Железнички ред вожње на Брајевој азбуци

Танјуг

14. 01. 2016. у 23:46

Предузеће "Србија воз" саопштило је данас да је и ове године припремило и дистрибуирало 300 примерака књижице Реда вожње на Брајевој азбуци за слепе и слабовиде особе

Железнички ред вожње на Брајевој азбуци

Thinkstock

БЕОГРАД - Предузеће "Србија воз" саопштило је данас да је и ове године припремило и дистрибуирало 300 примерака књижице Реда вожње на Брајевој азбуци за слепе и слабовиде особе.

Такви редови вожње урађени су за железничке станице у Београду, Суботици, Новом Саду, Нишу, Краљеву и Чачку, наведено је у саопштењу.

Осим књижица Реда вожње, у централним холовима тих станица постављене су и информационе тактилне табле са Брајевим писмом које садрже и шему станице, чиме је слепим и слабовидим особама олакшано кретање.

У саопштењу се наводи да су на подовима железничких станица постављене и тактилне стазе за самостално кретање и усмеравање слепих и слабовидих особа до информационог паноа.

Српске железнице издају ред вожње за слепе и слабовиде особе већ девету годину, у сарадњи и уз консултацију са Савезом слепих Србије, пише у саопштењу.

Ред вожње припрема и штампа невладино удружење грађана Алтхеа, које ради на афирмацији и промовисању једнаких права и могућности за све у циљу побољшања укупног друштвеног положаја, а између осталих, и слепих и слабовидих особа.

Брајева азбука је специјално писмо настало 1825. године, намењено слепим и особама са слабим видом.

Произашло је из тзв. ноћног писма тајне службе које су га користиле у ноћним ратним дејствима, а основна тог писма се састоји из шест тачака, а сваком слову одговара одређена комбинација тих рељефних тачака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације