Одлазак краља суднице

Иван ЛОВРИЋ

03. 01. 2016. у 11:00

Одлазак краља суднице

Губерина испраћа наше новинаре испред свог стана

Легандарни Вељко Губерина умро у Београду у 91. години, оставивши неизбрисив траг у адвокатури. Бранио је, са великим успехом, 618 оптужених за најтежа дела

ЛЕГЕНДАРНИ југословенски и српски адвокат Вељко Губерина, неприкосновени краљ суднице, умро је у Београду у 91. години.

Многобројне судске беседе, које је у завршној речи изговорио Губерина, ушле су у анале највећих адвокатских одбрана и оставиле су неизбрисив траг у нашој адвокатури.

Данас, одајући му дубоко поштовање, са сетом се сећамо да је бард наше адвокатуре, на почетку и на крају прошле године, дао два велика интервјуа "Вечерњим новостима".

У првој исповести нашем листу, средином фебруара, о адвокатури и великим судским процесима причали смо сатима. За наше читаоце преносимо делове тог разговора и атмосфере у којој се он одвијао.

Док је са нама разговарао понашао се као у судници. Енергично је скакао, махао рукама, лупао песницом о сто. Глас му је био једва чујан, али истовремено и бучан. Када је беседио о чувеним одбранама, најчешће је изговарао да је Кордунаш из Вргинмоста и да је посебно поносан на Орден Светог Саве првог реда, који је добио од патријарха Павла.

Био је окружен успоменама, реликвијама, уредно сређеном библиотеком и документацијом, у породичној кући у београдској улици Кнеза Милоша, одмах поред бивше америчке амбасаде. Дуго није престајао његов монолог. Ту и тамо успели бисмо да му поставимо и понеко питање!

УБИЦЕ СЕ НЕ РАЂАЈУ НИЈЕ прихватао став да се убице рађају, већ је постављао питање: шта се то догодило па неко ко је до јуче био "нормалан" одједном постане убица. Говорио је да велику одговорност за то сноси друштво и да због тога прихвата да брани такве случајеве.

На почетку, ево малог подсетника за наше читаоце и адвокате-приправнике из богате биографије Вељка Губерине. Бранио је 618 људи оптужених за убиства, од којих је 47 ослобођено кривице, а 42 осуђено на смрт, али је извршено само десет смртних пресуда.

Они старији нараштаји и његове колеге га памте по томе што је у домаћу судску праксу увео, из филмова познат, западњачки стил одбране. Иначе, бавио се, искључиво, кривичним правом и крвним деликтима. Допринео је многим изменама кривичног права и борио се за укидање смртне казне.

За адвокатуру се определио јер је, како нам је казао, то био једини посао у коме је могао да искаже индивидуалност и самосвојност, а да не буде у служби режима.

Да законе треба поштовати схватио је још после рата, као млади радикал, када је завршио у затвору и добио батине због својих идеја. Због тога правни факултет није могао да упише у Београду, већ у Љубљани.

Дуго нам је живописно тумачио улогу тужиоца, адвоката и судија:

- Тужилац и ја били смо фајтери који се борие у рингу. Судија је ту да пази да се борба води по правилима и закону. Наравно, када судија није пазио у рингу, знао сам да задам и понеки "низак ударац", испод појаса.

Приповеда нам да је у том "надметању" углавном било речи о тешким убиствима, у којима је спасавање главе клијента био његов превасходни циљ.

- Мене уопште није занимало да ли је мој клијент крив или не - говорио је Губерина. - Само ме је интересовало који су докази тужиоца, којима га оптужује, и према томе сам усмеравао своју одбрану.

Питали смо га и за савет млађим колегама, а он је одговорио да адвокат не треба да доказује невиност брањеника, већ тужилац његову кривицу.

ПОСЛЕДЊИ ИСПРАЋАЈ КОМЕМОРАТИВНИ скуп поводом смрти доајена српске адвокатуре биће одржан сутра у 14 сати у Адвокатској комори Београда у Дечанској улици. Испраћај посмртних остатака заказан је за сутрадан, на Новом гробљу у Београду.

- Закон каже да нико није крив док се то непобитно не утврди. Бранилац, опет по закону, треба да ради у интересу клијента, а његов интерес је да се извуче и не заврши у затвору.

