treba da zna da su Karađorđevići donirali mnoge aparate koji vrede mnogo više od cifre koju je pomenuo premijer, to je slučaj i u mnogim drugim bolnicama, kao np KBC Bežanijska kosa.

Ixan

13.03.2016. 00:02

@MI - Ne greska je, oni ne doniraju svoj novac, nego novac iz fondacije koju pune donatori. Tako da ta prica da oni nesto daju bas nema smisla. Kompleks Belog dvora je gradjen od prisvojene ratne reparacije iz Prvog sv. rata, ma sta god mi mislili o privatnoj svojini.

Jorgovan

12.03.2016. 19:03

djesi kreeelju. sto bi jedan moj drug reka to sto trazi krelj je isto kao da klinton trazi bijelu kucu da mu se vrati. a sto cemo sa onim zlatom sto ste pokrali i ponijeli u englesku kad vam je u niksic ostao jedan kovcek zlata slucajno .

Borko

12.03.2016. 19:09

Prvo se prinče izvini narodu zbog izdaje, a potom zamoli za oproštaj. Potomak si nekoliko velikih ljudi i prvo bi trebalo da se naučiš poniznosti prema narodu iz koga potičeš. U suprotnom pakuj kofere i putuj prinče, daleko ti lepa kuća.

Andra Loncaric Emigrant

12.03.2016. 19:13

- Naravno da tuzite..I ja cu da tuzim. Lopovi komunisticki uzivaju 70 godina u tdjem znoju i radu. Zato i imamo drzavu lopova i kriminalaca. Komunisti ih naucili da samo treba krasti, otimati, pljackati i nokome nista ne vracati.E nece vise moci. Ili ce Srbija oravna drzava ili crna rupa na karti Evrope. Srbin emigrant III generacija. Proteran i oplackan od komunista. Cak viljuske ikasike su uzimali "narodni oslobodioci" imama spisak sta su sve pokrali. "u ime naroda " za svoje zadnjice.

Ђура Змај

12.03.2016. 19:24

Тако је Царе, али додај тужбу за Стразбур - Надам се да знаш против кога да Ти/Нам врате Краљевину Србију у фактичким границама од 26. новембра 1918. године коју смо унели у Краљивину СХС. Тражи подршку од школског друга и Куме, јер џаба Ти двор без Краљевине. Кад Ти врате Каљевину, двор је техничка ствар.!?

Jorgovan

12.03.2016. 19:24

inace to koliko kralj voli svoju Srbiju govori i snimak sa kosova dje dize pesnicu na Srpski narod i vice nepostovanje ne postovanje eeee moj kreeelju.

Stajko39

12.03.2016. 19:26

Prvo platite dazbine koje dugujete Srbiji,pa onda trazite navodno imovinu koja vam pripada,,,,,,, A to o imidzu Srbije u svetu pa vi neznate ni Srpski jezik da pricate a kamo li da radite na imidzu Srbije,,,,,,,, Da bi imali prava moramo imati i zadatke,,, Da bi potrazivali nesto od Srbije moramo znati da imamo i zadatke prema domovini Vase Velicanstvo

joca95

12.03.2016. 19:29

Covek je u pravu .U;azak u Evropsku Uniju ili drugu civilizovanu zajednicu ,nije moguc sa OTETOM IMOVINOM. vECINA GRADOVA U sRBIJI JE POSTENO ,NA CELU SA BEOGRADSKIM OPSTINAMA VRATILA iMOVINU SAMO Grad Nis nista ne vraca.Drzava u Drzavi ! Poslanici iz Nisa su listom u Narodnoj skupstini glasali za Zakon o povracaju oduzeye imovine a Gdja Maja Gojkovic podpisala i proglasila. Zakon

sas

12.03.2016. 19:34

Postujem njegovu potragu za ocevinom nasledstvom postujem zakon i pravo. Ja sam monarhista. Nisam istrazivao i nepoznato mi je ON kao veliki kapitalista Koliko je uloziio u obnovu DJedovine.PS:njegove potraznje su vrlo male na njegovo bogastvo kapotal. Boim se da Englenska i USA SAD igraju igre preko njegovih ledja na Balkanu?

bogi

12.03.2016. 20:04

tito nije znao Srpski pa niko nije smeo da pisne na tu temu.. nasi politucari kupljene diplome pa nikome nista.. e pa kralj ili princ ne mora da zna Srpski pa sta...

