Миливоје Иванишевић: Злодела над Србима и дан-данас се прикривају

Драган Вујичић

10. 01. 2016. у 14:24

Историчар Миливоје Иванишевић: У последњем рату у БиХ страдало 31.000 Срба, у Првом светском око 400.000, а Другом 721.000. Демографске чињенице годинама скриване. РС је наша највећа победа у 20. веку

Миливоје Иванишевић: Злодела над Србима и дан-данас се прикривају

Миливоје Иванишевић

РЕПУБЛИКА Српска створена је животима 31.000 њених грађана који су погинули у грађанском рату у БиХ од 1992. до 1995. године. Око 1.700 Срба и даље се води као нестало, док је у овим сукобима са својих огњишта протерано њих 550.000. Пре тога, у Првом светском рату у БиХ је страдало 400.000 становника српске националности, док их је у Другом изгинуло 721.000. Толико суров и немилосрдан верски и национални погром ниједан европски народ није доживео, и то од својих комшија. И због тога, на Републику Српску треба да гледамо као на највећу, историјски видљиву победу српског народа у прошлом веку.

Овако за "Новости", поводом Дана РС, говори Миливоје Иванишевић, председник Института за истраживање српских страдања у XX веку.

Професор Иванишевић до "резултата" погрома из последњег рата у Босни дошао је радећи од 1992. са мрежом сарадника широм БиХ. Податке о страдању Срба у Првом и Другом светском рату прикупио је истражујући радове најпознатијих југословенских демографа из прошлог века и сабрао их је у капитално дело које ће у јавност изађи ове године.

* Колико је заиста људи страдало у Другом светском рату?

- У Титовој Југославији народ се навикао на истину да је у Другом светском рату на територији Краљевине Југославије погинуло 1.706.000 људи. То је, у ствари била процена Едварда Кардеља, усвојена од Међународне комисије за репарације у Паризу, која је евидентирана у акту од 13. децембра 1945. године. Ову импровизацију Словенац је поновио 1947. године на заседању Генералне скупштине ОУН. До стварних чињеница о размерама губитака се дошло након пописа становништва у пролеће 1948. године, када се испоставило да су демографски губици Југославије већи за око милион становника и да износе негде око 2.800.000 људи. Ипак, пошто се испоставило да су углавном поново страдали Срби, и то од стране комшија и пријатеља друге вере, Титова власт је ове демографске чињенице држала "у бункеру".

* Процена о етничкој припадности настрадалих Југословена први пут је изнета тек 1997. године?

- Животије Ђорђевић је својом темељном демографском студијом "Губици становништва Југославије у Другом светском рату" успео да обелодани тамне стране статистичких података који су деценијама, од првог пописа, били у функцији затамњивања, прикривања, чак и фалсификовања чињеница. Посебно кад се исказују губици појединих народа који су живели у Југославији. Од укупних југословенских демографских губитака, од 2.825.000 људи, Срби су чинили скоро две трећине. Неупоредиво мање губитке бележе Хрвати (192.000) и муслимани (97.000). Збир осталих демографских губитака југословенске државе чине убијени и протерани Немци и Аустријанци (495.000 људи), Словенци (112.000), Роми (75.000), Јевреји (72.000)...

* Зашто српски губици током Првог светског рата, у подручјима која нису припадала српској држави, никад нису демографски истражени?

- У тим временима нису постојале јасно формулисане дефиниције геноцида или етничког чишћења и на те злочине над Србима ван Србије није се много освртала тзв. међународна заједница ни њене хуманитарне институције и правни стручњаци. Услед тога, злочини почињени у време Великог рата над српским цивилним становништвом у Србији, као и на српским територијама у саставу Аустроугарске монархије, Хрватској, Босни и Херцеговини, Војводини, нису добили правну квалификацију геноцида или етничког чишћења. Прикривање злочина над српским народом траје колико трају и ти злочини. После Другог светског рата доминантна тема, кад је реч о жртвама, били су погинули партизани, комунисти илегалци и цивили страдали као антифашисти. Тако је прикривано национално порекло жртава.

СРПСКА ГРОБЉА ОД ГРЧКЕ ДО АФРИКЕ * Пребројали сте да око 300.000 погинулих Срба из Првог рата који леже ван граница земље.
- Пре свега они су сахрањени у "плавој гробници", Албанији, а има их у Алжиру око 350, у Тунису 2.500, Француској 748... Приближне бројке налазимо и у Италији, Египту, Великој Британији, Норвешкој, Пољској, Румунији, Македонији... У заробљеничким логорима Аустроугарске у Оломоуцу скончало је 1.200 Срба, а у Јиндриховицама 7.200 (оба су на територији данашње Чешке), у Аустрији у логору у Раједндорфу њих 8.000...

