ВЕЛИКА количина падавина довела је до пораста водостаја река у појединим деловима Србије.

Проглашена је ванредна ситуација на територијама општина Чачак, Ариље, Лучани, Топола, Пожега, Ивањица, Бајина Башта, Краљево, Рашка, Рача, Нови Пазар и Љиг.

Прва жртва поплаве је старији мушкарац, који је преминуо када је пао са моста код Ђаковице приликом покушаја преласка набујалог потока.

Војска Србије је по овлашћену председника Србије Томислава Николића ангажована како би помогли у борби против поплава.

У уторак у осам сати ујутру биће одржана седница Владе Србије.


08:36 - МАРИЋ: ЕВАКУИСАНО 15 ЉУДИ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА ЧЕМЕРНИЦЕ

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да је у току ноћи 15 људи евакуисано због изливања реке Чемернице у западној Србији. Он је за Радио-телевизију Србије казао да су сви спасилачки тимови на терену, као и да су концентрисани на територији општина Чачак и Ужице и додао да ће већ данас Жандармерија и Војска Србије бити упућене на кризна подручја. Према његовим речима, штаб је још у петак упозорио све локалне самоуправе на обилне падавине и да те самоуправе чине све што могу.

У току ноћи дошло је и до изливања Бјелице на територији општине Лучани, због чега је проглашена ванредна ситуација, преноси РТС. Вода је ушла у више десетина кућа, поплављено је 500 хектара обрадивог земљишта а обустављен је и саобраћај на путу Лучани-Гуча и Гуча-Чачак преко планине Јелице. Због продирања воде у главну трафостаницу у Гучи, у овом насељу нема струје, а активирана су и бројна клизишта.

09:05 - ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ ЗБОГ ПОПЛАВА

Штаб за ванредне ситуације прогласио је јутрос ванредно стање у Чачку због поплава које су угрозиле град и околна села, рекла је агенцији Бета начелница штаба Бојана Икодиновић.Она је рекла да су најугорженија села Коњевићи и Прељина због изливања реке Чемернице и да је почела евакуација тог становништва. Такође су поплављена и села Вранићи, Милићевци и Горња Горевница.

Икодиновић је додала да постоји могућност да Јавно предузеће "Рзав" из Ариља обустави испоруку воде и да без воде остану Чачак, Горњи Милановац, Ариље и Пожега. Ноћас је пало око 80 литара кише по квадратном метру.

09:35 - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ДРАГАЧЕВУ, ПОД ВОДОМ КУЋЕ, ДОМ ЗДРАВЉА И ШКОЛА

Општински штаб за ванредне ситуације у Лучанима одлучио је данас да прогласи ванредно стање у том делу Драгачева због изливања река. Излила се река Бјелица и њене притоке - Горушица, Врањичка, Тијанска и Марковачка речица, а на подручју Драгачева поплављено је више од 500 хектара обрадивог земљишта. Портпаролка општине Лучани Биљана Капларевић, је рекла да је вода ушла у десетине кућа у Турици, Пухову, Ђерађу, Дљину, Лису и Вичи, као и у стамбене објекте у Гучи.

"Поплављена је управна зграда и погони фабрике 'Милан Благојевић' у Лучанима, Дом здравља у Лучанима и зграда болнице у Гучи, средња школа и главна трафостаница због чега ова варошица нема струју", рекла је Капларевићева.


10:05 - НЕ РАДЕ ШКОЛЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Због изливања река и продора подземних вода десетак школа у рудничко-таковском крају данас не ради, јер ђаци нису могли да дођу на часове. Вода је продрла у градску Брусничку школу где је поплављена ђачка кухиња и учионице, због чега се не одржавају часови а вода се избацује уз помоћ пумпи. У издвојеном одељењу Прве основне школе у Брђанима, од 91 ученика јутрос је стигло само 15, а наставници су из Горњег Милановца кренули преко Горње Трепче. У гружанском крају не ради школа у Горњој Црнући а у рудничком у Угриновцима. У таковском крају, часови се не одржавају у Горњим Бањанима, Полому и Савинцу, а у прањанском у Срезојевцима.


10:50 - МУП: ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ, АРИЉУ И ЛУЧАНИМА

Ванредна ситуација проглашена је у општинама Чачак, Ариље и Лучани због изливања река, а код реке Чемернице потенцијално је угрожено око 500 домаћинстава, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије.

