Иван Дојчиновић: Веронаука старија од Вербића

26. 12. 2015. у 11:44

Верска настава је враћена у наш образовни систем пре петнаестак година са циљем очувања верске и културне баштине и традиције, развоја идентитета, неговања верске равноправности

Иван Дојчиновић: Веронаука старија од Вербића

НЕДАВНЕ изјаве министра образовања Срђана Вербића и заменика покрајинског секретара за образовање Александра Јовановића показале су да власти у Србији и Војводини могу бити сложне бар у једном - треба укинути веронауку и тако увести дискриминацију деце и родитеља верника, без обзира којој од цркава да припадају.

Агресивни атеизам који су испољили је био присутан у 20. веку само у тоталитарним идеологијама. У земљама ЕУ, Немачкој, на пример, никоме не пада на памет да укида веронауку у школи. На кога се онда поменута господа угледају?

Јако је интересантно да је министар Вербић започео свој мандат практичним укидањем природних наука у средњим медицинским школама. Тако се може десити да нас у наредним годинама лече лекари који су последњи пут учили физику или хемију у првом разреду средње школе.

Како ће онда моћи да рукују савременим медицинским средствима? Дакле, није у питању број часова физике или веронауке, већ систематска намера да се уруши систем образовања и васпитања и деца оставе без знања, односно реалне основе да се боре и побеђују у модерном свету.

Верска настава је враћена у наш образовни систем пре петнаестак година са циљем очувања верске и културне баштине и традиције, развоја идентитета, неговања верске равноправности. Уосталом, право на верско образовање у школи гарантују многи међународни прописи. У европским земљама је верска настава препозната као један од начина стварања толерантног друштва. У друштву, до сукоба међу различитим групама долази због незнања и предрасуда, а верска настава управо омогућује да се боље упознамо, разумемо и уважавамо. Уколико министар предлаже укидање веронауке, шта је заиста његов циљ?

Министар Вербић упорно покушава да реформу сагледа само кроз бројеве. Јуче је то био број страна уџбеника, данас је број часова појединих предмета. Читав систем образовања и науке се налази у својеврсној блокади. А као највећи проблем, министар је уочио веронауку. Да ли је проблем у веронауци или у министру?


* аутор је и члан Председништва Двери

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Pablo Iglesijas

26.12.2015. 16:48

Dobar tekst,ali bih primetio da se u tekstovima Novosti ne pominje gradjansko vaspitanja sto je svojevrsna diskriminacija.

Evropa

26.12.2015. 22:09

Pošto se veronauka predaje u školama u državama Evropske unije, zašto se u Srbiji ne bi predavala (i to dobrovoljno). Kako će Srbija moći da bude njena članica, ako ne poštuje evropske vrednosti? Zar treba da nas EU proglasi jedinom evropskom boljševičkom državom? To bi nam nanelo veliku stetu.

Profesor Doktor

29.12.2015. 00:34

Poznajem licno prof dr Ivana Dojcinovica, kao i ministra Srdjana Verbica. U ovom slucaju Verbic je upravu, jer kolega Dojcinovic iako je po zanimanju fizicar zalaze se za veronauku u skoli, a nije svestan da je upravo to diskriminacija dece. Jer ako vec hocete da se u skoli uci o veri, onda neka budu sve vere koje su zastupljene u Srbiji dostupne deci, pa neka oni odaberu hoce li pravoslavnu, adventisticku, katolicku, islamsku ili protestansku doktriku.