Патријарх Иринеј: Ми, Срби, немамо ближе од Хрвата

ФоНет

24. 02. 2016. у 12:39

Патријарх Иринеј: Ми, Срби, немамо ближе од Хрвата

Патријарх Иринеј

Жртву треба памтити, али треба бити способан опраштати, најважнији је део говора који је православним верницима упутио поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј, преноси данас Јутарњи лист
ПАКРАЦ - Жртву треба памтити, али треба бити способан опраштати, најважнији је део говора који је православним верницима упутио поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј, преноси данас Јутарњи лист, извешавајући о посети патријарха Јасеновцу и Пакрацу током које је Синод СПЦ одржао седницу у манастиру Јасеновац.

Патријарх Иринеј, који је служио парастос са митрополитима загребачко љубљаским Порфиријем и црногорско приморским Амфилохије, рекао је да сви они који имају терет злочина морају да потраже опроштај од Бога.

Сви смо ми икона Божја, сви смо ми деца Божја. Срби су у овим крајевима доживели страшну трагедију, њихову жртву не смемо заборавити, али морамо опростити, да све оно што се овде догађало, више никада не догоди, рекао је патријарх Иринеј који је дошао у Хрватску поводом сахране четири епскопа пакрачких у Саборном храму Свете тројице у Пакрацу.

Патријарх је, како се извештава, коментарисао и случајеве физичких напада на припаднике српске мањине у Хрватској последњих дана, наводећи да је мислио да је то остало иза нас.

Ми смо мислили да оно што се десило овде да је то иза нас, на жалост, квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мери, рекао је патријарх.

Домаћин сусрета епископ славонски Јован је патријарху Иринеју и министру културе Златку Хасанбеговићу, посебном изасланику председнице Хрватске, показао како напредује обнова пакрачког Владичанског двора, саграђеног 1732. године.

Хасанбеговић није скривао задовољство учињеним у "обнови хрватске сакралне баштине".

Истински мир и помирење није пасивно међусобно толерисање, него рад на заједничкој будућности сарадњом и пријатељством ради будућности и заједништва, рекао је Хасанбеговић.

То нам, навео је он, намеће приоритет јер "заједнички нам је задатак и циљ сачувати људе и обновити живот у овим крајевима", што, како је рекао, његово министарство "ради и на симболичан начин обнављајући седиште Славонске епархије, цркву и двор у Пакрацу".

Патријах Иринеј захвалио му је на доласку речима како "ми Срби немамо ближе него вас Хрвате”, да "оно што се догодило међу народима мора бити опомена", позивајући на "сарадњу за бољу будућност".

Догађају је присуствовао и председник Српског народног већа Милорад Пуповац као и председник Српског демократског форума Вељко Ђакула, преноси Јутарњи лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Internacionalac a jos i balkanac

24.02.2016. 14:34

Morate praviti razliku, oprostiti narodu hrvatske ili srbije, a ne hrvatima ili srbima koji cinili su genocid.

иван галић

24.02.2016. 15:15

Za srpski narod bi najbolje bilo da ovakav patrijarh ode u penziju, a da dođe neki koji je svestan šta priča i koji neće da deli ordenje zlikovcima i ubicama Srba (setite se kog Amerikanca je odlikovao!). Ova izjava je katastrofalna i pogubna za srpski narod.

Majo

24.02.2016. 19:35

@Djoka - To je tačno. Po mom računu postoji 84% sličnosti srpskih gena sa hrvatskim a isto toliko sa rumunskim. Kod sva tri naroda je većinska haplogrupa I2.Rumuni ne govore slovenski jezik ali su pravoslavci i uvek su pomagali Srbe. Deda mi je bio dobrovoljac u prvom svetskom ratu i više puta bi izgubio glavu zbog izdaje ukrajinskog generala nemačkog porekla da ih nije spašavao rumunski oficir koji je stalno slao ađutanta da Srbe obavesti o povlačenju...

Josif Paunovic

24.02.2016. 15:42

Ah kakva bliskost u ime bratske ljubavi stotine hiljada umorenih na zverski nacin u ustaskim logorima,koju svet nije zapamtio.Cak i Nemci su se zgrazavali na zverskim ponasanjem brace.Taj fenomen mrznje niko ne moze da objasni.Dva slovenska naroda,skoro istog jezika samo druge . ... .