У току ноћи, припадници Ватрогасно-спасилачких јединица МУП евакулисали су 15 особа из Горњег Милановца, Чачка и Прибоја. У Коњевићима и Прељинској балуги, река Чемерница се тренутно излива и са леве и десне стране и потенцијално је угрожено око 500 домаћинстава. До сада је евакуисано 15 особа, а у току је евакуација још шест.

На територији Чачка ангажовано је 47 припадника ватрогасно-спасилачких јединица са 14 возила. Из Краљева у Чачак упућен је 71 припадник Жандармерије.


11:12 - ОБРЕНОВАЦ: СТАЊЕ ПОД КОНТРОЛОМ

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је тренутно стање у граду под контролом и да су падавине престале током ноћи. Обреновац је од јутрос окупан сунцем што је добро. Бујични токови Баричке реке, Тамнаве и Трстенице су у оквиру својих корита, додао је Чучковић.

Река Пештан је два метра испод моста и на њу највише мотримо. Штаб за ванредне ситуације заседа у 12 сати, а Обреновац је у овом тренутку безбедан, рекао је Чучковић.


11:24 - БЕЗ СТРУЈЕ ВИШЕ ОД 1.500 ПОТРОШАЧА У НОВОЈ ВАРОШИ

Више од 1.500 потрошача у Новој Вароши данас је без струје због тога што је ван система више од 30 трафостаница, рекао је агенцији Бета начелник Штаба за ванредне ситуације у том граду Радивоје Бујишић. Он је навео и да су јака киша и снег изазвали прекиде саобраћаја на више локалних путних праваца. Бујишић је додао и се појавило и неколико клизишта, посебно у Негбини и Дражевићима.

У општини Пријепоље већину проблема су донели бујични потоци који су ноћас у цетру града паралисали саобраћајнице. Стање је нормализовано, а путари у планинском делу општине расчишћавају путеве од обореног дрвећа које је прошле ноћи ломио снажан ветар.11:59 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СНАБДЕВАЊУ ВОДОМ

Јавно предузеће "Рзав" у Ариљу данас је, због поплава, прогласило ванредну ситуацију у снабдевању водом општина Горњи Милановац, Ариља, Пожеге, Лучана и града Чачка. Због високог водостаја на бујичарској прегради "Шевељ" где је водозахват нема могућности да се обезбеди редовно снебдевање водом.

Вршилац дужности директора Владимир Петровић је рекао да се предузимају све мере за отклањање последица поплава и успостављање стабилног снабдевања водом овог дела Србије, што се очекује у вечерњим сатима. Директор Јавног комуналног предузећа у Горњем Милановцу Рајко Нешковић саопштио је да ће од 13 часова сви потрошачи са Рзава остати без воде, али ће се снадевање обављати из сувоборских изворишта.


12:42 - ПОПЛАВЕ: И БЕОГРАД У ПРИПРАВНОСТИ, ОБРЕНОВАЦ ЗА САДА НИЈЕ УГРОЖЕН

ВАНРЕДНА одбрана од поплава проглашена је код куле Небојша, као и на рекама Кубушница, Јасеница и Велики Луг у општинама Младеновац и Сопот, каже Владимир Баталовић, директор "Београдвода".

Што се Обреновца тиче, за сада не прети опасност од Тамнаве, Колубаре и Трстенице, према речима Баталовића оне се налазе у свом основном кориту, али се очекује њихов пораст, каже Баталовић. Ипак, надлежни у овој општини су у пуној приправности. Редовна одбрана од поплава на Сави на снази је од петка.


Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.

12:58 - КОД ЧАЧКА ЕВАКУИСАНО ОКО 420 ЉУДИ, ПОПЛАВЉЕНИ И МАНАСТИРИ

Из поплављеног подручја у селима Коњевићи и Прељина код Чачка до сада је евакуисано око 420 људи, чије су куће, помоћне просторије и њиве поплављени услед изливања реке Чемерница, рекла је данас начелница Штаба за ванредне ;ситуације у Чачку Биљана Икодиновић.

Она је на седници Штаба рекла да се 400 људи из Коњевића и Прељине иселило из својих кућа ноћас и склонило стоку, јер их је Штаб у току ноћи обавестио о могућностима поплаве, док су 15 људи из тог подручај евакуисали ватрогасци. Сва евакуисана лица смештена су у прихватилишта која су опремљена у Дому културе у Коњевићима и у прихватилиштима у Чачку.

