Пројектовање јединственог диспечерског центра за возове

Танјуг

29. 12. 2015. у 22:42

У предузећу Инфраструктура железнице Србије потписан је задатак за пројектовање јединственог диспечерског центра за управљање саобраћањем возова

Пројектовање јединственог диспечерског центра за возове

Илустрација

У предузећу Инфраструктура железнице Србије потписан је задатак за пројектовање јединственог диспечерског центра за управљање саобраћањем возова, а пројектну документацију ће израдити руски Научно-истраживачки институт НИИАС, саопштила је данас компанија руских железица "РЖД интернешнал".

Стварање диспечерског центра за управљање саобраћајем постало је део Меморандума о стратешком партнерству, који су 27. октобра потписали "РЖД интернешнал" и Инфраструктура железнице Србије у оквиру посете премијера Србије Александра Вучића Москви.

Центар ће се градити по фазама и након израде пројектне документације и потписивања потребних докумената планирано је да припремни радови почну у марту 2016.
Укупан рок за реализацију пројекта је око годину и по дана. Реч је о савременом систему управљања железничким превозом, који је важан за економски развој.

Циљ реализације пројекта је имплементација управљања и анализа превозног процеса у режиму онлајн у циљу обезбеђивања доношења хитних одлука за управљање возним и вагонским обимом саобраћаја, парком локомотива и посадом локомотива зарад достизања максималних показатеља оперативне активности, као и финансијских резултата.

Јединствени диспечерски центар ће подићи управљање саобраћајем у Србији на нов технички ниво, уз примену најсавременије технологије са коришћењем паноа за колективну употребу.

То ће омогућити да се од фактичког управљања саобраћајем пређе на превентивно управљање, које даје могућност да се прогнозира ситуација на железничкој прузи, узимајући у обзир све факторе ризика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације