ШОКИРАНИ су били многи љубитељи спорта када су схватили да им је кабловски оператор "Пошта нет" на Нову годину укинуо омиљене спортске канале. Без обавештења и сагласности, остали су без свих Спорт клуб програма, а остала им је само Арена 1 у основном пакету. За све остале Аренине морају да доплате, а за Спорт клуб немају ни ту могућност.

И сви који су мислили да је грешка и позвали инфо центар, од аутомата су добили обавештење да није квар, нити неслана шала, већ су поменути канали укинути.

Тако су, "у рату" кабловских оператора и такмаца међу емитерима дебљи крај опет извукли гледаоци, који уредно плаћају услугу. И немају коме да се жале, јер у "ситним словима" у уговору пише да оператор задржава право промене канала током уговорног периода.

- "Пошту нет" сам бирао управо због највећег броја а канала - каже Марко М. из Београда. - Сада више не могу да гледам стране фудбалске лиге, нити кошаркашке утакмице Црвене звезде у Евролиги. Не могу ни да доплатим за то. Стварно се осећам преварено.

УЗМИТЕ САТЕЛИТСКУ... ГЛЕДАОЦИМА онемогућеним да прате канале ТВ Арена спорт, на којима се, између осталог, преносе утакмице фудбалске Лиге шампиона, та телевизијска кућа је преко свог интернет-сајта препоручила да набаве сателитску антену од конкретног оператера и да се за 500 динара месечно претплате на "пакет" са програмима Арене.

И Стојан Матић звао је редакцију "Новости" због истог проблема, жалећи се да у његовом крају чак и нема другог оператора, па не може да бира.

Гледаоци у оваквом проблему готово да немају коме да се жале. Према речима Горана Караџића, председника Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), ово тело не може да се меша у уговоре између оператора и корисника.

- Једина ситуација у којој бисмо ми могли да реагујемо је када би кабловски провајдери престали да емитују програм јавних сервиса. Тада бисмо бранили интерес грађана - каже Караџић за "Новости". - До сада се није догодило да неки оператор престане да емитује јавни сервис или неку од националних телевизија, тако да нисмо имали разлога да реагујемо. А комерцијална правила су таква да они могу да мењају листу канала које емитују. Већину тих канала они плаћају, па их укину вероватно када им постану економски неисплативи.

Због укидања спортских канала код "Пошта нета" притужбе су стигле и Центру за заштиту потрошача Србије, потврђује председница Вера Вида. Она додаје да, нажалост, разочараним потрошачима не могу никако да помогну.

- Потрошачи су потписали уговор и пристали на то да провајдер може да мења понуду канала - каже Вида. - Једино што би могло да се уради, као нека врста заштите колективних потрошачких права, јесте да инсистирамо на промени будућих уговора, па да се прецизније одреди шта може да се мења, а који програми ће сигурно бити у пакету.