Манастири у околини Чачка, Ваведење, Никоље и манстир у Трнави су поплављени и у току је интервенција спасилачких екипа у тим манстирима.

Према информацијама Штаба за ванредне ситуације, најкритичнија ситуација на територији Чачка је у Коњевићима, Прељини, у којима је поплављено око 500 кућа, услед изливања реке Чемернице, као и у Трбушанима где су поплављене њиве, гробље, а вода је ушла у многе куће.

13:24 - ТРСТЕНИК: ДЕЖУРСТВА ПОРЕД РЕКА

ТРСТЕНИЧАНИ су у приправности због најновијих падавина. Штаб за ванредне ситуације општине Трстеник је у статусу пасивног дежурства, а на данашњој седници саопштено је да су предузете све потребне мере како би се реаговало у евентуалним ванредним околностима.

- Стање пасивног дежурства увели смо због тенденције пораста водостаја и очекиваних падацина у наредних 24 сата – истиче Мирослав Алексић, председник општине Трстеник. - Дали смо налог свим комуналним службама да обилазе водотокове другог, али и првог реда, као и све критичне тачке.

Најозбиљније последице елементарне непогоде пре две године изазвала је Љубостињска река, када се под водом нашло 150 домаћинстава, а најкритичније је било у селима Грабовца и Љубостињски Прњавор. (С. Б.)


13:28 - ПОЖЕГА: ПОПЛАВЉЕНО 100 КУЋА

У општини Пожега данас је проглашена ванредна ситуација због поплава, пошто је на седници Штаба за ванредне ситуације констатовано да је поплављено 100 кућа и у селу Пријановићи евакуисано је више домаћинстава, а под водом је и више од 1.500 хектара обрадивих површина. Због високог водостаја Јавно предузеће Рзав има проблем са прерадом воде, због чега је у Пожеги дошло до тешкоћа у водоснабдевању. Због угожености школа од поплава у Пожеги данас неће бити наставе у Гимназији и Техничкој школи, док ће сви основци наставу похађати нормално.

Због изливања Западне Мораве у прекиду је локални пут Пожега - Пријановићи - Пилатовићи, а саобраћај је обустављен и на правцу Горобиље - Прилипац.

13:29 - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У ТОПОЛИ, ЈАСЕНИЦА ОДНЕЛА МОСТ

У општини Топола данас је проглашено ванредно стање, због изливања река у шумадијском крају. У Шаторњи, река Јасеница однела је мост, због чега је у насељу Кусаница десет домаћинстава потпуно одсечено, а у селу Колока надошли потоци су поделили насеље Враново на два дела где је потопљено око 200 хектара земљишта.

Поред Јарменовачке реке организовано је стално дежурство механизованих екипа Јавног комуналног предузећа како би се заштитили насипи јер у случају њиховог попуштања шетете би биле немерљиве.

13:41 - ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ: САВА РАСТЕ, ВАНРЕДНЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА КОД ШАПЦА

Сава ће према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, расти и наредних неколико дана, па ће код Сремске Митровице већ сутра превазићи границу редовне одбране од поплава, а код Шапца премашити ниво водостаја за увођење ванредне одбране, саопштило је данас Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине.На водомеру код Сремске Митровице јутрос је измерено 629 центиметара, што је у односу на јучерашњи дан пораст од 12 центиметара, наводи се у саопштењу.

Мере ванредне одбране од поплава, због обилних падавина у Банату, уведене су на брани "Велико Средиште" на Марковачком потоку код Вршца, пише у саопштењу.

13:55 - ПРИЈЕПОЉЕ: ОКО 2000 ДОМАЋИНАСТАВА БЕЗ СТРУЈЕ, ПОПЛАВЉЕНИ ДОМ КУЛТУРЕ, УПРАВА ЗА ТРЕЗОР ...

Начелник Штаба за ванредне ситуације Пријепоља Горан Посркача изјавио је данас да је због обилних падавина, око 2000 домаћинстава остало без струје.

Киша, а нарочито снег који је у планинском делу општине нападао преко пола метра, највише проблема задали су електродистрибутерима и путарима.

Он је истакао да је великим напорима оспособљен регионални пут Пријепоље - Пљевља преко Јабуке, који је био у прекиду јер се преко 50 стабала због снега срушило на коловоз.

Посркача каже и да у граду највише проблема задају подземне воде, а поплављене су подрумске просторије Дома културе, Основне школе "Владимир Перић Валтер", Управе за трезор и других установа и предузећа.

14:14 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У НОВОМ ПАЗАРУ

Штаб за ванредне ситуације Новог Пазара прогласио је данас ванредну ситуацију на територији тог града, због поплаве која је задесила неколико насеља. Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић рекао је новинарима након седнице да је донето низ мера које ће се од овог момента предузимати.

"Евакуисаћемо становништво из угрожених делова града, да нико не би изгубио живот у овој опасности. Комплетна механизација свих јавних и приватних предузећа од јутрос од седам часова је на терену, а договорено је да ватрогасци и војска такође буду на терену", рекао је Махмутовић.

Он је рекао да су од јутрос постављени џакови са песком на критичним местима, а да велики део града нема струју и воду.

"Деца из угрожених насеља која су у школи, биће задржана са наставницима, док се ситуација не смири. Неће бити друге смене у школама из угрожених насеља", рекао је Махмутовић.

Најугроженија насеља су Јакља, Мур, Шутеновац, Трнава и Бањска петња.

Махмутовић је додао да се излила река Јошаница, први пут после велике поплаве 1979. године, и да тече магистралним путем.

"Срушићемо све мостове који се налазе на водотоцима, а који праве препреку. Ангажовали смо машине чекићаре, које ће уништити неколико бетонских стопа, јер су се појавиле као препрека па прети опасност од веће поплаве у граду", рекао је Махмутовић.

14:37 - У КРАЉЕВУ СЕ ИЗЛИЛИ НАБУЈАЛИ ПОТОЦИ И РЕЧИЦЕ

Одељење за варедне ситуације у Краљеву непрестано прати ситуацију на терену због пораста водостаја Западне Мораве и Ибра, као и набујалих потока и речица у Краљеву који су већ поплавили неколико кућа, изјавио је данас начелник тог штаба Радоица Кочовић.Он је казао да је због набујалих потока у селима Бапско Поље и Мрсаћ, поплављено неколико кућа, као и да су се потоци и речице излили у Обрви, Конареву, Грдици и Шумарицама.

С обзиром да се падавине премештају према Рудни у Ушћу где је Радуша поплавила два објекта код школе, послата је ватрогасна екипа која црпи воду, додао је он.

15:10 - ПРЕМИЈЕР ВУЋИЋ: НЕЋУ ДА ВАМ ДАЈЕМ ЛАЖНА ОБЕЋАЊА, ПОМОЋИ ЋЕМО КОЛИКО МОЖЕМО, ДРЖАВА БРИНЕ О СВОЈИМ ГРАЂАНИМА

Премијер Србије Александар Вучић упутио се у обилазак поплављених подручја у околини Чачка, где је уведено ванредно стање и због последица поплава евакуисано 420 људи. Председник Владе тим поводом написао је на Твитеру:

- Нећу да вам дајем лажна обећања, помоћи ћемо колико можемо, држава брине о својим грађанима.

15:13 - ПРЕКИНУТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ ИЗМЕЂУ ПОЖЕГЕ И ЧАЧКА

Због изливања Западне Мораве код железничке станице Јелен До, прекинут је железнички саобраћај на прузи Пожега - Чачак, саопштио је медија центар "Железница Србије".

Како се наводи у саопштењу, саобраћај је прекинут у 12.45 сати, јер је вода прекрила скретнице, блок сигнале и пругу на овој деоници.

На свим другим правцима у Србији возови редовно и несметано саобраћају, наводи се у саопштењу.


15:49 - ПОКРАЈИНА НУДИ ПОМОЋ ОПШТИНАМА ПОГОЂЕНИМ ПОПЛАВАМА

Покрајинске институције спремне су да Сектору за ванредне ситуације Србије упуте помоћ у материјалу, техничким средствима и стручњацима у општинама у Србији које су погођене поплавама, саопштио је данас Биро за информисање Покрајинске владе.

Поводом проглашења ванредне ситуације у више општина на територији Србије због изливања река, на иницијативу председника Покрајинске владе Бојана Пајтића одржан је хитан састанак Покрајинског штаба за ванредне ситуације, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Јавног водопривредног предузећа Воде Војводине, наводи се у саопштењу.

