Дража је био руски шпијун

Иван МИЛАДИНОВИЋ

27. 12. 2015. у 12:01

Зашто је избегличка влада професора Јовановића одбила сарадњу с Москвом. Михаиловић је сматрао да једино Црвена армија може да се супротстави немачкој агресији

Дража је био руски шпијун

Генерал Драгољуб Михаиловић

ЖИВИМО у времену у коме доминирају кризе, дневнополитичке, економске, моралне, криза система вредности, али истовремено живимо у времену у коме смо бомбардовани новим сазнањима из новије историје. Отварање архива и откривање нових докумената неминовно нас приморавају да мењамо угао погледа на прошлост. Савремени историчари су, наравно, на највећем искушењу. Исправно превредновање историје овог периода биће заправо залог и за исправне оцене готово свих главних токова националне историје од предвечерја Другог светског рата па, скоро, до данас.

Један од првих потреса у конвенционалном погледу на историју изазвала је изјава професора др Бориса Анатољевича Старкова, шефа Катедре за двадесети век на Универзитету у Петербургу, да је Дража Михаиловић био сарадник војне совјетске обавештајне службе. Старков је још у време Горбачова био члан комисије за рехабилитацију ЦК СССР-а и због природе посла био упућен на тајне архиве Совјетског Савеза. Пре десетак година изабран је да са групом млађих историчара ради на припреми документације тајних совјетских служби, за публиковање.

СВОЈА сазнања о обавештајним активностима ондашњег генералштабног пуковника Драгољуба Михаиловића, али и о другим личнстима из периода пред Други светски рат, професор Старков је, поред аутора овог текста, обелоданио и новинару "Политике" Слободану Кљакићу и познатом историчару и једном од најбољих познаваоца четничког питања у нас Веселину Ђуретићу.

Када је Хитлер 1935. године прокламовао своју спољну политику и када су свима у свету биле јасне његове идеје о уништавању појединих народа, као ниже расе, совјетске обавештајне службе почињу да раде на придобијању симпатија у бугарској и југословенској армији. Војни аташеи у Берлину и Софији окупљају око себе врхунске познаваоце балканских држава.

Један од најважнијих људи совјетске службе у то време био је генералштабни пуковник Драгољуб Дража Михаиловић. Међутим, није он био класичан шпијун, агент, у обичном смислу те речи. Пуковник Дража био је велики националиста и монархиста, и сама та његова идеолошка одредница унапред је искључивала могућност да ради за обавештајну службу једне комунистичке земље. Али Михаиловић, као искусни обавештајни официр, сматрао је да је комунистички Совјетски Савез, Црвена Русија, једина сила која се може супротставити немачком утицају и агресији на Балкан, то јест у Југославији.

ПОТВРДА да су постојали односи на релацији Москва - Михаиловић јесте и Стаљинова дилема у децембру 1941. године, на кога да се ослони у Југославији. На четнике или пролетерске јединице? На Дражу монархисту и националисту или на Тита. Његови претходни покушаји да уједини та два покрета показали су се неуспешним. Оба сусрета које је Тито имао с Дражом била су под Стаљиновим притиском. Још 1942. године Москва је желела сарадњу с Дражиним јединицама. Али се с тим, изгледа, није сложила наша избегличка влада која се налазила у Лондону.

Пре извесног времена откривен је документ - низ депеша које је председник избегличке владе из Лондона слао у Каиро и у штаб Југославенске војске у Отаџбини. Овај прворазредни историјски документ више је него јасан. Јосиф Висарионович Стаљин је у јесен 1942. године био спреман да више помаже четницима Драже Михаиловића него Титовом партизанском покрету. Зато је он југословенској влади у Лондону, преко њеног амбасадора у СССР-у Станоја Симића, отворено нудио да у штаб Драже Михаиловића упути групу својих виших официра да за потребе четника у СССР-у формира целу ескадрилу коју би ставио на располагање Дражи Михаиловићу и да организује заједничке радио-емисије равногораца и црвеноармејаца. Обавештајци Јефте Шашића ће доћи у посед ове документације одмах по ослобођењу Београда и предати је Моши Пијади, који је прослеђује Јосипу Брозу Титу.

Факсимил писма Моше Пијаде Титу с документима о понуди за сарадњу из Москве

РАСТРОЈЕНА грађанским ратом у Југославији и све дубљим деобама својих чланова, влада професора Јовановића је овај историјски изазов глатко одбила. Чак и сам разговор о помоћи СССР-а покрету Драже Михаиловића условила је стављањем Титових партизана под команду Драже Михаиловића, обуставом напада партизана на четнике и заустављањем кампање преко совјетских радио-станица и штампе против Михаиловићеве војске.

