СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ ЛЕКАРА У САД: Са новом револуционарном методом лечења код чак 94% умирућих пацијената рак је нестао!

NovostiOnline

16. 02. 2016. у 12:38

Револуционарна нова метода за лечење акутне лимфобластичне леукемије која би се потенцијално могла применити и на бројне друге врсте рака

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ ЛЕКАРА У САД: Са новом револуционарном методом лечења код чак 94% умирућих пацијената рак је нестао!

СЕАТТЛЕ - Група онколога са Fred Hutchinson Centra за истраживање карцинома у америчкој савезној држави Wасхингтон верује да је пронашла револуционарну нову методу за лечење акутне лимфобластичне леукемије (АЛЛ), која би се потенцијално могла применити и на бројне друге врсте рака, јавља британски Тхе Гуардиан.

У најновијем клиничком истраживању, лекари су ‘тренирали’ Т-лимфоците, врсту белих крвних зрнаца пацијената уз помоћ посебних молекула како би им омогућили да препознају и нападну станице тумора, те их потом враћали у тело пацијената кроз инфузију.

Молекуле које су користили су заправо уметни рецептори за Т-лимфоците, које лекари називају ‘химеричким рецепторима антигена’ (Chimeric antigen receptor - CAR ), а добијене су из генетски модификованих лабораторијских мишева.

Такав ‘тренинг’ имуносастава постигао је импресивне резултате - 94% учесника клиничког истраживања остало је без свих симптома лимфобластичне леукемије. Резултат је још импресивнији када се узме у обзир да се радило о пацијентима који су били у задњем стадијуму болести. У истраживању су учествовале само особе којима су предвиђања давала још само два до пет месеци живота.

- Овако нешто никада пре није забележено у медицини, искрено, добити овакве резултате код пацијената код којих је болест толико одмакла, рекао је Станлеy Ридделл, водитељ истраживања.

Ипак, ова метода лечења није сасвим без опасности. Од 35 пацијената који су учествовали у истраживању, код седморо су се појавиле озбиљне нуспојаве - реакција имуносустава због које су завршили на интензивној нези, а двоје пацијената (6% укупног броја) преминуло је од последица. научници сада раде на унапређивању методе која би смањила ризик од опасних имунолошких реакција.

- Попут хемотерапије и радиотерапије, ова метода неће моћи спасити све, признао је Ридделл, али и истакао како ће имунотерапија напокон постати један од темеља борбе против карцинома.

Следећи корак ће бити коришћење мањих доза модификованих Т-лимфоцита, како би се смањила опасност од нуспојава, а Ридделл би волео да испроба имунотерапију и на чврстим туморима, премда је свестан да ће они представљати ‘већи изазов’.

Резултати најновијег истраживања, тврде аутори, предати су на стручни преглед и требало би ускоро да буду и службено објављени у релевантном научном часопису.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

lazar

16.02.2016. 12:44

Americki doktori... dovoljan razlog da im nista ne verujem, da su Ruski, bila bi druga prica.

Lazy

16.02.2016. 13:04

da ste ulagali pare u nauku umesto u oruzje i nametanje "demokratije" po svetu, sve teske bolestine bi bile proslost jos pre 20 godina.

TIL OJLENŠPIGEL

16.02.2016. 13:12

Pa ovo je već malo i zastarelo, zato što su već zakazana ispitivanja na "čvrstim" tumorima i to masovno, već krajem ove godine.U svakom slučaju ovo je revolucija!!!

Nina G

16.02.2016. 13:28

Lazi, propaganda i informacioni rat! To je istina, NASA ovo ono, veliko otkrice amerckih naucnika o ovome i onome, i ostale propagadne trice. Budite uvereni da i da nesto stvarno pronadu amerikanci sve to okrenu protiv naroda i drzava ovog sveta za pljacku i porobljavanje! Muka mi je od ovih lazova i siledzija i nasih kvislinga! Srbijo ne dozvolimo NATO nacistima da nas okupiraju preko nenarodnih kvislinga koji pricaju jedno a rade drugo!

Dragan

16.02.2016. 19:42

Medicina odavno ima resenje za rak ali se ne primenjuje jer nikada nije bilo bitno koliko ljudi umire od raka nego ko i koliko na ovakvim pacijentima zaradjuje.

momcilo

17.02.2016. 13:09

Lazu, ameri ubacili virus zika u Brazil, pa sada naivcima prosipaju pricu kako se bore za zdravlje ljudi. odvrato .

boban USA

10.03.2016. 13:57

@momcilo - e momcilo,dosta se njih pita na cemu si,,,@Lazy,a da su srbi koji su pokrali 35 mild EURA ulozili u privredu ,,gdje bi bili danas,,God bless USA!