Фото Г.Шљивић

Додаје се да је на састанку констатовано да је стање водотока у Војводини задовољавајуће, без већих проблема, да су све црпне станице и одбрамбени бедеми у оперативном стању и спремни, као и да су стручне службе у потпуности спремне да реагују у случају потребе услед евентуалног погоршања временских услова.

16:06 - ШТАБ У НОВОМ ПАЗАРУ НАЈАВИО РУШЕЊЕ ДИВЉИХ МОСТОВА

На седници Штаба за ванредне ситуације услед обилних падавина и полава проглашена је ванредна ситуцација на територији целог Града Новог Пазара.

Предедник штаба и градоначелник др Мехо Махмутовић рекао је да је преузео низ мера које ће бити предузете за спречавање будуће и санирање настале штете, наводи се на званичној презентацији Новог Пазара.

Махмутовић је рекао да су поједини делови града остали без струје, али да се ради на отклањању тог проблема, а најугроженија су насеља Јакља, Мур, ток реке Јошанице, Трнава, Бањска петја.

На седници је донета одлука да у школама не буде наставе у другој смени, као и да се деца из угрожених насеља због безбедности, задрже у школама. Највећи проблем на терену праве дивљи мостови, те је донета одлука да сви такви објекти који праве проблем руше без одобрења. Градоначелник је још једном упутио апел грађанима да не праве дивље мостове које у оваквим ситуацијама праве највеће проблеме.

16:25 - ВОДА СЕ ПОВУКЛА ЗА МЕТАР У КОЊЕВИЋИМА

Ситуација у Коњевићима код Чачка нешто лакша, вода се повукла за метар, јавља извешетач РТС-а.

16:55 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И У КРАЉЕВУ

Ванредна ситуација проглашена и у Краљеву. Дуж реке Грдице оставаљају се џакови, а вода је на ивици изливања, пошто се налази на само 30 метара од првих кућа.

Фото Г.Шљивић

17:10 - ПУЗОВИЋ: МОГУЋ ПОРАСТ НИВОА МАЊИХ РЕКА И У ЦЕНТРАЛНИМ ДЕЛОВИМА

Директор Јавног предузећа "Србијаводе" Горан Пузовић изјавио је данас да се облаци над Србијом померају ка централним деловима земље па се може очекивати пораст водотокова на бујичним рекама и на том подручју.

Пузовић је рекао Бети да се "талас лагано помера на доле и да ће вероватно порасти Јужна Морава и Топлица" додавши да се "тек вечерас очекују падавине".

"Очекује се пораст свих водостаја у Западној Србији од Курбашнице, Млаве, Лугомира ...и других малих бујичних токова", рекао је он.


Пузовић је рекао и да се на подручју Чачка "вода тренутно повлачи и да се предузимају све мере и радње да се у оном делу где се прелила преко насипа брзо извуче".

Он је поновио да је у Лучанима "ситуација тешка јер је вода већа него 2014. и први пут у свој историји је прешла преко пруге" објаснивши да је до тога дошло јер Западна Морава јос расте у том делу", а локалне реке не могу да се у њу улију.

Према његовим речима, све друге реке узводно "су у лаганом опадању - Ђетиња, Скрапеж као и Бјелица у свом горњем делу тока".

17:22 - У ИВАЊИЦИ ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Општина Ивањица прогласила је ванредну ситуацију. У Ивањици је без струје 1.489 домаћинстава, 50 трафо станица је без напона, а око 50 домаћинстава се водом снабдева из цистерни.

У саопштењу се наводи да су најугроженије месне заједнице у тој општини Ерчеге, Братљево, Ковиље, Мочиоци и део Кушића а да је екипама које су упућене на терен, приступ отежан због влажног снега висине око 50 центиметара.

На територији Ивањице непроходни су путни правци Прилике-Шареник и Ивањица-Бела Црква. У Горњем Милановцу није проглашена ванредна ситуација али је евакуисано девет особа, од којих три у Млаковцу и шест у Брђанима. На територији те општине само мали број домаћинстава нема струју.
Фото Д.Карадаревић

У општини Лучани поплављено је око 70 кућа, евакуисане су 24 особе, а без електричне енергије је тренутно око 350 домаћинстава у месним заједницама Ђерађ, Крстац и Лис, као и индустријска зона. На интервенцијама на територији Моравичког округа ангажовано је 56 ватрогасаца, чланови Тима за спасавање на води и под водом из Ниша, Београда и Новог Сада, 71 припадник Жандармерије и припадници Горске службе спасавања.