Како је, у ствари, почела муњевита и богата каријера Вељка Губерине? Крајем педесетих година, као млади, амбициозни приправник у Београдском окружном суду, Губерина је често добијао да ради посао браниоца по службеној дужности. Ту је проверавао своје познавање закона и речитост. Одлазио је у енглеску и француску читаоницу и из страних новина читао о великим судским процесима у тим земљама.

Прилику да испуни свој сан и постане славан дочекао је већ у историјском случају "Воз број 116". По службеној дужности, бранио је Циганчића оптуженог за тешку крађу, покушај убиства службеног лица и тешко убиство. После пет година и четири суђења изборио је ослобађајућу пресуду за свог клијента. Био је ово први велики случај о коме је писала цела југословенска штампа.

Неколико година касније, "Случај Точиловац" и убиство адвоката Сотировског постало је права велика југословенска афера. Точиловац је био оптужен да је 1966. године убио адвоката Милорада Сотировског из Београда, на подмукао и свиреп начин и из ниских побуда. Точиловац то никада није признао, а током суђења бранио се ћутањем. Испоставило се да је он бивши љубавник супруге убијеног адвоката, која га је пријавили полицији као убицу. Он није хтео да пребаци кривицу на њу. Када је укинута та пресуда, Губерина је већ "под сјајем звезда" постао један од најпопуларнијих људи у Југославији. Нису му били равни ни Мија ни Чкаља, а Тито се и не рачуна.

Први велики неуспех доживео је 1969. године, када је његов клијент Драгољуб Гутић био осуђен на смрт због убиства таксисте. На то време га подсећа и прстен погубљеног Драгољуба, који је увек носио на левој руци, а који му је поклонила његова фамилија, као опомена да се таква и слична убиства никада више не понове.

Бранио је и убице турског амбасадора у Београду и то је један од последњих случајева када је имао значајан адвокатски наступ у судници.

Кад није говорио о адвокатури, често се враћао на своје дечачке дане из родног Вргинмоста на Кордуну и Карловца, где је кренуо у гимназију. Почетком рата 1941. године из новостворене НДХ његова породица бежи у Србију, у Јагодину. Целог живота је радио и сматрао да је правда спора и - достижна. Надао се и када смо правили овај интервју да ће једног дана свет рећи истину о томе шта се вековима догађало Србима на овим просторима. Нажалост, отишао је, а то није доживео.

ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ ДАО "НОВОСТИМА"

ПОСЛЕДЊИ интервју легендарни Губерина дао је "Новостима" почетком децембра прошле године нашој уредници Марији Павковић. Тада је, између осталог, рекао:

- На овом промајном простору Балкана увек је опасно бити Србин, а опстали смо без обзира на лоше карактерне особине, издаје, братоубилачке ратове. Мудрост народа огледа се у способности да преживи, а ми Срби то не знамо. На нивоу нације мора да се зна на који начин се испољава родољубље, да притом буде најмање жртава. Сада би наше родољубље требало да буде у фази "тиховања", да сачувамо снагу за касније, за векове, а не да се расипамо на мах уз велике жртве. Породица, као ћелија друштва, веома је битна, јер преноси обичаје српства, затим се стварају кружоци, макар од две породице, па се иде даље. Из таквог миљеа изнедриће се праве вође. Неће бити потребно да их тражимо и гласамо за њих, препознаће се и наметнути.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Đoka

03.01.2016. 11:58

Sad je dobro što su zločinci oslobađani. A svakog dana kukamo na to kako su preblage presude. Misija svakog mladog normalnog čoveka treba da bude da svi zločinci budu iza rešetaka

Moj Đoka

03.01.2016. 14:11

@Đoka - promašio si temu. Pravo je i svakog optuženog da se brani. A, pošto se ovi na državnim jaslama biraju po babu i po stričevima, takvi su im i rezultati. Ali, nisu advokati odbrane za to krivi...

djordje petrovic

03.01.2016. 12:14

Poznavao sam gospodina Guberinu. Fin covek. Advokatski posao je nezahvalan... Njima je svima mesto u paklu, kolikogod dobri ili losi bili. To je moje misljenje, al srecom Bog sigurno zna sta ce s njima.

sumorno

03.01.2016. 12:14

Kakav treba da bude covek da brani ubice...silovitelje..pedofile od zakona....da li se sve svodilo na umeca advokata??? Kako moze neko da brani osobu za koju se zna da je ubica???? Neko mu kaze ubio sam na taj I taj nacin...I ti takvog coveka branis kao da nije kriv???strasno

Niko

03.01.2016. 18:30

@sumorno - Covek izvrsi ubistvo I ti kao dobar advokat ga odbranis I on umesto u zatvor ide na slobodu ... ??? mozda je to po tebi uredu ali za 99 posto nije uredu !

Konfuchie

03.01.2016. 20:57

@sumorno - Ne nego treba svi optuzeni da se osude? I nevini? Treba policija da uhvati prvog ko im se dopadne kao krivac i da ga podmetne kao zrtvu? Da nema branilaca ne bi bilo ni pravde.

Аутохтони стручњак

04.01.2016. 02:44

@sumorno - Марко, то што си рекао је директна употреба Гебелсове психологије на начин како је развио Запад данас. Ти лукаво одвајаш дело које је починио човек, а законе смо измислили баш да казнимо човека. То што ти тврдиш било би тачно, али само ако схваташ да се не кажњава дело, него човек. То се не може одвајати, дакле иду у једном паковању на суд, а то паковање је човек, па макар човек био и потпуно поремећен, у којем случају се то усваја као "олакшавајућа" околност. Лако је филозофирати и збуњивати.

Зависи како гледате

04.01.2016. 02:56

@Dejan - А кад сам ја оптужен да сам направио троструки судар са огромном материјалном штетом, јер је ту био и камион са скупоценом робом који је 100% уништен, и у којем је један човек био поломљен до задње коске и једва преживео(провео 2 године у болници), онда су ми адвокати били добри. Пет и по година су се адвокати борили за мене, а препоручио их је Губерина, и доказали да нисам крив ни најмање. (Ја сам био човек који је провео 2 године у болници) За мене су у том случају адвокати били хероји.

nesa

03.01.2016. 12:19

Ne smatram uspehom u zivotu ako ubica bude pusten na slobodu, vec naprotiv, uspeh celog sistema je da se obezbedi pravda za zrtve i one koji su zlocine pocinili. Sada se velicaju " uspesi" ovog coveka a kukamo kada danas u novinama citamo o malim ili oslobadjajucim kaznama za prestupnike. Kakav paradoks.

03.01.2016. 12:36

Nakon ovakvih kometara treba reći da advokati nisu čudotvorci niti genijalni improvizatori već osobe visoko moralne i dostojanstvene profesionalno orijentisane i angažirane u istraživanju procesne istine ,oni se bore za zakonitost,pravednost i doprinos ostvarenju sudske prakse i pravde na nalbolji način a cilj se ostavaruje zakonito i duboko moralno a nakon ovakvih komentara za uvaženog kolegu treba reći da se sloboda jednog naroda može prepoznati i po slobodi koju ima advokat

sasa

03.01.2016. 14:31

@mđ - ovo je zemlja u kojoj ima toliko parnica,krivičih postupaka......jedan haos,gde ima više predmeta nego stanovnika,gde se parnice nasleđuju generacijama......jedan pravni haos i neuređenost gde se advokatski posao svodi na lešinarenje,korupciju,parazitizam gde su generacije pobednika rata ili tranzicije ubile i prisvojile nečiju imovinu,a njihovi unuci uživaju u tuđoj imovini.......inače o gosp veljku imam izuzetno dobro mišljenje

Zato naplacuju advokatsku nadoknadu

03.01.2016. 16:18

Nije lako nositi taj krst da vidis klijenta da optuzen je za ono sto je nevin. Takvi advokati nerade za pare nego za istinu i to je njihova nagrada.

momo

03.01.2016. 16:54

Покојни Вељко је би о из Кордуна. Последњи мохиканац његове генерације.Нека му је слава и хвала. Нека му Бог да мира и спокоја.

Ајдук Станко

03.01.2016. 17:03

Ја имам обичај да кажем да нисам никад био члан ни једне странке. Али јесам. Губерина је основао Радикалну странку у другој половини прошлог века. Ја сам се учланио. Има тога много о овој странци и баш ме чуди да нисте ни реч споменули. Пре и после тога нисам био члан ни једне једине странке.