Нет патрола ратује против педофила

И. МИЋЕВИЋ

среда, 17. 02. 2016. у 22:00

Нет патрола ратује против педофила
Успешан рад српског интернет-сервиса за пријаву дечије порнографије. За две и по године уклоњено на хиљаде фотографија, видео-снимака...

ВИШЕ од 2.600 пријава дечје порнографије или узнемиравања на интернету стигло је "Нет патроли" од августа 2013. године, откад је овај сервис почео да ради. Захваљујући пријавама, које су углавном биле анонимне, активисти "Нет патроле" успели су са интернета да скину неколико хиљада линкова, на којима је било неколико пута више фотографија, видео-материјала или других спорних садржаја. Све су пријавили домаћи корисници, али само два била су лоцирана код нас, и то на Косову.

Однедавно, осим путем сајта netpatrola.rs, непримерени садржаји могу да се пријаве и посредством апликације за мобилне телефоне. Према речима Миљане Јовановић, координаторке овог сервиса, највише је пријава злоупотребе малолетника у порнографске сврхе, а око 20 одсто чине узнемиравања на интернету. Она напомиње да од првог дана раде уз сагласност Одељења за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова и у сарадњи с њим.

- Бавимо се само нелегалним садржајима на легалним сајтовима - објашњава Миљана Јовановић. - Довољно је да неко ко наиђе на дечју порнографију пошаље линк путем нашег сајта и ми ћемо даље све да урадимо да он буде скинут. Нисмо ми никакви хакери, па да обарамо сајтове. Наш посао је да одмах обавестимо компанију на чијој веб адреси се нешто налази.

Она каже да је важно да људи пријаве чим нешто примете, како би и реакција била брза. Каже, недавно се на једном сајту појавила дечја порнографија. Сајт није био "хостован" у Србији, али је посетилац из Србије пријавио. Педофилски садржај скинут је у року од 24 сата, али га је видело више од 30.000 корисника. Наша саговорница подсећа да што је нешто дуже на мрежи, више се шири и мање су шансе да у потпуности буде обрисано.

- "Нет патрола" је део глобалне мреже INHOPE, коју чине слични сервиси у више од 40 држава - напомиње координаторка сервиса. - Чим се у једној земљи нешто пријави, свима нам стиже обавештење. Ако би се испоставило да је тај сајт "хостован" у Србији, ми бисмо одмах обавестили одељење за високотехнолошки криминал МУП и тужилаштво. На исти начин реагују и остале чланице мреже, у складу са законима земаља у којима раде.


ПРИЈАВЕ "ФЕЈСБУКУ"

КАДА дечје фотографије буду злоупотребљене на "Фејсбуку", као што се недавно догодило у Лесковцу, о чему су "Новости" писале, важно је да случај што пре буде пријављен. Миљана Јовановић каже да и предмет злоупотребе и налог са ког је то учињено "Фејсбуку" треба да пријави што више корисника, како би брже реаговао. А ако се нађу у таквој ситуацији, могу да потраже помоћ "Нет патроле", која ће пријавити уместо њих.


Коментари (2)