* И према територијалној припадности, у Другом рату највеће губитке бележи Србија?

- У Србији је тада страдало 926.000 људи српске националности. После Србије по броју жртава долази БиХ - 904.000 становника, од тога је Срба 721.000, муслимана 68.000 и Хрвата 24.000. На територији Хрватске страдало је 876.000 људи. И овде су најобимнији српски губици, који износе 486.000, а хрватски 160.000 грађана. Ове невероватне диспропорције, односно огромне губитке српског народа, у Босни и Херцеговини и Хрватској уплашиле су тадашње руководство и подаци су "бункерисани" за сва времена.

* Велики број Хрвата у Другом светском рату страдао је у квислиншким формацијама!

- И налаз Владимира Жерјавића сведочи да је 125.000 Хрвата и муслимана погинуло за време НДХ у квислиншким јединицама. После рата су Срби заједно са својим убицама, у истој колони и под истом заставом, више невољно, морали да кличу братству и јединству.

* О броју страдалих Срба у БиХ током Великог рата говорило се још 1920, али кришом...

- Релативно је прихватљива тадашња процена да је у Великом рату у Босни и Херцеговини страдало око 400.000 становника српске националности. То су претежно деца, жене, болесни и стари, страдали од глади, болести, али и убијени тамо где су затечени: у својим селима и у властитим кућама, сабирним центрима, логорима и затворима. Ту су и српски добровољци, као и 100.986 деце узраста до десет година, о којима сведочи Владимир Ћоровић, и која су у раздобљу од 1914. до 1917. године помрла од глади. У време тог рата су настали и први концентрациони логори у Европи, али и у Босни и Херцеговини, који су били намењени искључиво непокорним Србима, тадашњим бунтовницима против Аустроугарске монархије.

УСТАШЕ СЕ ДИЧИЛЕ ЈАСЕНОВЦЕМ

* Усташтво у Хрватској је и данас на делу, и на то се у такозваној међународној заједници нико не осврће.

- То говори о међународној заједници. Владимир Умељић у рукопису своје студије "Окцидетално - европска културолошка традиција, велики геноциди у Европи средином и балкански ратови крајем 20. века" цитира команданта логора Јасеновац, фрањевца Мирослава Филиповића, налогодавца и очевица догађања у Јасеновцу, који се на једној интерној свечаности приликом доделе одликовања заслужним чуварима логора, 9. октобра 1942. године, похвалио и изнео следеће: "Ми смо овде у Јасеновцу само у једној години побили више људи него што је то учинила Османска империја за читаво време свог целокупног присуства у Европи."


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

Stevo

10.01.2016. 14:51

Sto vise pricati o nasem strasnom stradanju ali ne samo u nasim medijima. Izlozbe radionice i slicno po stranim ambasadama kao i da nase ambasade u inostranstvu imaju stalne postavke o istini i katastrofalnom stradanju Srba i to id nasih prvi komsija koji i dan danas cine sve da omalovaze i sakriju istinu.Moramo biti mnogo pametniji i paziti da ne platimo opet veliku cenu,posebno kad imamo bilo kakve "blize"kontakte sa hrvatima. Toliko su nas poklali i daleko im bila kuca.

kondor

10.01.2016. 15:06

Sve je istina 100% a najveca istina je da smo mi Srbi sebi najveci neprijatelji . Historija mnogo puta dokazala i ono sto je najcrnje mi sebe sami unistavamo .

Sekula

10.01.2016. 15:18

Patrijarh Irinej i neki politicari bi da zovnu Papu u Srbiju. "Mi smo ovde u Jasenovcu samo u jednoj godini pobili više ljudi nego što je to učinila Osmanska imperija za čitavo vreme svog celokupnog prisustva u Evropi.", citat komandanta Jasenovca franjevca Miroslava Filipovica. Oni koji zele Papu u Srbiji nisu puno dalje od Miroslava Filipovica.

sbm

10.01.2016. 15:44

Počnite se baviti bitnim stvarima... Srbija je najsiromašnija država u Europi, srbi najsiromašniji narod a vas još uveseljavaju ovakvi likovi i ovakvi natpisi. PROBUDI SE SRBIJO KRAJNI TI JE ČAS.

Predrag ilić

10.01.2016. 16:07

@sbm - Bravo fra majstore. Možda si donekle u pravu, ali tvoj tata, deda i pradeda su za to krivi. Da nisu toliko klali i zatirali Srbe davno bi Srbija bila ispred tvoje ndh2. Samo nas vi nemojte savetovati. Isti ste vi zlikovci danas kao i pre. Ovakvi napisi nas rastužuju, a tebe uveseljavaju. Daleko vam kuća od nas i sjašite već jednom.

M.Mila

10.01.2016. 16:16

@sbm - Likovi Istine NE-odgovaraju Inkvizitorima i izdajnicima Naroda svojega. Sve tragove nasih zlotvora vesto brisu i "bunkerisu" mili i nedragi to bar nije tajna. Ta ista Elita ima za zadatak da rest Srbije utopi brzim Vozom u USA/NATO-Koloniju a de nebi znali ni koje Bog nas ukinuce Veronauku Deci nasoj u Skoli.

Av

10.01.2016. 16:28

@sbm - Ovakva pisanja nikoga ne "uveseljavaju". ali narod koji ne zna svoju istoriju ne moze imati ni budncnost. Narod koji ne uci na svojim greskama iz svoje istorije, napravice iste greske ponovo. Zato o ovim stvarima treba pisati. Hvala za tekst.

Драган Станковић

10.01.2016. 16:51

@sbm - Ви говорите о "увесељавању" српског народа оваквим темама!? Да ли сте ви нормални?

sbm

10.01.2016. 18:35

@sbm - Bilo bi bolje da prije svega znate za svoju budućnost.... Povijest ne daje kruha, posla, života. Živite sadašnjost i želite što bolju budućnost, kakvu ja želim recimo svojoj djeci. Manite se šuplje priče.

Gedza

10.01.2016. 15:58

Milivoje Ivanisevicu-istoricare/profesore !!! A sto si do sada cutao o svemu tome i o svim tim relevantnim podaciama ??? I ne samo Ti , nego i svi ostali nadlezni organi u Srbiji ??? Svedjani su snimili dokumentarce : Istina o Srebrenici,Istina o Sarajevu..... U drugom svetskom ratu, 1944.god.kada su "oslobodioci"usli u Beograd,Jasenovac je radio" punom parom",a vas "abadzija"-Rankovic je grmeo:sta hoce Srbi u Hrvatskoj,sada smo svi u jednoj drzavi....Ko je "pokrivao"Petrovu jamu i ostale jame?

Rodoljub

10.01.2016. 16:17

Po istraživanju Bogoljuba Kočovića ukupan broj Srba koji je živeo na teritoriji tzv.: NDH prema popisu iz 1931. (Provela Kraljevina Jugoslavija) bio je 1,78 miliona, a prema popisu iz 1948. broj Srba je 1,81 milion. (provela FNRJ). Brojevi koje navodi ovaj navodni stručnjak uzrokuju da nam se smeje ceo svet i niko nam ne veruje. Broj stradalih Srba u genocidu koji je provela NDH je ogroman ali je višestruko manji od ovde iznesenih. Hrvati lako demantuju ove stručnjake i smeju nam se u facu.

Južnjak

10.01.2016. 18:16

@Rodoljub - Po popisu stanovništva iz 1936.godine, koji je rađen po zahtevu Krunskog saveta princa Pavla Karađorđevića, na teritorijama koje obuhvataju granice današnje Hrvatske je živelo 1.200.000 pravoslavnih Srba. U to vreme, u Bosni i Hercegovini je živelo oko 1.200.000, a u Sremu oko 300.000 Srba. Kada se sve to sabere, vidi se da je na teritoriji zločinačke NDH živelo oko 2.700.000 Srba, i onda je potpuno jasno da 1.000.000 ubijenih nije nikakvo preterivanje.

Драган Станковић

10.01.2016. 19:50

@Rodoljub - Према попису из 2011 број Срба данас је око 186.000. Наравно, попис је "провела" нова НДХ. Лако можете израчунати и сами: и рачун и бројеви и разултат су застрашујући. Ко се на ово може смејати и ко може мирно спавати? Ко нам држи лекције о слободи, демократији и "суживоту"? Можда то ради тзв. "међународна заједница". То Вам верујем. Од њих се ништа људско не може ни очекивати.

Južnjak

10.01.2016. 20:06

@Rodoljub - Rodoljube, na teritoriji NDH je živelo oko 2.700.000 Srba. Samo na teritorijama koje obuhvataju granice današnje Republike Hrvatske je živelo 1.200.000 pravoslavnih Srba. Hrvati nam se smeju zbog glupih autošovinista, a ne zato što iznosimo istinu o stradanju našeg naroda.

Dinarska divizija

10.01.2016. 20:11

@Rodoljub - To što je danas samo 3% Srba u tzv Hrvatskoj najmanje su krivi Hrvati. Nas je Savo Štrbac pozvo da se selimo. Milošević nije 3 dana hteo da digne slušalicu telefona. A iz Srbije su nam dolazili razne Legije Kapetani Dragani i ostali kad nam nisu ni trebali a i kad je bilo nešto da se odnese u Srbiju. A kad je došlo gusto nigde nijednoga. Mi Srbi u tuđem oku zrno prašine vidimo a u svom ni balvan.