Југословенска влада је тврдоглаво инсистирала на томе да Стаљин унапред прихвати сва три ова услова, па је споразум, тако, пао у воду, а Стаљин ће потом своју мисију послати код Тита, коме неће пасти ни на крај памети да Стаљину поставља било какав услов.

Први контакт Драгољуб Дража Михаиловић, обавештајни официр Војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, имао је са совјетским обавештајцима почетком двадесетих година. Тада су ти сусрети имали сасвим други карактер, али се они нису прекидали ни доцнијих година. Међутим, озбиљна обавештајна сарадња почиње тек после доласка Хитлера на власт.

Поред Драже Михаиловића, руски обавештајци су врбовали и истакнуте бугарске генерале Владимирова и Заимова, а преко њих и још неколицину врло истакнутих војних личности из Југославије, Румуније и Бугарске. Стаљин је добијао правовремене информације о свим стратешким променама које су се дешавале на Балкану.

Јосип Броз Тито и Моша Пијаде


ИНОСТРАНО одељење Државне безбедности (ГПУ) било је заинтересовано за Србију због велике концентрације руске политичке емиграције и њеног подземног рада. Наравно да су их занимали и политички ставови људи који су водили ондашњу Југославију. У архивима совјетских обавештајних служби пронађена су документа из којих се види и да је лекар који је лечио краља Александра Карађорђевића и целу краљевску породицу био совјетски агент, чак њихов резидент.

Најзанимљивији део сторије др Бориса Старкова јесте да је Стаљин два месеца раније, јануара 1941. године, имао информацију да група официра у Београду спрема државни преврат, и да ће они на чело земље довести људе који су просовјетски оријентисани.

СТАЉИН је одмах активирао Одељење за међународне везе Коминтерне, које се бавило обавештајним радом, и тражио да се појача пратња југословенских политичара и официра. Шефу НКВД Берији наређују да пошаље у Београд специјално обучене официре, обавештајце. На челу те групе био је пуковник Зубов, кога је Стаљин послао у главни град Југославије као свог личног изасланика. Зубов је од Стаљина добио огромну количину новца којом је требало да додатно "убеди" заверенике да је њихова идеја о преврату исправна и да имају чиме да финансирају државни удар.

Долазак Зубова у Београд одвијао се у великој тајности, тако да о томе није био обавештен ниједан резидент. Одмах по доласку у Београд, совјетски пуковник се обратио свом колеги, такође обавештајцу и пуковнику, Драгољубу Дражи Михаиловићу, и од њега, као поузданог човека, затражио додатне информације о предстојећем војном пучу.
ДОКТОРОВА ЗЛА СУДБИНАВРСНИ медицинар др Лењицки, познати и признати лекар, емигрант руски, лични лекар породице Карађорђевић и резидент совјетске обавештајне службе, имао је необичну животну судбину.

После атентата на Александра Карађорђевића у Марсељу, бива ухапшен у Београду.

Како није било никаквих доказа о његовом учешћу у убиству краља, пуштају га на слободу и он одлази у Совјетски Савез.

Али и тамо бива убрзо приведен и депортован негде у Сибир, као једна од милионских жртава чувених Стаљинових чистки.


МЕЂУТИМ, Дража Михаиловић дао му је доста обесхрабрујуће податке. Он му је рекао да је упознат с том идејом, али да је реч о групи официра авантуриста који су жељни славе и новца, да они не располажу стварном снагом да ураде нешто озбиљније и да се не налазе на правим командним местима с којих је могуће да се изведе државни удар.

После неколико сусрета с Дражом, Зубов одлучује да се врати за Москву и да повуче целу своју групу, упркос изричитој Стаљиновој наредби да ступи у лични контакт с превратницима и да им преда новац. По доласку у Кремљ, Зубов се нашао у прилици да лично осети сву Стаљинову непредвидљивост. Уместо да га похвали што је велику количину новца вратио назад, Стаљин је потез Зубова оценио као "напуштање бојног поља" и уопште није уважио оцену Драже Михаиловића да је реч о групици авантуриста, због чега је затражио да се Зубов одмах ухапси и осуди. Несрећни пуковник добио је десет година робије. У Сибиру је био до краја рата. Ослободили су га 1945. године и поново га поставили да у обавештајној служби ради по југословенском питању. Пуковник Зубов био је човек који је највише убеђивао Стаљина да у Јосипа Броза Тита не треба да има поверење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (55)

zoranm

27.12.2015. 12:44

Kakve je on podatka imao da ponudi sovjetima,kad je samo hodao po šumama i gorama a najveći dio rata proveo na Ravnoj gori (mislim kompletan njegov štab-vrhovna komanda.Saradnja (kontakti ) verovatno ali špijuniranje ni u kom slučaju naprosto nije bio u prilici da to i obavlja