Aca

24.02.2016. 15:47

Mozete li to da objasnite ovom decku Jovanu koga su pretukli u Okucanima pre par dana ti nama bliski hrvati?! Cast izuzetcima, ima i medju njima normalnih ali Patrijarh ih sveo sve pod hrvate...

Milan

24.02.2016. 17:39

Trenutnog srpskog patrijarha su izabrale NVO !! To sam tvrdio od prvog dana kada je saopsteno ko je novi patrijarh i to danas vide Svi ! Dok su NVO i njima bliske stranke Bukvalno Pljuvale po Svetom Patrijarhu Pavlu , Nema ni jedne njihove reci Protiv , ovog , jer je jednostavno njihov covek na istom Zadatku !!

Сина

24.02.2016. 17:47

Ми смо њима блиски једино покатоличени,неко изгледа мисли да би прошли добро и као унијати,деда ми је увек цркву поштовао,а огромну резерву имао према свештеницима,изгледа да ћу и ја његовим стопама!

Neko iz mase

24.02.2016. 18:02

Oprosti mi Boze, ali goreg patrijarha nismo skoro imali !!! Mada kakav narod smo, nismo boljeg ni zasluzili !

Prota Dr. S. N. Kajevic

24.02.2016. 18:47

Pre nego iko iz nase SPC ista kaze o Ustasama i prastanju zlocincima, neka vide sta je Fjodor Dostojevski napisao o onom bogatom guverneru koji je dozvolio da njegovi psi u priustvu majke raskidaju njeno zivo dete. Nezaboravimo, i patrijarh Pavle rekao je nesto slicno kao i njegov naslednik. Ne da su nam najblizi, vec najveci zlocinci bili i ostli sa njihovom Pavelicem, Stepincom i Vatikanoim. Oni se ponose zlocinom. Patoloska mrznja je njihova najvec vrina.

ISTINOM do ozdravljenja

25.02.2016. 21:13

@Prota Dr. S. N. Kajevic - -----mora se uvek naglasiti da i među Hrvatima ima časnih ljudi, ali su nažalost u manjini koja ne može da spreči većinu (nacista) da sprovodi GENOCID i ETNIČKO proterivanje Srba.

petar

24.02.2016. 19:03

У праву си свети оче,ни Јевреји немају никог ближег до Немца. НИКО СЕ НИ НАМА НИ ЊИМА НИЈЕ ТАКО ПРИБЛИЖИО.Срамота да те буде каквог си човека наследио

Ситар

24.02.2016. 19:06

Поруке мира ( не заборавити али опростити) и позивање на блискост са Хрватима( не са злочинцима) су најнормалније хришћанске поруке српског патријарха!!! Не разумем оне који нападају патријарха због тога??? Шта је требао највиши верски поглавар да поручи Хрватима??? Да ће мо им се светити!!??? Да ће мо им се крви напити??!!! Дајте молим вас!! Смањите доживљај! Уосталом ове критике патријарха долазе искључиво од црквеномрзитеља и агресивних атеиста!!!

petar

24.02.2016. 20:51

@Ситар - Ne volim Borisa Tadića,ali patrijarh je u najmanju ruku trebao da im kaže isto što i Tadić ili čak kao pokojni Đinđić

Абердар

24.02.2016. 19:56

Хришћанске поруке патријарха Иринеја су исте оне поруке које је и патријарх Павле упутио Србима поводом страдања од Хрвата кроз историју!!! ( "не заборавити али опростити") " Будимо људи" "Не дозволимо да зло око нас пробуди зло у нама"! И тд и тд. Ми верници српске православне цркве смо поносни на такве поруке!!

petar

24.02.2016. 20:49

@Абердар - Odakle ti pamet da ovu dvojicu uopšte spominješ u istom kontekstu a kamoli da ih upoređuješ

Абердар

25.02.2016. 01:23

@Абердар - Петар@ Нема памети! Само вера да не можемо волети само себе! ( такав је ђаво) него морамо волети људе око себе чак и непријатеље!!И праштати да би се и нама опростило!! Такве јеванђелске поруке шаљу сви наши патријарси ( слава Богу због тога) и зато их ја и изједначавам и поносан сам што припадам таквој цркви!!