Телеграм објаве рата Аустроугарске Србији у регистру Унеско

Р. Др.

18. 12. 2015. у 23:11

Телеграм објаве рата Аустроугарске Србији у регистру Унеско

Twitter

На предлог Архива Србије, Унеско је донео одлуку о упису Телеграма објаве рата Аустроугарске нашој земљи у Међународни регистар "Сећање света"

ТЕЛЕГРАМ којим је Аустроугарска 1914. године објавила рат Краљевини Србији уписан је у Међународни регистар Унеска "Сећање света". Реч је о јединственој збирци од свега 348 аката и збирки докумената од изузетне важности за светску историју и културу. Објава рата ушла је у ову колекцију заједно са архивом Винстона Черчила, документацијом Луја Пастера и теолошким расправама Исака Њутна.

Упис телеграма објаве рата у Унесков регистар "Сећање света", према речима дирeктора Архива Србије Миодрага Перишића, признање је српској националној баштини али и гарант одговорног чувања овог документа.

- Телеграм објаве рата код нас је категорисан као документ од изузетног значаја, што подразумева највише стандарда чувања - објашњава Перишић. - Унеско, међутим, уз то, прописује и максималан број излагања у току једне године.

Оригинал аустроугарског телеграма чува се у депоу Архива Србије у посебним условима одређеним највишим стандардима заштите архивске грађе. Налази се у просторији заштићеној од пожара и воде, у којој је увек иста температура и влажност ваздуха. Овај папир ван је домашаја дневне светлости и излаже се само у посебним приликама.

- Стављањем жига Унеска на овај врадан споменик прошлости отворен је и пут да се телеграм уврсти у Светску дигиталну бибилиотеку, чиме ће бити доступан заинтересованим истраживачима из целог света - истиче Перишић.

Упис нашег телеграма у ову јединствену колекцију извршен је поводом века од почетка Великог рата на иницијативу Архива Србије. Уписом у сећање света постао је део непроцењиве светске колекције у којој се налазе рукописи, документа и акти из целог света попут архиве Бечког конгреса 1815, дневника Ане Франк, таписерије из Бајеа, филмова браће Лимијер...

САДРЖАЈ ТЕЛЕГРАМА

Телеграм је упућен из Беча 28. јула 1914. у 11 сати и 10 минута, а примљен у Нишу 15/28. јула 1914. у 12 сати и 30 минута. Писан је на француском језику.

Садржај телеграма гласи:

"Краљевском министру иностраних дела у Нишу, Краљевска Влада Србије није на задовољавајући начин одговорила на ноту датирану 23. јулом 1914, коју јој је предао аустроугарски посланик у Београду, због чега Царска и Краљевска Влада налази да је принуђена да се ослони на силу оружја ради очувања својих права и интереса.Од овог тренутка Аустроугарска се сматра у рату са Србијом. Министар иностраних дела Аустроугарске гроф Берхтолд".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Владимир

18.12.2015. 23:33

И поред свега повукли муљ... Србија лепо опет победила, ма могу нас газити сви, али издржимо ми све већ скоро хиљаду година.

baunti

18.12.2015. 23:36

Objavili, i za kratko vrijeme prestali da postoje... :) Slava srpskim junacima, i nevino stradalim civilima čije je snove ova tvorevina zla zauvijek ugasila.

Djole

19.12.2015. 01:46

Jaka nam pobjeda. Sjedimo gladni i gologuzi na rusevinama dok nas mocnici sa zapada tapsu po ramenu do prve prilike da nam ledja okrenu.

Goran

19.12.2015. 02:15

@Vladimir. Dobar si ti Vlado eto znaš za hiljadu godina ja znam za jedno 6 hiljada godina a kad bi ovi što nas vode bar znali i proteklih 50 godina mi bi bili eto sad sa standardom upola jačim nego li Švajcarska.

Mirijevac

19.12.2015. 02:51

Kad budem video da deca u osnovnim školama uče istoriju srba pre Nemanjića i bude izbačena laž da smo došli sa Karpata jer su srbi oduvek na ovim prostorima što u poslednje vreme dokazuju arheološka istraživanja znaću da idemo na bolje.

vuk-maniti

19.12.2015. 06:11

Dali je sacuvan dokument, koji je 05.avgusta 1914. predsjednik vlade Crne Gore Jovan Plamenac urucio AustroUgarskom poslanstvu na Cetinju o objavi rata Crnne Gore AUSTROUGARSKOJ ?! Objaviti sadrzinu TOG' dokumenta bilo bi veoma znacajno, da bi se shvatilo da Crna Gora nije ono kakvom je danas prikazuju PRODANE DUSE !!! Unesko-u bi taj dokument bio od izuzetne vaznosti kao ISTORIJSKI primjer jedne malene drzave koja je HEROJSKI REAGOVALA kada su njena braca napadnuta od ZLOTVORA !!!

M. Pavlovic

20.12.2015. 10:39

@vuk-maniti - Vuce maniti, nemojte o herojstvu jer posle prve borbe (Mojkovac) potpisaste kapitulaciju i u miru sacekaste da vas Srbija oslobodi a nedavno skidoste tablu sa zidina Starog grada u Budvi koja je postavljena u znak zahvalnosti Srbiji uz obrazlozenje da smo vas okupirali i da joj tu nije mesto. Manite se junastva i postenja.

crni barut

11.01.2016. 16:57

@vuk-maniti - Jel to onaj Jovan Plamenac koji je 1929 posle desetogodišnjeg oružanog ustanka ( Božićna pobuna 1919 ) potpisao sporazum o prekidu ustanka Crne Gore protiv ujedinjenja sa Srbijom i ulasku u kraljevinu SHS? Kao ustupak za mir dobijeni su položaji u vladi i teritorija Zetske banovine je proširena sve do Čačka.