17:40 - ЕВАКУАЦИЈА СТОКЕ У КРАЉЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ГРДИЦА

У току је евакуација стоке у засеоку Ада у краљевачком насељу Грдица. У 18 часова Штаб за ванредне ситуације прогласиће евакуацију делова тог насеља, који су најближи Западној Морави.
Фото Д.Карадаревић

18:10 - ВАНРЕДНО СТАЊЕ У РАШКОЈ

Председник општине Рашка Игњат Ракитић прогласио је ванредно стање на територији те општине.

18:15 - МАРИЋ: У ЛУЧАНИМА ПАЛО ВИШЕ КИШЕ НЕГО 2014.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је за Радиотелевизију Србије да је на подручју Лучана пало више кише него за време поплава 2014. године.

18:29 - ФОТО: ТРЕНУТНА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ


Фото: Н. Николић

18:57 - ФОТО: ЕВАКУАЦИЈА ЉУДИ И ЖИВОТИЊА У КРАЉЕВУ

Градски штаб за ванредне ситуације донео је одлуку о евакуацији људи и животиња.


Фото: Г. Шљивић

19:18 - ЗАПАДНА МОРАВА ПРЕТИ КРАЉЕВУ, ВОДОСТАЈ ИБРА НЕПРЕСТАНО РАСТЕ

Градоначелник Краљева Томислав Илић најавио је данас да би због изливања Западне Мораве могло доћи до евакуације становништва у приградским насељима Адрани и Грдица.

"У Адранима и Грдици је најкритичније, може доћи до евакуације становништва у местима дуж Западне Мораве и поводом тога ћемо разговарати са председницима ових месних заједница, а ситуацију пратимо из сата у сат", рекао је Илић новинарима непосредно након проглашења ванредне ситуације у Краљеву.

Он је навео да постоји редовна комуникација са запосленима на брани Западне Мораве у Чачку, као и да су све службе на терену а јавна предузећа у приправности.


"Имам координацију са људима на брани у Чачку, и они су ми рекли да је проток воде сада мањи на тој брани у односу на пролећне поплаве 2014. године", рекао је Илић додавши да према информацијама које добија, водостај Ибра расте десет центиметара сваког часа.

Начелник Одељења за ванредне ситуације Радоица Кочовић рекао је да се водостаји Ибра и Западне Мораве помно прате, додавши да постоји забринутост због сталног повећања водостаја Ибра.

"На брани Газиводе, вода се задржава колико је то могуће, али Ибар је у сталном и наглом порасту јер је водостај река Рашке и Јошанице које се у њега уливају, био незапамћено висок", казао је Кочовић.

Набујали потоци и речице данас су поплавили неколико сеоских кућа у Мрсаћу и Бапском Пољу, а до њиховог изливања је дошло и у Обрви, Конареву, Грдици и Шумарицама.

19:33 - ПРВА ЖРТВА ПОПЛАВА НА КОСОВУ

Прва жртва поплава које су данас погодиле више косовских општина је Јак Тахири (76) из села Дол у општини Ђаковица, потврдио је портпарол те општине Аљи Тафаршику.

Према његовим речима, Тахири се утопио око 13 часова у ђаковичком селу Кушавец пошто је приликом покушаја преласка набујалог потока, пао са моста.

Поплаве су погодиле и друге градове на Косову па тако школе у Пећи данас нису радиле због високог водостаја река и плављења градских улица.

Општинско руководство Приштине упозорило је грађане да се не крећу без потребе улицама града јер се очекују обилне кише које могу изазвати поплаве и отежати кретање.

У стање приправности су стављени и припадници Безбедносних снага Косова како би се у случају потребе ангажовали.

20:01 - ВОЈСКА АНГАЖОВАНА НА ПОПЛАВЉЕНИМ ПОДРУЧЈИМА

Министарство одбране саопштило је вечерас да је на основу овлашћења председника Србије Томислава Николића и препорука Владе за ангажовање расположивих капацитета, министар одбране Зоран Ђорђевић донео одлуку о ангажовању припадника Војске Србије (ВС) на поплављеним подручјима.

