ДОГОДИЛО се оно што је вековима грејало наду у срцу старога света и што су чежњиве очи старозаветног човечанства жељно ишчекивале да угледају: долазак обећаног Спаситеља света, Месије и Христа Господњега. Догодило се чудо рођења Бога у људском телу. Неупоредиво и највеће чудо у историји света.

Овим речима, за "Новости", епископ шабачки Лаврентије, по годинама епископског стажа најстарији архијереј у СПЦ, објашњава шта се заправо догодило у витлејемској ноћи о чему хришћанско човечанство са побожним усхићењем прича већ два миленијума.

* Каже се да се на тајнама витлејемске ноћи огледа будућност?

- Божић је историју света поделио еру пре и после Христа.Рођењем у убогој пећини Господ је наговестио нови дух у међуљудским односима. Дух мира и љубави. Чувши за рођење Новога цара света, цар Ирод се побојао за свој престо и наредио масовни покољ витлејемске деце. То је вечна слика насиља моћних над слабим и незаштићенима. Кроз целу историју протеже се дуга колона избеглица до наших дана. Духовне очи хришћана увек на челу колоне виде и препознају Богородицу и Христа, док други подижу зидове и жице око себе.

* Значи ли то да историју чине само сукоби међу људима и народима?

- Човек и човечанство после Христа свакодневно имају своје успоне и падове. Уверен сам да у човековом животу има неупоредиво више добра, радости и среће, него зла, мржње и порока. Да није тако живот не би имао смисла. Нажалост, историја се углавном бави наличјем живота, његовом тамном и ругобном страном. Зло има несразмерно јачу магнетску силу од добра. Погледајте медије данас. Насловницама штампаних и електронских медија доминирају вести о људској несрећи: пљачкама, убиствима, хапшењима, природним катастрофама, елементарним непогодама...

ВЕРОНАУКА НИЈЕ САМО ЗА СВЕШТЕНИКЕ * Како гледате на идеје о реформи верске наставе?
- Има предлога да се верско образовање обавља у црквама. Да се Црква поново затвори у порте и гробља. Судбински и животно важан феномен у животу човека и света, какав је религија, не може бити препуштен искључиво њеним представницима. Бојим се да смо ми свештеници често необјективни и слепо везани за догме своје вере. Међу свештенством свих конфесија има фанатизованих појединаца који својим агресивним радикализмом узнемиравају пристојан свет и представљају опасност. Универзално верско образовање мора бити под сталним надзором просветног система и целе јавности.

* Да ли је могућа промена ћуди и девијантне природе човека?

- Ватрено верујем да је то могуће. И то је најпречи задатак нашег времена. Човек и човечанство морају наћи свој пут. Хришћанство је религија победника, великих духовних бораца и хероја достојних сваког дивљења и поштовања. Оно је религија живота, радости и среће у царству Божјем овде и сада. Овај свет је најлепши од свих Божјих светова. Бог љубави га је подарио човеку да од њега створи рај, царство Божје на земљи.

* Како гледате на све чешће претње тероризмом?

- Ми поред свих тешкоћа живимо у миру. Живимо тешко, али слободно и достојанствено. Европа и Америка дрхте од страха од тероризма. Ова авет кружи целом планетом. Страх се увукао у срца и кости људи. Дуго је европски човек по Азији и Блиском истоку сејао ветар, зарад својих тричавих личних интереса. Европа се тешко лечи од духа колонијализма и империјализма. Свет то више неће да трпи. Нажалост, жртве исламског тероризма јесу недужни и невини грађани европских земаља. Ислам се као религија мира и љубави злоупотребљава у сврхе тероризма, насиља и рата. Истине ради, није ни хришћанство имуно на такве појаве у себи. Човек злоупотребљава религију - религија злоупотребљава човека.