ЛИСТА за 1.700 уџбеника за основне школе ускоро ће бити десеткована, а скратиће се и списак са 78 лиценцираних издавача школских књига. Наставници ће за свој предмет бирати уџбенички комплет између издања најмање три, а највише шест издавача.

А до сада је било сасвим другачије. Прваци су, на пример, српски језик учили из 48, а математику из 35 уџбеника различитих издавача. За основну и средње школе постоји неколико хиљада одобрених књига. Нови Закон о уџбеницима треба да уведе ред у тржиште уџбеника вредно око 100 милиона евра, а нова правила почеће да се примењују већ од септембра.

Министарство просвете расписало је јавни позив издавачима, да пријаве уџбенике који ће се користити у наредне три школске године. На интернет адреси udzbenici.mpn.gov.rs издавачке куће треба да се региструју и попуне електронску пријаву у којој су сви подаци о књигама које пријављују, укључујући и обим и цену.

Рок да пријаве сва издања од којих ће школе бирати најбоље за своје ђаке истиче 31. јануара, након чега ће Министарство просвете у року од 15 дана објавити коначан списак, на основу кога ће се правити Каталог уџбеника.Следећи корак биће изјашњавање школа које уџбеничке комплете желе. Да би књиге ушле у учионице за њих морају да се изјасне наставници који уче бар десет одсто ђачке популације. Како би био спречен монопол, бар три најбоље рангирана наћи ће се у учионицама. Закон каже да неће моћи да их буде више од шест.

ПОЈЕФТИЊЕЊЕ У МИНИСТАРСТВУ просвете сматрају да би последица новог плана уџбеника могла да буде и да ће родитељи мање новца трошити на куповину књига. Први пут ће на списку уџбеника, који ће се налазити на сајту министарства, бити објављена и цена сваког издања. Тако ће, осим према квалитету, књиге моћи да упоређују и према цени.

У изради је и правилник о максималним ценама уџбеника, али и он ће се односити на нове уџбенике - који ће се примењивати од 2019. године.

- Када у правилнику буде урађена калкулација колики су трошкови и колико један уџбеник треба да кошта, видеће се колико су садашње цене превисоке - сматрају у Министарству просвете.

У школама ће се до 2019. користити постојећи уџбеници, а они који од тада буду у учионицама, имаће прописан максимални број страница и цену. Тада се ни радне свеске неће сматрати обавезнима, а уџбеници ће опет, као до пре неколико година, моћи да буду "радни", тј. да се решавају задаци у њима.