Држава исељава заштићене станаре

В. Црњански Спасојевић/ И. Мићевић

18. 01. 2016. у 07:50

Око 1.500 људи који живе у становима задужбина и фондација промениће ускоро адресе. Власници некретнина БУ, СПЦ, Српско лекарско друштво... Од 460 објеката, 300 је у срцу Београда

Држава исељава заштићене станаре

Светогорска

У 460 станова у власништву задужбина и фондација живи око 1.500 такозваних заштићених станара, односно закупаца на неограничено време. По закону о њиховој регистрацији, сви би требало да се пријаве до пролећа, да би држава знала за колико њих је дужна да обезбеди пресељење.

После тога, задужбине ће економски располагати својим некретнинама, које се налазе на најатрактивнијим локацијама у Београду, Новом Саду, Нишу... Према речима Светлане Ристић, из Одсека за стамбено право Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, само у Београду их, према анкети из 2012-2013, има 293. Београд, у коме је највише станова у власништву задужбина, већ је објавио позив за пријављивање.

Према подацима Агенције за привредне регистре, у Србији има 127 фондација и задужбина. Највећи власници некретнина су Београдски универзитет, Задужбина Николе Спасића, Фондација "Солидарност", СПЦ и Српско лекарско друштво, које има целу зграду у Краљице Наталије, у Београду, у спору око власништва.

Универзитет у Београду, некада један од три најбогатија у Европи, управља задужбинама које имају око 125 станова са заштићеним станарима. У овој институцији кажу да би били врло задовољни ако би општине Врачар и Стари град, на којима се станови налазе, нашле тим људима алтернативни смештај.

Станари сада плаћају кирију према тарифама "Инфостана", али би Универзитет могао да их изда по тржишним ценама и оствари више новца за испуњавање воље задужбинара. А то је обично исплата стипендија и награда надареним студентима.

Неке од зграда налазе се у самом срцу града: на Теразијама 39, Андрићевом венцу 12 и Светогорској 12.

- Ови станови су у власништву седам задужбина које су поверене Универзитету на управу - објашњава проф. др Живослав Тешић, проректор за науку. - УБ је власник много већег броја некретнина, али оне нам још нису враћене.

Српска академија наука и уметности не управља ниједном задужбином која је власник станова са заштићеним станарима, потврдио је управник послова САНУ Будимир Лончар:

- Задужбине су посебна правна лица и о њима одлучују управни одбори, осим ако жеља дародавца није да баш Академија управља.

Маја Нешић из Удружења грађана за заштиту права корисника станова у стамбеним зградама задужбина је задовољна што је најзад изашао нацрт Закона о становању и одржавању зграда:

- Први пут после 70 година постоји воља државе да реши проблем закупаца на неодређено време у становима у својини грађана и задужбина. Закупци нису криви што су се нашли у овој ситуацији, па је држава обавезна да исправи грешку коју је направила. Једино реално решење је пресељење станара у друге станове које ће моћи да откупе, и повраћај ових власницима.

Међутим, Удружење има и неке озбиљне замерке. Да би закупци прихватили законско решење потребно је у њега унети: додатно повећање основне понуђене квадратуре по првом члану домаћинства (са 30 на 45 квм); додатно повећање квадратуре у односу за породице које напуштају станове преко 100 квм; прецизирање локације обезбеђеног стана за пресељење, чиме би се умањио коруптивни елемент и осигурало да људи из центра неће бити пресељени у рубне општине; укидање ограничења да чланови домаћинства који су рођењем или удајом то постали после 1973. немају право на стан у случају смрти носица станарског права. У супротном, закупци ће бити десетковани и избачени на улицу.

Многе задужбине су у међувремену угашене. Удружење сматра да када задужбина није обновила рад, а доста њих не може да добије решење од Агенције за реституцију о повраћају имовине, станари треба да остану у тим становима и стекну право откупа. Овако ће их преселити на периферију, а у те станове уселити друге људе који ће моћи и да их откупе!

НЕЈАСНИ КРИТЕРИЈУМИ

СВЕТЛАНА Ристић подсећа да је Министарство културе још деведесетих требало да утврди зграде задужбина чији станови се изузимају од откупа. Али, донетим правилником се само наводи списак задужбина чији станови се изузимају од откупа, али нема јасних критеријума ко може да настави рад. Следећим правилником додатно је смањен списак зграда задужбина, а нагађа се да су ти станови већ откупљени. Не зна се по којим ценама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Milan

18.01.2016. 08:39

Sramota, toliko se mulja sa tim stanovima da na primer imate zgradu koja je zaduzbina preko puta Bajlonove pijace, 2 stana su otkupljena devedesetih, a ostali su ostali pod stanarskim pravom. Pa gde je tu pravda i sprovodjenje prava. Zar cela zgrada nema istu pravnu sudbinu. Ali kao i uvek, uvek ce sirotinja da ispasta tudju gresku.

Miloš

18.01.2016. 15:24

@Milan - Pa vlasti i hoće da pomognu sirotinju, da ne plaćaju veliek dažbine u centru Beograda! Nije to lako!

Немања

18.01.2016. 09:56

Чуди ме да је у нашој изузетно уређеној држави могућ овакав проблем.

Dragana

18.01.2016. 09:56

Ovaj zakon se ne odnosi samo na zasticene stanare u zaduzbinama i fondacijama vec i na zasticene stanare u stanovima koji su u provatnom vlasnistu gradjana. To su oni stanari koje je komunisticka vlast od 1945 do 1965. nasilno uselila u stanove privatnih lica. Ulaskom u EU takvi stanari nece visi moci da budu zasticeni vec ce vlasnik stana moci da im da otkaz. To je i poseban uslov za otvaranje poglavlja 23 i 24.pa bi ti stanari trebalo da se prijave da bi drzava i njimaobe zbedila dtugi stan.

Francesco

18.01.2016. 11:08

@Dragana - Kao i da bi se bivšim nacistima i njihovim slugama u Srbiji blagovremeno vratila imovina. Je li tako?

Bora

18.01.2016. 14:18

@Dragana - Sad dozivotni korisnici tudjih stanova izmisljaju i naciste samo da bi mogli da nikad ne izadju iz tudjeg stana.E pa pogledajte malo po internetu kako je Hrvatska morala da pre ulaska u EU, 2012.g.donese zakon po kome tkz. "zasticeni stanari" vise nece biti zasticeni vec ce vlasnik moci u svako doba da im otkaze koriscenje stana i ako nece da stan oni napuste onda ih je vlasnih izbacivao.Procitajte malo koliko su vlasnici tih stanova odmah po ulasku Hrvatske u EU izbacili "zasticenoh" stanara

Miloš

18.01.2016. 15:23

@Dragana - Kojim bivšim nacistima? Imovina je oduzimana onima ko ju je imao a Srbija nije pod nacističkom okupacijom bila sto i više godina pa da sve što je stečeno da je stečeno u saradnji sa okupacionim režimom. Možda to niste učili u školi ali ljudi su radili i gradili i pre dolaska komunizma na vlast. To što se komuncima svidelo ono najveće i najbolje pa sad pod stare dane moraju da vraćaju to je njihov problem. Odvratno je opravdavati jednu otimačinu i to kuća i stanova ne famoznih sredstava za rad!

Староседелац

23.01.2016. 06:33

@Dragana - @Dragana У Београду се пре доласка комуниста становало као што се и данас станује у З. Европи - углавном под закуп у становима који су и зидани ради издавања. Да не мислите да су појединци зидали четвороспратнице за потребе своје породице? Па за кога су онда зидали те зграде? За издавање под закуп. А где су нестали закупци који су ту живели пре рата и пре доласка комуниста? Е па то су тзв.заштићени станари који после рата нису имали право да траже друштвени стан па их сада дођоши пљују.

HymneN

18.01.2016. 10:27

Сва имовина која је од државе отета или поклоњена, мора бити враћена држави, а најпре - задужбине и фондације. Једино са ове позиције можемо да почнемо да градимо државу, јер је за обнову доцкан.

NiN

18.01.2016. 11:40

Cekajte, treba da im se daju stanovi u strogom centru i na vracaru i oni samo da placaju infostan!? Zasto im ne dati stanove u borci, manji je infostan i kad su vec tako siromasni jos ce vise ustedeti. Gde ste jos videli da se socijalnu stanovi daju na najboljim lokacijama? Po toj logici hocu i ja onda stan u centru i da placam samo infostan! Dajte ih onda svima ili nemojte nikome. Preselite ih negde dalje gde ce im i racuni biti manji, niko ne mora da zivi na elitnim lokacijama!