Ispran mozak

12.03.2016. 20:06

sto prvo ne trazi imovinu u sloveniji i crnoj gori , oni su evropskiji nego mi . tamo bi bilo lakse ...

Туђе увек боље

12.03.2016. 20:08

Недавно донели закон да се Јеврејима врати сва одузета имовина, а Карађорђевићима чији су дедови ишли преко Албаније и бранили отаџбину не враћају њихово и још их јавно вређа, а следеће недеље када дође британски принц Чарлс и војвоткиња Камила онда ће бити бонтон на нивоу.

ljutko

12.03.2016. 22:46

@Туђе увек боље - Srbiju je branio NAROD i vojska sa slavnim voskovođama na čelu....Što se tiče Čarlsa i njegove Kamile mogu slobodno da ostanu gde jesu...Ne trebaju nam ni nacrtani.

Pravda ...

12.03.2016. 20:10

A šta je sa izdajom,šta je sa zlatom?Odakle pare da se naprave dvorovi i kupi tolika imovina po Srbiji?Ostavio ti karađorđe od prodaje svinja??!!

Super Bidža

12.03.2016. 20:41

Neka tuži sloveniju što im nije vratila brdo kod Kranja ako sme,šta je navalio na srbiju imali su u svim republikama imovinu.Video je da ovde svi uzimaju pa bi i oni parče kolača od srbije,gde je zlato odneto iz srbije jel građani imaju pravo da traže zlato nazad od njegovog visočanstva možda i što nije sprečio bombardovanje srbije i urgirao kod engleza da se spreči uništavanje srbije.Neka dobije na korištenje dvor i sve što treba sasvim je OK da bude kralj ali ne i da lično poseduje tu imovinu.

srbin?

12.03.2016. 20:42

ovaj se baš primio. Oće nas tuži kraljici .. skim će da igra tu igru (skim i oduvek)? Čemu nam je trebao na jaslama, da dovodi i gosti koloniste? Malo je muke što se NATO uvaljuje, još nam ovo trebalo o vratu

gari

12.03.2016. 21:02

A odakle "dedovina", od pra-dede?? Ništa nije kupljeno, nego oteto, zato i nemaš prava "vaše visočanstvo" da bilo šta tražiš !!! Za početak nauči SRPSKI JEZIK !!

dzordz

12.03.2016. 21:09

g.a;leksamdar karadjordjevic je nesto lose spojio, jer nije srbija uzela nista, karadjordjevici su pobegli pred nemcima. nemci su dakle duzni karadjordjevicima, i mozda kraljevina jugoslavija. srbija nema nista sa tim sto se desilo u aprilu 1941.

ranko75

13.03.2016. 01:12

@dzordz - Srbija nema nista sa time sto se je desilo u aprilu 1941? Pa ko ima,valjda marsovci.Srbija je napadnuta, i kralj je imao da ostane sa narodom i da organizuje otpor.Uvazavam da je bio mlad i nije mogao, ali to je isto kao kada je ispit a ti zbog bolesti nisi izasao na ispit.Nece te oboriti, ali nisi ni polozio.

patriota

12.03.2016. 21:12

kada vratis svo zlato koje si pokro iz srbije pa sada zivimo bedno zbog tebe izdaice srpskog roda poturice izdajnicka da si pravi princ ne bi nosio prezime poturceno

ranko75

13.03.2016. 01:16

@patriota - Zasta je poturceno.Ima prezime Nosovic, Glavinic, Karic,Karovic, Karicic, pa zasto ne bi bio Karadjordjevic. To je Djordjevic, kome je "Kara" ispred.

Realnost

12.03.2016. 21:36

Vratite Kralja ili skinite sa drzavne zastave dvoglavog orla sa kraljevskom krunom.Jedno i drugo nemoze ,ili smo kraljevina ili smo republika.

ljutko

12.03.2016. 22:44

@Realnost - Za tvoju informaciju građanine Republike Srbije ovaj nema autorsko pravo na grb orla sa krunom(da se žali neko od Nemanjića pa ajde)...

ranko75

13.03.2016. 01:09

@Realnost - Vraticemo kralja kada nadjemo dostojnog,za sada ga nismo nasli. Grb nije zbog kralja,nego je to grb drzave a ne kralja.Drzava moze da ima ili nema kralja a grb ima.Grbove imaju sve zemlje a kraljevina je vrlo malo,pa cak kada su dobili grbove nisu sve bile kraljevine. Nije kralj taj orao pa da ga skinemo kada nema kralja. Vidim da ti neke stvari ne kapiras.

Nebojša

13.03.2016. 07:59

@Realnost - Pitam se koji su ti neuki pametnjakovići koji su progurali zastavu sa dinastičkim grbom i kakvi su to vajni poslanici. Smeje nam se ceo svet.

Neša

12.03.2016. 21:42

Kao što sam i mislio! Mister "Šifeli" je došao u Srbiju ne bi li maznuo koju kintu! A deo o tome da ulaže svoje pare u održavanje dvora me je izuzetno nasmejao!

emili

13.03.2016. 11:52

@Neša - a sto da ne ulozi "svoj novac " - pa da li si svestan kolicine novca iznetog iz zemlje kada su " pobegli " ?

zile

12.03.2016. 22:03

Bolje neka vrati zlato i drugo oteto u Srbiju! Pametnjakovici,tadasnji Karadjordjevici tajkuni,pokrali Srbiju,pa pobegli! Da niste slucajno u rodu sa Zemuncima?

Драган

13.03.2016. 09:43

@zile - @Zile.Што се тиче злата, није онако како су комунисти пропагирали.Најбоља студија-извештај о злату објављен је у "Новостима" од 14.фебруара 2016.Пошто је опширно,ево укратко:1)У САД је било депоновано пре рата:48.000 кг.Американци су после рата обрачунали помоћ коју су дали партизанима и четницима,а остатак вратили ФНРЈ.2)Влада,а не краљ,понели су 385 кг.Од тога је влада давала плате и помоћи.3)Усташе су заплениле у Сарајеву 1.089 кг.4)ОЗНА је узела из Никшића 5 сандука злата и пренели у БГД.

Мда

12.03.2016. 22:40

Овде није у питању сам престолонаследник него однос Србије према династији и пре свега поштовање неприкосновеног права на личну имовину и наслеђе па ма ко да је у питању. Ако то није јасно неуким у народу којих је све више бар би интелектуалци а и поленици у медијима ако мисле својом главом морали да знају боље.

naranca

13.03.2016. 00:33

@Мда - @MDA Licna imovina su kasike I viljuske a Dvorov na 135 hektarai!Bar bi tebi kao intelektualcu to trebalo da bude jasno.

ranko75

13.03.2016. 01:05

@Мда - Necemo mi da znamo onako kako ti hoces,nego onako kako mi mislimo da treba.Ako naslednici Tita,koji je okrvavio gace za vreme NOB,borio se 4 godine,bio vrhovni komandant i ranjen,pa nisu mogli da dobiju nista, zasto bi dobili naslednici onoga koji je pobegao i za vreme dok su Tito i narod krvarili gace,u Londonu uzivao u narodnom zlatu koje je odneo.Na stranu je sto nije naucio jezik. Zato ne mozemo da budemo kraljevina,jer nema ni jedne porodice da se ne izrodi u nekom pokolenju.

Dule 62

12.03.2016. 23:29

Vrati se tamo gde ti je dega nekada pobegao.Sada si se setio da si Srbin.Tolioko veliki da ni jezik nisi naucio.

Параћинац

13.03.2016. 00:28

@Dule 62 - А јел ти пишеш латиницом јер се још ниси сетио да си Србин? Или Србин уопште ниси па само дробиш.

Dule 62

13.03.2016. 12:10

@Dule 62 - Veoma je vazno koim se pismom sluzis.Ja koristim oba.Mislim da sam zbog toga bogatiji.Ali mmislimda je mnogo vaznije razumeti napisano bezobzira na to kiom se pismom sluzis i kom narodu ili veri pripadas.

goksi

13.03.2016. 17:32

@Dule 62 - hahahahahahahahahahahahaha.vidim ovde prisutni su komentari zaostalih neokomunjara.pa "gospodo" a pogotovo ti "gospodjo" emili malo se raspitaj o tome o čemu trabunjaš pa onda trabunjaj do mile volje.pošto si totalno neinformisana osim vidim informacijama komunjarskim u vezi toga šzo pišeše.a ti istoričari koji su izneli to što i ti opšte je poznato da su bili komunjarski nastrojeni i po nalogu zna se čijem su prekrajali istoriju.tako da ne lupaj nego se INFORMIŠI!