ZalivSajt

27.12.2015. 13:11

@zoranm - A molim vas sta je to pa Tito mogao bez Srba ? Kuda je to on setao i koga je to on znao, osim sto je dosao u Srbiju da prikupi vojsku koja bi ratovala protiv fasista. Titova propaganda i postupci su zapravo demonizovali cetnike i unistili Srbiju kako to danas i magarac moze da vidi ali ne i oni koji su i dalje zaludjeni Titovim glupostima!

naranca

27.12.2015. 15:24

@zoranm - @zalivsajt Tito je bio Zg kad su Nemci trijumfalno umarsirali 1941.Kad su ga pitali sta ces sad da radis?Rekao je''Idem u Srbiju da dizem ustanak!!!!!!!!!!''

naranca

27.12.2015. 16:14

@zoranm - @zoranm To je Tito hodao po sumama i gorama.Draza je setao po slavama,svabama i vasarima.Uostalom imas na ''netu'' na hiljade slika sa temom ''Draza sa narodom''Imas to i sa Titom ali tek posle 1945.

VELEBIT-RSK

27.12.2015. 12:50

To je ono o cemu sam mnogima govorio zasto Vojvoda Djujic nikad nije Drazi hteo da se stavi pod komandu vec je samostalno vodio Dinarsku diviziju. Djujic je znao da je Draza Ruski agent isto kao sto je bio Tito Ruski agent. Setite se silnih sastancenja Draze i Tita u vreme kad ustase po Hrvatskoj i Bosni kolju Drazo prima Tita na razgovore. Sad mnogima moze biti jasno zasto je Cetnicki pokret osnovan na pogresnom mestu zvanom Srbija u drzavi gde ustasa nije bilo

autokefalan

27.12.2015. 13:23

@VELEBIT-RSK - Vojvoda Đujić bio je samostalan u politici prema Draži zbog specifikuma odnosa na terenu-kao u nekoj personalnoj uniji, simbolički. Đujić je bio Talijanski eksponent sa ciljem da preuzme kontrolu nad srp. područjima do Karlovca, jer su Talijani bili zgroženi monstruoznošću Ustaša. Da bi to sprečili na osnovu Ust.-Komun. dogovora diže se kobajagi ustanak naroda u Srbu i Drvaru 27.07.41. koji daje odrešene ruke NDH za zaštitu pravnog poretka NDH i erupciju pokolja nad Srbima.Danas je u RH revizija

idi begaj

27.12.2015. 13:35

@VELEBIT-RSK - Djujic je protivno naredjenju Draze Mihailovica tesno saradjivao sa italijanskim fasistickim okupatorima I to je bio glavni problem.

naranca

27.12.2015. 21:27

@VELEBIT-RSK - @velebit''Djujic je znao da je Draza Ruski agent'' -------Ha ha ha ha ha.

VELEBIT-RSK

27.12.2015. 12:56

ZORAN@ nije imo podatke ali je kljucnu stvar Draza odradijo. Osnovo je Cetnicki pokret u Srbiji gde uopste nije trebo da osniva. Umesto da je presao Drinu i da je po Bosni branio Srbe i Hrvatskoj on se drzo Ravne gore. To je bio dogovor Vatikana i Rusa da se Srbi sa leve strane Drine sto je god moguce vise istrebe . Jedini koji je pruzio otpor tom ustastvu je bio Vojvoda Djujic on od Draze nije dobio ni oruzje ni nista. Vec je od Talijana nabavljao sve to. Zapamtite da Rusi nisu Srpski saveznici

narancan

27.12.2015. 21:32

@VELEBIT-RSK - @velebit........ '' Zapamtite da Rusi nisu Srpski saveznici''-------A Hrvati jesu?

filip

27.12.2015. 12:56

Draza je bio veci komunista od Tita. Tajno je obozavao komunisticku Rusiju i divio joj je, kao svaki pravi Srbin.