Maja

18.01.2016. 15:27

@NiN - vračar nije eletina lokacija, to što se u zadn jih 10 godien aprodaje priča o njemu kaom luks delu grada je glupost

treba vratiti

18.01.2016. 11:45

treba vratiti sve. Prvo zaduzbine nisu ni malo nenaivna stvar. Iz novca koje su dobila zaduzbine rentom su se finasirali fakluteti, studenti stipendisti i mnogi naucni radnici. Beogradski univerzitet je bio jedan od najbogatijih i mnogi nasi naucnici su im sve ostavili od Pupina pa nadalje. Zasticen stanar to ne postoji nigde ili placaj komercijalnu rentu ili menjaj lokaciju. A lokacija gde im ponude mogu da uzmu ili ostave. Slobodna volja nema oces nece ni kad si se useljavao niko ti nije nudio

kobalt

18.01.2016. 12:27

a sta da rade zasticeni stanari kojima je drzava na silu oduzela stanarsko pravo i izbacila ih na ulicu?? ko za to treba da odgovara?

M. Pavlovicm

18.01.2016. 13:10

Zasto zakupcima dajete pravo da otkupe stanove po povlacenoj ceni? Po toj logici svaki podstanar ima pravo da otkupi stan. Cini mi se da se ovde radi o uzurpatorima kojima su komunisti dozvolili da udju u tudje stanove i ponasaju se kao da su vlasnici.

Ivan

18.01.2016. 14:04

Dešavalo se da porodice koje su došle u Beograd pre oko 100 godina, zamene 60-tih godina, po preporuci opštine, dva ili vise stana za jedan koji je u zadužbini. Stanari u zadužbinama su plaćali sve doprinose za stambenu izgradnju, ali kada su drugi otkupili stanove 90-tih, njima je to bilo onemogućeno. Takodje, jasno je da dokazani vlasnici treba da raspolažu svojom imovinom. Zakon i primedbe deluju kao kretanje u dobrom smeru, imajući u vidu ustavom zagarantovano pravo na ravnopravnost

Miloš

18.01.2016. 15:17

Da steknu pravo otkupa najluksuznijih stanova u Beogradu? Svakako misle po ekonomskoj ceni od 150-250 hiljada evra? Ili planiraju da dobiju za nekoliko desetina hiljada na beskrajno mnogo rata pa da raspolažu ogromnim nezarađenim kapitalom? Osma ofanziva nikako da se okonča! Što ne bi prihvatili da budu zbrinuti u stanovima na periferiji? Zar je tako grozno predstavnicima radničke klase da žive zajedno sa svojom bazom ili su se previše navikli da budu sa novom gospodom?

divno udruženje

18.01.2016. 15:58

Znači, postoje stanovi u centru grada preko 100 kvadrata u kojima "žive porodice"! 4sobni - 5sobni salonci! za 20ak evra mesečno. Pa ko to ne bi od voleo? Svako ko je mislio da su to "jadni ljudi, koji će biti desetkovani i izbačeni na ulicu" neka razmisli

Староседелац

23.01.2016. 07:59

@divno udruženje - Молим коментаторе да се присете како су постали власници друштвених станова. Тржишна вредност кв. метра у време откупа је била између 2 и 3 хиљаде DM. Просечан стан од 50 квадрата је на тржишту вредео око 100 хиљада DM. Да ли је неко од вас толико платио свој стан? Није. Али , рећи ће - ми смо плаћали стамбени допринос. Сви су плаћали. А што се тиче станарина она је била иста у приватним и у друштв. становима. Прво сте за џабе становали у друштв. становима а онда сте их за џабе откупили

Mirjana Gajic

24.01.2016. 13:26

Postoje stanovi u centru grada od 100 i više kvadrata, četvorosobni i petosobni salonci. U njima stanuju porodice za 20-ak evra mesečno. Ali najveći broj tih salonaca je otkupljen 90-ih godina za ukupno stotinak ili 200 nemačkih maraka. I ne samo ti salonci. Ukupno 700.000 društvenih stanova, ili 10 gradova sa po 70.000 stanova je postalo privatno vlasništvo za sumu koja nikada nije objavljena. Zašto? Zato što su poklonjeni stanarima u društvenim stanovima koji sad morališu na ovom sajtu.