Припадници ВС биће ангажовани на пружању помоћи надлежним органима локалне самоуправе у поплављеним подручјима и подршци Министарству унутрашњих послова-Сектору за ванредне ситуације.

Министарство је навело да су војници ангажовани у Лучанима, Чачку, Новом Пазару и Горњем Милановцу као и да су присутни у кризним штабовима у свим местима у којима је проглашена ванредна ситуација где прате ситуацију на терену и координирају активности.

Додаје се да ће министар одбране сутра посетити предузећа наменске индустрије у Лучанима и Чачку као и да ће по потреби донети одлуку о додатном ангажовању припадника Војске Србије.

20:21 - ЗА ПЕТ САТИ ВРХ ВОДЕНОГ ТАЛАСА У ЧАЧКУ

Како незванично сазнајемо, за пет сати очекује се врх воденог таласа на подручју Чачка, после чега би ниво воде требало да почне да пада.

20:40 - РАШКА: ИБАР УБРЗАНО РАСТЕ

На територији општине Рашка истоимена река је у последњих неколико сати у стагнацији, али убрзано расте водостај Ибра, речено је "Сто плус" радију у општинском штабу за ванредне ситуације. Према водостају од 19 часова, Ибар је био на 494 центиметра, уз тенденцију убрзаног раста.

На подручју општине Рашка је поплављено комплетно приобаље у селима Рвати, Пискања, Корлаће и Брвеник.

Рашка је данас после подне прогласила ванредну ситуацију, пошто је насип у рејону села Милатковиће попустио на два места.

Поплављено је више од 30 кућа и готово све оранице у непосредној близини тог насипа.

21:16 - КРАЉЕВО: ЗБОГ ИЗЛИВАЊА ЗАПАДНЕ МОРАВЕ ПОЧЕЛА ЕВАКУАЦИЈА

Са територије четири месне заједнице на подручју Краљева вечерас је почела евакуација мештана због изливања реке Западна Морава а припадници локалног Оделења за ванредне ситуације су непрестално на терену како би реговали где год је то потребно.

“У Грдици, Опланићима, Адранима и Обрви, вечерас је почела евакуација становништва чија су домаћинства најугроженија изливањем Западне Мораве”, рекао је Бети начелник Одељења за ванредне ситуације града Краљева, Радоица Кочовић.

Он је рекао да су најугроженија домаћинства у Грдици код Аде, као и "да су се мештани већ сами иселили из пет кућа којима прети поплава од изливања Западне Мораве чији је водостај и даље у порасту".“Најава да ће бити још падавина указује и на то да ћемо ноћас имати још проблема са Западном Моравом и Ибром”, рекао је Кочовић, додавши да су све екипе Одељења за ванредне ситуације на терену и да су спремне да реагују у случају потребе.

Градски штаб за ванредне ситуације, издао је наредбу за евакуацију становништва, покретне имовине и животиња са територија месних заједница угрожених поплавама.

21:47 - ЗАПАДНА МОРАВА ПОПЛАВИЛА ОВЧАР БАЊУ И ПАРМЕНАЦ

Кварови на систему за водоснабдевање "Рзав", који су данас настали услед поплаве у Ариљу, отклоњени су и вечерас је успостављено нормално снабдевање водом у Чачку, Пожеги, Ариљу, Лучанима и Горњем Милановцу, речено је вечерас на седници Штаба за ванредне ситуације у Чачку.Вода у Чачку је исправна за пиће, осим у насељима Атеница и Трнава, саопштио је Завод за јавно здравље.

Ниво Западне Мораве је у поподневним и вечерњим сатима порастао и угрожена је Овчар Бања у којој су поплављени мост и улице, као и насеље Парменац.

Поплављене су викендице на обали језера код Овчар Бање, а у насељу Парменац вода је ушла у неколико кућа.

У селу Заблаће код Чачка поплављено је неколико стотина њива, а вода је ушла и у десетак кућа.

Поплављено је и чачанско приградско насеље Суви брег у којем се излио канал за наводњавање и поплавио улице и дворишта кућа. У селу Јежевица код Чачка вода је однела локални пут и око 1.000 мештана тог села је тренутно одсечено од Чачка.