Dejan

27.12.2015. 13:33

@filip - Srbija je poslednja koja je priznala SSSR kao drzavu, cak 20ak godina nakon Oktobarske revolucije. Komunisticki SSSR je bio i antipravoslavni i antislovenski, prema tome, samo ne-Srbin moze da bude komunista, staljinista, josipovac itd. Ne brkati Rusiju i SSSR .

naranca

27.12.2015. 19:23

@filip - @dejan Revolicija u SSSR-u je pobedila 1918 a iste godine je nastala Jugoslavija ,tako da Srbija nije ni mogla da prizna SSSR ni prva,ni srednja, ni poslednja.Ne brkati Srbiju i Jugoslaviju.

Moca

27.12.2015. 12:58

Sovjeti bi Dražu smatrali neprijateljem jer se zalagao za monarhiju koja podržava kapitalizam,on nije bio ničiji špijun borio se protiv nemaca u ime kralja i nije pratio nove momente u spoljnoj politici jer se držao čvrsto svojih principa i zato je stradao.

Vojvoda Micko Krstic

27.12.2015. 13:00

Recite konacno gde je mucki ubijen i gde su kosti naseg mucenika.A sve ovo ja shvatam kao slobodno shvatanje i tumacenje po svom nahodjenju.

VELEBIT-RSK

27.12.2015. 13:04

Zbog Draze Ruskog spijuna mi Srbi smo izgubili naseg saveznika zvanog Engleska. Englesku smo izgubili koja je uvek bila i bice protiv Rusije, Nemacke i Hrvatske mi smo takvog saveznika uspeli izgubiti i onda se cudimo zasto nas Engleska mrzi. I jos pride smo srusili svog Kralja i dovukli smo opet Ruskog spijuna zvanog Tito. Zbog ovoga nas Englezi mrze to su 2 stvari koje nam Englezi ne mogu oprostiti. Englezima smo okrenuli ledja i 1918 kad su nam nudili Veliku Srbiju a mi odbili zbog Rusa

Zoran D

27.12.2015. 14:34

@VELEBIT-RSK - Englezi su najveci neprijatelji Srpskog naroda cak gori on Nemaca,Turaka,Ustasa I Balista. Uvek su nas mrzeli jer u nama vide male Ruse. Da nije bilo njih Srbija bi se oslobodila Turaka sto godina ranije I imala bi izlaz na more. Englezi su podrzavali trulu Tursku samo da Rusija preko Srbije ne dodje na Balkan. U prvom svetskom ratu bi nas ostavili bez brodova u Albaniji da nije bilo Rusa. Oni su organizovali demonstarcije 27.Marta 1941 pa smo bombardovani posle toga .

Zoran D

27.12.2015. 14:41

@VELEBIT-RSK - 1918. su nam veliku Srbiju nudili Francuzi a ne Englezi. Francuski presednik vlade je rekao Pasicu da uzme makaze I da iskroji na mapi Srbiju koliku god on hoce.Na zalost prestolonaslednik Aleksandar je insistirao na prokletoj Jugoslaviji grobnici Srpskog naroda.

dr chabor

27.12.2015. 15:39

@VELEBIT-RSK - englezi nam 1918 nikad nisu nudili veliku srbiju , vec naprotiv , ili iste granice ili juga . Englezi su izveli puc 41, a instalirali nam komunizam 45, jer bolje komunizam nego veliko srbIjA. Oni nisu dozvilili da hrvatska postane po kazni rezervat pod nadzorom un kako su amerikanci predlagali .englezi su nam saveznici samo ako treba da ginemo za njih , jer su nam najveci nepprijatelji jos od 19 veka i oni nas iskreno mrze. Dobro oni mrze sve ali nas i ruse pogotovo

naranca

27.12.2015. 21:40

@VELEBIT-RSK - @velebit Vama sahistima najvise smijeta sto su na Zapadu nasi najveci saveznici Englezi.Oni nas ponekad izdaju kao sto izdaju i svoje druge saveznike, npr Poljake.Ali je bolje da me Englezi mrze nego Nemci Vole!

naranca

28.12.2015. 11:23

@VELEBIT-RSK - @realni Dali su im i Jugoslaviju.Ali sto ne dadose Vojvodinu Nemackoj?????Ili Danskoj?Eto pitanja za tebe!

