И покојни Слободан Милошевић на црној листи САД!

В. Мијатовић - Д. Савић

12. 02. 2016. у 12:50

На списку појединаца под економским санкцијама америке налази се око 230 људи и организација. Имена покојника уобичајена, циљ њихова имовина

И покојни Слободан Милошевић на црној листи САД!

ПОКОЈНИ бивши председник Србије Слободан Милошевић и читава његова породица и даље се налазе на економској “црној листи” америчке владе.

Списак који редовно, више пута месечно ажурира америчка Агенција за контролу стране активе (ОФАЦ), која ради у оквиру Министарства финансија, садржи око 230 имена са Балкана, највише из БиХ, Србије укључујући и Косово, и Македоније.

Уз Милошевића на листи су његова супруга Мирјана Марковић, син и кћерка Марко и Марија, снаја Милица Гајић, покојни брат Борислав и његова супруга Миланка Милошевић.

Имена покојника нису неубичајена на овом списку јер је главни циљ америчког Министарства финансија да заустави проток новца, тако да њихови рачуни и евентуална имовина коју имају у САД остају замрзнути и након њихове смрти.

На обновљеном списку појединаца и организација са Балкана који су на удару америчких економских и трговинских казнених мера су и бројни хашки оптуженици и осуђеници - Радован Караџић, Ратко Младић, Војислав Шешељ, Горан Хаџић, Франко Симатовић, Јовица Станишић, Милан Мартић, Милан Лукић... Ту су и чланови њихових породица попут Луке Караџића и Љиљане Зелен Караџић. Иако су одслужили казну са “црне листе” нису избрисани ни Никола Шаиновић, Момчило Крајишник и Драгољуб Ојданић.

ПОЛУГА ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ ОФАЦ и њихова листа су међу најмоћнијим полугама америчке владе и представља значајну подршку америчким спољнополитичким циљевима. Ова обавештајно-финансијска агенција конкретизује казнене мере против “проблематичних” држава, режима, организација и појединаца који САД сматрају претњом по америчку националну безбедност. Делују под покровитељством Канцеларије за тероризам и финансијске обавештајне службе. Агенција је овлашћена за конкретне економске и трговинске казнене мере које укључују замрзавање имовине, или забрану америчким грађанима да раде са њима.

Од недавно на списак је додат и Јонуз Муслиу, председник националног савета Албанаца. Економске санкције важе и за Милорада Улемека Легију, који је осуђен због убиства премијера Ђинђића.

Један од “означених” је и Милан Ивановић, директор здравственог центра у Косовској Митровици, који каже да то не види као свој хендикеп и да га Америка на занима:

- Заиста не видим разлог за такав потез. У Америци немам никакве послове нити имовину и немају шта да ми замрзну. То заправо показује осионост једне земље која ради шта хоће, вероватно са намером да застраши оне који не раде у складу са њеним интересима.

На листи се налази и једна политичка странка - СДС из Републике Српске, као и низ организација. Међу њима је Равногорски покрет из Србије, али и албанске терористичке организације ОВК, АНА, Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Nebojsa007

12.02.2016. 13:08

Borio sam se da se promeni sa vlasti sada se kajem. Bio je bolji za srbiju od onih sto su ga skinuli. Zao mi je. Nisam video ni verovao u ono sto sada znam a mnogi su mi to tada govorili.

Nebojsa007

12.02.2016. 13:10

Uporedite samo Milosevica i Dinkica. Milosevica i Dusana Petovica. Milosevica i Cedu Jovanovica. Milosevica i Zorana Zivkovica. ....... i mnoge druge. Od svakog je bolji i posteniji milion puta

Amerikancima su pravedni po tom pitanju

12.02.2016. 13:12

Bez obzira, Srbija je jedna drzava u kojoj je bila u to vreme jedna politcka vlast i rezim. Pitanje je ko nije krao, a dok ne resi se, ko od njih je posten, svi su osumnjiceni.

ccc

12.02.2016. 13:12

Boje se da kliknu na njegovo ime da ga skinu sa liste,ko zna mozda im se nesto desi,hahaha.

RRPANTELA

12.02.2016. 13:19

Svi koji su na spisku SAD fasista su najodaniji i najsposobniji ljudi u Srbiji.Sto znaci da Srbija treba da napravi isti takav spisak sa SAD drzavljanima.

Radovan

12.02.2016. 13:32

Ovi Ameri se bas ufurali. Kao svet mali pa neko bas mora s njima da ima posla. Odmah se upisujem u neku od zabranjenih stranki ili organizacija, cisto da se ne osecam zaobidjen njihovim strasnim sankcijama.

Dumar

12.02.2016. 14:11

Ne znam zasto tako mislim, ali onaj koji najvise pati sto je na tom spisku je V.Seselj. Njega za to, tako boli...ma siguran sam da ne moze ni da spava...ni posle rucka. Polazim od sebe, ja, ja ne znam sta bih radio...

Marko

12.02.2016. 14:48

Slobodan je bio patriota i zato ga ovi NATO fašisti što uništavaju zemlje i narode i mrze.Poslušajte njegov govor pred drugi krug izbora koje je izgubio od Koštunice i sve će vam biti jasno.

SELJAK

12.02.2016. 15:37

Slobodan Milosevic je jedini koi se borio za Srbiju.Posle njegovog pada nemamo vise ni Srbije.Ovi posle njega su nam gori bili nego NATO.

Branko

12.02.2016. 16:37

Gledam likove ispod grba i zastave SAD. Mislim da je, obzirom ko je Srbiju vodio u "slavnim" 90-im Srbija, još dobro prošla.

Branko J

12.02.2016. 17:21

Za mene su SAD imperijalisti isto sto i SS divizije. I gore. Pretvorilu su sve male zemlje u konc logore u kojima ih muce i vrse torture nad njima/nama do besvesti. Jedino se jos srpski narod i par ponosnih malih naroda opiru i pruzaju otor NATO nacistima.