Ранко Павловић: Испод змајевих крила

Ранко Павловић, књижевник

17. 02. 2016. у 13:44

Ранко Павловић: Испод змајевих крила
Питање је да ли ће се игде појавити репортажа о ономе ко постигне најбоље резултате на тесту интелигенције, али је сигурно да ће средства информисања и даље писати о Змајевим "суданијама

Шта је у овом времену поремећених вредности важније имати - виши коефицијент интелигенције или дуже споловило? По свему судећи, ово друго!

Ма колико и питање и одговор деловали апсурдно, потврду своје смислености налазе у једним новинама.

При дну странице, једностубачно, објављена је вест да ће се у једном граду обавити Менса тестирање интелигенције и да кандидати треба да уплате износ отприлике раван надници сезонског радника који од јутра до мрака бере воће или окопава кукуруз. Нигде не пише, вероватно зато што се то неће ни догодити, да ће нека државна институција оне с наjвећим коефицијентом, вративши им уплаћени износ за тестирање, позвати да се договоре како ће на најбољи начин искористити њихово знање које је некако увек у вези с природном надареношћу.

У предњем делу новина, на врху странице, на целих пет стубаца, уз велики портрет "главног јунака", објављено је да је ухапшен Змај од Шипова. Разлог: избегавао је да се појави на суђењу, а оптужен је за недозвољено држање оружја, наношење телесних повреда и изазивање опште опасности. Како је и могао да дође на суђење, кад је у то време, у луксузним вилама, у ријалитијима, стотине хиљада, па и милионе, увесељавао својим глупостима, показујући им успут енормно велико споловило?!

И сада, питање је да ли ће се игде појавити репортажа о ономе ко постигне најбоље резултате на тесту интелигенције, али је сигурно да ће средства информисања и даље, не штедећи простор и време, надуго и нашироко писати и причати о Змајевим "суданијама". Наравно, ако Змај од Шипова (кога мало ко зна под именом Илија Граховац) на неки волшебан начин не шмугне у нови ријалити шоу, да заради новац како би ангажовао још једног телохранитеља.

А дотле, онај с виским коефицијентом интелигенције може - послужимо се насловом збирке прича за децу Бранка Ћопића - да се сакрије испод Змајевих крила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације