Нема правде за Ћосићевог спасиоца

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

30. 12. 2015. у 20:00

Суд већ два пута рехабилитовао Марка Богојевића, тужилаштво се жали. Солунски борац и носилац Албанске споменице, стрељан је без пресуде. Немци му спалили кућу, помогао партизанима

Нема правде за Ћосићевог спасиоца

Марко Богојевић

МАРКО Богојевић, предратни учитељ из села Медвеђа код Трстеника, за кога се и данас прича да је Добрици Ћосићу буквално спасао главу кад су га четници ухватили, никако да, мртав, дочека правду. Већ два пута га је Виши суд у Крушевцу рехабилитовао, али се Више тужилаштво жалило и тражило поништај пресуде.

- Деда је био образован, угледан човек, борац из балканских и Првог светског рата, солунац, носилац Албанске споменице, Ордена Милоша Обилића и одликовања СПЦ. Као мали играо сам се његовом Карађорђевом звездом - каже Богојевићев најстарији унук Љиљан Топличић, подносилац захтева за рехабилитацију.

За Богојевића се још шушка да је Добрици Ћосићу, заједно са још једним четником, послужио као књижевна инспирација.

- Мирослав је прво био скојевац и друговао са Ћосићем, али је на залагање деде напустио СКОЈ и прешао у локалне четнике - каже Љиљан. - Мада официр, деда за време рата није запуцао. Невољно је прихватио да у име Равногорског покрета, као угледни домаћин, буде командант среза. Одржавао је ред, организовао страже, евакуисао народ кад наиђу Немци.

ОТХРАНИО СИРОЧЕ МАРКО је имао два сина, Мирослава и Светислава. Обојица су се 1944. са четницима повукла и изгубио им се траг. Имао је и две кћерке, Марију и Јелицу. После Првог светског рата отхранио је и једну девојчицу, ратно сироче, коју је после удао уз мираз. Од свог новца подигао је цео спрат на школи.

Немци су му чак спалили кућу, па је породица морала да се пресели у школски стан. Мештани су касније сведочили да су окупатори паљевину прославили уз музику у локалној кафани.

- Постоји признаница да је, само месец дана пред стрељање, деда дао новац да се купи стока и храна за партизане и Русе, толико је мрзео Немце - каже Марков унук.

То му, међутим, није помогло, па је 3. децембра 1944. ухваћен, одведен у крушевачки затвор и следећег дана стрељан и закопан у чувеној масовној гробници на Багдали. Кад се по селу прочуло да је убијен, његови ђаци су у школи упалили свећу, а сви који су истакли црну заставу ухапшени су. Маркова супруга и кћерке, са још 10 жена и деце, спроведене су у кафану, у Трстенику, где су три дана држане без хране и воде. Како су неке од преживелих жена сведочиле у документарцу Милана Милетића "У име народа", четвртог дана су добили шерпицу пасуља у коју је локални командант пљунуо!

Сведоци у истом филму потврдили су да метак није дотукао Марка Богојевића, већ га је један од егзекутора докрајчио лопатом. Да би се оправдало убиство без суђења, Земаљска комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових сарадника донела је годину дана касније, 12. новембра 1945, одлуку да је Богојевић ратни злочинац. На душу му се стављају клања и присилне мобилизације, а сви који су сведочили против њега добили су његову земљу! Узето му је више од 20 хектара.

Сведоци предлагача рехабилитације су касније на суду побили сва та сведочења као лажна, а за нека "клања" се испоставило да их је Богојевић "починио" са помагачима који су у то време већ били убијени од немачке руке.

Суд је поверовао сведоцима и доказима да је Богојевић убијен из политичких разлога и рехабилитовао га 11. маја ове године. Више тужилаштво се жалило са образложењем да по закону они које је суд или други државни орган осудио као ратне злочинце не могу бити рехабилитовани!? Није им значило ништа што је одлука о ратном злочину донета годину дана после стрељања и што је била исфабрикована, нити што је Дража Михаиловић, иако осуђен из истих разлога, правоснажно рехабилитован исте године.

Апелациони суд у Крагујевцу је у јулу усвојио жалбу и вратио случај на поновно одлучивање. Виши суд је и други пут рехабилитовао Богојевића 22. октобра, а тужилаштво се опет жалило. Сада се чека коначна одлука.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Србин Јужњак

31.12.2015. 05:03

@dinarac - Dragi ujkane, znamo mi Srbi da vi Hvati volite druga Tita. Ipak je on mnogo toga uradio za vaš narod i državu...

Boja u ogledalu

01.01.2016. 18:04

@dinarac - Dok je Srbijom vladala "crvena kuga" i "crvena banda" Srbija i narod su Napredovalči i uživali kao nikada u svopjo istoriji. Od kada su vlkast preuzeli "srpski domaćini" narod ponovo razgologužćen, nezaposlen i gladan! Koje je boje ta nova srpska kuga i banda, moraćete odgonetnuti i popgledati u ogledalu.Crevena sigurno nije.

ljubinka

08.02.2016. 22:19

@dinarac - Prvo niti ste bili crveni,niti komunisti,vec engleske sluge vodjene titom zapadnim spijunomkoji je imaovatikanski zadatak da razori SPC ,a to je I pokusao njenom zabranom,ZAPAMTI:U svaki razred srednje bogoslovije MORALO je tri ucenika da budu koje odredi SUP.Ovo mi je licno rekao jedan od vrhunskih sluzbenika.

alex

31.12.2015. 02:53

Garantovano da vi vise niste NORMALNI, a verujem da nikada i niste bili. DOKLE VISE ? Budale jedne usijane glave sa petokrakom na celu ! Vreme je da geknete svi, koliko god vas ima.