Rodoljub

10.01.2016. 22:14

@Rodoljub - Pa zašto se bre brukaš?Kakav popis 1936? Uputime u bilo kakav relevantan izvor pa makar bio i wikipedija!Nama koji se svakodnevno na međunarodnom planu borimo za istinu o stradanju Srba znamo najbolje koliko nam "pomažu" razni kvazi stručnjaci koji lupetaju brojeve ko Maksim po diviziji. Nama naši najiskreniji prijatelji izvan Srbije kažu; pa dajte se dogovorite u Srbiji koliko vas je nastradalo, potkrepite to relevantnim dokazima i mi vam garantujemo da će celi svet za to znati.

Goering Nikolic

10.01.2016. 16:26

Ozbiljan covek , ozbiljno stivo cudi me samo kako mu je promaklo da u stradanja Srba uvrsti i 6 miliona Jevreja koji su u stvari Srpskog porekla .

Samoubistvo iz zasede

10.01.2016. 16:30

Doista ,kako neko rece da smo mi sami sebi neprijatelji i to najveci nije li porazavajuca cinjenica da smo se u svim tim ratovima ubijali izmedju sebe a onda to nije zrtva vec smo se samo malo zahebali u racunanju jer ubijati samoga sebe nije zlocin prema drugome i od drugoga.

Hrvat...

10.01.2016. 16:43

Moj naklon srpskim žrtvama svih vremena! Stevo kaže da Srbi moraju biti pametniji da OPET ne plate... Stevo, šta se OPET sprema? Kako će to Srbin biti i u čemu pametniji? Svatko ima svoje rane, ali tako počinju svi srpski ratovi - isticanjem nepravdi iz prošlosti (kao da Srbi drugima nisu činili nepravdu), tobožnjom ugroženošću od svih i svakog i ucijepljivanjem straha u narod, straha koji opravdava svaku agresiju. Ali, s Hrvatom će Srbin lako - on samo treba prestati željeti hrvatsku zemlju.

Južnjak

10.01.2016. 17:48

@Hrvat... - Nepoštovani ujkane, Srbi nikada nisu želeli hrvatsku zemlju, i uvek su branili svoje. Vi ste ti koji ste stvorili državu na srpskoj zemlji, tako što ste nekoliko puta izvršili genocid nad prekodrinskim Srbima! Samo u NDH je pobijeno 1.000.000 Srba, a da ne pričamo o drugim ratovima i zločinima!

Srki

10.01.2016. 17:13

Uzasno mi smeta kada se tako ofrlje koristi izraz "medjunarodna zajednica"! Taj izraz se svuda tumaci kao ceo svet, ukljucujuci od Zanzibara do Kine. Potpuno pogresna formulacija termina za limitirani broj drzava koje vode neprijateljsku politiku prema nasem narodu - te drzave ili koalicije moraju da se navedu a ne gadjanje izvana nametnutim nam lingvistickim izrazom kojim se upravo te drzave pokrivaju i kriju ostatkom normalnog i dobronamernog sveta. Time ino-zlocincima samo pomazemo.

Veki

10.01.2016. 21:17

@Zar opet - Kamo puste srece da se 1918. i 1945.godine o ovome govorilo i da su krivci na svim stranama adekvatno kaznjeni,a ne kao tada u ime kraljevih bolesnih ambicija ili kasnije bratstva i jedinstva sve zataskalo i minimiziralo,a zlocini se ravnomerno raspodelili.Nebi se 1992 ponovo tukli i klali.Ovo filozofe nije mitomanija nego dug prema nevino stradalima.

Ilke

10.01.2016. 19:29

Naučite malo matematiku pa objavljujte članke. "Posle Srbije po broju žrtava dolazi BiH - 904.000 stanovnika, od toga je Srba 721.000, muslimana 68.000 i Hrvata 24.000." Ko je činio preostalih 90-tak hiljada žrtava?

Veki

10.01.2016. 21:13

@Ilke - Pametnjakovicu zar Jevreje i Rome ne smatras za ljude.Oni su ta matematicka razlika o kojoj ti dumas.

istina

10.01.2016. 19:37

Ista sad covek da kaze, kakvi smo mi Srbi i sta se cudimo sto smo sami sebi najveci neprijatelji ! Da se dicimo RS kao najvecom pobedom u 20 veku a isporucili hrabrog gen. Mladica kao ratnog zlocinca u Hag, a tek koliko drugih hrabrih postenih generala, vojnika, pa tek Radovana Karadzica.....I danas pljujemo po Titu. po Rankovicu, svi su nam krivi za nasu neslogu i nesposobnost da branimo i cuvamo svoje.....