ISMET

27.12.2015. 13:26

Sa izmenjenim identitetom,Tito je Drazum predai Rusima jula 1946 da ne bi ga streljali Crnogorci.Sve oko njega su bili ukjljuceni Crnogorski oficiri zloglasne OZNE,od rankovica,peranovica,kalabica,kapicica,minica,krcuna,itd.Tito,menjao mu identitet i Drazu su preuzeli Rusi i on je umro negde krajem 60 tih godina u Rusiji.Dzqaba ga trazite po Srbiji.Nema ga.Trazite ga u Rusiju.Tamo je sahranjen.On je ostao ziv zahvaljujuci Titu.Kako god ovete,svatite ovaj komentar,koji je najistiniji.

ZalivSajt

27.12.2015. 14:59

@ISMET - Osudjen na brzinu i streljan, bilo je svedoka i nema govora o bilo cemu drugome. SAD UK i SSSR obavestajne sluzbe koje imaju ljude u Srbiji potvrdjuju isto....ovo o cemu ti pricas je ....pa ne znam bas sta jer se i slabo razume

naranca

27.12.2015. 19:13

@ISMET - @iosmet Tada nije bilo ''crnogorske OZNE'' jer su svi komunisti bili za Jugoslaviju.Od pomenutih Kalabic je cetnik.Krcun,Minic i Rankovic su Srbi.A za ovog Peranovica nisam cuo.Cudo kako vi....... imate bujnu mastu?

Један Од Вукова

27.12.2015. 13:42

Дража као и Тито су били агенти британске обавештајне службе..

vujo-raicev

27.12.2015. 15:33

@Један Од Вукова - 100% su u pravu, uz dopunu: kao Randolf Čerčil (mlađi-rođeni brat Vinstona Čerčila) Tito je bio i BRITANSKI državljanin. Draža je tek u jesen 1943. ukapirao da Englezima se ne može NIŠTA I NIKAD vjerovati !!!?

Утеривач

27.12.2015. 13:58

Као и увек у нашој историји ништа није "црно-бело" нити "црвено-црно" превише имамо сивих личности, тако да никада нисмо били сигурни, као ни данас на чему смо!

Mladjo

27.12.2015. 14:01

Шта све српски комунисти неће исконструисати да умање своју огромну одговорност за данашње стање нације.За кога год да је радио, за српство и православље се борио, и на жалост није успио. Са ове временске дистанце све је потпуно јасно...

iz NS-a

27.12.2015. 14:34

Sovetski savez je po formiranju jugoslovenske dobrovoljačke brigade (sastavljene od Bačvana i Baranjaca koji su prebegli iz mađarske vojske na rusku stranu) ovu jedinicu stavio pod zvaničnu komandu JVuO i na glave im stavili kokarde, a ne petokrake. Ove oznake su nosili do 1943.

sas

27.12.2015. 14:49

Trla baba lan da joj prodje dan! Istorija je davno napisana i poznata. Nista novo niste rekli no ulepsali na svoj nacin;) "t" Kako uvek tako i danas Velike sile odlucuju u svom interesu. Mali kupe mrvice i stradaju za racun jednih ili drugim. Jer im nista drugo ne preostaje!

Ayatollah Klatimir Smutin

27.12.2015. 14:55

Zaista je neverovatna mašta ovdašnjih komentatora i njihova sposobnost pravljenja protivrečnih konstrukcija ! Svi sve znaju,samo što se ni u čemu ne slažu. Simpatično.

naranca

27.12.2015. 19:07

@Ayatollah Klatimir Smutin - @ajatolah To se kod nas u Srbiji zove dijalog.Od grckog dia -2 i logos-znanje ,mudrost,misljenje!!!!!!!

Ayatollah Klatimir Smutin

27.12.2015. 19:42

@Ayatollah Klatimir Smutin - @naranca*** Mišljenje nije isto što i činjenica.

naranca

27.12.2015. 21:25

@Ayatollah Klatimir Smutin - @ajatolah Cinjenice mogu da se definisu putem misljenja i dijaloga.

Србин Јужњак

27.12.2015. 15:07

Дража је био русофил, и зато овај податак не треба да нас чуди. Чињеница је да су припадници ЈВуО заједно са црвеноармејцима ослободили многе градове у Србији.

али су и немачку окупацију заменили црвеном окупацијом

27.12.2015. 16:09

@Србин Јужњак - Није био ни русофил ни англофил ни германофил ни не знам ни ја шта, већ је једноставно гледао од кога ће држава имати највише користи у том рату. Сарадња са онима који су убили Романове, протерали белоармејце и борце за цара и који су увели комунизам овде по завршетку рата сигурно није била Дражи на првом месту, нити је, као што смо видели у годинама после '45, Србији било у интересу.

Milijana Stojkovic

27.12.2015. 15:25

Био је прави српски националиста зато је и сметао па уклоњен.

Ayatollah Klatimir Smutin

27.12.2015. 17:39

@Milijana Stojkovic - @Milijana Stojković***Onda se raspitaj šta je taj "pravi srpski nacionalista" naređivao svojim komandantima, šta su oni radili i Srbima i ostalima koji to nisu,pogotovo ideološki drugačije opredeljenim.Posle se obavesti o saradnji njega i nacista,naročito o sporazumu sa njima od 26.novembra 1943.i naredbe o "čišćenju" okoline Beograda ! E,pa,čak ni mnogi Srbi nemaju pozitivno mišljenje o tom "pravom nacionalisti"!

PC

27.12.2015. 17:02

Мој Чича Дража није Руски шпиун, он је белики Србин. А ваше коментаре обесите маци о реп. Ћао...

Mladjo

27.12.2015. 17:54

Живим за тренутак да споменик српском мученику видим у центру Бања луке, и своју дјецу поред њега шетам.Ако бог да убрзо... Поздрав из Српске!

Dusan

27.12.2015. 18:38

Moju biografiju sam zavrsio pre skoro 20 god. Usled nemogucnosti prilaza tajnim podacima skupljao sam podatke o Titu i komunistima a kasnije po odlasku u inostranstvo i o Drazi Mihajlovicu. Pojavile su se sumnje u odnosu na Drazu Iako sam bio ideoloski 100 % pripadao cetnickom pokretu. Sada su se moje sumnje potvrdile u odnosu na Drazu Mada ih je vec ranije potvrdio moj otac koji je bio u vrhu cetnickog pokreta.U pogledu Tita, sve je objasnio Dedijer, jer je on bio cetvorostruki spijun i agent,

Dusan

27.12.2015. 18:43

Identitet Broza je jos uvek nejasan.Dovoljno je uporediti njegive fotografije pa videti da se ne radi o istim ljudima i istom coveku. Licno su mi poznate neke cinjeniceod 1945 god. Sklonost Srba ka Rusiji je krvavo placena u II Sv. ratu. Zasto niko ne pocne da traga za dokumentima o ulozi Rusije u atentatuna Ferdinanda i pocetku Prvog Sv. rata. Takodje treba ispitati i ulogu Rusije u ubistvu Kralja Aleksandra i njihovoj saradnji sa VMRO koji su glavni organizatori i izvrsioci atentata.

Ђура Змај

27.12.2015. 19:15

"Напад на сељачку Србију није био само почетак светског рата већ и обелодањивање основног разлога за њега. Велика Србија не само да је Хабсбурзима пречила пут према Солуну већ и Хоенцолернима према Цариграду. Југословени су се нашли сами између Централних сила и њихових снова о Средњој Европи која би се протезала од Хамбурга до Цариграда (...) Немачка је држала Украјуну.", навод из студије британца Мариота у књизи "СТЕЉАЊЕ ИСТОРИЈЕ", Роберта Макдауела. Упоредите то са овим данима НАТО похода...

naranca

28.12.2015. 11:26

@Ђура Змај - @djurazmaj Interesantno da su Srbiju, koja tada nije bila tako velika, zvali ''Velika Srbija''.Kako li im je tek smetala Yugoslavija!!!!

naranca

28.12.2015. 12:04

Draza sa Rusima.Tito sa Nemcima.Pavelic sa Cetnicima....Pa to bre ko u ''Dinastiji''.Svako sa svakim.

VRBAŠANIN

28.12.2015. 17:49

Ne lupajte draža je bio kraljev Đeneral i Hitlerov saveznik(izdajnik domaći ).

SUŠTINSKA RAZLIKA

31.12.2015. 11:34

@VRBAŠANIN - Građanin koji ima političku OBJEKTIVNOST pravi razliku između : 1). Pristalica Đenerala D.Mihailovića koji su pokušavali da spase srpski narod od biološkog uništenja i da sačuvaju pravoslavlje i Kraljevinu (sa delimičnim uspehom) , i 2). Staljinovih i Titovih komunista koji su imali zadatak da u interesu velikih sila, a na račun žrtava srpskog naroda, ukoče veliku ofanzivu nemačke vojske na SSSR i osvoje vlast u Srbiji i istu pretvore u ateističku republiku (uspešno realizovali zadatak) ;