22:02 - НЕМА НАСТАВЕ У УТОРАК У НОВОПАЗАРСКИМ ШКОЛАМА

Основне и средње школе у Новом Пазару у уторак неће радити, одлучено је вечерас на седници Штаба за ванредне ситуације.Како новопазарски радио "Сто плус" сазнаје у овом телу, обданишта и остале јавне градске и републичке установе у граду радиће нормално.

Штаб је раније данас прогласио ванредну ситуацију на територији Новог Пазара, због поплаве која је задесила неколико овдашњих насеља.

Према последњим информацијама, ситуација у граду, где је поплављено више стотина кућа, полако се смирује. Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић рекао је новинарима да су најугроженија насеља Јакља, Мур, Шутеновац, Трнава и Бањска петња.

"Комплетна механизација свих јавних и приватних предузећа је на терену, као и ватрогасци и војска", рекао је Махмутовић.

22:15 - У ПРЕКИДУ САОБРАЋАЈ НА ПУТУ НАТАЛИНЦИ - РАЧА

Саобраћај на делу пута Наталинци - Рача је у прекиду због изливања реке Јасенице, саопштило је вечерас Јавно предузеће "Путеви Србије".

Из тог предузећа су апеловали на учеснике у саобраћају да поштују постављену саобраћајну сигнализацију, ограничење брзине и да вожњу ;прилагоде ;условима на путу.

22:56 - ВАНРЕДНО У 11 ОПШТИНА

У 11 општина у Србији, због поплава, проглашена је ванредна ситуација, а по овлашћењу председника Србије Томислава Николића ангажована је и војска.

Ванредна ситуација проглашена је на територијама општина Чачак, Ариље, Лучани, Топола, Пожега, Ивањица, Бајина Башта, Краљево, Рашка, Нови Пазар и Љиг.

Киша која је падала током дана изазвала је поплаве и изливање канализације у појединим срединама на територији општине Грачаница. У току ноћи очекује се слабљење падавина, а у току уторка и разведравање.

У среду, у вечерњим сатима биће слабијих падавина, а у петак ће у појединим деловима земље пасти и до 30 литара кише по метру квадратном.

23:03 - ПОВЛАЧЕ СЕ РЕКЕ У НОВОМ ПАЗАРУ

Реке се повлаче у корита у Новом Пазару, преноси РТС.

00:31 - ФОТО: ЕВАКУАЦИЈА У КРАЉЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ГРДИЦА

Седам породица из Грдице код Краљева, евакуисано је ноћас због опасности да ће Западна Морава која се излила у овом насељу, поплавити њихова домаћинста, изјавио је вечерас градоначелник Краљева Томислав Илић.

"Седам породица је евакуисано због могућности да њихова домаћинства буду поплављена ноћас, од којих ће две ноћ провести у просторијама школске зграде, а на постављању бедема су ангажовани војска и жандармерија”, рекао је Илић.

Он је додао да је непрестано у контакту са људима из Чачка од којих је добио информације да је водостај Западне Мораве нешто нижи него у Краљеву.

“Охрабрујуће је да су ми јавили из чачака да је водостај нешто нижи него у Краљеву, као и чињеница да су падавине престале. Међутим, ова ноћ је одлучујућа јер уколико поплавни талас из чачка буде наишао, онда би домаћинства у Грдици била поплављена као и 2014. године у пролеће”, казао је Илић.

Начелник Рашког округа Небојша Симовић, казао је да у подизању бедема крај Западне Мораве у Грдици учествују грађани, војска и жандармерија са механизацијом, као и да су почели да пристижу добровољци позвани и преко друштвених мрежа,

“Ми смо преко друштвених мрежа, спортских клубова, својих пријатеља позвали све који могу да дођу и помогну. За само неколико минута, одазвало се више од 200 омладинаца, чланова спортских клубова, а на терену су и екипе ЕПС-а са својим возилима.

Према речима мештана Грдице, ова ноћ ће бити одлучујућа да ли ће њихова домнаћинства бити поплављена као пре две године, када је више од 400 кућа и газдинстава било под водом.Фото: Г. Шљивић

00:48 - ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ОПШТИНИ РАЧА

У општини Рача касно вечерас проглашена је ванредна ситуација због прекида на магистралном путу код села Наталинци и Сепци. У том делу се излила река Јасеница, угрожено је пет кућа, али је ситуација под контролом, рекао је за РТС Зоран Коцовић, начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу.