Миломир Краговић: Ко гаси Бели двор

Миломир Краговић, књижевник и новинар

19. 01. 2016. у 13:52

Миломир Краговић: Ко гаси Бели двор
Зашто бисмо прогнозирали да ли ће принц Александар постати краљ, да ли ће бити враћено отето имање, али не смемо због образа, и историје, допустити да овај отмени комплекс пропадне, јер се не зна ко би требало да га одржава

СИРОМАШНИ скоро да ликују што су и принцу Александру Карађорђевићу исекли струју, док свезнајући аналитичари говоре да је то наставак негативне кампање која траје годинама. Историчар Чедомир Антић иде даље, па тврди да је то почетак исељавања српског престолонаследника из дома његовог деде.

Контроверзе око принца и принцезе Катаринe почеле су још 2001, када су крочили на београдски аеродром. После одлуке Владе СРЈ да се Карађорђевићима уступи на коришћење - бар привремено врати - дворски комплекс који се налази на врху Дедиња, а који је три пута већи од Калемегдана или 269 фудбалских терена.

Тито је добро одмерио овај комплекс и отео га 1947. од правих власника - Карађорђевића. Непосредно после слома комунизма учени принц је имао извесну популарност код народа, иако је мали број оних који су тада, и сада, упозоравали да је монархија најбољи облик уређења. Већина је коментарисала да Срби неће, на прави начин, прихватити престолонаследника, а такве тезе су поткрепљивали чињеницом да "будући краљ" не зна добро српски, да је имао политичких гафова, да су се појавиле пукотине династији, да богати живот на брду много кошта...

Филмски редитељ Срђан Драгојевић огорчен је што принц добија новац из буџета "да би се башкарио".

За одржавање Двора и 135 хектара нечега, држава годишње исплати око четрдесет милиона динара. Монархија Британију годишње кошта близу 300 милиона фунти. Али Британци имају монархију, за разлику од нас.

Овај својеврсни историјски музеј годишње посети четрдесет хиљада посетилаца, јер Двор више није "забрањени град". Последње информације казују да прокишњава кров, да ће влага уништита слике непроцењиве вредности, да нема адекватног грејања и водовода.

Зашто бисмо прогнозирали да ли ће принц Александар постати краљ, да ли ће бити враћено отето имање, али не смемо због образа, и историје, допустити да овај отмени комплекс пропадне, јер се не зна ко би требало да га одржава. Принц или Влада, односно порезници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

stanko

19.01.2016. 14:10

Na 135 hektara može lepo da se organizuje poljoprivreda i samim tim da se lepo živi bez pomoći narodnih para.

Grof Drakula

19.01.2016. 14:37

Oseti se da gazda je u kuci, ali posto komunisti nikad nisu bili domacini ili gazeda. Nisu sigurni ili ne znaju kako ce to da zavrsi se.

ISTINA

19.01.2016. 14:38

Da smo mi Srbi pametni onoliko koliko nismo danas bi i nase drustveno uredjenje bilo Monarhija sa ogranicenom kraljevskom moci,naravno,bas kao i u drugim monarhijama .Sve monarhije se drze zajedno,pomazu jedna drugu i to u konkretnim stvarima tako da Srbija da je bila monarhija nebi imala ni pola problema koje je imala.Ako nevjerujete meni upitajte Hrvate sta bi uradili da imaju tu i takvu mogucnost kao sto ima Srbija,znali bi dobro to da iskoriste,ali mi smo Srbi je li tako?

A.Semjonov

19.01.2016. 14:47

@Milomir Kragović,Vesto izbalansiran clanak.Mada je ocigledno da autor veoma brine za materijalne ostatke Belog Dvora, radije nego za opstanak srpske dinasticne loze.

Gedza

19.01.2016. 15:36

Josip Broz Tito, nije pao s Marsa u Belom Dvoru !?! Posle oslobodjenja Beograda od strane Crvene armije,Marsal Tito na belom konju,doveden je na Dedinje od strane srpsko/crnogorskih generala ( komunista):Koce,Rankovica, Djilasa,Krcuna,Tempa..... Marsal se uvalio u svilene kraljeve carsafe u Belom Dvoru,a njegovi generali u okolnim ( otetim) vilama!!! I svima je bilo lepo!

Од тога

20.01.2016. 00:42

А од којег новчаног извора је негован овај комплекс за време Његовог Царског Височанства, доживотног председника, маршала, "народног" хероја, власника 75 аутомобила, острва по Јадрану, вила расутих по држави, из рода плавих и белих љубичица званог Тито, а мисли се да је у питању неки Јосип Броз? За будале који то још не знају: од новца покупљеног са грбаче гуравог српског народа, исисаног из његове сржи, покраденог злата Карађорђевића и отетог власништва поубијаних "буржуја". И зајма из САД.

dragisa

20.01.2016. 05:22

o cemu pisata nego o tome da srbijom sada vlada bagra komunisticka trece generacije ateisticka naj gore vrste do sada koja o narodu ne misli a kamo li o kralju jebe se njima za kralja i beli dvor kada vec u njemu uzivati ne mogu samozvani kralj vucic ima pametnija posla da izdaje i prodaje srbiju siptarima emiratima i ostalima ko mu da vise da im otpisuje dugove da radi kako hoce i sta hoce pre njega je to radio tadic ali ovaj ga je prevazisao i sta onda da trosimo vreme na kralja kada ga nemamo

Srdjan

20.01.2016. 15:49

Bez slavne dinastije Karadjordjevica nema nam napretka.A dosta je bilo komunistickih odmazdi.Valjda smo izvukli neke pametne zakljucke.Prema tome, Beli dvor je deo srpske istorije i prema tom kompleksu moramo imati posebnu paznju.

Dmitar

20.01.2016. 23:38

Ovo je vreme bez duhovne vertikale.Ko gasi svetlo Belom dvoru kao da hoce da posalje neku ozbiljniju poruku.To je mrak za Karadjordjevice! Kao da hocemo da izbrisemo proslost.Kako da gledamo u buducnost bez proslosti?