Sudija

01.01.2016. 17:59

@alex - Tako je mislio i radio i Bogićević. "Geknuo" sve koji njemu i okupatoru nisu bili naklonjeni, i sada je vaš "heroj". Takve karakteristike imaju i 99% "nevinih žrtava komunističkog terora".

ljubinka

08.02.2016. 22:08

@alex - SUDIJA ,kavu presudu bi dao NOB_U pod komandom Josipa Broza,hajde reci ,koju cifru imas?

stranac

31.12.2015. 05:32

Samo srce da boli čovjeka kada pročita o komunističkim zločincima i njihovim potomcima koji su uništili Srbiju trajno. Marku Bogojeviću nije potrebna pravda i rehabilitacija preče je da se na njegovoj zemlji kote potomci svjedoka.

vladimir stajčić

31.12.2015. 06:48

Braćo Srbi i Sestre Srpkinje ,pa ko sedi u tom tužilaštvu , ko vodi tu instituciju , da li je moguće ovo što pišu Novosti?Ne verujem,zaista,ne verujem.Hvala Novostima na ovakvim textovima,gde nas podsećaju na zaboravljene heroje naše Otadžbine.

srbo

31.12.2015. 07:39

dajte imena lokalnog komandanta i toga što ga je dotukao lopatom.ko je bio sudija.ko je danas tužioc u kruševcu,kako to se ne iznose imena.iz tog razloga se tako nešto može opet ponoviti,pa da se to više ne bi ponavljalo objavite sva imena.na potezu su novinari.kao što reče vučić,novinarima se ne odredjuje šta će da pišu.

Жика

31.12.2015. 07:46

Жалосно је што "наше" тужилаштво и даље наступа као заступник злочина и злочинаца. Уместо да подигне оптужницу против извршилаца злочина и њихових наредбодаваца оно их и даље штити и брани. За њих је убијање без суда правни поступак. Пуна уста Евриое, па Словенија је у ЕУ па је отворила масовне гробнице. Када ће се то овде догодити?

radenko

31.12.2015. 10:41

Al ipak cudno Draza rehabilitovan a on nije.No ko zna ko zivi na njegovoj zemlji pa se plasi da se ne vrati.Al oteto prokleto.Treba il vratiti zemlju ako nema nista na njoj il isplatiti.

VRBAŠANIN

31.12.2015. 10:59

Nije to crvena kuga već njegovi slaba zaleđina nije toliko zla počinio i niko me nije bitno što je spasao D.Ćosića možda takvi nisu ni pročitali ni jednu Dobrice Ć. Knjigu .

Pera

31.12.2015. 11:11

Poznato je da rehabilitaciju potomci ne rade to zbog "isravljanje istine" vec zbog toga sto na taj nacin mogu da traze povracaj imovine kao nelegalno oduzete. Inace, sve ovo sto je ovde napisano tesko je bilo pouzdano utvrditi i `45 a kamoli sada posle 70 godina. Ne znam zasto je Srbija usla u sve ovo jer se, mozda, ovim postupcima cini nova nepravda.

Dobrica Ćosić

31.12.2015. 15:37

Za vreme Bogojevićevog komandovanja njegovi četnici su u Medveđi, njegovom selu, ubili 19 meštana, među kojima polovinu žena i jednu devojku od 15 godina (zvala se Ružica Mandžukić - ubijena je istog dana kad i njen otac Dragoslav). Četnički koljaši su u Medveđi i celom Trsteničkom srezu bili strah i trepet, a Bogojević je bio njihov komandant. Na području sreza četnici su ubili 201 stanovnika bez borbe, od čega 46 žena i 6 dece. Bogojevića je ubio bivši četnik iz Medveđe Sreten Risimić.

Zdera

31.12.2015. 19:05

@Dobrica Ćosić - Uzeleli se unucici dedinog imanja pa to ti je ... dede su se, verovatno, u medjuvremenu odrekli jer im je bio "visak" ... "vetar nije tako duvao". Promotere cetnistva, kojih ovde ima podosta, molio bih da mi ukazu za neku bitku u 2. sv. ratu gde su cetnicke jedinice ucestvovale a da to nije protiv partizanskih jedinica i da to nije "borba" sa jagnjecim pecenjem i "ljutom" ili "borba" sa nekom cobanicom?! U suprotnom bih ih zamolio da ucute. Hvala.

ljubinka

08.02.2016. 21:59

@Dobrica Ćosić - Gospon Zdero ,kazi ti meni,a gde su partizani vodili borbu sa Nemcima u Srbiji.???

RakijaDoTokija

31.12.2015. 21:37

Zna li iko koliko je ubistava naredio politkom Rasinskog partizanskog odreda potonji akademik Dobrica Ćosić?Otac nacije,paz' da nije,krvave mu ruke do lakata.Glogov kolac.Neće ga ni u rodnom mestu.

bambi

01.01.2016. 22:54

Ljudi moji trebate da svatite da je Srbija trenutno puna pete kolone,izdajnika svake vrste sto iz ubedjenja sto zbog para.Znaju oni da je ovaj covek castan kao i mnogi kojima osporavaju rehabilitaciju iz minulih ratova samo iz jednog razloga a to je da moraju da sprece Srbe da dodju sebi na sve moguce nacine!I ovo sto rece kirbi da je usa dala milijardu Srbiji sto ne rece da se te pare uglavnom prosledjuju nvo za urusavanje Srbije,SPC i Srba kao narod generalno!Treba izdrzati do oslobodjenja!