milan lala

13.03.2016. 03:51

Krajnje nepristojno ponasanje premijera prema prestolonasledniku.Vidi se da je bio dobar Brozov pionir.Dali je Jovanka Broz platila struju ? " Sifeli " vam nesmeta kad vam NATO prijatelji nazdravljaju.Naka premijer ne lozi narod sa neplacenim racunom za struju i prvo da zajedno sa njegovim prijateljem ambasadorom Skotom ode i naplati od Albanaca u Bujanovcu,Presevu i Medvedji. Galama i vredjanje nece premijeru doneti pobedu na izborima. Pricaj nam o tvom minulom radu a ne o neplacenoj struji

naranca

13.03.2016. 15:07

@milan lala - @milanlala a mogo bi I Alexadar umesto da se bori za ljudska prava oko Belog dvorca da se bori u Strazburu,za srpska prava u selima koja si pomenuo!!!!!!!!!!!!

Tihi

13.03.2016. 09:53

Zalosno, zasto se neproveri cija je imovina bila pre Karadjordjevica, od koga je oteta u to vreme. Opljackali ste Srbiju tada kada ste pobegli iz nje u najgore i najteze vreme i sada ste se setli da bi mogli jos nesto otmeti. Pa dokle. Vratite se tamo gde ste uzivali i trosili srpski kapital. I pre njih je tu zemlju neko posedovao, proverite pa je vratite njima.Ako mora da im se da ta imovina neka plate odrzavanje, porezu i ostal dazbine od 1947 pa ce i taj spisak biti dugacak za izmirenje.

čiča

13.03.2016. 12:35

@Tihi - Došli u Srbiju kao puka sirotinja i za par godina postali jedna od najbogatijih familija u Evropi , pa koga su ojadili Srbe ili možda Engleze

Mali bata

13.03.2016. 10:26

Svi zele u politiku ali, vrlo mali broj ljudi to moze da ostvari. Ja stitim ustavne i istorijske vrednosti naroda Srbije! Kad rec je o socijalno, ekonomskom i politickom napretku. Pitanje je, da li finansija ima odlucujucu ulogu u tome, ako ima, vi kao strateg, na koji nacin vidite tu situaciju. Sta moze da ponudite i koliko u vezi sa tim pitanjem.

emili

13.03.2016. 11:49

Vasa Visosti - ja bih Vam sve vratila kao drzava kada bi ste Vi isto vratili svo zlato koje ste izneli iz drzave - to mozda ne postoji u sudskoj praksi - ali ako vec "potezemo " to pitanje - Jugoslavija je imala ogromne ustedjevine u zlatu .......... Vi i Vasa porodica i tadasnji ministri ste u trenutku napustanja zemlje izneli prema proceni istoricara vise od 100 kovcega zlata i rasporedili u Engleskoj , Americi . Budite ljubazni i vratite to - pa e Vam ovaj isti narod vratiti Vase posede .

goksi

13.03.2016. 17:26

@emili - malo se zainteresuj i nadji članak iz novosti koji je pre par dana objavljen pa ćeš videti gde je i zašto to zlato i za šta je otišlo i kada.od prvog do zadnjeg grama.tako da ne lupetaj te komunisičke gluposti.toliko!

Ненад

13.03.2016. 12:31

Ja sam je već tužio Strazburu. Komunjare otele od onih koji su svojim znojom sticali. Još 1944. počeše, pa Milošević završi sa pljačkanjem sopstvenog naroda. A ovi koji ga oplakuju, njegovi naslednici SPS, SNS i ostali ... drže još uvek naše novce, fabrike, kuće i njive, i ne misle da vraćaju.

čiča

13.03.2016. 12:33

Ovaj parazit samo hoće da otme ali nije mu palo na pamet da plati ono što je potrošio , sad se sam poziva kod Vučića na večeru , samo mu još ti trebaš

Лазар Поповић

13.03.2016. 16:55

Нек прво научи језик својих дедова па тек онда нека прича о дедовини својој

Srbija

13.03.2016. 17:06

Bas intersantno,cuo sam da su poreklom Crnogorci i da imaju nasltvo i u Crnoj Gori,ali ne prete da ce tuziti ,kako bi uzeli svoji,vec prete Srbiji?

Zoran1

13.03.2016. 19:31

Kakva bre dedovina? Tvoj deda nije imao nisa sto nije oteo od srpskog naroda. Ovi paraziti srpskoga porekla su gori cak i od janicara.

naranca

13.03.2016. 22:21

Cekaj malo pa Karadjordje je oteo spahiluke I sandzake od Mule Jusufa.Jel treba I njegovim naslednicima to da vratimo.